Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/1996 z dne 14. 6. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/1996 z dne 14. 6. 1996

Kazalo

2020. Pravilnik o kakovosti mesa klavne živine in divjadi, stran 2564.

Na podlagi 6. člena zakona o standardizaciji (Uradni list RS, št. 1/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o kakovosti mesa klavne živine in divjadi
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik predpisuje minimalne pogoje, ki jih mora glede kakovosti in drugih lastnosti izpolnjevati meso klavne živine in divjadi, kakor tudi minimalne pogoje glede njegovega pakiranja, označevanja, hrambe in prevažanja.
S tem pravilnikom predpisani pogoji morajo biti izpolnjeni v proizvodnji mesa klavne živine in divjadi in v njegovem prometu.
S tem pravilnikom predpisani pogoji se ne nanašajo na meso klavne živine in divjadi, ki je namenjeno za industrijsko predelavo.
2. člen
S klavno živino so mišljeni po tem pravilniku: goveda, ovce, koze, kopitarji (konji, osli, mezgi in mule) in kunci.
Z divjadjo so po tem pravilniku mišljeni: zajci, divji prašiči, gamsi, jeleni, srne, medvedi, jerebice, prepelice, divje gosi, divje race, divji golobi, grlice in fazani.
3. člen
Z mesom klavne živine in divjadi je mišljeno po tem pravilniku skeletno mišičevje zaklane živine ter zaklane ali ustreljene divjadi z vraščenim mastnim in vezivnim tkivom, s kostmi in hrustanci, s krvnimi in limfnimi žilami, bezgavkami in živci.
4. člen
Z užitnimi deli klavne živine in divjadi (v nadaljnjem besedilu: užitni deli), ki se ne štejejo za meso po 3. členu tega pravilnika, so mišljeni:
1. mastna tkiva: opornjak (mastno tkivo čreves) in loj (mastno tkivo goved, ovac, koz in kopitarjev);
2. notranji organi ali drobovina, in sicer:
a) celi organi: možgani, jezik, srce, goltanec, dušnik, pljuča, prsna žleza, jetra, vranica, ledvice, moda-testisi in kri;
b) celi organi prebavnega trakta ali njihovi deli: želodec telet, predželodci goved, telet in ovac (vamp in kapica), tanka čreva telet in jagnjet ter del debelega črevesa telet, goved, ovac in jagnjet;
3. glava (garana ali odrta), spodnji deli nog klavne živine, odrezani v skočnem (tarzalnem) in zapestnem (karpalnem) sklepu (v nadaljnjem besedilu: spodnji deli nog), rep (del hrbtenice, ki obsega repna vretenca s pripadajočim mišičevjem), koža telečjih glav in nog (garana in brez dlake), smrčki goved, kosti za juho (bele kosti) in kosti z mesom.
Celi organi prebavnega trakta ali njihovi deli (2. točka prvega odstavka pod b), morajo biti takoj po zakolu dobro očiščeni vsebine, iz predželodca prežvekovalcev pa mora biti odstranjen grobi del (kutikula).
5. člen
Meso klavne živine in divjadi ter užitni deli, ki se dajejo v promet na drobno, morajo biti deklarirani na način, ki ga predpisuje ta pravilnik.
Meso in užitne dele iz prvega odstavka tega člena deklarira podjetje, zadruga, samostojni podjetnik oziroma fizična oseba (v nadaljnjem besedilu: podjetje), ki jih daje v promet.
Deklaracija za meso klavne živine in divjadi in za užitne dele mora navajati firmo in ime ter sedež podjetja iz drugega odstavka tega člena, vrsto mesa in glavni del trupa kakor tudi kategorijo mesa oziroma užitnih delov, če so razstavljeni na prodajnem pultu. Če je meso razvrščeno po kategorijah, mora imeti deklaracija etiketo, ki je lahko v barvi, kot jo določa tretji odstavek 72. člena tega pravilnika.
Deklaracija za uvoženo meso klavne živine in divjadi ter za užitne dele mora navajati tudi firmo in ime ter sedež uvoznika, datum proizvodnje in državo, iz katere so bili uvoženi.
Deklaracija za uvoženo meso klavne živine in divjadi ter užitne dele in za uvožene živali, ki so bile uvožene v Slovenijo in tu razrezane, mora vsebovati navedbo države izvora živali; ime organizacije oziroma priimek in ime ter sedež oziroma naslov tujega proizvajalca; ime organizacije oziroma ime in priimek ter naslov oziroma sedež domačega proizvajalca, pri katerem je bila žival razrezana.
Če se dajejo meso in užitni deli v promet vnaprej pakirani, mora deklaracija navajati tudi datum, ko so bili narezani ali pakirani, čisto težo, firmo in ime ter sedež organizacije, v kateri so bili pakirani, rok trajanja oziroma navedbo “uporabno do”, kakor tudi ime posameznega dela trupa (stegno ipd.) in označbo kategorije mesa.
6. člen
Meso klavne živine in divjadi ter užitni deli se smejo dajati v promet samo, če je bilo z veterinarsko-sanitarnim pregledom ugotovljeno, da so uporabni za prehrano ljudi.
Meso klavne živine in divjadi ne sme vsebovati ostankov antibiotikov, hormonov, težkih kovin in drugih zdravju škodljivih snovi.
7. člen
Določbe tega pravilnika so obvezne za vsa podjetja, zadruge, samostojne podjetnike in fizične osebe, ki proizvajajo in dajejo v promet meso klavne živine in divjadi ter užitne dele.
Če ni s posebnim predpisom drugače določeno, veljajo določbe tega pravilnika tudi za uvoženo meso klavne živine in divjadi ter užitne dele.
II. MESO KLAVNE ŽIVINE IN DIVJADI
8. člen
Glede na vrsto klavne živine in divjadi je meso v prometu kot meso goved, meso ovac, meso koz, meso kopitarjev, meso kuncev in meso divjadi.
Videz, barva, struktura, konsistenca in druge organoleptične lastnosti morajo biti značilne za zadevno vrsto mesa. Meso mora biti higiensko neoporečno in čisto (ne sme biti plesnivo ali umazano z vsebino notranjih organov ali njihovih delov, ne sme vsebovati drugih tujkov in ne imeti vonja, ki ne bi bil lasten mesu), prerez pa mora biti po površini raven, brez večjih zarez, zdrobljenih kosti idr.
Vbodne in strelne rane ter hrbtenjača morajo biti očiščene oziroma odstranjene.
9. člen
Meso klavne živine in divjadi se daje v promet v trupih, polovicah, četrtih in v glavnih kosih.
Glavni kosi mesa klavne živine in divjadi ter užitni deli smejo v promet tudi vnaprej pakirani s kostmi ali brez njih.
Z vsakega glavnega dela trupa so lahko na zahtevo potrošnika odstranjene kosti.
10. člen
Če ni v tem pravilniku drugače določeno, morajo biti z mesa klavne živine, ki gre v promet v trupih, polovicah ali četrtih, odrezani spodnji deli nog.
11. člen
Meso klavne živine in divjadi se sme dajati v promet v glavnih in manjših kosih, s kostmi ali brez njih, brez priloženih užitnih delov.
Užitni deli se dajejo v promet ločeno od mesa, če ni v tem pravilniku drugače določeno.
12. člen
S trupi teletine, mlade govedine, govedine in trupi kopitarjev so mišljeni ohlajeni trupi brez kože, glave, spodnjih delov nog, repa in notranjih organov prsne in trebušne votline, ledvičnega in drugega odvečnega loja trebušne in medenične votline.
S trupi jagnječjega mesa, ovčjega mesa, kozličjega in kozjega mesa so mišljeni ohlajeni trupi z ledvicami in ledvičnim lojem brez kože, glave, spodnjih delov nog, repa in notranjih organov.
13. člen
S trupom sesnih jagnjet (mlada jagnjetina) je mišljen ohlajen trup z glavo, vštevši jezik, notranjimi organi (2. točka prvega odstavka 4. člena pod a), ledvičnim lojem in pečico, brez kože in spodnjih delov nog.
14. člen
S polovicami (trupi) telečjega mesa, mesa mladih goved, govejega mesa, jagnječjega, ovčjega, kozličjega in kozjega mesa kakor tudi mesa kopitarjev so mišljeni ohlajeni deli trupa oziroma ohlajene klavne polovice, pridobljeni z razpolavljanjem trupa po dolžini hrbtenice.
15. člen
S četrtmi telečjega mesa, mlade govedine, govedine, jagnječnega in ovčjega mesa, kozličjega in kozjega mesa so mišljeni deli (četrti) ohlajene polovice, prerezane med 6. in 7. rebrom.
Če so polovice razrezane na četrti kako drugače, mora biti to deklarirano.
16. člen
Trupi, polovice in četrti mesa klavne živine se razkosajo v glavne kose, ki so podlaga za kakovostno kategorizacijo mesa.
Z glavnimi kosi trupa polovic in četrti so mišljeni: stegno, ledja, hrbet, pleče, podplečje, vrat, prsa, rebra, potrebušina ter podlaket (prednji bočnik) in golen (zadnji bočnik).
1. Meso goved
17. člen
Meso goved se daje v promet kot telečje meso (teletina), meso mladih goved (mlada govedina) in goveje meso (govedina).
18. člen
S telečjim mesom so mišljeni po tem pravilniku trupi (klavne polovice) telet, starih od 3 tednov do 6 mesecev, brez glave, kože, spodnjih delov nog, repa in notranjih organov, ledvic, ledvičnega in drugega loja trebušne in medenične votline, težki od 25 do 150 kg.
Telečje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlo rožnate barve;
2. zgradba mora biti nežna, videz in konsistenca morata biti značilna za telečje meso;
3. mastno tkivo mora biti bele in kremasto bele barve.
19. člen
Glede na glavne kose trupa, polovic in četrti se daje telečje meso v promet kot telečje meso I., II. in III. kakovostne kategorije.
20. člen
S telečjim mesom I. kategorije je mišljeno meso stegna brez bočnika in meso ledij.
Meso stegna se odreže med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem, bočnik pa v kolenskem sklepu.
Z mesom ledij je mišljeno meso ledvenega dela hrbtenice s podledjem (pljučna pečenka), ki je od hrbta odrezano med 12. in 13. rebrom, od stegna pa med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem. Potrebušina se odreže od ledij vzporedno s hrbtenico, tako da se rez začne od mesta, ki je od vrhov prečnih podaljškov ledvenih vretenc oddaljen največ toliko, kolikor so dolgi.
Meso stegna se daje v promet s kostmi ali brez njih, meso ledij pa vselej s kostmi.
21. člen
S telečjim mesom II. kategorije je mišljeno meso hrbta in meso plečeta brez podlakta.
Z mesom hrbta je mišljeno meso dela hrbtenice, ki je odrezano od podplečja med 6. in 7. rebrom, od ledij pa med 12. in 13. rebrom. Rebra se odrežejo od hrbta počez pravokotno na smer reber tako, da ostane na njem največ zgornja tretjina pripadajočih reber.
Meso plečeta se odreže od podplečja in prsi po naravni mišični zvezi. Podlaket se odreže od pleč v komolčnem sklepu.
Meso plečet in hrbta se daje v promet s kostmi ali brez njih.
22. člen
S telečjim mesom III. kategorije je mišljeno meso preostalih delov polovice: vrat, podplečje, prsa, rebra, potrebušina ter zadnji in sprednji bočnik.
Podplečje se odreže od vratu med zadnjim vratnim in prvim prsnim vretencem.
Prsa se odrežejo od podplečja počez pravokotno na smer reber tako, da ostanejo na prsih samo spodnji deli prvih šestih reber.
Meso III. kategorije se daje v promet s kostmi ali brez njih.
23. člen
Z mlado govedino so po tem pravilniku mišljeni klavni trupi oziroma polovice:
– bikov, starih od 6 do 24 mesecev,
– moških kastratov (volov), starih od 6 do 30 mesecev,
– telic in klavnih prvesnic, starih od 6 do 30 mesecev.
Mlada govedina, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlordeče do rdeče barve;
2. zgradba, videz in konsistenca morajo biti značilni za mlado govedino;
3. mastno tkivo mora biti kremasto belo z odtenkom rumenega;
4. hrustančne plošče (diski) med križnimi vretenci morajo biti prožne in neokostenele;
5. hrustančevina na trnastih podaljških ledvenih in prsnih vretenc mora biti brez večjih znakov okostenelosti;
6. kostni mozeg na prerezih hrbtnih in ledvenih vretenc mora biti rdeče barve, ki je značilna za mlado govedino.
24. člen
Z govejim mesom so po tem pravilniku mišljene klavne polovice:
– telic in krav nad 30 mesecev starosti;
– kastratov nad 30 mesecev starosti;
– bikov nad 24 mesecev starosti.
Goveje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti rdeče do temnordeče;
2. mastno tkivo sme biti svetlorumeno do rumeno.
25. člen
Mlada govedina in govedina sta v prometu kot meso I., II. in III. kakovostne kategorije. Pljučna pečenka je v prometu izven kategorije.
26. člen
S pljučno pečenko mlade govedine in govedine so mišljene podledvene mišice, s katerih je odstranjeno odvečno mastno tkivo.
27. člen
Kot mlada govedina in govedina I. kategorije je mišljeno meso stegna brez bočnika, meso ledij brez pljučne pečenke in meso hrbta. Meso stegna se odreže od ledij med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem, od bočnika pa v kolenskem sklepu.
Mlada govedina in govedina I. kategorije se dajeta v promet s kostmi ali brez njih.
Meso ledij se odreže od mesa hrbta med zadnjim prsnim in prvim ledvenim vretencem. Meso hrbta se odreže med 6. in 7. prsnim vretencem, rebra se odrežejo od hrbta tako, da ostane pri hrbtu največ zgornja tretjina pripadajočih reber.
28. člen
Kot mlada govedina in govedina II. kategorije je mišljeno meso plečeta, ki se odreže od podplečja in prs po naravni mišični zvezi. Prednji bočnik se odreže od plečeta v komolčnem sklepu.
Meso plečeta je v prometu s kostmi ali brez njih.
29. člen
Kot mlada govedina in govedina III. kategorije je mišljeno meso preostalih delov polovic: vrat, podplečje, prsa, rebra, potrebušina ter prednji in zadnji bočnik.
Podplečje se odreže od vratu med zadnjim vratnim in prvim prsnim vretencem. Rebra se odrežejo od podplečja tako, da ostane pri podplečju največ zgornja tretjina reber.
Prsa se odrežejo od reber po sklepih med rebri in prsnico.
Meso III. kategorije se daje v promet s kostmi ali brez njih.
2. Meso ovac
30. člen
Meso ovac se daje v promet kot meso sesnih jagnjet (mlada jagnjetina), jagnječje meso (jagnjetina) in ovčje meso (ovčetina, bravina).
31. člen
Z mesom mesnih jagnjet je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih sesnih jagnjet, starih od 3 tednov do 3 mesece. Trup (z glavo, notranjimi organi iz 2. točke prvega odstavka 4. člena pod a) tega pravilnika, ledvičnim lojem, pečico, brez kože in spodnjih delov nog) mora biti težak od 5 do 15 kg.
Meso mesnih jagnjet, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlorožnato;
2. zgradba mora biti nežna, videz in konsistenca pa morata biti značilna za meso sesnih jagnjet;
3. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
32. člen
Meso sesnih jagnjet se daje v promet v trupih, polovicah ali četrtih.
Če se daje meso sesnih jagnjet v promet v polovicah, pripada vsaki polovici pol glave, pljuč s sapnikom, srca in jeter.
Če se daje meso sesnih jagnjet v promet v četrtih, se polovice razrežejo med 6. in 7. rebrom. Sprednji četrti se priloži polovica pljuč, srca in jeter, zadnji četrti pa polovica glave.
33. člen
Z jagnječjim mesom je po tem pravilniku mišljeno meso zaklanih jagnjet, starih od 3 do 9 mesecev. Trup (z ledvicami in ledvičnim lojem, toda brez kože, glave, spodnjih delov nog in notranjih delov) mora biti težak od 8 do 25 kg.
Jagnječje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti rožnato;
2. zgradba mora biti nežna, videz in konsistenca pa morata biti značilna za jagnječje meso;
3. mastno tkivo ne sme biti rumeno;
4. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
34. člen
Z ovčjim mesom je po tem pravilniku mišljeno meso zaklanih ovac (ovnov in ovac), starih več kot 9 mesecev. Trup (z ledvicami in ledvičnim lojem, toda brez glave, kože, spodnjih delov nog in notranjih organov) mora biti težak najmanj 15 kg.
Ovčje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlordeče do temnordeče;
2. videz, zgradba in konsistenca morajo biti značilni za ovčje meso;
3. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
35. člen
Za jagnječje meso in ovčje meso se uporabljajo 19. do 22. člen tega pravilnika, s pristavkom, da sta v II. kategorijo jagnječjega mesa oziroma v II. kategorijo ovčjega mesa uvrščena tudi vrat in podplečje in da golen ni odrezana od stegna.
36. člen
Jagnječje in ovčje meso se dajeta v promet izključno s kostmi, s pristavkom, da je stegno lahko brez kosti.
3. Meso koz
37. člen
Meso koz se daje v promet kot kozličje meso (kozliček) in kozje meso.
38. člen
S kozličjim mesom je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih kozličkov, starih od 3 tednov do 6 mesecev. Trup (z glavo, jetri, pljuči, ledvicami in ledvičnim lojem, toda brez kože in spodnjih delov nog) mora biti težak od 4 do 12 kg.
Kozličje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlorožnato;
2. videz mora biti značilen za kozličje meso;
3. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
39. člen
Za kozličje meso se uporablja 32. člen tega pravilnika.
40. člen
S kozjim mesom je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih koz (kozlov in koz), starih več kot 6 mesecev. Kozli morajo biti kastrirani najmanj mesec dni pred zakolom. Trup (z ledvicami in ledvičnim lojem, toda brez kože, glave, spodnjih delov nog in notranjih organov) mora biti težak najmanj 10 kg.
Kozje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti svetlordeče do temnordeče;
2. videz in konsistenca morata biti značilna za kozje meso;
3. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
41. člen
Za kozje meso se uporabljajo 19. do 22. člen tega pravilnika, s pristavkom, da sta v II. kategorijo kozjega mesa uvrščena tudi vrat in podplečje.
42. člen
Kozličje meso in kozje meso se dajeta v promet izključno s kostmi.
4. Meso kopitarjev
43. člen
Meso kopitarjev se daje v promet kot meso žrebet (žrebičje meso), konjsko meso, meso oslov, meso mezgov in meso mul.
44. člen
Z žrebičjim mesom je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih žrebcev in žrebic, starih od 6 tednov do 1 leta.
Žrebičje meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti rožnatordeče;
2. zgradba in konsistenca morata biti nežni;
3. ledvice in površina trupa morajo biti deloma pokriti z mastnim tkivom;
4. mastno tkivo ne sme biti rumeno.
45. člen
Za žrebičje meso se uporabljajo 19. do 22. člen tega pravilnika.
46. člen
S konjskim mesom je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih konj, starejših kot eno leto.
Konjsko meso, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. mišično tkivo mora biti izrazito rdeče;
2. zgradba in konsistenca morata biti značilni;
3. ledvice in površina trupa morajo biti vsaj deloma pokriti z mastnim tkivom.
47. člen
Z mesom oslov, mezgov in mul je mišljeno po tem pravilniku meso zaklanih oslov, mezgov oziroma mul.
48. člen
Določbe 44. in 46. člena tega pravilnika se nanašajo tudi na meso oslov, mezgov in mul.
49. člen
Za konjsko meso in meso oslov, mezgov in mul se uporabljajo 25. do 29. člen tega pravilnika.
50. člen
Meso klavne živine iz 18., 23., 24., 31., 33., 34.,38., 40., 44. in 46. člena tega pravilnika, ki ne izpolnjuje s tem pravilnikom predpisanih pogojev kakovosti, se sme uporabiti za industrijsko predelavo, mora pa biti označeno kot “meso za predelavo”.
5. Meso kuncev
51. člen
Meso kuncev se daje v promet kot trup z glavo, jetri, srcem, pljuči in ledvicami, toda brez kože, spodnjih delov nog in notranjih organov, ali pa razrezano na polovice oziroma četrti.
Za meso kuncev se uporablja 32. člen tega pravilnika.
6. Meso divjadi
52. člen
Z mesom divjadi je mišljeno meso v lovu ustreljene divjadi in meso zaklane gojene divjadi.
53. člen
Meso divjadi se mora dajati v promet ločeno od mesa klavne živine.
54. člen
Divji zajci se prodajajo celi, skupaj s kožo in notranjimi organi (brez želodca in črev).
55. člen
Pernata divjačina, ki se daje v promet, mora izpolnjevati tele pogoje:
1. biti mora zamrznjena ali ohlajena;
2. ne sme biti znatneje poškodovana;
3. črevesje mora biti odstranjeno brez odpiranja trebušne votline, skozi danko.
III. VNAPREJ PAKIRANO MESO KLAVNE ŽIVINE IN DIVJADI
56. člen
Meso klavne živine in divjadi ter užitni deli se smejo dajati v promet tudi vnaprej pakirani.
Meso klavne živine in divjadi ter užitni deli se smejo pakirati v podložke, folije, posode s prozornim pokrovom, plastične vrečke z vakumom in drugače.
Meso sme vnaprej pakirati samo proizvajalec oziroma podjetja, zadruge, samostojni podjetniki oziroma fizične osebe (v nadaljnjem besedilu: organizacije), ki imajo za ta namen ustrezne prostore in naprave za razkosavanje in pakiranje mesa ter hrambo pakiranega mesa.
V prostoru, v katerem se meso in užitni deli kosajo in pakirajo, se mora vzdrževati temperatura največ do +10 stopinj Celzija, v prostoru, v katerem se hranijo pakirano meso in užitni deli, pa od -1 stopinje Celzija do +2 stopinji Celzija.
Proizvajalec oziroma organizacija iz tretjega odstavka tega člena, ki vnaprej pakirano meso zamrzuje, mora imeti tudi naprave za zamrzovanje in za hrambo zamrznjenega pakiranega mesa in užitnih delov.
57. člen
Vnaprej pakirano meso in užitni deli se dajejo v promet ohlajeni ali zamrznjeni. Takšno meso in užitni deli se smejo dajati v promet samo kot originalno pakiranje.
58. člen
Vnaprej pakirano meso klavne živine in divjadi se dobi s tem, da se razkosajo posamezni kosi ohlajenega trupa ali ohlajenih kosov, pri katerih mora biti temperatura v globini od 0 stopinj Celzija do +4 stopinje Celzija. Meso mora biti razkosano najpozneje 72 ur po zakolu živine in divjadi. Brž ko se razreže, se meso pakira v ustrezno embalažo in hrani na temperaturi od -1 stopinje Celzija do +2 stopinji Celzija.
Vnaprej pakirano meso, ki se daje v promet kot zamrznjeno meso, mora biti takoj po pakiranju zamrznjeno na temperaturi pod -30 stopinj Celzija in hranjeno na temperaturi pod -18 stopinj Celzija.
59. člen
Pogoji iz 58. člena tega pravilnika veljajo za vnaprejšnje pakiranje in zamrzovanje užitnih delov.
60. člen
V posameznem zavitku sme biti ena sama vrsta mesa klavne živine ali divjadi iste kategorije.
Prepovedano je dajati pod kose mesa, ki so vidni na površini zavitka, nesorazmerno majhne koščke, kakor tudi dodajati mu vezivno tkivo ali mastno tkivo in užitne dele.
61. člen
Vnaprej pakirano ohlajeno meso klavne živine in divjadi, kadar kosi tehtajo posamič manj kot 200 g, sme biti v prometu največ 3 dni, računano od dneva pakiranja; pogoj pa je, da se hrani na temperaturi do +2 stopinji Celzija in da se niso spremenile njegove značilne organoleptične lastnosti.
Vnaprej pakirano ohlajeno meso, kadar kosi tehtajo posamič več kot 200 g, sme biti v prometu, in sicer: mlada govedina in govedina največ 14 dni, telečje meso pa največ 7 dni, računano od dneva pakiranja; pogoj pa je, da se hrani na temperaturi od -1 stopinje Celzija do +2 stopinji Celzija, da je pakirano v vreče, v katerih je zagotovljen vakum, in da se niso spremenile njegove značilne organoleptične lastnosti.
Za meso iz drugega odstavka tega člena, ki ni pakirano v vreče, v katerih je zagotovljen vakum, se uporablja prvi odstavek tega člena.
Zamrznjeno vnaprej pakirano meso iz prvega in drugega odstavka tega člena sme biti v prometu največ 90 dni, pogoj pa je, da se hrani na temperaturi pod -12 stopinj Celzija.
IV. PREVAŽANJE, HRAMBA, OZNAČEVANJE IN PRODAJA MESA KLAVNE ŽIVINE IN DIVJADI
62. člen
Meso klavne živine in divjadi mora biti pred nakladanjem v prevozno sredstvo ohlajeno ali zamrznjeno.
Z ohlajenim mesom je mišljeno meso, pri katerem je v središču najdebelejših mišic temperatura od -0,5 stopinje Celzija do +4 stopinje Celzija.
Z zamrznjenim mesom je mišljeno meso, pri katerem je temperatura v središču najdebelejših mišic nižja od -8 stopinj Celzija.
Prepovedano je znova zamrzovati odtajano meso in ga kot takšno dajati v promet.
63. člen
Ohlajeno meso klavne živine in divjadi se mora prevažati s prevoznimi sredstvi, v katerih je zagotovljeno, da ostane temperatura v središču najdebelejših mišic +4 stopinje Celzija.
Ohlajeni trupi, polovice in četrti morajo biti v prevoznih sredstvih obešeni, pri čemer se meso med prevažanjem ne sme dotikati poda.
Meso v kosih se sme prevažati samo v kovinskih in plastičnih posodah ali v kartonskih škatlah. Kartonske škatle morajo biti znotraj obložene s čistim materialom, ki ne prepušča vode in masti.
Ohlajeno ali zamrznjeno meso, s katerega so odstranjene kosti, se sme prevažati v jutastih vrečah z vložkom iz plastičnih folij ali v vrečah iz plastičnih folij in mora biti v ustrezni plastični, kartonski ali kovinski embalaži.
64. člen
Zamrznjeno meso klavne živine in divjadi je treba prevažati s prevoznimi sredstvi, v katerih je zagotovljeno hlajenje, s pristavkom, da sme biti meso zloženo na pločevinastem podu ali na kovinskih rešetkah, ki so pokrite z belimi rjuhami ali plastičnimi folijami.
65. člen
Pakirano meso klavne živine in divjadi se mora prevažati v ustrezni kovinski, kartonski ali plastični embalaži.
Divjačine ni dovoljeno prevažati s prevoznimi sredstvi, s katerimi se prevaža meso klavne živine, če ni posebej pakirana.
66. člen
Užitni deli iz 2. točke prvega odstavka 4. člena tega pravilnika se morajo prevažati v posodah iz nerjavne kovine ali v posodah iz plastičnih mas.
Zamrznjeni užitni deli iz 2. točke prvega odstavka 4. člena tega pravilnika se smejo prevažati tudi v kartonskih škatlah ali posodah iz plastičnih mas, ki so znotraj obložene s plastičnimi folijami.
67. člen
Pri prevažanju mesa klavne živine in divjadi v času, ko je temperatura zraka višja od +15 stopinj Celzija, morajo imeti prevozna sredstva, s katerimi se meso prevaža več kot 100 km daleč, hladilne naprave.
68. člen
Meso divjadi v koži se mora prevažati vnaprej pakirano v jutaste vreče ali plastične folije.
Določbe 62. in 67. člena tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za prevažanja mesa divjadi v koži.
69. člen
Meso klavne živine in divjadi se mora nakladati in razkladati na pokritih klančinah tako, da je zavarovano pred neposrednim učinkovanjem sončne svetlobe, atmosferskih padavin in prahu.
Prodajalne, v katerih se naklada in razklada meso klavne živine in divjadi, ni nujno, da imajo pokrite klančine.
70. člen
Loj in užitni deli iz 2. točke prvega odstavka 4. člena tega pravilnika se morajo hraniti ločeno od mesa in biti obešeni na kavlje ali zloženi v police (vitrine), razen drobovine, ki mora biti v posodah iz nerjavne kovine ali iz plastičnih mas.
Zamrznjeno meso in zamrznjeni užitni deli se morajo hraniti v hladilnikih ali v hladilnih pultih pri temperaturi pod -12 stopinj Celzija.
71. člen
Meso divjadi se mora hraniti v hladilnih prostorih ali hladilnih napravah ločeno od mesa klavne živine in prodajati ločeno od teh vrst mesa.
Zamrznjeno meso divjadi se mora hraniti v hladilnikih ali hladilnih pultih na temperaturi pod -12 stopinj Celzija.
72. člen
V prostorih, v katerih se prodaja meso klavne živine in divjadi, morajo biti na vidnem mestu shematski prikazi kategorij posameznih vrst mesa, ki jih določa ta pravilnik.
V shematskih prikazih morajo biti prikazane zunanje in notranje strani polovic.
Meso posameznih kategorij mora biti označeno z naslednjimi barvami: z modro barvo - meso zunaj kategorije; z rdečo barvo - meso I. kategorije; z zeleno barvo - meso II. kategorije in z rumeno barvo - meso III. kategorije. Pod shemo mora biti legenda o barvah za posamezne kategorije mesa.
Shematski prikazi morajo biti izdelani na debelem papirju ali drugem primernem materialu in veliki najmanj 40 × 60 cm.
73. člen
V prostorih, v katerih se prodaja meso klavne živine in divjadi, mora biti meso obešeno na kavlje, ločeno po vrstah in državah izvora živali, kar mora biti označeno z imenom države izvora živali oziroma mesa, napisanim s črkami v velikosti najmanj 2 cm.
Če je meso klavne živine in divjadi razrezano na manjše kose, mora biti tudi na pultih, na policah in v vitrinah razvrščeno po vrstah, kategorijah in državah izvora, ter deklarirano v skladu s 5. členom pravilnika. Pulti in vitrine za meso, ki je naprodaj, morajo biti tako veliki in tako pregrajeni, da je mogoče meso razvrstiti po vrstah in kategorijah.
74. člen
Meso kopitarjev se sme prodajati v posebnih prodajalnah.
Ne glede na prvi odstavek tega člena se meso kopitarjev lahko prodaja tudi v drugih prodajalnah, ki izpolnjujejo pogoje za prodajo mesa, če je vnaprej pakirano in vidno označeno, da gre za meso kopitarjev, je zloženo v hladilni vitrini in s pregrado ločeno od drugih vrst mesa in mesnih izdelkov.
75. člen
Prepovedano je razstavljati meso klavne živine in divjadi zunaj prodajaln ali ga dajati v nezavarovane izložbe kakor tudi prodajati ga po hišah in na ulicah.
Izjemoma se sme razstavljati in prodajati meso klavne živine in divjadi v za to določenih ustreznih vitrinah in na določenih mestih, če za to izda dovoljenje pristojni zdravstveni inšpektor, ko ugotovi, da so izpolnjeni pogoji, ki jih predpiše minister za zdravstvo.
76. člen
V prodaji na drobno se meso klavne živine in divjadi tehta na skodelici tehtnice brez podložka ali na 0,020 do 0,042 debeli ali tanjši celofanski oziroma drugi primerni foliji.
V. KONČNI DOLOČBI
77. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o kakovosti mesa klavne živine in divjadi (Uradni list RS, št. 28/94).
78. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 305-033/96
Ljubljana, dne 30. maja 1996.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
dr. Jože Osterc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti