Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2024 z dne 26. 4. 2024

Kazalo

1153. Odlok o izdajanju občinskega glasila, stran 3194.

  
Na podlagi 2., 18., 20. in 9. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – UPB1 in naslednji), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2 in naslednji) in 18. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 47/19) je Občinski svet Občine Škofljica na 13. redni seji dne 11. 4. 2024 sprejel
O D L O K 
o izdajanju občinskega glasila 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se ureja izdajanje občinskega glasila Občine Škofljica (v nadaljevanju: glasilo) kot informativnega časopisa občine. Odlok določa splošna izhodišča, izdajatelja, sestavo uredniškega odbora, imenovanje odgovornega urednika in članov uredniškega odbora, obveznosti, odgovornosti in splošne etične norme uredniškega odbora in odgovornega urednika ter vire financiranja.
2. člen 
Temeljna naloga glasila je obveščanje občanov in občank Občine Škofljica o življenju in delu v lokalni skupnosti, predvsem pa o delu organov občine, njenih ožjih lokalnih skupnosti, javnih zavodov in podjetij katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina, društev in drugih organizacij, ki opravljajo naloge v javnem interesu. Poroča o aktualnih gospodarskih, političnih, socialnih, kulturnih, športnih in drugih dogajanjih v občini.
3. člen 
Ustanovitelj in izdajatelj glasila je Občina Škofljica s sedežem Šmarska cesta 3, 1291 Škofljica.
4. člen 
(1) Ime občinskega glasila je »GLASNIK, Glasilo Občine Škofljica«. Glasilo izhaja praviloma mesečno v obsegu oseminštirideset (48) strani. Glasilo praviloma izide do sedmega (7) dne v mesecu. Na leto izide najmanj deset (10) in največ dvanajst (12) številk.
(2) Ob posebni priložnosti lahko izide tudi izredna številka glasila.
5. člen 
Glasilo se uvršča v informativni periodični tisk in izhaja v slovenskem jeziku v tiskani in elektronski obliki. Izvod glasila v tiskani obliki brezplačno prejmejo vsa gospodinjstva, javni zavodi in podjetja katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina, na območju Občine Škofljica. Časopis v elektronski obliki se objavi na spletni strani občine.
6. člen 
(1) Programska zasnova glasila vsebuje naslednje vsebine:
– dejavnosti župana,
– dejavnosti občinskega sveta in delovnih teles občinskega sveta,
– dejavnosti občinske uprave,
– objava odlokov, sklepov in drugih aktov občine,
– dejavnosti ožjih lokalnih skupnosti,
– dejavnosti zavodov in podjetij, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je občina,
– dejavnosti društev in drugih organizacij na področju občine,
– prispevke z odkrivanjem geografskih, zgodovinskih, kulturnih, etnoloških, naravnih in drugih posebnosti lokalnega okolja,
– poročanje o dogajanju in življenju v občini, o aktualnih gospodarskih, socialnih, kulturnih, športnih, političnih in drugih dogajanjih v občini,
– prispevke svetniških skupin političnih strank in neodvisnih list ter samostojnih svetnikov,
– prispevke izvoljenih predstavnikov v Državnem zboru ali Državnem svetu Republike Slovenije ter Evropskem parlamentu s stalnim prebivališčem v Občini Škofljica ali je Občina Škofljica del njihovih volilnih okrajev,
– razvedrilna vsebina,
– plačljiva oglasna sporočila, zahvale in osmrtnice,
– reportaže, intervjuji iz življenja občine,
– napovednik pomembnih dogodkov.
(2) Svetniške skupine in samostojni občinski svetniki, ki so zastopane v občinskem svetu, imajo možnost brezplačne objave prispevkov v glasilu, največ do velikosti ¼ strani.
(3) Izvoljeni predstavniki iz enajste alineje prvega odstavka tega člena imajo možnost brezplačne objave prispevkov v glasilu, največ do velikosti ¼ strani.
7. člen 
(1) Programske vsebine morajo temeljiti na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti za različna mnenja, prepričanja in raznolike vsebine, avtonomnosti odgovornega urednika in uredniškega odbora ter avtorjev besedil pri ustvarjanju programskih vsebin. Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij ter mnenj o vseh področjih življenja in dela v občini.
(2) Vsi prispevki in fotografije v glasilu morajo biti podpisane z imenom in priimkom avtorja, razen za plačana oglasna sporočila, kjer je naveden naročnik oglasnega sporočila.
II. UREDNIŠTVO GLASILA 
8. člen 
(1) Časopis ureja in pripravlja odgovorni urednik in uredniški odbor.
(2) Za odgovornega urednika je lahko imenovan kandidat, ki ima najmanj visokošolsko izobrazbo in poleg splošnih pogojev izpolnjuje še pogoje, ki jih določajo predpisi s področja medijev.
(3) Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI) objavi javni poziv za odgovornega urednika in opravi pregled ustreznosti prispelih vlog.
(4) Odgovornega urednika imenuje in razrešuje občinski svet na predlog župana za mandatno dobo občinskega sveta oziroma do imenovanja novega odgovornega urednika. Odgovorni urednik je za izvajanje sprejete uredniške politike odgovoren občinskemu svetu, ki mu najmanj enkrat letno poroča o svojem delu.
(5) Župan ali najmanj pet (5) članov občinskega sveta lahko predlaga razrešitev odgovornega urednika, če ne deluje v skladu s tem odlokom. V primeru odstopa odgovornega urednika mora le ta opravljati naloge do imenovanja vršilca dolžnosti odgovornega urednika.
(6) V primeru predčasnega prenehanja mandata odgovornega urednika, župan občinskemu svetu, v roku petnajst (15) dni, predlaga vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki opravlja naloge do imenovanja odgovornega urednika po rednem postopku.
(7) Uredniški odbor šteje pet (5) članov, ki jih na predlog odgovornega urednika imenuje in razrešuje župan. Predlog za štiri (4) člane uredniškega odbora po lastni presoji pripravi odgovorni urednik, predlog za enega (1) člana uredniškega odbora pripravi, izmed zaposlenih v občinski upravi, direktor občinske uprave.
(8) V uredniški odbor ne morejo biti imenovani člani občinskega sveta, nadzornega odbora občine in funkcionarji političnih strank na občinski in državni ravni. Uredniški odbor mora biti imenovan v roku trideset (30) dni od imenovanja odgovornega urednika. Mandatna doba članov uredniškega odbora je vezana na mandat odgovornega urednika.
(9) Člani uredniškega odbora so lahko na predlog odgovornega urednika predčasno razrešeni, če:
– podajo odstopno izjavo,
– pri svojem delu ne spoštujejo določb veljavne zakonodaje ali tega odloka in novinarskega etičnega kodeksa,
– delujejo v nasprotju s programsko zasnovo občinskega glasila.
9. člen 
Odgovorni urednik in člani uredniškega odbora imajo za svoje delo pravico do nadomestila, ki ga s sklepom določi občinski svet.
10. člen 
Uredniški odbor je v okviru programske zasnove, uredniške politike, profesionalnih pravil, meril in standardov ter novinarskega kodeksa pri svojem delu politično in ideološko nevtralen in samostojen. Uredniški odbor se sestaja na sejah, ki jih po potrebi sklicuje in vodi odgovorni urednik. Člani uredniškega odbora so med seboj enakopravni. Uredniški odbor odloča z večino glasov na seji.
11. člen 
Naloge odgovornega urednika so:
– odgovarja za uresničevanje programske zasnove glasila,
– predlaga v imenovanje ali razrešitev štiri (4) člane uredniškega odbora,
– vodi uredniški odbor glasila,
– zagotavlja redno izhajanje glasila,
– naroča, pripravlja in ureja besedila ter sodeluje v vseh fazah nastajanja glasila,
– sodeluje z županom, občinskim svetom in občinsko upravo,
– angažira zaposlene v občinski upravi, ožjih lokalnih skupnostih, javnih zavodih in podjetjih ter društvih za pripravo posameznih vsebin in kontinuirano sodelovanje pri nastajanju glasila,
– zagotavlja redno prisotnost predstavnika uredniškega odbora na sejah občinskega sveta,
– skrbi za izvajanje kodeksa novinarske poklicne etike in določil desetega (10) člena tega odloka,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom, ki ureja medije.
12. člen 
Naloge uredniškega odbora so:
– določa vsebino za vsako posamezno številko,
– uresničuje programsko zasnovo glasila,
– piše, pripravlja in zbira prispevke za vsako številko posebej,
– oblikuje mrežo stalnih in občasnih sodelavcev glasila iz celotne občine,
– trži oglasni prostor glasila,
– opravlja druge naloge s področja uresničevanja programske zasnove in izdaje glasila.
13. člen 
Opravljanje posameznih tehničnih, strokovnih ali organizacijskih opravil povezanih z izdajanjem glasila se lahko naroči zunanjim izvajalcem in za posamezna dela sklene pogodbo.
III. FINANCIRANJE 
14. člen 
Viri financiranja glasila so:
– proračunska sredstva izdajatelja,
– prihodki od oglasnih in drugih sporočil,
– drugi prihodki.
15. člen 
Sredstva iz prejšnjega člena se smejo nameniti samo za:
– stroške priprave, oblikovanja in tiska glasila,
– stroške distribucije glasila,
– materialne stroške uredništva,
– nadomestilo odgovornemu uredniku in članom uredniškega odbora,
– druge stroške, ki so neposredno povezani s pripravljanjem, urejanjem in izdajanjem glasila.
16. člen 
Uredniški odbor predlaga županu višino sredstev, ki jih je potrebno vsako leto zagotoviti v proračunu občine za nemoteno delo izdajanja glasila.
IV. OGLAŠEVANJE 
17. člen 
(1) V glasilu se lahko nameni prostor za oglasne vsebine v obsegu kot ga določi uredniški odbor vendar ne več kot 25 % obsega celotnega glasila.
(2) Prostor za oglasne vsebine mora biti jasno označen z navedbo »oglasna sporočila«.
18. člen 
Za trženje oglasnega prostora lahko izdajatelj glasila sklene pogodbo z zunanjim izvajalcem.
19. člen 
Oglasni prostor se trži po ceniku, ki ga na predlog župana potrdi občinski svet.
20. člen 
(1) Oglaševalske vsebine po tem odloku so oglasi in druge vrste plačanih obvestil katerih objavo naroči pravna ali fizična oseba. Objavljajo se samo plačani oglasi z jasno navedbo naročnika.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se ne plačajo:
– obvestila in vabila občine, ožjih lokalnih skupnosti ter pravnih oseb katerih ustanovitelj oziroma soustanovitelj je občina,
– obvestila in vabila društev in drugih organizacij na prireditve in dejavnosti, ki so v javnem interesu ali so sofinancirane s strani občine. Upravičenost in obseg vabila je odločitev odgovornega urednika.
21. člen 
Organizatorji volilne ali referendumske kampanje imajo v času volilne kampanje na voljo oglasni prostor v glasilu po redno veljavnem ceniku in pod pogoji veljavne zakonodaje na področju volilne in referendumske kampanje.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
22. člen 
Glasilo »Glasnik, glasilo Občine Škofljica« je vpisano v razvid medijev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije pod zaporedno številko 381.
23. člen 
(1) Z dnem pričetka veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o izdajanju občinskega glasila (Uradni list RS, št. 57/09, 36/13, 10/15, 35/20 in 74/21) z vsemi sprejetimi spremembami in dopolnitvami.
(2) Občinski svet mora najkasneje v šestdesetih (60) dneh od veljavnosti tega odloka na predlog župana imenovati odgovornega urednika glasila. Do imenovanja novega odgovornega urednika opravlja tekoče naloge dosedanji odgovorni urednik in uredniški odbor.
24. člen 
Moška spolna slovnična oblika, uporabljena za osebe v tem odloku, je uporabljena kot nevtralna za ženske in moške.
25. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-5/2024
Škofljica, dne 11. aprila 2024
Župan 
Občine Škofljica 
Primož Cimerman 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti