Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024

Kazalo

1133. Sklep o dopolnitvi Sklepa o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Etnovas v Motvarjevcih, stran 3171.

  
Na podlagi 117. in 119. člena in v povezavi s 110. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17, 199/21 – ZUreP-3 in 20/22 – odl. US) (v nadaljnjem besedilu: ZUreP-2) ter 30. člena Statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 35/14, 21/15 in 25/17) je župan Občine Moravske Toplice sprejel
S K L E P 
o dopolnitvi Sklepa o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Etnovas v Motvarjevcih 
1. člen 
(predmet sklepa) 
V 3. členu (območje in predmet načrtovanja) se dodajo šesti in sedmi odstavek, ki se glasita:
»(6) Z OPPN se bo na podlagi 117. člena ZUreP-2 spremenila podrobnejša namenska raba prostora iz območij stanovanj (SK – površine podeželskega naselja) v posebna območja (BT – površine za turizem) in določili prostorski izvedbeni pogoji za umestitev in gradnjo gostinski in nastanitvenih objektov za namene turizma s pripadajočimi infrastrukturnimi objekti.
(7) Na podlagi petega in šestega odstavka 117. člena ZUreP-2 je priprava OPPN:
– Skladna z občinskimi razvojnimi programi in drugimi razvojnimi projekti v skladu z regionalnim razvojnim programom. Regionalni razvojni program Pomurske regije 2021–2027 (v nadaljnjem besedilu: regionalni razvojni program) opredeljuje turizem kot perspektivno gospodarsko dejavnost pomurske regije. V poglavju 3.2.3.2. »SWOT analiza – turizem« kot priložnosti za razvoj turizma navaja razvoj butične ponudbe in ponudbe za zdrav življenjski slog, razvoj turizma na podeželju (lokalno, eko, etno, kulturnega) in aktivnega turizma, glamping turizem, doživljajski turizem ter povezovanje termalnega turizma in turizma na podeželju. Sprememba namenske rabe na območju OPPN je potrebna zaradi izvedbe pete prioritete regionalnega razvojnega programa »Privlačna regija«, ki je opredeljena v poglavju 8.5 »Privlačna regija«. Prioriteta se osredotoča predvsem na to, kako konkurenčne prednosti in zanimivosti regije povezati v kakovostno turistično ponudbo ter hkrati zagotavljati vsebine in aktivnosti tudi lokalnim skupnostim, kar izpolnjuje načrtovana ureditev OPPN. Sprememba namenske rabe je tudi v skladu z drugimi razvojnimi projekti, ki so skladi z regionalnim razvojnim programom. Načrt upravljanja Krajinskega parka Goričko za obdobje 2021–2025 v poglavju 8.7 »Turizem« kot usmeritev navaja spodbujanje oblikovanja in izvedbe sonaravne turistične ponudbe, ki ne zahteva velikih posegov v prostor. Strategija razvoja Občine Moravske Toplice pa določa v poglavju 2.1 »Gospodarstvo« glavne ukrepe gospodarstva med katerimi je tudi ukrep 1 »Razvoj prostorskih in vsebinskih možnosti za razvoj zelenega turizma, podjetništva in kmetijstva«. Cilj ukrepa je zagotovitev ugodnih prostorskih pogojev za razvoj zelenega butičnega turizma predvsem na območju KP Goričko. Cilje in usmeritve so skladni z načrtovano prostorsko ureditvijo OPPN in jih bo možno izvesti s spremembo namenske rabe.
– Skladna s cilji prostorskega razvoja določeni z OPN. Med drugimi so cilji prostorskega razvoja občine tudi izkoriščanje lege v KP Goričko z razvojem sekundarnih počitniških območij, izkoriščanje kakovosti okolja v območju KP Goričko in v drugih območjih varstva narave, razvoj turistično dejavnost v občinskem središču, ki ga podpirajo počitniška območja v KP Goričko ter utrditev vloge vodilne turistične občine v območju regije.
– Skladna s pravnimi režimi. Načrtovana prostorska ureditev ne bo negativno vplivala na ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine, varstvo okolja in naravnih dobrin in virov, varstvo kmetijskih zemljišč, varovanje gozdov, upravljanje z vodami, varovanje zdravja ljudi, obrambo države in varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter ne varovanje gospodarske javne infrastrukture.
– OPPN načrtuje spremembo namenske rabe iz območij stanovanj (SK) v posebna območja (BT). Skladno s 117. členom v povezavi z 282. členom ZUreP-2 gre za spremembo iz bolj v manj intenzivne namenske rabe prostora, tako je brez predhodne spremembe OPN dopustna sprememba podrobnejše namenske rabe z OPPN iz območij stanovanj v posebna območja.«
2. člen 
(objava) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Objavi se tudi na spletni strani Občine Moravske Toplice.
3. člen 
(uveljavitev) 
Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0125/2021-40
Moravske Toplice, dne 22. aprila 2024
Župan 
Občine Moravske Toplice 
Alojz Glavač 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti