Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2024 z dne 12. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2024 z dne 12. 4. 2024

Kazalo

924. Pravilnik o priznanjih Ministrstva za obrambo, stran 2710.

  
Na podlagi četrtega odstavka 54. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo, 95/15 in 139/20) minister za obrambo izdaja
P R A V I L N I K 
o priznanjih Ministrstva za obrambo 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa kategorije, vrste in oblike priznanj Ministrstva za obrambo (v nadaljnjem besedilu: priznanja), pogoje, postopek in pristojnosti za podelitev priznanj, izdelavo, vročitev, evidenco in hrambo ter način nošenja priznanj.
2. člen 
(1) Ministrstvo za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) za izkazane zasluge, prispevke in dosežke na obrambnem področju podeljuje naslednje kategorije priznanj:
– najvišja priznanja za zasluge na obrambnem področju;
– priznanja za prispevke k obrambi države;
– priznanja za dosežke na obrambnem področju.
(2) Najvišja priznanja za zasluge na obrambnem področju se podeljujejo za izjemne zasluge, razvoj in krepitev obrambe države in Slovenske vojske ter izjemne zasluge, hrabrost in uspehe pri opravljanju vojaške službe v miru ali vojni kot:
1. častni vojni znak;
2. red generala Maistra;
3. medalja generala Maistra;
4. red Slovenske vojske;
5. medalja Slovenske vojske;
6. medalja generala Franca Rozmana - Staneta;
7. medalja ministra za obrambo;
8. medalja za zasluge;
9. medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča;
10. medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana;
11. medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske;
12. medalja za hrabrost;
13. medalja za ranjence;
14. medalja civilne obrambe;
15. medalja za delo na športnem področju;
16. medalja za mednarodno sodelovanje;
17. strelno orožje.
(3) Priznanja za prispevke k obrambi države se podeljujejo za vidne prispevke k razvoju in krepitvi obrambe države kot:
1. plaketa ministra za obrambo;
2. plaketa civilne obrambe;
3. priznanje za delo na obveščevalno-varnostnem področju;
4. priznanje za sodelovanje;
5. priznanje vojakom Slovenske vojske za dosežene uspehe;
6. priznanje delodajalcem pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske;
7. priznanje za najboljše strelce;
8. spominsko priznanje.
(4) Priznanja za dosežke na obrambnem področju se podeljujejo ob doseženih posebnih uspehih na obrambnem področju:
1. za predpisano obdobje opravljanja del in nalog oziroma vojaške službe v tujini ter za dolgoletno delo na ministrstvu:
– medalja za delo v tujini;
– medalja v službi miru;
– medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske;
– priznanje za dolgoletno službo;
2. ob povišanju oziroma podelitvi čina pripadnikom Slovenske vojske:
– spominski pečatni prstan;
– velika sablja Ministrstva za obrambo;
– bajonet Slovenske vojske;
– spominski srebrnik Slovenske vojske.
(5) Poleg priznanj iz tega pravilnika se lahko na obrambnem področju države podeljujejo tudi priznanja Generalštaba Slovenske vojske, operativnih in njim enakih poveljstev, bataljonov in njim enakih ali višjih enot ter zavodov Slovenske vojske.
(6) Namen, vrsto in obliko ter pogoje in način podeljevanja priznanj iz prejšnjega odstavka se določijo s pisnim aktom poveljevanja. K aktom poveljevanja poveljstev, enot in zavodov iz prejšnjega odstavka je potrebno predhodno soglasje načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
3. člen 
(1) Priznanja se lahko podelijo prejemnikom, ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje iz tega pravilnika za podelitev posamezne vrste priznanja.
(2) Prejemniki priznanj so lahko:
1. pripadniki Slovenske vojske;
2. javni uslužbenci in državni sekretar ministrstva (v nadaljnjem besedilu: javni uslužbenci ministrstva);
3. pogodbeni pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske;
4. civilni funkcionalni strokovnjaki;
5. drugi posamezniki državljani Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: posamezniki);
6. vojaška poveljstva, enote in zavodi Slovenske vojske;
7. notranje organizacijske enote in organi v sestavi ministrstva (v nadaljnjem besedilu: organizacijske enote ministrstva);
8. drugi državni organi, organi lokalne samouprave, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije (v nadaljnjem besedilu: organizacije) v Republiki Sloveniji;
9. pripadniki obrambnih sil in drugi državljani tujih držav, vojaška poveljstva, enote in zavodi obrambnih sil tujih držav, organizacije tujih držav in mednarodne organizacije.
4. člen 
(1) Priznanja podeljuje minister za obrambo (v nadaljnjem besedilu: minister), razen priznanj iz drugega in tretjega odstavka tega člena.
(2) Načelnik Generalštaba Slovenske vojske podeljuje naslednja priznanja:
1. medaljo načelnika Generalštaba Slovenske vojske;
2. medaljo v službi miru;
3. medaljo v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske;
4. priznanje vojakom Slovenske vojske za dosežene uspehe;
5. priznanje za najboljše strelce;
6. bajonet Slovenske vojske;
7. spominski srebrnik Slovenske vojske.
(3) Predstojnik Obveščevalno varnostne službe podeljuje priznanje za delo na obveščevalno-varnostnem področju.
5. člen 
(1) Pri podelitvi priznanj se upošteva načelo postopnosti. Kadar posamezna vrsta priznanja vključuje več stopenj, se za zasluge, prispevke in dosežke v miru podeljujejo priznanja od nižje stopnje proti višji, razen če je s tem pravilnikom za posamezno vrsto priznanja določeno drugače in v izjemnih primerih.
(2) V miru lahko prejemnik prejme priznanje po dveh letih, ko mu je bilo podeljeno zadnje priznanje na podlagi tega pravilnika, razen medalj iz 6., 8., 9., 10., 12. in 16. točke drugega odstavka ter druge in tretje alineje 1. točke četrtega odstavka 2. člena tega pravilnika in v izjemnih primerih, ki so posebej utemeljeni.
(3) Prejemnik priznanja lahko prejme vsako priznanje na podlagi tega pravilnika le enkrat, razen če je s tem pravilnikom za posamezno vrsto priznanja določeno drugače.
(4) Priznanje se lahko podeli tudi posmrtno, razen strelnega orožja iz 69. člena tega pravilnika, bajoneta Slovenske vojske iz122. člena tega pravilnika in spominskega srebrnika Slovenske vojske iz 123. člena tega pravilnika.
II. VRSTE PRIZNANJ 
1. Najvišja priznanja za zasluge na obrambnem področju
1.1 Častni vojni znak
6. člen 
(1) Častni vojni znak kot najvišje priznanje ministrstva se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske za izkazano izjemno hrabrost v vojni ali za posebno požrtvovalnost v bojnih nalogah v vojni ali miru.
(2)  Za vojne zasluge se priznanje podeljuje kot častni vojni znak z meči.
7. člen 
Častni vojni znak in častni vojni znak z meči sta oblikovana enako kot oznaka pripadnosti Slovenski vojski, ki jo obkroža venec zelenih lipovih listov. V ozadju znaka sta prekrižana meča, ki imata vidne ročaja in konici rezil. Sredi znaka je na modrem polju napis SLOVENIJA, pod njim je na rdečem polju napis 1991. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Znak je izdelan iz zlata in se nosi na traku okoli vratu. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
8. člen 
(1) Nadomestna oznaka za častni vojni znak je miniatura priznanja, ki visi na belo-modro-rdečem traku.
(2) Nadomestna oznaka za častni vojni znak z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta na belo-modro-rdečem traku na sredini dodana prekrižana meča.
1.2 Red in medalja generala Maistra
1.2.1 Red generala Maistra na lenti 
9. člen 
(1) Red generala Maistra na lenti se podeljuje za izjemne zasluge pri krepitvi in razvoju nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije v vojni ali miru.
(2) Red generala Maistra na lenti z meči se podeljuje za zasluge v vojni.
10. člen 
Red generala Maistra na lenti se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka prejšnjega člena in so vsaj 30 let delovali v nacionalnovarnostnem sistemu Republike Slovenije, od tega dve tretjini na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih na obrambnem področju.
11. člen 
(1) Red generala Maistra na lenti se nosi na lenti, ki pada z desne rame proti levemu boku. Lenta je bele barve.
(2) Red generala Maistra na lenti je izdelan iz zlata in srebra ter je oblikovan kot zlata medalja generala Maistra iz 18. člena tega pravilnika, obkrožena z vencem zelenih lipovih listov, izza katere enakomerno izhajajo na vse strani srebrni žarki.
(3) Red generala Maistra na lenti z meči je oblikovan na način iz prejšnjega odstavka z dodanima prekrižanima mečema nad zlato medaljo generala Maistra.
12. člen 
(1) Nadomestna oznaka za red generala Maistra na lenti je miniatura priznanja, ki visi na belem traku.
(2) Nadomestna oznaka za red generala Maistra na lenti z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta na belem traku na sredini dodana prekrižana meča.
1.2.2 Red generala Maistra 
13. člen 
(1) Red generala Maistra se lahko podeli za izjemne zasluge v vojni, za izjemno uspešno poveljevanje v vojni ali miru ali za izjemne zasluge pri krepitvi in razvoju Slovenske vojske.
(2) Red generala Maistra z meči se podeljuje za zasluge v vojni.
14. člen 
(1) Red generala Maistra ima tri stopnje in se podeljuje kot red generala Maistra I. stopnje, red generala Maistra II. stopnje ali red generala Maistra III. stopnje.
(2) Red generala Maistra I. stopnje se lahko podeli višjim častnikom, visokim podčastnikom in vojaškim uslužbencem od XII. do XV. razreda ter javnim uslužbencem ministrstva po 25 letih delovanja v nacionalnovarnostnem sistemu, od tega dve tretjini pri opravljanju nalog na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih na obrambnem področju.
(3) Red generala Maistra II. stopnje se lahko podeli višjim častnikom, visokim podčastnikom in vojaškim uslužbencem od XII. do XV. razreda ter javnim uslužbencem ministrstva po 20 letih delovanja v nacionalnovarnostnem sistemu, od tega dve tretjini pri opravljanju nalog na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih na obrambnem področju.
(4)  Red generala Maistra III. stopnje se lahko podeli častnikom, višjim podčastnikom in višjim vojaškim uslužbencem ter javnim uslužbencem ministrstva po 15 letih delovanja v nacionalnovarnostnem sistemu, od tega dve tretjini pri opravljanju nalog na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih na obrambnem področju.
15. člen 
(1) Red generala Maistra je izdelan iz srebra in visi na belo-modro-rdečem traku. Oblikovan je kot medalja okrogle oblike, na kateri sta lik generala Maistra in napis GENERAL MAISTER. Lik generala Maistra je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Medaljo obkroža venec lipovih listov. Nad medaljo je majhen venec z obročkom za trak. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Red generala Maistra z meči je oblikovan na način iz prejšnjega odstavka z dodanima mečema izza medalje, ki imata vidne ročaja in konici rezil.
16. člen 
(1) Nadomestna oznaka za red generala Maistra je belo-modro-rdeč pravokotnik z likom generala Maistra na sredini. Lik generala Maistra je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
(2) Nadomestna oznaka za red generala Maistra z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta liku generala Maistra dodana meča.
1.2.3 Medalja generala Maistra 
17. člen 
(1) Medalja generala Maistra se podeljuje za posebne zasluge v vojni ali miru ter za pomembne uspehe pri opravljanju vojaške službe ali dela na obrambnem področju.
(2) Za zasluge v vojni se priznanje podeljuje kot medalja generala Maistra z meči.
