Na podlagi 33. člena Zakona o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina (Uradni l. SRS, št. 16/74) in 6. člena Odloka o sestavi Skupščine občine Sevnica, pristojnosti zborov, o načinu odločanja in načinu volitev, vodstva skupščine, vodstva posameznih zborov in Izvršnega sveta Skupščine občine Sevnica (Uradni list SRS, št. 1/90, 4/90 in Ur, l. RS, št. 23/90 in 27/90) je Skupščina občine Sevnica, na skupnem zasedanju vseh zborov dne 9. 7. 1993 sprejela
ODLOK
o urejanju vinotočev v občini Sevnica
1. člen
Odlok opredeljuje in ureja način vodenja dopolnilne dejavnosti "vinotočev", kakor tudi način in pogoje za izvajanje te dejavnosti, z namenom popestritve turistične ponudbe, predstavitve vinorodnega območja in pridelka z geografskim poreklom.
I. SPLOŠNE DOLOČBE
2. člen
Vinotoč je neposredna prodaja lastnega doma pridelanega nevstekleničenega ali vstekleničenega vina, mošta, doma pridelanih vinskih in brezalkoholnih sadnih pijač, naravnega domačega žganja in mineralne vode.
Vinotoč mora ob pijači nuditi hladne narezke iz domače pridelave (prekajeno meso, domače klobase in salame, jajca, domač sir, zelenjava in sadje ter doma pečen kruh in pecivo).
3. člen
Vinotoč je dopolnilna dejavnost gospodinjstva oziroma kmetije, ki je usmerjena v proizvodnjo grozdja in vina v takšnem obsegu, da je višino tržnih viškov smiselno nuditi potrošniku na tak način.
II. POGOJI IN NAČIN OPRAVLJANJA DEJAVNOSTI
4. člen
Dejavnost vinotoča lahko opravlja oseba, katera izpolnjuje zdravstvene in higienske pogoje, kakršni so predpisani za opravljanje gostinske dejavnosti.
5. člen
Z dejavnostjo se lahko ukvarja le proizvajalec ali član njegovega gospodinjstva, katero je vpisano v register proizvajalcev grozdja in vina.
Lastnik vinotoča mora voditi kletarsko evidenco in evidenco o prometu ter ima na osnovi komisijsko vzetih vzorcev izdelane ustrezne izvide za pijače, ki so v prometu.
Vino, ki se daje v promet v vinotoču mora biti, ocenjeno z najmanj 14 točkami.
Analizni izvid mora biti obešen na vidnem mestu vinotoča.
6. člen
Pridelki in izdelki, ki jih vinotoč nudi morajo biti kakovostno in zdravstveno neoporečni.
7. člen
Dejavnost je dovoljeno izvajati v gospodarskih in stanovanjskih prostorih kmetije ali podjetja v neposredni bližini lastnega vinograda. Prostori morajo ustrezati minimalnim tehničnim in higienskim pogojem. Zgradbe morajo biti urejene tako, da po svoji notranji in zunanji urejenosti odražajo pristnost kmečkega okolja, opremljenost prostorov za goste mora biti v skladu s kmečko arhitekturo, brez gostilniških elementov.
8. člen
Vinotoč lahko obratuje celoletno, sezonsko, dnevno, ob koncu tedna in ob praznikih ali ob najavi skupin gostov, vse do konca prodane lastne količine vina in hrane. Pri tem je celoletno poslovanje razumeti kot obdobje od ene do druge trgatve.
Vinotoč mora biti označen s svojim simbolom in časom poslovanja.
III. POSTOPEK ZA PRIDOBITEV DOVOLJENJA
9. člen
Na podlagi vloge posameznika ali podjetja posebna komisija, ki jo imenuje Izvršni svet Skupščine občine Sevnica, ugotovi ali so podani pogoji za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti vinotoča po tem odloku.
Vlogo je potrebno vložiti pri upravnem organu pristojnem za kmetijstvo.
V vlogi je potrebno navesti:
– osebne podatke občana
– številko vpisa v register proizvajalcev grozdja in vina
– lokacijo vinotoča
– obdobje poslovanja in dnevni čas poslovanja
– navedbo ponudbe iz lastne pridelave
– seznam oseb, ki bodo stregle, z navedbo sorodstvenega razmerja z lastnikom.
K vlogi je potrebno priložiti:
– obrazec R-3 prijava letnega pridelka vina
– dokazilo o zdravstveni sposobnosti za delo z živili in potrdilo o opravljenem higienskem minimumu za vse osebe, ki bodo stregle
– veterinarsko potrdilo za živila
– analizni izvid za vino. Komisijo sestavljajo:
– sanitarni inšpektor
– veterinarski inšpektor
– vinogradniški inšpektor
– referent za kmetijstvo.
Postopek se konča s izdajo odločbe, v kateri se odloči o načinu in času obratovanja vinotoča.
10. člen
Po prodaji prijavljene količine lastnega vina in hrane mora lastnik v roku 7 dni pismeno obvestiti pristojen občinski organ za kmetijstvo zaradi začasnega prenehanja poslovanja.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT bo lahko kaznovan posamezni lastnik vinotoča:
– ki opravlja dejavnost vinotoča brez odločbe
– ki prodaja gostom proizvode, ki niso opredeljeni v 2. členu tega odloka oziroma niso lasten proizvod;
z denarno kaznijo najmanj 50,000 SIT bo lahko kaznovan posamezni lastnik vinotoča:
– ki nima potrebnih dovoljenj zahtevanih po tem odloku in na osnovi odloka izdanih določil;
z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT bo lahko kaznovan posamezni lastnik vinotoča:
– ki nima vidno postavljenega simbola, ki označuje dejavnost vinotoča ter obratovalnega časa
– ki nima na vidnem mestu v vinotoču razobešenega izvida o analizi vina
– ki ni pravočasno prijavil prenehanja obratovanja vinotoča.
12. člen
Lastniki vinotočev, kateri že obratujejo, so dolžni svoje poslovanje uskladiti s tem odlokom v treh mesecih po uveljavitvi tega odloka. Proti kršiteljem predpisov bodo uporabljene kazenske določbe določene v odloku in drugih predpisih.
V. NAČIN NADZORA
13. člen
Nadzor izvajajo pristojne inšpekcijske službe v sodelovanju z referatom za kmetijstvo občine Sevnica.
14. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 32100-0117/93.
Sevnica, dne 9. julija 1993.
Predsednica
Skupščine občine
Sevnica
Breda Mijovič, dipl. ek. l. r.