Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/1994 z dne 25. 2. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/1994 z dne 25. 2. 1994

Kazalo

426. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Jesenice, stran 615.

Na podlagi drugega odstavka 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) in 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93 je Izvršni svet Skupščine občine Jesenice na svoji 122. seji dne 1. 2. 1994 sprejel
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Jesenice
1. člen
Ta Odredba ureja ukrepe za zatiranje in preprečevanje kužnih bolezni pri domačih in divjih živalih na območju občine Jesenice.
2. člen
Proti šumečemu prisadu je treba cepiti vsa goveda in ovce, ki bodo v letu 1994 na paši na planini Reber. Cepljenje mora biti opravljeno dvajset dni pred odgonom na pašo.
3. člen
Splošno cepljenje psov proti steklini je treba opraviti od 1. 2. do 15. 4. 1994. Mlade pse je treba proti steklini cepiti takoj, ko dopolnijo 4 mesece starosti. Na stroške lastnika živali se mora opraviti vakcinacijo proti steklini, tudi domače živali, ki se pasejo brez nadzorstva.
Peroralno vakcinacijo lisic je treba opraviti po programu, ki ga odredi Republiška veterinarska uprava. Območni veterinarski zavod Gorenjske Kranj (v nadaljnjem besedilu ŽVZG Kranj) in regionalne lovske organizacije pa ga izvedejo po programu in roku, ki ga določi Republiška veterinarska uprava.
4. člen
Proti atipični kokošji kugi je treba cepiti kokoši, piščance, brojlerje, purane, japonske prepelice in matične jate fazanov v obratih individualnih proizvajalcev in v obratih zasebnih neorganiziranih rejcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Cepljenje je treba opraviti z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse (obvezno strokovno navodilo RVU, št. 322/A-026/82 z dne 11. 3. 1982). Vakcinacijo po tem členu opravi ŽVZG Kranj.
5. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarstvih, ki imajo vsaj deset plemenskih svinj oziroma najmanj 50 pitancev. Cepljenje se opravi s sevom K – lapiniziranega virusa.
6. člen
Tuberkulinizirati se mora 50% vseh krav in brejih telic v občini Jesenice (10. splošna tuberkulinizacija).
7. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in brejih telic s serološkim pregledom krvi ter 20% osnovne goveje črede organizacij. Dvakrat letno je treba klinično in serološko pregledati vse ovne na infekcijo Brucello ovis ter 20% plemenskih prašičev.
8. člen
Enkrat letno je treba pregledati vse bike v naravnem pripustu na vibriozo, kampilobakteriozo, leptospirozo, trichomoniazo, levkozo ter bakteriološko pregledati seme na onesnaženosti z ubikvitarnimi bakterijami. Vzorce odvzame ŽVZG Kranj, preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
9. člen
Na kužno malokrvnost in theilerozo kopitarjev je treba preiskati vse žrebce plemenjake. Vzorce odvzame
ŽVZG Kranj, serološke preiskave pa opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
10. člen
Na leptospirozo konj se mora izvršiti pregled krvi športnih konj, ki bodo šli na tekmovanja. Pregled krvi se opravi najmanj 50 dni pred tekmovanjem.
11. člen
Na hudo gnilobo čebelje zalege, povzročitelja Noseme apis in pršičavost je treba pregledati in preiskati čebelje družine vzrejevalcev matic in plemenilnih postaj. Vzorce mrtvic je treba poslati do 31. marca 1994, preiskave pa morajo biti opravljene do 30. aprila 1994. Omenjene družine je treba tretirati proti varoozi z registriranimi zdravili po navodilu proizvajalca.
12. člen
Na gamsjo garjavost je treba pregledati 20% gamsov, odstreljenih v jeseniški občini. ŽVZG Kranj pošlje na pregled kožo velikosti 10 x 20 cm, odvzete s prsnega predela. Pri gamsih, za katere se sumi, da so okuženi z garjami, je treba vzeti del kože z roba spremenjenega mesta.
13. člen
Na stroške imetnika živali se mora opraviti vakcinacija plemenskih kuncev proti hemoragični bolezni.
14. člen
Na stroške imetnikov matičnih jat, okrasnih in sobnih ptic ter jate pasemskih golobov se mora serološko preiskati najmanj 10% ptic iz rej omenjenih jat na klamidiozo.
15. člen
Vse ukrepe izvajanja členov Odredbe opravi ŽVZG Kranj. Serološke preglede in analize pa Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
16. člen
ŽVZG Kranj je dolžan pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te Odredbe (3. člen republiške Odredbe) o tem obvestiti pristojno veterinarsko inšpekcijo. O opravljenem delu mora poročati na predpisanih obrazcih.
17. člen
ŽVZG Kranj je dolžan voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskavah, o imenu in bivališču posestnika živali, o opisu živali, o proizvajalcu, serijski in kontrolni številki cepiva, ter o rezultatu cepljenja in preiskav.
18. člen
ŽVZG Kranj mora spremljati zdravstveno stanje živali po uporabi biološkega preparata in o tem obveščati pristojno veterinarsko inšpekcijo.
19. člen
Stroški odrejenih ukrepov v smislu 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) se v skladu s 25. členom navedenega zakona v celoti krijejo iz sredstev posebnega računa za zdravstveno varstvo živali SO Jesenice.
20. člen
Kršitev ali neizpolnjevanje določb Odredbe se kaznuje v skladu s kazenskimi določbami o zdravstvenem varstvu živali.
21. člen
Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 323-1/94
Ljubljana, dne 1. februarja 1994.
Predsednica
Izvršnega sveta
Skupščine občine Jesenice
Rina Klinar, dipl. soc. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti