Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1992 z dne 28. 2. 1992

Kazalo

523. Odlok o razglasitvi podružničnih cerkva sv. Simona in Jude na Pijavi gorici in sv. Urha v Zaklancu za kulturna spomenika, stran 636.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81) in 32. člena statuta občine Ljubljana Vič-Rudnik (Uradni list SRS, št. 13/86 in RS, št. 28/91) je Skupščina občine Ljubljana Vič-Rudnik na seji zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 12. 2. 1992 sprejela
ODLOK
o razglasitvi podružničnih cerkva sv. Simona in Jude na Pijavi gorici in sv. Urha v Zaklancu za kulturna spomenika
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Z namenom, da se ohranijo zgodovinske, kulturne in estetske vrednote ter zagotovi nadaljnji obstoj in razvoj se podružnični cerkvi sv. Simona in Jude na Pijavi gorici in sv. Urha v Zaklancu razglasita za kulturna spomenika z lastnostmi umetnostnega in arhitekturnega spomenika.
2. člen
Podružnična cerkev sv. Simona in Jude stoji ob robu gručastega naselja Pijava gorica. Uvrščena je med naše starejše sakralne spomeniške objekte s freskami Janeza Ljubljanskega, gotskim prezbiterijem ter značilno zrelobaročno oltarno opremo.
Podružnična cerkev sv. Urha v Zaklancu pri Horjulu je značilna taborska cerkev, po stilnem izrazu zrelobaročna, še izpred 16. stoletja. Celotna oprema je zrelobaročna in se vklaplja v krog ljubljanskih obbarjanskih cerkva. Skupno s taborskim obzidjem oblikuje dominantno veduto širšega dela horjulske doline.
II. OBSEG SPOMENIKOV
3. člen
Podružnična cerkev sv. Simona in Jude stoji na zemljišču katastrske občine Pijava gorica, parc. št. 118. Podružnična cerkev sv. Urha stoji na zemljišču katastrske občine Zaklanec, parc. št. 71.
4. člen
Imetniki oziroma imetniki pravice upravljanja s spomenikoma so po stanju v zemljiški knjigi na dan 17. 10. 1991 naslednji:
-----------------------------------------------------------
št. vl. št. parc. kult. izm. m         imet. oziroma imet.
                                       prav. upr.
-----------------------------------------------------------
podružnična cerkev sv. Simona in Jude, k. o. Pijava gorica
372    118       ni podat. ni podat.   Rimokatoliška
                                       župnija na Igu
podružnična cerkev sv. Urha, k. o. Zaklanec
81      71       ni podat. ni podat.   Rimokatoliška
                                       župnija v Horjulu
-----------------------------------------------------------
5. člen
Spomenika obsegata območji, ki sta prikazani na podrobnem katastrskem načrtu v merilu 1: 2880, sta sestavni del odloka in na vpogled na Sekretariatu za družbene dejavnosti občine Ljubljana Vič-Rudnik in Ljubljanskem regionalnem zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine.
III. VARSTVENI REŽIM
6. člen
Spomenika varujemo v njuni izvirni, neokrnjeni podobi zunanjščine in interiera, vključno z opremo. Vsi posegi se podrejajo spomeniški pričevalnosti in funkciji. Za vse posege obvezno predhodno izdela Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine konservatorske smernice in izda soglasje.
IV. RAZVOJNE USMERITVE
7. člen
Spomenikoma bomo zaradi njunih kulturnih, zgodovinskih in estetskih vrednot zagotavljali njun nadaljnji obstoj.
V. NADZOR
8. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenika opravlja Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
9. člen
Za nadzor nad izvajanjem določb tega odloka je pristojna Mestna uprava za inšpekcijske službe.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Z denarno kaznijo do 30.000 tolarjev se, kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem svoje dejavnosti, če izvaja posege na spomeniku brez predhodnega soglasja Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine (6. člen).
Z denarno kaznijo do 5.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo do 5.000 tolarjev se kaznuje tudi posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega Člena.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Občinski upravni organ, pristojen za premoženjskopravne zadeve poda po uveljavitvi odloka predlog za vpis zaznambe spomenikov v zemljiško knjigo.
12. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-1/92
Ljubljana, dne 12. februarja 1992.
Predsednik
Skupščine občine
Ljubljana Vič-Rudnik
Bogdan Bradač l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti