Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2021 z dne 29. 4. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2021 z dne 29. 4. 2021

Kazalo

1396. Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, stran 4087.

  
Na podlagi 2., 3. in 4. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE in 15/21 – ZDUOP) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji 
I. SPLOŠNO 
1. člen 
Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije.
II. IZJEME BREZ POGOJA TESTA 
2. člen 
(1) Ne glede na prejšnji člen prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja za:
1. lekarne,
2. bencinske servise,
3. finančne storitve,
4. geodetske storitve,
5. pošto,
6. dostavne službe,
7. dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,
8. gradbena dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, in storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer zunanja ureditev, krovska dela, fasaderska dela),
9. osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,
10. čistilne servise in čistilnice,
11. servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
12. druge servisne delavnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,
13. druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.
(2) Ne glede na prejšnji člen je izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov.
(3) Ne glede na ukrepe, navedene v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, je dovoljeno:
– opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave,
– opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, pri čemer je potrebno zagotoviti minimalni stik med uporabniki teh storitev ter upoštevanje vseh higienskih priporočil ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ).
(4) Ne glede na prejšnji člen so izvzete tudi vse oblike ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki so kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.
III. IZJEME S POGOJEM TESTA 
3. člen 
(1) Ne glede na 1. člen tega odloka prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja tudi za:
1. opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino,
2. storitve nepremičninskega posredovanja,
3. storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
4. nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
5. storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
6. storitve turističnih agencij,
7. storitve salonov za nego živali.
(2) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega odstavka potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega odstavka enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljnjem besedilu: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega odstavka opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.
(3) Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
3. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
(4) Dokazila o testiranju iz drugega in prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
IV. POGOJI ZA GOSTINSKE IN TURISTIČNE STORITVE 
4. člen 
(1) Ne glede na 1. člen tega odloka je v statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.
(2) Ne glede na 1. člen tega odloka je v statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih, pri čemer obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek ni dovoljeno.
(3) V notranjosti gostinskih obratov iz prejšnjega odstavka so lahko samo gostje, ki imajo:
1. dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
3. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
4. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
(4) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v notranjosti gostinskega obrata iz drugega odstavka tega člena.
(5) Ne glede na 1. člen tega odloka je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost nastanitvenega obrata, vključno s ponujanjem programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja za svoje goste.
(6) Za goste v nastanitvenih obratih iz prejšnjega odstavka je pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač za namen strežbe jedi in pijače na terasah in vrtovih gostinskih obratov in v sobah oziroma drugih oblikah nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
(7) Ne glede na prejšnji odstavek je v statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška za goste v nastanitvenih obratih iz petega odstavka tega člena pod pogoji iz 5. člena tega odloka dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov iz petega odstavka tega člena, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.
(8) V nastanitvenih obratih iz petega odstavka tega člena so lahko samo gostje, ki imajo ob prijavi:
1. dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
2. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
3. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
4. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
(9) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v nastanitvenem obratu iz petega odstavka tega člena.
(10) Dokazila o testiranju iz tretjega in osmega odstavka tega člena se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
5. člen 
(1) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno od 7. do 19. ure pod pogoji iz prejšnjega in tega člena.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek časovna omejitev opravljanja dejavnosti ne velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
(3) Gostje morajo zapustiti gostinske obrate najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač.
(4) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe.
(5) Potrebno je zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi (npr. solnice, sladkor, začimbe, jedilni listi, igrače) tako, da se jih ne bo zaporedoma dotikalo več gostov.
(6) Največje število oseb, ki so lahko hkrati v gostinskem obratu, se izračuna glede na velikost dela gostinskega obrata, ki lahko obratuje v skladu z določbami prejšnjega člena, in z upoštevanjem pogojev iz četrtega odstavka tega člena ter mora biti vidno prikazano ob vstopu v gostinski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač.
(7) Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v gostinski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi. Za uporabo toaletnih prostorov gostinskega obrata, ki imajo na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo, je potrebno nositi masko.
(8) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih se upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.
(9) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev iz prejšnjega člena opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.
(10) Osebam testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
3. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
(11) Dokazila o testiranju iz devetega in prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
V. DRUGI POGOJI 
6. člen 
(1) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi:
– minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
– redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in
– razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.
(2) Pri opravljanju dejavnosti iz 2., 3., 4., 5. in 7. člena tega odloka se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
(3) V statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska se število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omeji na 30 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 m2. Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omeji na 10 m2 na posamezno stranko.
(4) V statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška se število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omeji na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omeji na 10 m2 na posamezno stranko.
(5) Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo upoštevanje pogojev oziroma priporočil iz prvega in drugega odstavka tega člena, drugega odstavka 3. člena in devetega odstavka prejšnjega člena.
(6) Ponudnik blaga in storitev zagotovi upoštevanje pogojev iz tretjega in četrtega odstavka tega člena, 4. člena in iz prejšnjega člena.
(7) Pri izvajanju nadzora ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.
7. člen 
(1) Poleg pogojev iz prvega odstavka prejšnjega člena morajo trgovski centri:
– v statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska zagotavljati 30 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru ob hkratnem upoštevanju tretjega odstavka prejšnjega člena za posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra,
– v statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška zagotavljati 20 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru ob hkratnem upoštevanju četrtega odstavka prejšnjega člena za posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra,
– imeti ločen vhod in izhod za stranke.
(2) Upravljavec trgovskega centra oziroma odgovorna oseba posamezne prodajalne v sklopu trgovskega centra zagotovi upoštevanje pogojev iz prejšnjega odstavka.
8. člen 
Vlada Republike Slovenije preverja strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.
VI. KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
Ta odlok začne veljati 3. maja 2021 in velja do vključno 9. maja 2021.
Št. 00726-22/2021
Ljubljana, dne 28. aprila 2021
EVA 2021-2130-0030
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti