Na podlagi 2. točke 52. člena Zakona o varstvu živali pred kužnimi boleznimi, ki ogrožajo vso državo (Uradni list SFRJ, št. 43/86) in v zvezi s 1. in 4. členom Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja minister za kmetijstvo in gozdarstvo
ODREDBO
o prepovedi in omejitvah uvoza in prevoza pošiljk parkljarjev, izdelkov in surovin, ki izvirajo od parkljarjev iz evropskih držav
I
Da bi preprečili vnos slinavke in parkljevke v Republiko Slovenijo, se prepoveduje uvoz v Republiko Slovenijo in prevoz preko ozemlja Republike Slovenije iz Republike Belorusije, Republike Letonije, Republike Litve, Republike Ukrajine, Republike Turčije in Republike Rusije naslednjih pošiljk:
1. domačih parkljarjev (govedi, ovac, koz in prašičev),
2. divjih parkljarjev,
3. svežega in zamrznjenega mesa domačih in divjih parkljarjev.
II
Uvoz v Republiko Slovenijo in prevoz preko njenega ozemlja živih divjih in domačih parkljarjev in izdelkov iz mesa parkljarjev iz Češke Republike, Republike Slovaške, Republike Madžarske, Republike Estonije, Zvezne republike Nemčije, Kraljevine Danske, Kraljevine Nizozemske, Republike Belgije, Republike Francije, Republike Portugalske, Kraljevine Španije, Vojvodine Luksemburg, Republike Grčije, Združenega Kraljestva, Republike Irske in Republike Romunije sta dovoljena pod naslednjimi pogoji:
1. za žive parkljarje:
a) – uvoz in prevoz morata biti najavljena najmanj 48 ur pred prehodom državne meje Republike Slovenije. Prijavo mora dati višji veterinarski uradnik države izvoznice. Prijava mora vsebovati kopije certifikatov z vnesenimi številkami živali. Prijavo mora organ posredovati vstopni mejni veterinarski postaji in Ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo – Republiški veterinarski upravi;
– vsak certifikat mora imeti na vsaki strani vpisano neponovljivo kodirano številko. Kodirano številko izda osrednji veterinarski organ države izvoznice. Certifikat potrdita s žigom in podpisom uradni veterinar in višji veterinarski uradnik, ki ga posebej pooblasti glavni veterinarski uradnik države izvoznice. Podpis in pečat morata biti drugačne barve kot je tisk na certifikatu;
– originalni veterinarski certifikat mora spremljati živali in mora biti predložen mejnemu veterinarskemu inšpektorju;
b) goveda za pitanje in pleme morajo ustrezati naslednjim pogojem:
– pred izvozom morajo biti živali v 15-dnevni karanteni v prostorih, ki jih uradno odobrijo osrednje odgovorne oblasti države izvoznice. Prostore in živali v karanteni mora nadzorovati uradni veterinar. V karanteni živali za izvoz ne smejo priti v neposreden oziroma posreden stik z drugimi parkljarji;
– ne prej kot po osmih dneh po vstopu v karanteno morajo biti živali serološko preiskane na slinavko in parkljevko. Rezultat preiskave mora biti negativen;
c) goveda za zakol morajo ustrezati naslednjim pogojem;
– pred izvozom morajo biti živali v 15-dnevni karanteni v prostorih, ki jih uradno odobrijo osrednje odgovorne oblasti države izvoznice. Prostore in živali v karanteni mora nadzorovati uradni veterinar. V karanteni živali za izvoz ne smejo priti v neposreden oziroma posreden stik z drugimi parkljarji;
– vsaka žival mora biti na glavi zaznamovana z neizbrisnim rdečim znakom;
2. za meso parkljarjev:
– uvoz in prevoz morata biti najavljena najmanj 24 ur, pred prehodom državne meje Republike Slovenije. Prijavo mora dati uradni veterinar države izvoznice. Prijava mora vsebovati kopije certifikatov. Prijavo mora organ posredovati vstopni mejni veterinarski postaji in Ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo – Republiški veterinarski upravi;
– podpis in pečat na certifikatu morata biti drugačne barve od tiska na certifikatu;
– kontejner z mesom parkljarjev mora biti uradno zapečaten, serijska številka pečata mora biti navedena v certifikatu in se ne sme ponoviti.
III
Prepoved iz I. točke te odredbe in omejitve iz II. točke te odredbe ne velja ta za termično obdelane proizvode parkljarjev pod naslednjimi pogoji:
– mleko, Če je bilo termično obdelano na temperaturi najmanj 71,7 stopinj celzija najmanj 15 sekund ali na drug enakovreden način;
– mlečne izdelke, če so izdelani iz mleka, ki je bilo termično obdelano na temperaturi najmanj 71,7 stopinj celzija najmanj 15 sekund ali na drug enakovreden način, in sicer sladoled, siri, smetana, mleko v prahu, mlečna čokolada ipd.;
– hermetično zaprte konzerve, če je bila pri obdelavi dosežena vrednost F3 ali več, in sicer sterilne konzerve, med katere se štejejo tudi konzerve hrane za pse in mačke;
– druge vrste termično obdelanih proizvodov, če je bila pri obdelavi dosežena temperatura najmanj 70 stopinj celzija, med te proizvode se štejejo tudi tehnična mast, mesno-kostna moka, želatina in podobno;
– kemično povsem predelane živalske surovine, kot so wet-blue, krom strojene kože, kemično in termično obdelana volna, kuhane in sortirane ščetine ter podobno.
IV
Prepoved iz 1. točke te odredbe in omejitve iz II. točke te odredbe ne veljajo za prevoz preko ozemlja Republike Slovenije za kože, dlake, ščetine, rogovje, parklje in govejo spermo.
Uvoz kož parkljarjev v Republiko Slovenijo in njihov prevoz preko ozemlja Republike Slovenije v Republiko Italijo iz držav iz I. in II. točke te odredbe sta dovoljena pod naslednjimi pogoji:
– pred prehodom državne meje Republike Slovenije morajo biti kože obdelane s kalcijevim lugom pri pH 12 do 13 najmanj 8 do 10 ur, nato pa s kislino pri pH 1 do 3 vsaj 6 do 10 ur ali
– soljenje vsaj 7 ur z morsko soljo z dodatkom 2% natrijevega karbonata;
– na veterinarskem certifikatu mora biti označen način obdelave kož.
V
Živila, dobljena iz domačih in divjih parkljarjev iz držav, navedenih v I. točki te odredbe, ki se prenašajo oziroma prevažajo čez državno mejo Republike Slovenije, se morajo odvzeti in neškodljivo odstraniti.
VI
Ta odredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-03-907/93
Ljubljana, dne 2. junija 1993.
dr. Jože Osterc l. r.
Minister
za kmetijstvo in gozdarstvo