(3) To priznanje se lahko podeli le pripadniku Slovenske vojske ali javnemu uslužbencu ministrstva, ki je pred tem že prejel medaljo ministra za obrambo iz 32. člena tega pravilnika ali medaljo načelnika Generalštaba Slovenske vojske iz 46. člena tega pravilnika.
18. člen 
(1) Medalja generala Maistra ima tri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja generala Maistra.
(2) Zlata medalja generala Maistra se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva, ki so med službovanjem opravljali dela na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih, za posebne zasluge pri krepitvi in razvoju Slovenske vojske oziroma obrambe Republike Slovenije.
(3) Srebrna medalja generala Maistra se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva, ki so med službovanjem opravljali dela na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih, za pomemben prispevek pri krepitvi in razvoju Slovenske vojske oziroma obrambe Republike Slovenije.
(4) Bronasta medalja generala Maistra se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za dosežene pomembne uspehe pri opravljanju vojaške službe oziroma nalog na obrambnem področju.
19. člen 
(1) Medalja generala Maistra je okrogle oblike in visi na modrem traku. Na medalji sta lik generala Maistra in napis GENERAL MAISTER. Lik generala Maistra je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Medalja generala Maistra z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta na obročku, ki veže medaljo in trak, dodana prekrižana meča.
20. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo generala Maistra je moder pravokotnik z likom generala Maistra na sredini. Lik generala Maistra je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
(2) Nadomestna oznaka za medaljo generala Maistra z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta liku generala Maistra dodana meča.
1.3 Red in medalja Slovenske vojske
1.3.1 Red Slovenske vojske 
21. člen 
(1) Red Slovenske vojske se podeljuje za izjemne zasluge pri krepitvi in razvoju obrambe Republike Slovenije.
(2) Red Slovenske vojske z meči se podeljuje za zasluge v vojni.
22. člen 
(1) Red Slovenske vojske ima tri stopnje in se podeljuje kot red Slovenske vojske na lenti, red Slovenske vojske z zvezdo in red Slovenske vojske.
(2) Red Slovenske vojske na lenti se lahko podeli podčastnikom in častnikom Slovenske vojske, vojaškim uslužbencem od III. do XV. razreda, civilnim osebam v stalni sestavi Slovenske vojske ter javnim uslužbencem ministrstva po 25 letih delovanja na obrambnem področju, ki so med službovanjem opravljali dela na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih, ter poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske.
(3) Red Slovenske vojske z zvezdo se lahko podeli podčastnikom in častnikom Slovenske vojske, vojaškim uslužbencem od III. do XV. razreda, civilnim osebam v stalni sestavi Slovenske vojske ter javnim uslužbencem ministrstva po 20 letih delovanja na obrambnem področju, ki so med službovanjem opravljali dela na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih, ter poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske.
(4) Red Slovenske vojske se lahko podeli vojakom stalne sestave Slovenske vojske, podčastnikom in častnikom Slovenske vojske, vojaškim uslužbencem, civilnim osebam v stalni sestavi Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva po 15 letih delovanja na obrambnem področju ter poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske.
(5) Red Slovenske vojske iz prejšnjega odstavkase lahko podeli tudi posameznikom za izjemne zasluge pri krepitvi in razvoju obrambe Republike Slovenije.
23. člen 
(1) Red Slovenske vojske treh stopenj je izdelan iz zlata in srebra. V notranjosti priznanja je okrogla ploskev z oznako pripadnosti Slovenski vojski. Ob zunanjem robu okrogle ploskve je v zgornjem delu v loku napis SLOVENSKA VOJSKA, v spodnjem delu pa je letnica 1991, izza katere enakomerno izhajajo na vse strani srebrni žarki. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Red Slovenske vojske na lenti je oblikovan na način iz prvega odstavka tega člena in se nosi na lenti, ki pada z desne rame proti levemu boku. Lenta je svetlo modre barve.
(3) Red Slovenske vojske z zvezdo je oblikovan na način iz prvega odstavka tega člena, pri čemer je manjše velikosti od reda Slovenske vojske na lenti in se nosi na levi strani prsi pod nadomestnimi oznakami.
(4) Red Slovenske vojske je oblikovan na način iz prvega odstavka tega člena, pri čemer je manjše velikosti od reda Slovenske vojske z zvezdo in se skozi posebne pozlačene obročke pripne na nosilni trak.
(5) Red Slovenske vojske z meči ustrezne stopnje je oblikovan na način iz prvega do četrtega odstavka tega člena, pri čemer sta redu Slovenske vojske z lento z meči in redu Slovenske vojske z zvezdo z meči dodana prekrižana meča v zgornjem delu priznanja, redu Slovenske vojske z meči pa sta na nosilnem traku na sredini dodana prekrižana meča.
24. člen 
(1) Nadomestne oznake za red Slovenske vojske so:
– za red Slovenske vojske na lenti miniatura priznanja, ki visi na modrem traku, ki ima na sredini rdečo črto;
– za red Slovenske vojske z zvezdo moder pravokotnik, ki ima na sredini rdečo črto, na kateri je oznaka pripadnosti Slovenski vojski, ki je obdana z zlatim lipovim vencem;
– za red Slovenske vojske moder pravokotnik, ki ima na sredini rdečo črto.
(2) Nadomestna oznaka za red Slovenske vojske na lenti z meči je oblikovana na način iz prve alineje prejšnjega odstavka, pri čemer sta na traku na sredini dodana prekrižana meča. Nadomestni oznaki za red Slovenske vojske z zvezdo z meči in za red Slovenske vojske z meči sta oblikovani na način iz druge oziroma tretje alineje prejšnjega odstavka, pri čemer imata ob levem in desnem robu pravokotnika dodano zlato črto.
1.3.2 Medalja Slovenske vojske 
25. člen 
(1) Medalja Slovenske vojske se podeljuje za dolgoletne zasluge in prispevek h krepitvi ter razvoju obrambnega sistema in Slovenske vojske.
(2) Medalja Slovenske vojske z meči se podeljuje za zasluge v vojni.
(3) To priznanje se lahko podeli le pripadniku Slovenske vojske ali javnemu uslužbencu ministrstva, ki je pred tem že prejel medaljo ministra za obrambo iz 32. člena tega pravilnika ali medaljo načelnika Generalštaba Slovenske vojske iz 46. člena tega pravilnika.
26. člen 
(1) Medalja Slovenske vojske ima tri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja Slovenske vojske.
(2) Zlata medalja Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske, organizacijskim enotam ministrstva ter javnim uslužbencem ministrstva za posebne uspehe pri opravljanju nalog, pomemben prispevek h krepitvi in razvoju obrambnega sistema Republike Slovenije ali ugledu ministrstva oziroma Slovenske vojske.
(3) Srebrna medalja Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske, organizacijskim enotam ministrstva ter javnim uslužbencem ministrstva, ki so se izkazali pri opravljanju dolžnosti na obrambnem področju ali nalog Slovenske vojske in so pomembno prispevali k razvoju ter ugledu ministrstva oziroma Slovenske vojske.
(4) Bronasta medalja Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske, organizacijskim enotam ministrstva ter javnim uslužbencem ministrstva za uspešno opravljanje dolžnosti na obrambnem področju.
(5) Zlata in srebrna medalja Slovenske vojske se lahko podelita tudi posameznikom za izjemno pomemben prispevek pri razvoju ter ugledu ministrstva ali Slovenske vojske.
27. člen 
(1) Medalja Slovenske vojske je izdelana iz bakra in visi na rdečem traku z belo-modro-rdečo črto. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Medalja je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Medalja Slovenske vojske z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer ima na obročku, ki veže medaljo in trak, dodana prekrižana meča.
28. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo Slovenske vojske je rdeč pravokotnik, ki ima na sredini belo-modro-rdečo črto, na kateri je oznaka pripadnosti Slovenski vojski, obdana z lipovim vencem. Lipov venec je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
(2) Nadomestna oznaka za medaljo Slovenske vojske z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer je ob levem in desnem robu pravokotnika dodana zlata črta.
1.4 Medalja generala Franca Rozmana - Staneta
29. člen 
(1) Medalja generala Franca Rozmana - Staneta se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske za izjemno prizadevno in uspešno opravljanje poveljniških dolžnosti v mednarodnih operacijah in na misijah.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
30. člen 
Medalja generala Franca Rozmana - Staneta je izdelana iz bakra in visi na modrem traku, ki ima na sredini vzdolžno tkano slovensko trobojnico. Na traku je ploščica s kratico imena mednarodne operacije ali misije. Medalja je okrogle oblike z likom generala Franca Rozmana - Staneta, nad katerim je napis GENERAL FRANC ROZMAN STANE. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
31. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo generala Franca Rozmana - Staneta je moder pravokotnik, ki ima na sredini vzdolžno tkano slovensko trobojnico.
(2) Prejemniku, ki je to priznanje enkrat že prejel, se ob vsaki naslednji podelitvi namesto priznanja izroči le nadomestna oznaka priznanja, na kateri je z rimsko številko označeno zaporedno število napotitve v mednarodno operacijo ali na misijo, na ploščici pa je navedena kratica imena mednarodne operacije ali misije.
1.5 Medalja ministra za obrambo
32. člen 
Medalja ministra za obrambo se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva in pripadnikom stalne sestave Slovenske vojske za uspešno ter prizadevno opravljanje nalog na obrambnem področju.
33. člen 
Medalja ministra za obrambo je izdelana iz bakra in visi na zelenem traku z zlato črto ob levem ter desnem robu, na katerega je pripeta s posebnim kovinskim obročkom. Medalja je okrogle oblike. Na njej je na sredini reliefno oblikovan tetraeder, ki ga ob levi stranici obkroža reliefno oblikovana lovorjeva vejica, ob desni stranici pa je reliefno oblikovana vejica lipovih listov. Ob zgornji vodoravni stranici tetraedra je izsekan periferni del medalje. Na zadnji strani priznanja je v zgornjem delu vkovan logotip grba Republike Slovenije z vodoravnima črtama, med katerima je izpisano v dveh vrstah REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, v spodnjem delu pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
34. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo ministra za obrambo je zelen pravokotnik, ki ima ob levem in desnem robu zlato črto.
1.6 Medalja za zasluge
35. člen 
(1) Medalja za zasluge se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za izjemno delo pri vzpostavitvi ter poglobitvi mednarodnih odnosov s prijateljskimi državami na obrambnem ali vojaškem področju ali za izjemno uspešno izveden projekt, ki je posebnega pomena za razvoj in krepitev obrambe države.
(2) Medalja za zasluge se lahko podeli tudi posameznikom za posebne zasluge pri krepitvi in razvoju obrambe ter ugledu ministrstva na mednarodnem področju.
(3) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
36. člen 
Medalja za zasluge je izdelana iz bakra in visi na zelenem traku z zlato črto na sredini. Medalja je okrogle oblike, na njej pa sta pokončna meča, katerih ročaja se v spodnjem delu stikata. Ob levem meču je reliefno oblikovana lovorjeva vejica, ob desnem meču pa je reliefno oblikovana vejica lipovih listov. Na sredini med mečema so reliefno oblikovani žarki, ki se proti vrhu razširijo. Na zadnji strani priznanja je ob zgornjem robu napis ZA ZASLUGE, v spodnjem delu pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
37. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo za zasluge je zelen pravokotnik, ki ima na sredini zlato črto.Kadar je prejemnik prejel to priznanje več kot enkrat, se na nadomestni oznaki število prejetih priznanj označi z rimsko številko.
1.7 Medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča
38. člen 
(1) Medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča se podeljuje za uspešne večdisciplinarne razvojne projekte, znanstveno-strokovne prispevke na področju vojaških veščin ali za uvedbo novih vsebin in metod dela v organizacijo ter delovanje Slovenske vojske.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
39. člen 
(1) Medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča ima tri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča.
(2) Zlata medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva in posameznikom za uspešne večdisciplinarne razvojne projekte, ki prispevajo k učinkovitejši organizaciji ter opravljanju nalog obrambnega sistema. Za večdisciplinarnost se šteje sodelovanje strokovnjakov Slovenske vojske, javnih uslužbencev ministrstva in zunanjih strokovnjakov ali projektno sodelovanje strokovnjakov različnih področij dela pri skupni projektni nalogi.
(3) Srebrna medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva in posameznikom za znanstveno-strokovne prispevke na področju vojaških veščin ter dela, ki zagotavljajo uspešnejše opravljanje vojaških nalog.
(4) Bronasta medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva in posameznikom za uspešno uvedbo novih vsebin ter metod dela v organizaciji in delovanju obrambnega sistema.
40. člen 
Medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča je izdelana iz bakra in je okrogle oblike. Na sprednji strani je lik Fridolina Kavčiča, nad njim pa je v pomanjšani obliki oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Medalja je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Na zadnji strani priznanja so ob straneh lipovi listi, zgoraj napis ZNANOST IN VOJSKA, spodaj napis ZA MIR, na sredini pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
41. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča je rdeč pravokotnik, ki ima na sredini zeleno pokončno črto, na kateri je pomanjšana medalja ustrezne stopnje.
1.8 Medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana
42. člen 
(1) Medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za izjemne dosežke na področju kulturnega ustvarjanja ter promocije Slovenske vojske. Priznanje se podeljuje za samostojna dela, izvedbe in priredbe ter animacijo na področju kulturnega ustvarjanja in promocije Slovenske vojske.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
43. člen 
(1) Medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana ima tri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana.
(2) Zlata medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana se lahko podeli za kulturne ter promocijske dosežke na mednarodnem področju.
(3) Srebrna medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana se lahko podeli za kulturne ter promocijske dosežke, ki dosegajo visoko kakovost ali so ocenjeni kot izjemno pomemben prispevek k oblikovanju in krepitvi ugleda Slovenske vojske.
(4) Bronasta medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana se lahko podeli za kulturne ter promocijske dosežke visoke kakovosti, ki krepijo prepoznavnost in ugled Slovenske vojske v slovenski javnosti.
44. člen 
Medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana je izdelana iz bakra in je okrogle oblike. Na sprednji strani je lik Andreja Komela plemenitega Sočebrana, na vrhu pa je pomanjšana oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Medalja je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Na zadnji strani priznanja je na vrhu napis KULTURA IN VOJSKA, ob straneh so stilizirani lipovi listi, na spodnji strani je napis ZA MIR, na sredini pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
45. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana je rumen pravokotnik, ki ima na sredini rdečo pokončno črto, na kateri je pomanjšana medalja ustrezne stopnje.
1.9 Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske
46. člen 
(1) Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske se podeljuje za izjemne uspehe pri razvoju, krepitvi, pripravljenosti in ugledu Slovenske vojske ali za uspešno ter prizadevno delo v Slovenski vojski.
(2) Za zasluge v vojni se priznanje podeljuje kot medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske z meči.
(3) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
47. člen 
(1) Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske ima štiri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske ter medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
(2) Zlata medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske za izjemno pomemben dolgoletni prispevek ter zasluge pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske.
(3) Srebrna medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske za posebno pomemben dolgoletni prispevek ter zasluge pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske.
(4) Bronasta medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, poveljstvom, enotam in zavodom Slovenske vojske za pomemben prispevek ter zasluge pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske.
(5) Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, posameznikom in organizacijam za zasluge pri razvoju ter krepitvi Slovenske vojske.
48. člen 
(1) Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske je izdelana iz bakra in visi na modrem traku, ki ima ob levem ter desnem robu zlato črto. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je oznaka Generalštaba Slovenske vojske, iz katere enakomerno izhajajo v obliki šesterokotnika žarki, ki so glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne, bronaste ali patinaste barve. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Pod znakom Slovenske vojske sta prekrižana meč in puška. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek oziroma naziv prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer ima na obročku, ki veže medaljo in trak, dodana prekrižana meča.
49. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo načelnika Generalštaba Slovenske vojske je moder pravokotnik, ki ima ob levem in desnem robu rumeno črto ter na sredini pomanjšano medaljo ustrezne stopnje.
(2) Nadomestna oznaka za medaljo načelnika Slovenske vojske z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer ima ob levem in desnem robu pravokotnika zlato črto ter na sredini pomanjšano priznanje z meči ustrezne stopnje.
1.10 Medalja za hrabrost
50. člen 
(1) Medalja za hrabrost se podeljuje za izkazano izjemno hrabrost v vojni ali za izjemno pogumno dejanje v miru.
(2) Za zasluge v vojni se priznanje podeljuje kot medalja za hrabrost z meči.
(3) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
51. člen 
(1) Medalja za hrabrost z meči se za izkazano izjemno hrabrost v vojni lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva in posameznikom, ki so s svojim dejanjem kljub oceni razmer, da je bojna naloga ali dejanje tvegano, dosegli pomemben uspeh ter spremenili potek dogajanja v korist Slovenske vojske, pod hudim sovražnim ognjem rešili življenje ali pomembne dobrine oziroma preprečili ali onesposobili sovražnikovo delovanje in pri tem tvegali življenje.
(2) Medalja za hrabrost se za izjemno pogumno dejanje v miru lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva in posameznikom, ki so rešili življenje ali preprečili dejanje, ki ogroža življenje ljudi.
(3) Prejemniku priznanja iz prejšnjega odstavka se za dejanje, ob katerem je izpostavil svoje življenje, podeli tudi denarna nagrada v višini trikratne povprečne plače v Republiki Sloveniji.
52. člen 
(1) Medalja za hrabrost je izdelana iz srebra in pozlačena ter visi na belo-modro-rdečem traku. Medalja je okrogle oblike, na njej je napis ZA HRABROST, pod njim pa sta stilizirana puška in lipova vejica. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
(2) Medalja za hrabrost z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta na obročku, ki veže medaljo in trak, dodana prekrižana meča.
53. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo za hrabrost je belo-modro-rdeč pravokotnik, ki ima na sredini pomanjšano medaljo.
(2) Nadomestna oznaka za medaljo za hrabrost z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer ima na sredini pomanjšano medaljo z meči.
1.11 Medalja za ranjence
54. člen 
(1) Medalja za ranjence se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, ki so bili ranjeni med bojnim delovanjem ali brez svoje krivde pri opravljanju vojaške službe v miru.
(2) Medalja za ranjence se lahko podeli tudi civilnim funkcionalnim strokovnjakom, ki so pripadniki kontingenta Slovenske vojske, in pripadnikom Rdečega križa, Civilne zaščite ali drugih humanitarnih organizacij ter drugim civilnim osebam, ki so bil ranjeni med opravljanjem svojih nalog na območju bojnega delovanja oziroma zaradi vojaških aktivnosti na območju, na katerem poteka mednarodna operacija ali misija.
(3) Medalja za ranjence z meči se podeljuje prejemnikom priznanja, ki so bili ranjeni v vojni.
(4) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
55. člen 
(1) Medalja za ranjence je izdelana iz srebra in visi na rdečem traku. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je stilizirana kaplja krvi. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter datum, ko je bil prejemnik ranjen.
(2) Medalja za ranjence z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer sta na obročku, ki veže medaljo in trak, dodana prekrižana meča.
56. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo za ranjence je rdeč pravokotnik, ki ima na sredini pomanjšano medaljo.
(2) Nadomestna oznaka za medaljo za ranjence z meči je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, pri čemer ima na sredini pomanjšano medaljo z meči.
1.12 Medalja civilne obrambe
57. člen 
(1) Medalja civilne obrambe se podeljuje za uspehe in zasluge pri delu, razvoju ter delovanju civilne obrambe.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
58. člen 
(1) Medalja civilne obrambe ima tri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja civilne obrambe.
(2) Zlata medalja civilne obrambe se lahko podeli prejemnikom priznanj iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika za izjemen prispevek k razvoju civilne obrambe ali za dolgoletno delovanje v civilni obrambi.
(3) Srebrna medalja civilne obrambe se lahko podeli prejemnikom priznanj iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika za prispevek k razvoju civilne obrambe ali za dolgoletno delovanje v civilni obrambi.
(4) Bronasta medalja civilne obrambe se lahko podeli prejemnikom priznanj iz drugega odstavka 3. člena tega pravilnika za prispevek k razvoju, uresničitvi nalog in dosežkom v civilni obrambi.
59. člen 
Medalja civilne obrambe je izdelana iz bakra in visi na belem traku, ki ima ob levem robu modro črto ter ob desnem robu rdečo črto. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je na sredini oznaka civilne obrambe. Ob zgornjem robu je v loku napis REPUBLIKA SLOVENIJA, ob spodnjem robu pa je v loku napis CIVILNA OBRAMBA. Medalja je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek oziroma naziv prejemnika ter leto podelitve priznanja, ob zgornjem robu pa je v loku napis ZA ZASLUGE.
60. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo civilne obrambe je bel pravokotnik, ki ima ob levem robu modro in desnem robu rdečo črto, na sredini pa ima pomanjšano medaljo ustrezne stopnje.
1.13 Medalja za delo na športnem področju
61. člen 
(1) Medalja za delo na športnem področju se podeljuje za zasluge na področju športnih in rekreativnih aktivnosti ministrstva.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
62. člen 
(1) Medalja za delo na športnem področju ima tri stopnje in se lahko podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja za športne dosežke.
(2) Zlata medalja za delo na športnem področju se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za izjemno pomemben prispevek na športnem področju ali za dolgoletno prizadevno delo na športnem in rekreativnem področju.
(3) Srebrna medalja za delo na športnem področju se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za pomemben dolgoletni prispevek na športnem in rekreativnem področju.
(4) Bronasta medalja za delo na športnem področju se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za zasluge na športnem in rekreativnem področju.
(5) Bronasta medalja za delo na športnem področju se lahko podeli tudi posameznikom, organizacijam in državljanom tujih držav za zasluge na športnem in rekreativnem področju.
63. člen 
Medalja za delo na športnem področju je izdelana iz bakra in visi na zelenem traku. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je v ozadju stiliziran znak Slovenske vojske in pred njim je motiv antičnega metalca diska. Medaljo do polovice obkroža venec zelenih lovorjevih listov. Antični metalec diska je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
64. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo za delo na športnem področju je zelen pravokotnik. Na sredini pravokotnika je pomanjšan lik antičnega metalca, ki je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
1.14 Medalja za mednarodno sodelovanje
65. člen 
Medalja za mednarodno sodelovanje se lahko podeli pripadnikom tujih obrambnih sil in drugim državljanom tujih držav, poveljstvom, enotam ter zavodom obrambnih sil tujih držav, organizacijam tujih držav in mednarodnim organizacijam, ki so s svojim delom bistveno prispevali k razvoju in ugledu ministrstva ali Slovenske vojske.
66. člen 
(1) Medalja za mednarodno sodelovanje ima pet stopenj in se podeljuje kot medalja za mednarodno sodelovanje I., II., III., IV. ali V. stopnje.
(2) Medalja za mednarodno sodelovanje I. stopnje se lahko podeli ministru za obrambo ali državnemu sekretarju tuje države, načelniku generalštaba obrambnih sil tuje države in drugim njim enakim visokim političnim ali vojaškim predstavnikom ter vodji mednarodne organizacije.
(3) Medalja za mednarodno sodelovanje II. stopnje se lahko podeli visokemu predstavniku ministrstva za obrambo tuje države, visokemu vojaškemu predstavniku obrambnih sil tuje države z generalskim činom, njim enakim političnim ali vojaškim predstavnikom mednarodne organizacije ter enoti obrambnih sil tuje države strateške ravni.
(4) Medalja za mednarodno sodelovanje III. stopnje se lahko podeli predstavniku ministrstva za obrambo tuje države, častniku obrambnih sil tuje države s činom majorja ali višje, podčastniku obrambnih sil tuje države s činom štabnega praporščaka ali višje, predstavniku mednarodne organizacije in vojaški enoti obrambnih sil tuje države operativne ravni.
(5) Medalja za mednarodno sodelovanje IV. stopnje se lahko podeli predstavniku ministrstva za obrambo tuje države, častniku obrambnih sil tuje države do čina stotnika, podčastniku obrambnih sil tuje države s činom praporščaka ali višje, predstavniku mednarodne organizacije in enoti obrambnih sil tuje države taktične ravni.
(6) Medalja za mednarodno sodelovanje V. stopnje se lahko podeli predstavniku ministrstva za obrambo tuje države, obrambnih sil tuje države ali mednarodne organizacije in vojaku ali podčastniku obrambnih sil tuje države do čina višjega vodnika ter drugemu državljanu tuje države.
67. člen 
Medalja za mednarodno sodelovanje je izdelana iz bakra in je na svetlo moder trak trikotne oblike pripeta s pozlačenim kovinskim obročkom. Trak ima na sredini vzdolžno vtkano slovensko trobojnico, ob levem in desnem robu pa je rumena črta. Medalja je okrogle oblike, na njej je na sredini zgornjega dela vkovan znak Slovenske vojske, na sredini spodnjega dela pa je vkovan stiliziran simbol stiska rok. Med simboloma je na levi strani obročka vkovan napis SODELOVANJE, na desni strani obročka pa je napis COOPERATION. Sredinski del je izsekan, vanj je vložena ploščica iz pleksistekla, na njeni sredini pa je apliciran reliefni izkovek z gravuro obrisa globusa. Medalja je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne, bronaste, medeninaste ali nikljaste barve. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
68. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo za mednarodno sodelovanje je svetlo moder pravokotnik, ki ima na sredini vzdolžno vtkano slovensko trobojnico, ob levem in desnem robu pa ima glede na stopnjo priznanja črto v zlati, srebrni, bronasti, medeninasti ali nikljasti barvi.
1.15 Strelno orožje
69. člen 
(1) Strelno orožje se lahko podari pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva po 15 letih neprekinjene službe na ministrstvu za izjemen osebni prispevek pri krepitvi obrambe Republike Slovenije ali razvoju in krepitvi Slovenske vojske.
(2) Za strelno orožje se v skladu s tem pravilnikom štejejo polavtomatska puška, polavtomatska pištola in revolver.
(3) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
70. člen 
(1) Strelno orožje se praviloma podari prejemniku priznanja iz prvega odstavka prejšnjega člena, ki ima pri opravljanju dolžnosti zadolženo osebno oborožitev.
(2) Za podarjeno orožje mora prejemnik priznanja pridobiti orožno listino za posest oziroma nošenje orožja v skladu s predpisi o orožju.
(3) Upravičen razlog za izdajo orožne listine iz prejšnjega odstavka se izkazuje s potrdilom ministrstva o podaritvi strelnega orožja. Obrazec potrdila o podaritvi strelnega orožja je določen v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Usposobljenost za ravnanje z orožjem se izkazuje s potrdilom ministrstva, da je prejemnik priznanja opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem v skladu s predpisi, ki urejajo nošenje orožja v državnih organih.
(5) Zdravniške preglede prejemnikov priznanja lahko opravlja tudi vojaška zdravstvena služba po predhodnem pooblastilu ministrstva, pristojnega za zdravje.
(6) Stroške zdravniškega pregleda in upravnega postopka glede izdaje orožne listine iz drugega odstavka tega člena plača prejemnik priznanja.
(7) Strelno orožje se prejemniku priznanja v dejansko posest izroči, ko organizacijski enoti ministrstva, pristojni za kadrovske zadeve, na vpogled predloži pridobljeno orožno listino iz drugega odstavka tega člena. Do takrat podarjeno strelno orožje hrani organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve.
2. Priznanja za prispevke k obrambi države
2.1 Plaketa ministra za obrambo
71. člen 
(1) Plaketa ministra za obrambo se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva za strokovno, učinkovito in racionalno opravljanje nalog na upravnem področju ministrstva.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
72. člen 
Plaketa ministra za obrambo je izdelana iz kristala in je oblikovana kot pokončen pravokotnik. Na njem je v zgornjem delu reliefno oblikovan tetraeder, ki ga ob levi stranici obkroža reliefno oblikovana lovorjeva vejica, ob desni stranici pa je reliefno oblikovana vejica lipovih listov. V spodnjem delu pokončnega pravokotnika so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
2.2 Plaketa civilne obrambe
73. člen 
(1) Plaketa civilne obrambe se podeljuje za prispevek k razvoju in delovanju civilne obrambe.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
74. člen 
(1) Plaketa civilne obrambe se lahko podeli organizacijam, ki so pomembno prispevale k razvoju in delovanju civilne obrambe Republike Slovenije, obrambnega načrtovanja, popolnjevanja Slovenske vojske, kritične infrastrukture ali opravljanja nalog v civilni obrambi.
(2) Plaketa civilne obrambe se lahko podeli tudi javnim uslužbencem ministrstva, pripadnikom Slovenske vojske in posameznikom za dolgoletno delo v civilni obrambi.
75. člen 
Plaketa civilne obrambe je izdelana iz kristala in je oblikovana kot pokončen pravokotnik. Na njem je kovanec zlate barve, ki ima v zgornjem delu logotip grba Republike Slovenije, v loku levo od njega napis REPUBLIKA in desno od njega napis SLOVENIJA, v spodnjem delu pa je v treh vrstah napis MINISTRSTVO ZA OBRAMBO/DIREKTORAT ZA/OBRAMBNE ZADEVE. V spodnjem delu pokončnega pravokotnika so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
2.3 Priznanja za delo na obveščevalno-varnostnem področju
76. člen 
(1) Priznanja za delo na obveščevalno-varnostnem področju se podeljujejo za uspehe in zasluge pri delu na obveščevalnem, protiobveščevalnem ali varnostnem področju, v nacionalnovarnostnem sistemu ali za prispevek pri krepitvi in razvoju obrambnega sistema.
(2) Priznanja za delo na obveščevalno-varnostnem področju se podeljujejo kot znak Obveščevalno varnostne službe, pohvala Obveščevalno varnostne službe ali plaketa Obveščevalno varnostne službe.
2.3.1 Znak Obveščevalno varnostne službe 
77. člen 
(1) Znak Obveščevalno varnostne službe se podeljuje za pomembne zasluge pri opravljanju del in nalog v nacionalnovarnostnem sistemu Republike Slovenije.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
78. člen 
(1) Znak Obveščevalno varnostne službe ima tri stopnje in se podeljuje kot zlati, srebrni ali bronasti znak Obveščevalno varnostne službe.
(2) Zlati znak Obveščevalno varnostne službe se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva, ki so najmanj 15 let opravljali naloge v nacionalnovarnostnem sistemu Republike Slovenije in so zaslužni za pomembne zasluge na področju nacionalne varnosti.
(3) Srebrni znak Obveščevalno varnostne službe se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva, ki so najmanj deset let opravljali naloge v nacionalnovarnostnem sistemu Republike Slovenije in so zaslužni za pomembne uspehe pri izvajanju obveščevalno-varnostne dejavnosti ali na obrambnem področju.
(4) Bronasti znak Obveščevalno varnostne službe se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva, ki so najmanj pet let opravljali naloge v nacionalnovarnostnem sistemu Republike Slovenije in so zaslužni za pomembne uspehe pri opravljanju nalog na obrambnem področju.
79. člen 
Znak Obveščevalno varnostne službe je izdelan iz bakra in je okrogle oblike. Na njem sta oznaka Obveščevalno varnostne službe in v treh vrstah napis REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO/OBVEŠČEVALNO VARNOSTNA SLUŽBA. Priznanje je glede na stopnjo zlate, srebrne ali bronaste barve. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
80. člen 
Nadomestna oznaka za znak Obveščevalno varnostne službe je moder pravokotnik. Pravokotnik ima na sredini oznako Obveščevalno varnostne službe, ki je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve.
2.3.2 Pohvala Obveščevalno varnostne službe 
81. člen 
(1) Pohvala Obveščevalno varnostne službe se lahko podeli posameznikom in javnim uslužbencem ministrstva za posebne uspehe pri opravljanju del ter nalog na obveščevalnem, protiobveščevalnem ali varnostnem področju.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
82. člen 
(1) Pohvala Obveščevalno varnostne službe je v obliki listine svetle rumenkastorjave barve. Na vrhu je logotip grba Republike Slovenije, pod njim pa je v treh vrstah napis REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO/OBVEŠČEVALNO VARNOSTNA SLUŽBA. Pod napisom je odtisnjena oznaka Obveščevalno varnostne službe, pod njo pa je v dveh vrstah napis POHVALA/OBVEŠČEVALNO VARNOSTNA SLUŽBA. Pod napisom je prostor za ime in priimek prejemnika priznanja, utemeljitev priznanja, zaporedno številko priznanja, mesec in leto podelitve priznanja ter ime in priimek predstojnika Obveščevalno varnostne službe.
(2) Ob podelitvi priznanja se lahko prejemniku priznanja izroči tudi ustrezno spominsko darilo. Vrednost spominskega darila ne sme preseči vrednosti, predpisane za sprejem priložnostnega darila manjše vrednosti.
2.3.3 Plaketa Obveščevalno varnostne službe 
83. člen 
(1) Plaketa Obveščevalno varnostne službe se lahko podeli organizacijam, posameznikom in prejemnikom priznanj iz 9. točke drugega odstavka 3. člena tega pravilnika za zasluge za sodelovanje z Obveščevalno varnostno službo.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
84. člen 
Plaketa Obveščevalno varnostne službe je izdelana iz kristala in je oblikovana kot pokončen pravokotnik. Na njem je v zgornjem delu reliefno oblikovana oznaka Obveščevalno varnostne službe. V spodnjem delu pokončnega pravokotnika so vgravirani ime in priimek ali naziv prejemnika ter leto podelitve priznanja.
2.4 Priznanje za sodelovanje
85. člen 
(1) Priznanje za sodelovanje se podeljuje organizacijam in posameznikom za zasluge ali dosežene uspehe pri razvoju obrambnega sistema Republike Slovenije.
(2) Za podelitev tega priznanja ne velja načelo postopnosti iz prvega odstavka 5. člena tega pravilnika.
86. člen 
(1) Priznanje za sodelovanje ima tri stopnje in se podeljuje kot velika plaketa za sodelovanje, plaketa za sodelovanje ali listina za sodelovanje.
(2) Velika plaketa za sodelovanje se lahko podeli organizacijam in posameznikom za dolgoleten izjemni prispevek h krepitvi, razvoju, delu ali ugledu ministrstva oziroma Slovenske vojske.
(3) Plaketa za sodelovanje se lahko podeli organizacijam in posameznikom, ki so pomembno pripomogli h krepitvi, razvoju, delu ali ugledu ministrstva oziroma Slovenske vojske.
(4) Listina za sodelovanje se lahko podeli organizacijam in posameznikom, ki so prispevali h krepitvi, razvoju, delu ali ugledu ministrstva oziroma Slovenske vojske.
87. člen 
(1) Velika plaketa za sodelovanje je oblikovana kot pokončen pravokotnik. Na njem je pritrjen kovanec iz srebra, prevlečen z zlato barvo. V zgornjem delu je vkovan logotip grba Republike Slovenije z vodoravnima črtama, med katerima je v dveh vrstah izpisano REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, v spodnjem delu pa je napis ZA SODELOVANJE.
(2) Plaketa za sodelovanje je oblikovana na način iz prejšnjega odstavka, le da je manjša kot velika plaketa za sodelovanje.
(3) Listina za sodelovanje je svetle rumenkastorjave barve velikosti formata A4. Na vrhu je logotip grba Republike Slovenije, pod njim pa je v dveh vrstah napis REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO. Pod napisom je odtisnjen osnovni simbol plakete za sodelovanje, pod njim pa je napis LISTINA ZA SODELOVANJE. Pod napisom je prostor za ime in priimek oziroma naziv prejemnika priznanja, utemeljitev priznanja, mesec in leto podelitve, žig ter ime in priimek ministra.
2.5 Priznanje vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe
88. člen 
(1) Priznanje vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se podeljuje za prizadevno in uspešno opravljanje dolžnosti vojaka v Slovenski vojski.
(2) Priznanje vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se lahko podeli kot medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe ali kot listina pogodbenemu pripadniku rezervne sestave Slovenske vojske za dosežene uspehe.
2.5.1 Medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe 
89. člen 
(1) Medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe ima štiri stopnje in se podeljuje kot zlata, srebrna ali bronasta medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe ali kot medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe.
(2) Zlata medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se lahko podeli vojakom stalne sestave Slovenske vojske za izjemno prizadevno in uspešno opravljanje vojaške službe po najmanj petih letih opravljanja službe v Slovenski vojski.
(3) Srebrna medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se lahko podeli vojakom stalne sestave Slovenske vojske za prizadevno in uspešno opravljanje vojaške službe po najmanj treh letih opravljanja službe v Slovenski vojski.
(4) Bronasta medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se lahko podeli vojakom stalne sestave Slovenske vojske za prizadevno in uspešno opravljanje vojaške službe.
(5) Medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe se lahko podeli vojakom stalne sestave Slovenske vojske za dosežen rezultat na temeljnem vojaškem strokovnem usposabljanju ali za enkratno dejanje, ki pripomore k večjemu ugledu enote.
(6) Medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe štirih stopenj se lahko podeli tudi pogodbenim pripadnikom rezervne sestave Slovenske vojske, razporejenim na formacijsko dolžnost vojaka. Pri tem se smiselno uporabljajo določbe od drugega do petega odstavka tega člena, časovni pogoj pa se upošteva glede na čas od sklenitve pogodbe o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi.
90. člen 
Medalja vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe je izdelana iz bakra in visi na zelenem traku. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je lik vojaka. Medalja je glede na stopnjo zlate, srebrne, bronaste ali patinaste barve. Na zadnji strani priznanja so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
91. člen 
Nadomestna oznaka za medaljo vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe je zelen pravokotnik. Na nadomestni oznaki za zlato, srebrno oziroma bronasto medaljo vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe je na sredini pravokotnika dodana pomanjšana medalja ustrezne stopnje.
2.5.2 Listina za dosežene uspehe pogodbenemu pripadniku rezervne sestave Slovenske vojske 
92. člen 
(1) Listina za dosežene uspehe pogodbenemu pripadniku rezervne sestave Slovenske vojske se podeli pogodbenim pripadnikom rezervne sestave Slovenske vojske ob poteku pogodbe za zgledno, uspešno in prizadevno opravljanje nalog oziroma dolžnosti med trajanjem pogodbenih obveznosti.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
93. člen 
Listina za dosežene uspehe pogodbenemu pripadniku rezervne sestave Slovenske vojske je izdelana v obliki listine svetle rumenkastorjave barve z vodnim tiskom oznake pripadnosti Slovenski vojski. Na vrhu je logotip grba Republike Slovenije, pod njim pa je v treh vrstah napis REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO/SLOVENSKA VOJSKA. Pod napisom je v dveh vrstah napis LISTINA/za uspehe pogodbenemu pripadniku, pod napisom pa je prostor za ime in priimek prejemnika priznanja, mesec in leto podelitve priznanja ter čin, ime in priimek načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
2.6 Priznanje delodajalcem pripadnikov pogodbene rezerve
94. člen 
(1) Priznanje delodajalcem pripadnikov pogodbene rezerve se lahko podeli delodajalcem pripadnikov pogodbene rezerve za uspešno sodelovanje z ministrstvom pri popolnjevanju Slovenske vojske s pogodbenimi pripadniki rezervne sestave.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
95. člen 
Priznanje delodajalcem pripadnikov pogodbene rezerve je izdelano iz kristala in je oblikovano kot šestkotnik. Na sredini je pritrjen kovanec v zlati barvi, v zgornjem delu je v loku napis SLOVENSKA VOJSKA, v notranjem polju pa je na sredini oznaka pripadnosti Slovenski vojski, pod katero je vgravirano leto podelitve. V zgornjem delu kristala je v dveh vrstah napis REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, v spodnjem delu pa je prostor za ime in priimek ali naziv prejemnika priznanja.
2.7 Priznanje za najboljše strelce
96. člen 
(1) Priznanje za najboljše strelce se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, ki na uradnih strelskih preizkusih z osebnim orožjem dosežejo predpisano število zadetkov.
(2) Generalštab Slovenske vojske določi število zadetkov, ki jih je treba doseči za posamezno stopnjo priznanja.
(3) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
97. člen 
(1) Priznanje ima tri stopnje in se podeljuje kot zlati, srebrni ali bronasti strelski znak.
(2) Strelski znak je izdelan iz bakra in ima obliko značke, na kateri je lik strelca. Glede na stopnjo priznanja je znak zlate, srebrne ali bronaste barve.
(3) Strelski znak se nosi na levi strani uniforme, sredinsko, pod zavihkom.
(4) Skupaj s priznanjem se podeli tudi pripadajoča strelska vrvica. Strelska vrvica je pletena in je glede na stopnjo priznanja zlate, srebrne ali bronaste barve ter se nosi na desni strani uniforme.
(5) Prejemnik, ki je to priznanje prejel več kot enkrat, nosi le podeljeno priznanje najvišje stopnje.
(6) Strelskemu znaku ne pripada nadomestna oznaka.
2.8 Spominska priznanja
98. člen 
(1) S spominskimi priznanji se označujejo pomembnejše vojaške akcije, dogodki ali aktivnosti obrambnega pomena ter sodelovanje v aktivnostih zaščite in reševanja v miru, v izrednem stanju ali vojni.
(2) Spominsko priznanje za posamezno vojaško akcijo, dogodek ali aktivnost se ustanovi z aktom o ustanovitvi spominskega priznanja, sprejme pa ga minister.
(3) Spominsko priznanje se lahko ustanovi kot bojni spominski znak, spominski znak ali spominska značka.
(4) Spominsko priznanje bojni spominski znak se lahko ustanovi za načrtovane vojaške akcije v vojni, v katerih je prišlo do uporabe strelnega orožja ene strani v spopadu z nasprotno stranjo. Za druge načrtovane vojaške akcije v vojni, za pomembnejše dogodke ali aktivnosti v miru ali vojni se lahko ustanovi spominski znak ali spominsko značko.
(5) Predlog za ustanovitev spominskega priznanja za vojaške akcije, dogodke oziroma aktivnosti med napadom na Republiko Slovenijo leta 1991, za dogodke ali aktivnosti obrambnega pomena v vojni da Generalštab Slovenske vojske organizacijski enoti ministrstva, pristojni za kadrovske zadeve.
(6) K predlogu za ustanovitev spominskega priznanja iz prejšnjega odstavka Generalštab Slovenske vojske praviloma priloži mnenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki lahko na Generalštab Slovenske vojske naslovi tudi pobudo za ustanovitev spominskega priznanja.
(7) Predlog za ustanovitev spominskega priznanja za pomembnejše dogodke ali aktivnosti obrambnega pomena v miru dajo organizacijske enote ministrstva organizacijski enoti ministrstva, pristojni za kadrovske zadeve.
(8) Predlog za ustanovitev spominskega priznanja iz petega in sedmega odstavka tega člena vsebuje podrobno obrazložitev vojaške akcije, dogodka ali aktivnosti obrambnega pomena, za katero se ustanovitev spominskega priznanja predlaga, in skico videza spominskega priznanja ter njegove nadomestne oznake.
99. člen 
(1) Spominsko priznanje se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, javnim uslužbencem ministrstva, posameznikom in organizacijam.
(2) Posameznemu prejemniku se lahko podeli več spominskih priznanj, vendar ne več kot eno spominsko priznanje za posamezno vojaško akcijo, dogodek ali aktivnost.
(3) Namen in pogoji za podelitev posameznega spominskega priznanja se določijo z aktom o ustanovitvi spominskega priznanja iz drugega odstavka prejšnjega člena.
100. člen 
(1) Spominsko priznanje je izdelano iz bakra. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom.
(2) Nadomestna oznaka za bojni spominski znak je praviloma moder pravokotnik, na sredini katerega je lahko zlat lipov list, ki ga križa puška, pomanjšano priznanje ali drugi izbrani simbol. Kadar je prejemnik več kot enkrat prejel bojni spominski znak, ki ima na nadomestni oznaki zlat lipov list, ki ga križa puška, se to na nadomestnih oznakah lahko označi z največ tremi lipovimi listi, ki jih križajo puške. V tem primeru prejemnik priznanja nosi eno ali več nadomestnih oznak z ustreznim številom lipovih listov, ki jih križajo puške, tako da nadomestne oznake izražajo skupno število prejetih bojnih spominskih znakov.
(3) Nadomestna oznaka za spominski znak je praviloma moder pravokotnik, na sredini katerega je lipov list, pomanjšano priznanje ali drugi izbrani simbol. Kadar je prejemnik več kot enkrat prejel spominski znak, ki ima na nadomestni oznaki zlat lipov list, se to na nadomestnih oznakah lahko označi z največ tremi lipovimi listi. V tem primeru prejemnik priznanja nosi eno ali več nadomestnih oznak z ustreznim številom lipovih listov, tako da nadomestne oznake izražajo skupno število prejetih spominskih znakov.
(4) Spominskim značkam ne pripada nadomestna oznaka.
(5) Podrobneje se oblika posameznega spominskega priznanja in nadomestne oznake določi z aktom o ustanovitvi spominskega priznanja iz drugega odstavka 98. člena tega pravilnika.
3. Priznanja za dosežke na obrambnem področju
3.1. Medalja za delo v tujini
101. člen 
(1) Medalja za delo v tujini se podeljuje javnim uslužbencem ministrstva za uspešno in prizadevno opravljanje del ter nalog v diplomatskih predstavništvih Republike Slovenije v tujini ter civilnim funkcionalnim strokovnjakom za sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
102. člen 
(1) Medalja za delo v tujini se lahko podeli javnim uslužbencem ministrstva iz prvega odstavka prejšnjega člena, ki so opravljali delo in naloge v diplomatskem predstavništvu Republike Slovenije v tujini najmanj leto dni.
(2) Medalja za delo v tujini se lahko podeli civilnim funkcionalnim strokovnjakom iz prvega odstavka prejšnjega člena za vsako redno končano napotitev v mednarodno operacijo ali na misijo oziroma za sodelovanje v mednarodni operaciji ali na misiji neprekinjeno najmanj šest mesecev, vendar ne več kot enkrat v koledarskem letu.
103. člen 
Medalja za delo v tujini je izdelana iz bakra in visi na modrem traku, ki ima na sredini belo progo. Na traku je ploščica, na kateri je v dveh vrstah izpisano OBRAMBNA/DIPLOMACIJA ali OBRAMBA/CFS – MOM. Medalja je okrogle oblike, na njej pa je podoba zemeljske oble. Na zadnji strani priznanja je ob zgornjem robu napis ZA PRIZADEVNOST, v zgornjem delu je vkovan logotip grba Republike Slovenije z vodoravnima črtama, med katerima je izpisano v dveh vrstah REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, v spodnjem delu pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
104. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo za delo v tujini je moder pravokotnik, ki ima na sredini belo črto.
(2) Prejemniku, ki je to priznanje enkrat že prejel, se ob vsaki naslednji podelitvi namesto priznanja izročita le nadomestna oznaka priznanja, na kateri je z rimsko številko označeno zaporedno število napotitve na delo v tujino, in ploščica, na kateri je v dveh vrstah izpisano OBRAMBA/DIPLOMACIJA ali OBRAMBA/CFS – MOM.
3.2 Medalja v službi miru
105. člen 
(1) Medalja v službi miru se podeljuje pripadnikom Slovenske vojske, civilnim funkcionalnim strokovnjakom in javnim uslužbencem ministrstva za sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah ali za načrtovanje in opravljanje vojaških ali obrambnih nalog na mednarodnem področju.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
106. člen 
(1) Medalja v službi miru se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske, civilnim funkcionalnim strokovnjakom in javnim uslužbencem ministrstva iz prvega odstavka prejšnjega člena, ki so v mednarodni operaciji ali na misiji sodelovali najmanj tri mesece oziroma najmanj 30 dni, če je napotitev trajala manj kot tri mesece, ter so svojo dolžnost opravljali v skladu s pravili službe v Slovenski vojski in z mednarodnim pravom.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se priznanje podeli tudi, če je bil prejemnik priznanja brez svoje krivde predčasno odpoklican, vendar je sodeloval v mednarodni operaciji ali na misiji oziroma načrtoval in opravljal vojaške ali obrambne naloge na mednarodnem področju najmanj 30 dni.
107. člen 
Medalja v službi miru je izdelana iz bakra in visi na belem traku, ki ima na sredini široko modro progo. Na traku je ploščica s kratico imena mednarodne operacije ali misije. Medalja je okrogle oblike, na njej je podoba zemeljske oble, ki jo obkroža venec lipovih listov, ki so na vrhu sklenjeni z logotipom grba Republike Slovenije. Na zadnji strani priznanja je zgoraj polkrožno napis MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, spodaj je polkrožno napis V SLUŽBI MIRU, na sredini pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
108. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo v službi miru je bel pravokotnik, ki ima na sredini modro progo.
(2) Prejemniku, ki je to priznanje enkrat že prejel, se ob vsaki naslednji podelitvi namesto priznanja izroči le nadomestna oznaka priznanja, na kateri je z rimsko številko označeno zaporedno število napotitve v mednarodno operacijo ali na misijo, na ploščici pa je navedena kratica imena mednarodne operacije ali misije.
3.3 Medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske
109. člen 
(1) Medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske se podeljuje pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za sodelovanje v mirnodobni strukturi Slovenske vojske v tujini ali za opravljanje del in nalog v mednarodnih poveljstvih ter predstavništvih pri Evropski uniji in Natu.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat.
110. člen 
(1) Medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske se lahko podeli pripadnikom Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva iz prvega odstavka prejšnjega člena, ki so službo v mirnodobni strukturi Slovenske vojske v tujini oziroma dela in naloge v mednarodnih poveljstvih ter predstavništvih pri Evropski uniji in Natu opravljali najmanj leto dni oziroma najmanj 120 dni, če je napotitev trajala manj kot leto dni, ter so dolžnost opravljali v skladu s pravili službe v Slovenski vojski in z mednarodnim pravom. Priznanje se podeli tudi, če je bil prejemnik priznanja brez svoje krivde odpoklican z dolžnosti in je dolžnost opravljal najmanj 120 dni.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se priznanje podeli tudi, če je bil prejemnik priznanja brez svoje krivde predčasno odpoklican, vendar je službo v mirnodobni strukturi Slovenske vojske v tujini oziroma dela in naloge v mednarodnih poveljstvih ter predstavništvih pri Evropski uniji in Natu opravljal najmanj 120 dni.
111. člen 
Medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske je izdelana iz bakra in visi na belem traku, ki ima na sredini široko modro progo. Na traku je ploščica z napisom MSSVT. Medalja je okrogle oblike, na njej je podoba zemeljske oble, ki jo obkroža venec lipovih listov, ki so na vrhu sklenjeni z logotipom državnega grba Republike Slovenije. Na zadnji strani priznanja je zgoraj polkrožni napis MINISTRSTVO ZA OBRAMBO, spodaj je polkrožni napis MSSVT, na sredini pa so vgravirani ime in priimek prejemnika ter leto podelitve priznanja.
112. člen 
(1) Nadomestna oznaka za medaljo v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske je bel pravokotnik, ki ima na sredini modro progo. Na sredini modre proge je zlata črta.
(2) Prejemniku, ki je to priznanje enkrat že prejel, se ob vsaki naslednji podelitvi namesto priznanja izroči le nadomestna oznaka priznanja, na kateri je z rimsko številko označeno zaporedno število napotitve na opravljanje dolžnosti v mirnodobni strukturi Slovenske vojske v tujini.
3.4 Priznanja za dolgoletno službo
3.4.1 Znak za dolgoletno službo na ministrstvu 
113. člen 
(1) Znak za dolgoletno službo na ministrstvu se podeljuje pripadnikom stalne sestave Slovenske vojske in javnim uslužbencem ministrstva za dolgoletno delo na ministrstvu.
(2) To priznanje se lahko prejemniku priznanja podeli več kot enkrat. Prvi znak za dolgoletno službo se podeli po desetih letih, vsak naslednji pa za vsakih naslednjih deset let dela na ministrstvu.
114. člen 
Znak za dolgoletno službo na ministrstvu je izdelan iz bakra in je okrogle oblike. V zgornjem delu znaka je vkovan logotip grba Republike Slovenije z vodoravnima črtama, med katerima je v dveh vrstah izpisano REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO. Znak za deset ali 20 let dela na ministrstvu je srebrne barve, znak za 30 ali 40 let dela pa zlate barve in večje velikosti kot znak za deset ali 20 let dela na ministrstvu. Na zadnji strani priznanja je vgravirana rimska številka X, XX, XXX ali XL glede na število delovnih let, za katero se podeljuje priznanje.
115. člen 
Nadomestna oznaka za znak za dolgoletno službo na ministrstvu je moder pravokotnik. Na sredini pravokotnika je število delovnih let, za katero se znak podeli, označeno s srebrno rimsko številko za deset ali 20 let dela na ministrstvu oziroma z zlato rimsko številko za 30 ali 40 let dela na ministrstvu.
3.4.2 Zahvalna listina s spominskim kovancem 
116. člen 
(1) Zahvalna listina s spominskim kovancem se podeljuje javnim uslužbencem ministrstva in pripadnikom stalne sestave Slovenske vojske ob prekinitvi ali prenehanju pogodbe o zaposlitvi na ministrstvu po najmanj desetih letih neprekinjene službe na ministrstvu oziroma ob upokojitvi, če so na ministrstvu delali pred upokojitvijo neprekinjeno najmanj deset let.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se priznanje lahko podeli tudi pred iztekom desetih let neprekinjene službe na ministrstvu, če vzrok za prekinitev oziroma prenehanje pogodbe o zaposlitvi ni na strani prejemnika priznanja in kadar organizacijska enota ministrstva, v kateri je prejemnik priznanja zaposlen, za to da utemeljen predlog.
117. člen 
(1) Zahvalna listina je izdelana v obliki listine svetle rumenkastorjave barve. Na vrhu je logotip grba Republike Slovenije, pod njim pa napis v dveh vrstah REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO. Pod napisom je odtisnjena oznaka pripadnosti Slovenski vojski, pod njo pa napis ZAHVALNA LISTINA. Pod napisom je prostor za ime in priimek prejemnika priznanja, utemeljitev priznanja, mesec in leto podelitve priznanja ter ime in priimek ministra.
(2) Skupaj z listino iz prejšnjega odstavka se podeli tudi spominski kovanec, ki je izdelan iz srebra in je okrogle oblike. V zgornjem delu kovanca je vkovan logotip grba Republike Slovenije z vodoravnima črtama, med katerima je v dveh vrstah izpisano REPUBLIKA SLOVENIJA/MINISTRSTVO ZA OBRAMBO. Na zadnji strani kovanca je v zgornjem delu vgraviran znak pripadnosti Slovenski vojski z napisom REPUBLIKA SLOVENIJA, v spodnjem delu pa je napis SLOVENSKA VOJSKA.
3.5. Spominski pečatni prstan
118. člen 
Spominski pečatni prstan se podeljuje častnikom Slovenske vojske ob povišanju v generalski čin.
119. člen 
Spominski pečatni prstan je oblikovan kot pečatni prstan. Obroček je iz rumenega zlata, na notranji strani je vgraviran datum povišanja v generalski čin, na levi zunanji strani je oznaka pripadnosti Slovenski vojski, na desni zunanji strani prstana pa sta prekrižana meča. Na zgornjem delu obročka je ploščica v obliki poznogotskega ščita iz belega zlata, na katerega se aplicira izbrani simbol iz rumenega zlata.
3.6 Velika sablja Ministrstva za obrambo
120. člen 
Velika sablja Ministrstva za obrambo se podeljuje častnikom Slovenske vojske ob povišanju v brigadirski čin brigadirja.
121. člen 
(1) Velika sablja Ministrstva za obrambo je sestavljena iz rezila, lesenega držala z okovjem in ščitnikom ter iz kovinske nožnice. Na desni strani rezila sta vgravirana ime in priimek prejemnika, pod njim pa je leto povišanja. Držalo je pozlačeno, na njem pa je častniška oznaka pripadnosti Slovenski vojski. Nožnica je kromirana. Poglobljena polja, izpolnjena z barvo, so prevlečena s prozornim poliestrskim emajlom.
(2) Velika sablja Ministrstva za obrambo se nosi k slovesni uniformi Slovenske vojske.
3.7 Bajonet Slovenske vojske
122. člen 
(1) Bajonet Slovenske vojske se podeljuje podčastnikom Slovenske vojske ob uspešno končani Šoli za podčastnike in podelitvi čina vodnika ter častnikom Slovenske vojske ob uspešno končani Šoli za častnike in podelitvi čina poročnika.
(2) Bajonet Slovenske vojske je sestavljen iz rezila, držala in nožnice. Na rezilu se lahko vgravirajo ime in priimek prejemnika, čin ter leto podelitve čina.
(3) Določeni deli priznanja, ki se podeli podčastniku ob podelitvi čina vodnika, so lahko posrebreni, določeni deli priznanja, ki se podeli častniku ob podelitvi čina poročnika, pa pozlačeni.
(4) Bajonet Slovenske vojske se nosi k slovesni uniformi Slovenske vojske.
3.8 Spominski srebrnik Slovenske vojske
123. člen 
Spominski srebrnik Slovenske vojske se podeljuje podčastnikom Slovenske vojske ob povišanju v čin praporščaka in častnikom Slovenske vojske ob povišanju v čin majorja.
124. člen 
(1) Spominski srebrnik Slovenske vojske je izdelan iz srebra in je okrogle oblike. Na sprednji strani srebrnika je na sredini reliefno stiliziran desni profil generala Maistra. Na zadnji strani srebrnika je v zgornjem srednjem delu ploskovno oblikovana oznaka pripadnosti Slovenski vojski, pod njo pa so zaporedna številka srebrnika, ob zgornjem robu v obliki loka napis REPUBLIKA SLOVENIJA in ob spodnjem robu v obliki loka napis SLOVENSKA VOJSKA.
(2) Spominski srebrnik Slovenske vojske, ki se podeli podčastniku ob povišanju v čin praporščaka, je galvansko srebrno patiniran.
(3) Spominski srebrnik Slovenske vojske, ki se podeli častniku ob povišanju v čin majorja, je galvansko srebrno patiniran in večji od spominskega srebrnika iz prejšnjega odstavka.
III. PODELJEVANJE PRIZNANJ 
1. Splošno
125. člen 
(1) Priznanja se podeljujejo največ dvakrat na leto.
(2) V posameznem koledarskem letu se lahko podeli le določeno število naslednjih priznanj:
1. red generala Maistra;
2. medalja generala Maistra;
3. red Slovenske vojske;
4. medalja Slovenske vojske;
5. medalja ministra za obrambo;
6. medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke Fridolina Kavčiča;
7. medalja za kulturne dosežke in promocijo slovenske vojske Andreja Komela plemenitega Sočebrana;
8. medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske;
9. medalja za delo na športnem področju;
10. plaketa ministra za obrambo;
11. medalja civilne obrambe;
12. plaketa civilne obrambe;
13. priznanje za sodelovanje;
14. strelno orožje.
(3) Minister in načelnik Generalštaba Slovenske vojske najpozneje do 1. decembra v tekočem letu določita število priznanj iz prejšnjega odstavka, za podelitev katerih sta pristojna.
126. člen 
(1) Priznanja ni mogoče podeliti osebi:
– proti kateri se vodi disciplinski postopek v skladu z zakonom;
– proti kateri je izrečen disciplinski ukrep, dokler se ta ne izbriše iz evidence;
– proti kateri se vodi kazenski postopek oziroma je pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.
(2) Podatke iz prejšnjega odstavka pristojni komisiji iz prvega odstavka 131. člena, tretjega odstavka 132. člena in tretjega odstavka 133. člena tega pravilnika zagotovita organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, za javne uslužbence upravnega dela ministrstva in Generalštab Slovenske vojske za pripadnike Slovenske vojske.
127. člen 
(1) Najvišja priznanja za zasluge na obrambnem področju in priznanja za prispevke k obrambi države, razen priznanj na obveščevalno-varnostnem področju in priznanj, ki se podeljujejo za zasluge v vojni, se podeljujejo na podlagi razpisa.
(2) Priznanja za dosežke na obrambnem področju se podeljujejo ob izpolnitvi pogojev za podelitev posamezne vrste teh priznanj.
2. Postopek glede razpisa
128. člen 
(1) Organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, objavi razpis za podelitev priznanj praviloma enkrat na leto najpozneje do 31. decembra za podelitev priznanj v naslednjem koledarskem letu. V razpisu se upoštevajo omejitve iz drugega odstavka 125. člena tega pravilnika.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek lahko minister odloči, da se v posameznem koledarskem letu objavi dodatni razpis za podelitev priznanj, ki niso bila podeljena na podlagi razpisa iz prejšnjega odstavka najpozneje do 20. avgusta za podelitev priznanj v tekočem letu.
(3) Razpis se objavi na interni spletni strani ministrstva.
(4) Predlogi za podelitev priznanj se pripravijo na elektronskem obrazcu, ki ga določi organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve.
(5) Predlogi za podelitev priznanj, ki jih podeljuje minister, se posredujejo organizacijski enoti, pristojni za kadrovske zadeve, predlogi za podelitev priznanj, ki jih podeljuje načelnik Generalštaba Slovenske vojske, pa Generalštabu Slovenske vojske v roku, ki je določen v razpisu.
(6) V izjemnih primerih lahko minister na predlog predlagatelja iz 129. člena tega pravilnika odloči, da se podeli priznanje brez izvedbe postopka razpisa na podlagi tega člena.
129. člen 
(1) Predlagatelji za podelitev priznanj, ki jih podeljuje minister, so predstojniki organizacijskih enot ministrstva in državni sekretar.
(2) Predlagatelji za podelitev priznanj, ki jih podeljuje načelnik Generalštaba Slovenske vojske, so predstojniki organizacijskih enot ministrstva in poveljniki poveljstev ter enot Slovenske vojske ravni bataljona ali višje.
(3) Za pripadnike Slovenske vojske, ki so razporejeni na delovna mesta v upravnem delu ministrstva, na katerih se opravlja vojaška služba, je predlagatelj za podelitev priznanj, ki jih podeljuje načelnik Generalštaba Slovenske vojske, predstojnik organizacijske enote, v katero je pripadnik Slovenske vojske razporejen.
130. člen 
(1) Predlagatelji za podelitev priznanj morajo pri pripravi predlogov za priznanja upoštevati s tem pravilnikom predpisane pogoje in merila za podelitev posamezne vrste priznanj ter jih v predlogu utemeljiti. V primerih iz prvega in drugega odstavka 5. člena tega pravilnika predlagatelji utemeljijo tudi obstoj izjemnih primerov.
(2) K predlogom za podelitev priznanja delodajalcem pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske predlagatelj priloži mnenje organizacijske enote ministrstva, pristojne za vojaške zadeve.
(3) Za podelitev priznanj iz 9. točke drugega odstavka 3. člena tega pravilnika predlagatelj prek organizacijske enote ministrstva, pristojne za mednarodno sodelovanje, predhodno pridobi soglasje za podelitev priznanja od države, iz katere je predlagani prejemnik priznanja, kadar ta država to zahteva, in ga priloži predlogu za podelitev priznanja.
131. člen 
(1) Utemeljenost predlogov za podelitev priznanj presoja komisija, ki jo imenuje minister oziroma načelnik Generalštaba Slovenske vojske vsak za priznanja iz svoje pristojnosti.
(2) Zbrane predloge za podelitev priznanj pristojni komisiji iz prejšnjega odstavka posreduje pristojna organizacijska enota iz petega odstavka 128. člena tega pravilnika.
3. Postopek za podelitev spominskih priznanj
132. člen 
(1) Predlogi za podelitev spominskih priznanj se lahko posredujejo organizacijski enoti, pristojni za kadrovske zadeve, vse leto brez posebnega razpisa v obliki seznama prejemnikov posameznega spominskega priznanja z naslednjimi podatki o prejemnikih priznanj:
– ime in priimek;
– datum rojstva ali enotna matična številka občana;
– naslov stalnega prebivališča.
(2) Predlagatelji za podelitev spominskih priznanj so predstojniki organizacijskih enot ministrstva.
(3) Utemeljenost predlogov za podelitev priznanj iz tega člena presoja komisija, ki jo imenuje minister.
4. Postopek za podelitev priznanj na obveščevalno-varnostnem področju
133. člen 
(1) Predlogi za priznanja, ki jih podeljuje predstojnik Obveščevalno varnostne službe, se lahko posredujejo Obveščevalno varnostni službi vse leto brez posebnega razpisa.
(2) Predlagatelji za podelitev priznanj, ki jih podeljuje predstojnik Obveščevalno varnostne službe, so predstojniki organizacijskih enot ministrstva.
(3) Utemeljenost predlogov za podelitev priznanj iz tega člena presoja komisija, ki jo imenuje predstojnik Obveščevalno varnostne službe.
5. Postopek za podelitev priznanj za dosežke na obrambnem področju
134. člen 
(1) Organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, posreduje predlog za podelitev spominskega pečatnega prstana iz 118. člena tega pravilnika in velike sablje Ministrstva za obrambo iz 120. člena tega pravilnika neposredno ministru na podlagi ukaza predsednika Republike Slovenije o povišanju pripadnika Slovenske vojske v generalski čin oziroma akta ministra o povišanju pripadnika Slovenske vojske v čin brigadirja.
(2) Generalštab Slovenske vojske posreduje predlog za podelitev bajoneta Slovenske vojske iz 122. člena tega pravilnika neposredno načelniku Generalštaba Slovenske vojske na podlagi akta ministra o podelitvi čina vodnika ali poročnika.
(3) Generalštab Slovenske vojske posreduje predlog za podelitev spominskega srebrnika Slovenske vojske iz 123. člena tega pravilnika neposredno načelniku Generalštaba Slovenske vojske na podlagi akta ministra o povišanju v čin praporščaka ali majorja.
135. člen 
(1) Organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, da predloge za podelitev medalje za delo v tujini iz 101. člena tega pravilnika neposredno ministru na podlagi predlogov organizacijske enote ministrstva.
(2) Predloge za podelitev priznanj za dolgoletno službo iz pododdelka 3.4 tega poglavja pripadnikom stalne sestave Slovenske vojske da Generalštab Slovenske vojske organizacijski enoti ministrstva, pristojni za kadrovske zadeve. Zbrane predloge organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, skupaj s predlogi za podelitev priznanj javnim uslužbencem ministrstva da neposredno ministru.
(3) Predloge iz prejšnjega odstavka, ki se nanašajo na podelitev znaka za dolgoletno službo na ministrstvu iz 113. člena tega pravilnika organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, da neposredno ministru do konca julija v tekočem letu za pripadnike stalne sestave Slovenske vojske in javne uslužbence ministrstva, ki bodo izpolnili pogoje za podelitev tega priznanja v prvih šestih mesecih tekočega leta, in do konca januarja naslednjega leta za pripadnike stalne sestave Slovenske vojske in javne uslužbence ministrstva, ki bodo izpolnili pogoje za podelitev tega priznanja v zadnjih šestih mesecih tekočega leta.
(4) Generalštab Slovenske vojske da predloge za podelitev medalje v službi miru iz 105. člena tega pravilnika in medalje v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske iz 109. člena tega pravilnika neposredno načelniku Generalštaba Slovenske vojske.
6. Akt o podelitvi priznanja
136. člen 
(1) Na podlagi mnenja pristojne komisije iz prvega odstavka 131. člena, tretjega odstavka 132. člena oziroma tretjega odstavka 133. člena tega pravilnika ali predloga za podelitev priznanja za dosežke na obrambnem področju iz 134. ali 135. člena tega pravilnika minister, načelnik Generalštaba Slovenske vojske oziroma predstojnik Obveščevalno varnostne službe izda akt o podelitvi priznanja iz svoje pristojnosti.
(2) Akti o podelitvi priznanj, razen znaka za dolgoletno službo na ministrstvu in priznanj za delo na obveščevalno-varnostnem področju, se objavijo v glasilu Slovenske vojske.
7. Postopki za podelitev priznanj med vojno
137. člen 
V postopkih za podelitev priznanj, ki se izvajajo med vojno, veljajo določbe tega poglavja, razen če je v tem oddelku določeno drugače.
138. člen 
(1) Med vojno se priznanja podeljujejo brez posebnega razpisa.
(2) Med vojno lahko predlagatelji iz 129. člena, drugega odstavka 132. člena in drugega odstavka 133. člena tega pravilnika predloge za podelitev priznanj posredujejo pristojni organizacijski enoti iz petega odstavka 128. člena, prvega odstavka 132. člena oziroma prvega odstavka 133. člena tega pravilnika na elektronskem obrazcu iz četrtega odstavka 128. člena tega pravilnika ali pisno vse leto.
(3) Med vojno lahko minister ali načelnik Generalštaba Slovenske vojske v izjemnih primerih priznanje podelita le na podlagi obrazloženega predloga pristojnega predlagatelja iz 129. člena tega pravilnika.
(4) V izjemnih primerih se časovni pogoj v zvezi z opravljanjem službe na obrambnem področju ali v nacionalnovarnostnem sistemu ter z opravljanjem dela na vodstvenih delovnih mestih oziroma formacijskih dolžnostih, določenih v 14. in 22. členu tega pravilnika, ne upošteva kot pogoj za podelitev teh priznanj.
IV. IZDELAVA, VROČITEV, EVIDENCA IN HRAMBA PRIZNANJ 
1. Izdelava priznanj
139. člen 
Organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, skrbi za izdelavo priznanj in pripadajočih listin z mapo, ki se izdajo skupaj s priznanjem.
140. člen 
Obliko, materiale, iz katerih so izdelana, in druge značilnosti priznanj iz tega pravilnika ter pripadajočih listin z mapo, ki se podelijo skupaj s priznanjem, podrobneje določi organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve.
141. člen 
(1) Nadomestne oznake in miniature priznanj, ki jih prejmejo pripadniki Slovenske vojske, naročajo bataljoni, njim enake ali višje enote Slovenske vojske.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek nadomestne oznake in miniature priznanj za pripadnike Slovenske vojske, ki so razporejeni na delovna mesta v upravnem delu ministrstva, na katerih se opravlja vojaška služba, naroča organizacijska enota Generalštaba Slovenske vojske, pristojna za kadrovske zadeve, na predlog organizacijske enote, v katero je pripadnik razporejen.
2. Vročanje priznanj
142. člen 
Organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, skrbi za vročitev priznanj in pripadajočih listin z mapo, ki se izdajo skupaj s priznanjem.
143. člen 
Priznanja, podeljena na podlagi tega pravilnika, se vročajo slovesno.
144. člen 
(1) Priznanja, razen priznanj za delo na obveščevalno-varnostnem področju, se praviloma vročajo ob dnevu Slovenske vojske.
(2) Priznanja, podeljena na podlagi dodatnega razpisa iz drugega odstavka 128. člena tega pravilnika, se praviloma vročajo ob dnevu suverenosti.
(3) Priznanja za delo na obveščevalno-varnostnem področju se praviloma vročajo enkrat na leto ob dnevu, ki ga na predlog predstojnika Obveščevalno varnostne službe določi minister.
(4) Ne glede na prvi, drugi in tretji odstavek tega člena se lahko priznanja na predlog ministra oziroma predstojnika Obveščevalno varnostne službe vročajo tudi ob drugi primerni priložnosti, s katero se obeležuje pomemben dogodek za ministrstvo.
145. člen 
Priznanje, ki je bilo podeljeno posmrtno, in priznanje, ki prejemniku priznanja ni bilo vročeno v času življenja, se vroči družinskim članom prejemnika priznanja po naslednjem vrstnem redu:
– zakonec oziroma zunajzakonski partner;
– potomci oziroma posvojenci in njihovi potomci;
– starši oziroma posvojitelji;
– bratje in sestre.
3. Evidenca priznanj
146. člen 
(1) Evidenco priznanj, ki se podeljujejo na podlagi tega pravilnika, razen priznanj za delo na obveščevalno-varnostnem področju, za katera evidenco vodi Obveščevalno varnostna služba, vodi organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve.
(2) V evidenci iz prejšnjega odstavka se poleg osebnih podatkov prejemnika strelnega orožja iz 69. člena tega pravilnika vodijo tudi podatki o tipu oziroma vrsti orožja, znamki, modelu oziroma proizvajalcu orožja, kalibru in tovarniški številki.
147. člen 
(1) Kadar je priznanje ali pripadajoča listina, ki se podeli skupaj s priznanjem, uničena ali izgubljena, se lahko na prošnjo prejemnika priznanja ali organizacijske enote ministrstva, v kateri je prejemnik priznanja zaposlen, izda dvojnik priznanja ali pripadajoče listine.
(2) Za izdajo dvojnika priznanja in pripadajoče listine so pristojni:
– organizacijska enota ministrstva, pristojna za kadrovske zadeve, za priznanja, ki jih podeljuje minister, razen strelnega orožja, spominskega pečatnega prstana in velike sablje Ministrstva za obrambo, za katere se dvojnik ne izdaja;
– Generalštab Slovenske vojske za priznanja, ki jih podeljuje načelnik Generalštaba Slovenske vojske, razen bajoneta Slovenske vojske in spominskega srebrnika Slovenske vojske, za katera se dvojnik ne izdaja;
– Obveščevalno varnostna služba za priznanja, ki jih podeljuje predstojnik Obveščevalno varnostne službe.
4. Hramba
148. člen 
(1) Za hrambo priznanj, ki iz opravičenega razloga niso bila vročena oziroma je prejemnik zavrnil prejem priznanja, so pristojne organizacijske enote iz drugega odstavka prejšnjega člena.
(2) Priznanja iz prejšnjega odstavka se hranijo deset let. Po tem obdobju se priznanja posredujejo v uničenje v skladu s predpisanim postopkom.
V. NOŠENJE PRIZNANJ, NADOMESTNIH OZNAK, MINIATUR IN NADOMESTNIH TRAKOV PRIZNANJ 
1. Nošenje priznanj
149. člen 
(1) Priznanje sme nositi le prejemnik priznanja.
(2) Priznanja se nosijo spoštljivo.
(3) Prejemniki priznanj, ki niso pripadniki Slovenske vojske, nosijo priznanja le ob najvišjih državnih praznikih in slovesnih dogodkih ministrstva.
2. Nošenje nadomestnih oznak in miniatur priznanj
150. člen 
(1) Pripadniki Slovenske vojske namesto priznanj, ki se podeljujejo kot redi, medalje ali priznanja, in spominskih znakov praviloma na službenih ter slavnostnih uniformah nosijo nadomestne oznake ali miniature priznanj.
(2) Nadomestne oznake priznanj se nosijo kot tračnice iz blaga na levi strani prsi nad zgornjim žepom uniforme za državnimi odlikovanji Republike Slovenije.
(3) Če je prejemnik v skladu s tretjim odstavkom 5. člena tega pravilnika istovrstno priznanje prejel večkrat, nosi nadomestno oznako priznanja le za zadnje podeljeno istovrstno priznanje.
(4) Miniatura priznanja se nosi nad nadomestnimi oznakami priznanj.
151. člen 
(1) V eni vrsti se lahko nosijo do tri nadomestne oznake priznanj. Nadomestne oznake priznanj se nosijo razvrščene po pomembnosti od desne proti levi in od zgoraj navzdol po naslednjem vrstnem redu:
1. častni vojni znak;
2. red generala Maistra;
3. red Slovenske vojske;
4. medalja za hrabrost;
5. medalja za ranjence;
6. medalja generala Maistra;
7. medalja Slovenske vojske;
8. medalja ministra za obrambo;
9. medalja generala Franca Rozmana - Staneta;
10.  medalja za znanstvenoraziskovalne dosežke;
11.  medalja za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske;
12.  medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske;
13.  znak Obveščevalno varnostne službe;
14.  medalja civilne obrambe;
15.  medalja za zasluge;
16.  medalja za delo v tujini;
17.  priznanje vojaku Slovenske vojske za dosežene uspehe;
18.  spominsko priznanje;
19.  medalja v službi miru;
20.  medalja v službi mirnodobne strukture Slovenske vojske;
21.  medalja za delo na športnem področju;
22.  priznanje za dolgoletno službo;
23.  priznanje poveljstev, enot in zavodov Slovenske vojske.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se nosijo nadomestna oznaka za red Slovenske vojske z zvezdo pred nadomestno oznako za redom generala Maistra III. stopnje, nadomestna oznaka za medaljo generala Franca Rozmana - Staneta za nadomestno oznako za zlato medaljo generala Maistra in pred nadomestno oznako za zlato medaljo Slovenske vojske, nadomestna oznaka za srebrno medaljo generala Maistra za nadomestno oznako za zlato medaljo Slovenske vojske ter nadomestna oznaka za bronasto medaljo generala Maistra za nadomestno oznako za srebrno medaljo Slovenske vojske.
152. člen 
Za pripadnike Slovenske vojske se način nošenja priznanj, nadomestnih oznak in miniatur priznanj podrobneje uredi s predpisi o oznakah ter uniformah v Slovenski vojski.
3. Nošenje nadomestnih trakov priznanj
153. člen 
(1) Poveljstva in enote Slovenske vojske namesto priznanj, ki so jim bila podeljena, nosijo na svojih bojnih zastavah nadomestne trakove.
(2) Nadomestni trakovi so oblikovani enako kot nadomestne oznake za posamezno priznanje, določene s tem pravilnikom, le da so večje sorazmerno glede na velikost bojne zastave.
(3) Nadomestni trakovi se nosijo ob slovesnih priložnostih in počastitvah Slovenske vojske.
4. Prepoved nošenja priznanj
154. člen 
Prejemniku priznanja se lahko prepove nošenje podeljenega priznanja, nadomestne oznake ali miniature priznanja, če je bil s pravnomočno sodbo obsojen za kaznivo dejanje zoper ustavno ureditev Republike Slovenije ali za kaznivo dejanje zoper človečnost in mednarodno pravo.
155. člen 
Prejemnik priznanja ne sme nositi priznanja, nadomestne oznake ali miniature priznanja med prestajanjem zaporne kazni.
VI. PREHODNE IN KONČNI DOLOČBI 
156. člen 
(1) Istovrstna priznanja Ministrstva za obrambo, ki so bila podeljena v skladu z dosedanjimi predpisi, se štejejo za enakovredna istovrstnim priznanjem, določenim s tem pravilnikom.
(2) Priznanja Ministrstva za obrambo za delo na športnem področju, ki so bila podeljena v skladu z dosedanjimi predpisi, se štejejo za enakovredna naslednjim priznanjem, določenim s tem pravilnikom:
– zlato priznanje za delo na športnem področju zlati medalji za delo na športnem področju;
– srebrno priznanje za delo na športnem področju srebrni medalji za delo na športnem področju;
– bronasto priznanje za delo na športnem področju bronasti medalji za delo na športnem področju.
157. člen 
Spominska priznanja Ministrstva za obrambo, ki so bila ustanovljena na podlagi dosedanjih predpisov, se še naprej podeljujejo kot spominska priznanja iz 98. člena tega pravilnika.
158. člen 
Prejemniki priznanj Ministrstva za obrambo, ki so bila podeljena v skladu z dosedanjimi predpisi in zanje s tem pravilnikom ni določenih enakovrednih priznanj, ki se podeljujejo na podlagi tega pravilnika, lahko nosijo podeljena priznanja, nadomestne oznake ali miniature priznanj tudi po uveljavitvi tega pravilnika. Pri tem se smiselno uporabljajo določbe tega pravilnika o nošenju priznanj, nadomestnih oznak ali miniatur priznanj.
159. člen 
Pogoj iz tretjega odstavka 17. člena in tretjega odstavka 25. člena tega pravilnika ne velja za prejemnika priznanja, ki je medaljo generala Maistra iz 17. člena oziroma medaljo Slovenske vojske iz 25. člena tega pravilnika prejel v skladu z dosedanjimi predpisi.
160. člen 
Postopki za podelitev priznanj, začeti pred uveljavitvijo tega pravilnika, se dokončajo v skladu z dosedanjimi predpisi.
161. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o priznanjih Ministrstva za obrambo (Uradni list RS, št. 41/07, 4/11, 86/11, 105/13, 37/15, 72/18 in 32/21).
162. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-48/2022-32
Ljubljana, dne 9. aprila 2024
EVA 2024-1911-0005
Marjan Šarec 
minister 
za obrambo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti