Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/1991 z dne 28. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/1991 z dne 28. 12. 1991

Kazalo

1421. Odlok o načinu oblikovanja cen svežega mesa, stran 1394.

Na podlagi 5. člena zakona o cenah (Uradni list Republike Slovenije, št. 1/91-I) in 271. člena zakona o sistemu državne uprave in o Izvršnem svetu Skupščine SR Slovenije ter o republiških upravnih organih (Uradni list SRS, št. 24/79, 12/82, 39/85, 37/87 in 18/88) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
ODLOK
o načinu oblikovanja cen svežega mesa
1. člen
Podjetja in zasebniki, ki se ukvarjajo z odkupom, uvozom in klanjem živine ter s prodajo svežega mesa (v nadaljnjem besedilu: zavezanci) oblikujejo drobnoprodajne cene junčjega mesa na podlagi odkupne cene mladega pitanega goveda, povečane za koeficient največ do 2,5 (cena kompenzirane četrti) in stroške prometa v višini največ do 15%.
Odkupne cene mladega pitanega goveda se oblikujejo v razmerju do odkupne cene mleka, ki jo mesečno ugotovi odbor za mleko, imenovan na podlagi zakona o ukrepih za zagotavljanje prireje, predelave in oskrbe z mlekom in mlečnimi izdelki (Uradni list SRS, št. 42/89 in 14/90), ki znaša 1: najmanj 6,2 do 1: največ 7.
2. člen
Drobnoprodajne cene za kg junčjega mesa se oblikujejo tako, da se cene iz 1. člena tega odloka (odkupna cena x 2,5 x 1,15) poveča za koeficiente, ki lahko znašajo največ do:
1. Meso brez kosti
- stegno                        1,50
- pleče                         1,22
- golenica                      0,99
- podlaket                      0,83
- vrat                          1,03
- potrebušina                   0,76
- hrbet                         1,60
- podplečje                    1,03.
2. Meso s kostmi
- stegno                        1,30
- pleče                         1,02
- golenica                      0,45
- podlaket                      0,45
- vrat                          0,84
- hrbet                         1,20
- podplečje                     0,84
- prsa                          0,76
- rebra                         0,76
3. člen
Zavezanci oblikujejo drobnoprodajne cene svinjskega mesa na podlagi odkupne cene mesnatih prašičev, povečane za koeficient največ do 2,6 (topla polovica) in stroške prometa v višini največ do 15%.
Odkupne cene mesnatih prašičev se oblikujejo na podlagi odkupne cene mladega pitanega goveda, oblikovane na podlagi 2. odstavka 1. člena tega odloka, v razmerju 1: največ 0,90.
4. člen
Drobnoprodajne cene za kg svinjskega mesa se oblikujejo tako, da se cena iz 3. člena tega odloka (odkupna cena x 2,6 x 1,15) poveča za koeficiente, ki lahko znašajo največ do:
1. Meso brez kosti
- stegno                       1,40
- pleče                        1,14
- golenica                     0,77
- podlaket                     0,77
2. Meso s kostmi
- stegno                       1,22
- pleče                        0,96
- golenica                     0,54
- podlaket                     0,54
- vrat                         0,85
- prsa                         0,81
- potrebušina                  0,81
- rebra                        0,81
5. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 380-05/91-8
Ljubljana, dne 24. decembra 1991.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Predsednik
Lojze Peterle l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti