Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024

Kazalo

1094. Sklep o potrebnem znanju za nosilca aktuarske funkcije, stran 3096.

  
Na podlagi 2. točke prvega odstavka 501. člena in drugega odstavka 169. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, 9/19, 49/20 – ZIUZEOP, 102/20, 48/23, 95/23 in 78/23 – ZZVZZ-T) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o potrebnem znanju za nosilca aktuarske funkcije 
1. člen 
(vsebina) 
Ta sklep predpisuje vsebino znanja s področja aktuarstva in finančne matematike iz 1. točke prvega odstavka 169. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, 9/19, 49/20 – ZIUZEOP, 102/20, 48/23, 95/23 in 78/23 – ZZVZZ-T), ki je potrebno za nosilca aktuarske funkcije.
2. člen 
(potrebna znanja) 
(1) Oseba ima ustrezna znanja s področja aktuarstva in finančne matematike, potrebno za nosilca aktuarske funkcije, če izkaže znanje iz naslednjih temeljnih vsebin aktuarskega dela na področjih zavarovanja, socialne varnosti in naložb:
1. Statistika. Osnovne statistične tehnike: Slučajne spremenljivke, statistično sklepanje, graduacija in statistični testi, regresija, Bayesova statistika in teorija kredibilnosti, stohastični procesi in časovne vrste, simulacija.
2. Ekonomija. Temeljna načela mikroekonomije, makroekonomije in finančne ekonomije.
3. Finance. Temeljna načela finančne teorije, računovodstva, korporativnih financ in finančne matematike.
4. Finančni sistemi: Razumevanje finančnega okolja, v katerem poteka aktuarsko delo, ključnih produktov in načel. Vloga in struktura finančnih sistemov, udeleženci v finančnih sistemih, finančni produkti in izplačila, dejavniki, ki vplivajo na razvoj in stabilnost finančnega sistema.
5. Sredstva: Tehnike vrednotenja sredstev in teorija investicij. Naložbe in finančni trgi, vrednotenje sredstev, upravljanje portfelja, naložbena strategija in merjenje uspešnosti.
6. Podatki in sistemi. Uporaba metod iz statistike in računalništva na podatkovnih nizih iz realnega sveta. Podatki kot vir reševanja problemov, analiza podatkov, statistično učenje, profesionalizem in tveganja pri obdelavi podatkov, vizualizacija in predstavitev podatkov.
7. Aktuarski modeli. Uporaba stohastičnih procesov in aktuarskih modelov: Načela aktuarskega modeliranja, osnove modelov jakosti, modelov pogostosti in agregatnih modelov, modelov preživetja.
8. Aktuarsko obvladovanje tveganj. Uporaba temeljnih pogledov obvladovanja tveganj posameznih področij in podjetja kot celote pri analiziranju in reševanju problemov podjetja pri obvladovanju tveganj: Okolje tveganja, prepoznavanje tveganj, merjenje in modeliranje tveganj, zmanjševanje in obvladovanje tveganj, spremljanje tveganj in obveščanje.
9. Osebna in aktuarska strokovna praksa. Učinkovita, praktična in profesionalna uporaba svojega tehničnega znanja in spretnosti: Učinkovita komunikacija, reševanje problemov in sprejemanje odločitev, poklicni standardi in strokovnost v praksi.
(2) Razen naštetih temeljnih znanj mora nosilec aktuarske funkcije izkazati dodatno znanje iz tistih področij, na katerih prevzema vlogo nosilca aktuarske funkcije: življenjsko zavarovanje, pokojninsko zavarovanje, neživljenjsko zavarovanje, upravljanje tveganj v podjetju, naložbe, zdravstveno varstvo, računovodstvo, bančništvo, socialna varnost, pozavarovanje, upravljanje in vodenje, podatkovna znanost. Nosilec aktuarske funkcije mora poznati zakonodajo Evropske unije in posameznih držav s področij znanja tretje in četrte točke prvega odstavka tega člena. Navedeno dodatno znanje lahko nosilec aktuarske funkcije osvoji s poglobljenim študijem, preučevanjem specifične tematike, raziskovanjem ali praktično uporabo aktuarskih načel.
3. člen 
(dokazovanje) 
(1) Nosilec aktuarske funkcije izkaže ustrezna potrebna znanja za nosilca aktuarske funkcije z dokazili o opravljenih izpitih pri predmetih, ki obsegajo vsebine iz prvega odstavka 2. člena tega sklepa ter dokazila o dodatnih znanjih iz drugega odstavka 2. člena tega sklepa.
(2) Dokazila iz prejšnjega odstavka morajo vsebovati:
– potrdilo izobraževalne ustanove, da se je izpit izvajal v okviru študijskega programa,
– potrdilo izobraževalne ustanove, da je nosilec aktuarske funkcije opravil izpit ali potrdilo izobraževalne ustanove, da je le ta uspešno zaključil študij aktuarstva s posameznimi vsebinami iz 2. člena tega sklepa,
– seznam vsebin za vsak opravljen izpit, ki jih je obsegal posamezen predmet (potrjen učni načrt) in
– dokazila o dodatnih znanjih iz drugega odstavka 2. člena tega sklepa. Šteje se, da med dokazila drugega odstavka 2. člena spadajo tudi ustrezne delovne izkušnje, ki se jih izkazuje s pogodbo o zaposlitvi na ustrezno sistematiziranem delovnem mestu.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
4. člen 
Oseba, ki na dan uporabe tega sklepa opravlja naloge nosilca aktuarske funkcije, nadaljuje z opravljanjem funkcije na podlagi izkazanih znanj določenih v Sklepu o potrebnem znanju za nosilca aktuarske funkcije in pooblaščenega aktuarja (Uradni list RS, št. 9/16).
5. člen 
Če se osebi, ki opravlja naloge nosilca aktuarske funkcije na dan uporabe tega sklepa, podeli novo pooblastilo po uporabi tega sklepa, mora izkazati potrebna znanja iz 2. člena tega sklepa.
6. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2027.
7. člen 
(prenehanje veljavnosti sklepa) 
Z dnem začetka uporabe tega sklepa preneha veljati Sklep o potrebnem znanju za nosilca aktuarske funkcije in pooblaščenega aktuarja (Uradni list RS, št. 9/16).
Št. 00701-1/2024-8
Ljubljana, dne 24. aprila 2024
EVA 2024-1611-0022
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
mag. Gorazd Čibej 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti