Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list Republike Slovenije, št. 1/91-I) in 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
ODLOK
o načinu oblikovanja cen svežega mesa
1. člen
Podjetja in zasebniki, ki se ukvarjajo z odkupom, uvozom in klanjem živine ter s prodajo svežega mesa (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) oblikujejo drobnoprodajne cene junčjega mesa na podlagi odkupne cene mladega pitanega goveda, povečane za koeficient največ do 2,5 (cena kompenzirane četrti) in stroške prometa v višini največ do 15%.
Odkupne cene mladega pitanega goveda se oblikujejo v razmerju do odkupne cene mleka, ki jo mesečno ugotovi odbor za mleko, imenovan na podlagi zakona o ukrepih za zagotavljanje prireje, predelave in oskrbe z mlekom in mlečnimi izdelki (Uradni list SRS, št. 42/89 in 14/90), ki znaša 1: najmanj 6,2 do 1: največ 7.
2. člen
Drobnoprodajne cene za kg junčjega mesa se oblikujejo tako, da se cene iz 1. člena tega odloka (odkupna cena x 2,5 x 1,15) poveča za koeficiente, ki lahko znašajo največ do:
1. Meso brez kosti
- stegno 1,50
- pleče 1,22
- golenica 0,99
- podlaket 0,83
- vrat 1,03
- potrebušina 0,76
- hrbet 1,60
- podplečje 1,03.
2. Meso s kostmi
- stegno 1,30
- pleče 1,02
- golenica 0,45
- podlaket 0,45
- vrat 0,84
- hrbet 1,20
- podplečje 0,84
- prsa 0,76
- rebra 0,76
3. člen
Zavezanci oblikujejo drobnoprodajne cene svinjskega mesa na podlagi odkupne cene mesnatih prašičev, povečane za koeficient največ do 2,6 (topla polovica) in stroške prometa v višini največ do 15%.
Odkupne cene mesnatih prašičev se oblikujejo na podlagi odkupne cene mladega pitanega goveda, oblikovane na podlagi 2. odstavka 1. člena tega odloka, v razmerju 1: največ 0,90.
4. člen
Drobnoprodajne cene za kg svinjskega mesa se oblikujejo tako, da se cena iz 3. člena tega odloka (odkupna cena x 2,6 x 1,15) poveča za koeficiente, ki lahko znašajo največ do:
1. Meso brez kosti
- stegno 1,40
- pleče 1,14
- golenica 0,77
- podlaket 0,77
2. Meso s kostmi
- stegno 1,22
- pleče 0,96
- golenica 0,54
- podlaket 0,54
- vrat 0,85
- prsa 0,81
- potrebušina 0,81
- rebra 0,81
5. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 380-05/91-8
Ljubljana, dne 24. decembra 1991.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Predsednik
Lojze Peterle l. r.