Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1993 z dne 26. 3. 1993

Kazalo

729. Uredba o predmetih, količinah in vrednosti predmetov, za katere veljajo pri uvozu carinske ugodnosti, stran 738.

Na podlagi 2., 3., 4., 7. in 8. točke 28. člena, tretjega odstavka 1. točke in drugega odstavka 7. točke prvega odstavka 29. člena Carinskega zakona (Uradni list SFRJ, št. 10/76, 36/79, 12/82, 61/82, 7/84, 25/85, 38/86, 28/88, 40/89, 70/89 in 21/90) ter 26. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) izdaja Vlada Republike Slovenije
UREDBO
o predmetih, količinah in vrednosti predmetov, za katere veljajo pri uvozu carinske ugodnosti
1. člen
V skladu z 2. točko 28. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni domači potniki za predmete osebne prtljage, poleg teh pa za predmete, ki jih prinašajo iz tujine, do skupne tolarske protivrednosti 200 USD.
2. člen
V skladu s prvim odstavkom 3. točke 28. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije – člani posadk slovenskih ladij, in državljani Republike Slovenije, ki so bili na kakršnemkoli delu v tujini nepretrgoma najmanj dve leti ali 24 mesecev v štiriletnem obdobju za predmete za svoje gospodinjstvo, razen za osebna motorna vozila do skupne tolarske protivrednosti 10.000 USD.
3. člen
V skladu z drugim odstavkom 3. točke 28. člena Carinskega zakona so enkrat na leto plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije, ki so na kakršnemkoli delu v tujini, ko pridejo iz tujine na letni dopust, na obisk k družini ipd. – za predmete, ki niso namenjeni za nadaljnjo prodajo, do skupne tolarske protivrednosti 700
USD.
4. člen
V skladu s 4. točko 28. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije in tuji državljani – za predmete, ki jih prejmejo iz tujine v pošiljkah do skupne tolarske protivrednosti 100 USD.
5. člen
V skladu s 6. točko 28. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državni organi, podjetja, skupnosti in druge organizacije – za reklamni material in vzorce, ki jih brezplačno prejmejo iz tujine.
Reklamni material po tej uredbi je: 1. tiskano ali posneto gradivo, objave, oglasi, plakati, ceniki, katalogi, mikrofilmi in druge oblike trgovskih obvestil o blagu, prevozu in storitvah, ki jih nudi tuji pošiljatelj, ne glede na vrednost in količino;
2. razni reklamni predmeti z vidno firmo tujega pošiljatelja, s katerim je državni organ, podjetje ali druga organizacija v poslovnih stikih. Reklamni predmeti po tej določbi niso cigarete, žgane alkoholne pijače, parfumi, razen parfumov, ki se izključno uporabljajo za demonstracijo in drugo potrošno blago.
Vzorci so po tej uredbi predmeti, katerih posamična tolarska protivrednost ne presega 100 USD ter modeli predmetov, ki so poslani zaradi zbiranja naročil ali ponudbe blaga oziroma sklenitve pogodbe o proizvodnji tega blaga ter zaradi prikazovanja, preizkušanja ipd. Vzorcev ni dovoljeno prodajati in ne uporabljati za druge namene, razen za tiste, zaradi katerih so bili uvoženi.
6. člen
V skladu s 7. točko 28. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni tuji razstavljalci, ki sodelujejo na mednarodnih sejmih in trgovskih razstavah v Sloveniji -za predmete, ki jih uvozijo ali prejmejo iz tujine, da bi jih po običaju razdelili in porabili med sejmom oziroma razstavo.
Predmeti za delitev in porabo na sejmih oziroma trgovskih razstavah po tej uredbi so:
1. vzorci tujega blaga, razstavljeni na sejmu ali razstavi ali pripravljeni kot vzorci iz uvoženega blaga:
– če se delijo brezplačno;
– če imajo v primerjavi s ceno za mersko enoto istovrstnega blaga neznatno vrednost;
– če je v vzorčnih ovitkih in pripravljenih za običajno razdelitev in porabo očitno manj, kot jih je v standardnih ovitkih za prodajo na drobno;
2. reklamni material v skupni tolarski protivrednosti do 1.000 USD;
3. blago, ki se uvozi iz tujine oziroma kupi s konsignacijskega skladišča v državi za porabo na prireditvah, ki jih organizirajo razstavljala med sejmom oziroma trgovsko razstavo, in sicer:
– do 1.000 cigaret in 0,5 kg drugih tobačnih izdelkov, do 10 litrov žganih alkoholnih pijač in drugo blago, razen kozmetičnih preparatov, parfumov in kolonjskih vod, v skupni tolarski protivrednosti do 1.000 USD;
– en razstavljalski karton na enega predstavnika tuje firme – tujega državljana s stalnim prebivališčem v tujini; pri tem lahko posamezna tuja firma uveljavi ugodnost za največ pet razstavljalskih kartonov;
4: živila in alkoholne pijače, ki se delijo brezplačno v količinah, ki so potrebne, da se oceni njihova kakovost zaradi dodeljevanja nagrad na mednarodnih sejmih;
5. blago, potrebno, za to, da se na mednarodnem sejmu oziroma trgovski razstavi prikaže oziroma demonstrira stroj ali aparat, pri čemer bo blago porabljeno ali uničeno;
6. blago, ki je namenjeno in se porabi za postavitev, prilagoditev in okrasitev začasnih stojnic (na primer barve, laki, tapete, tapisoni ipd.);
7. katalogi, prospekti, ceniki, oglasi, koledarji (ilustrirani ali ne) in fotografije, če je očitno, da so namenjeni kot propagandni material za tuje, na mednarodnem sejmu oziroma razstavi razstavljeno blago, če se delijo brezplačno;
8. obrazci in drug tiskan material, ki so razstavljalcu potrebni za njegovo administracijo, dokler traja mednarodni sejem oziroma trgovska razstava.
7. člen
V skladu s prvim odstavkom 1. točke prvega odstavka 29. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije, ki so se iz Slovenije izselili pred 6. aprilom 1941, tuji državljani, ki so dobili državljanstvo Republike Slovenije in tuji državljani, ki so dobili pribežališče oziroma dovoljenje za stalno naselitev v Sloveniji – za predmete za svoje gospodinjstvo razen za osebna motorna vozila.
8. člen
V skladu s tretjim odstavkom 1. točke prvega odstavka 29. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije, ki so se iz Slovenije izselili pred 6. aprilom 1941, tuji državljani, ki so dobili državljanstvo Republike Slovenije in tuji državljani, ki so dobili pribežališče oziroma dovoljenje za stalno naselitev v Sloveniji – za predmete gospodarskega inventarja, katerih skupna tolarska protivrednost ne presega 30.000 USD. Predmeti, katerih posamična tolarska protivrednost presega 30.000 USD niso zajeti s to ugodnostjo.
9. člen
V skladu s prvo alineo 7. točke prvega odstavka 29. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni lastniki oziroma uporabniki prevoznih sredstev – za predmete, ki jih namesto izrabljenega ali uničenega dela vdelajo v osebno motorno vozilo, medtem ko je tako vozilo v tujini, do skupne tolarske protivrednosti 100 USD. Predmeti, katerih posamična tolarska protivrednost presega 100 USD, niso zajeti s to ugodnostjo.
10. člen
V skladu z drugo alineo 7. točke prvega odstavka 29. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni lastniki oziroma uporabniki prevoznih sredstev – za predmete, ki jih namesto izrabljenega ali uničenega dela vdelajo v motorno vozilo javnega cestnega prometa, razen, v osebno motorno vozilo, medtem ko je tako vozilo v tujini, do skupne tolarske protivrednosti 200 USD. Predmeti, katerih posamična tolarska protivrednost presega 200 USD, niso zajeti s to ugodnostjo.
11. člen
V skladu s prvim odstavkom 30. člena Carinskega zakona so plačila carine oproščeni državljani Republike Slovenije, ki so bili na kakršnemkoli delu v tujini najmanj dve leti ali najmanj 24 mesecev v štirih letih – za predmete gospodarskega inventarja, razen za motorna vozila, katerih skupna tolarska protivrednost ne presega 15.000 USD.
12. člen
Za uvoz gospodinjskih predmetov in predmetov gospodarskega inventarja v skladu s prvim odstavkom 3. točke 28. člena, tretjim odstavkom 1. točke prvega odstavka 29. člena in prvim odstavkom 30. člena Carinskega zakona se predpisane vrednosti povečajo za znesek dejansko plačanih prevoznih stroškov.
13. člen
Z dnem, ko začne veljati ta uredba, se preneha uporabljati odlok o predmetih, količinah in vrednostih predmetov, za katere veljajo pri uvozu carinske ugodnosti (Uradni list SFRJ, št. 77/89 in 82/89).
14. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 424-03/93-4/1-8
Ljubljana, dne 25. marca 1993.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti