Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/1998 z dne 21. 12. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/1998 z dne 21. 12. 1998

Kazalo

4555. Uredba o začasni uporabi sporazuma o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo, stran 8022.

Na podlagi četrtega odstavka 60. člena zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 1/91-I), drugega odstavka 3. člena zakona o carinski tarifi (Uradni list RS, št. 74/95) in prvega odstavka 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96 in 47/97) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o začasni uporabi sporazuma o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo
1. člen
Ta uredba določa pogoje za uvoz blaga, ki se v letu 1999 uvaža v Republiko Slovenijo in je po poreklu iz Republike Litve.
2. člen
Izraz ‘uvoz‘ v smislu te uredbe pomeni sprostitev blaga v prosti promet, kakor tudi katerikoli drugi carinski postopek, pri katerem nastane ali lahko nastane carinski dolg.
3. člen
Za industrijske izdelke, ki se uvažajo v Republiko Slovenijo in so po poreklu iz Republike Litve, se uporablja carinska stopnja ‘prosto‘.
Za industrijske izdelke v smislu prvega odstavka tega člena se štejejo izdelki, uvrščeni v 25. do 97. poglavje kombinirane nomenklature carinske tarife, razen izdelkov, navedenih v prilogi 1 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
4. člen
Za kmetijske in živilske izdelke po poreklu iz Republike Litve, ki so navedeni v prilogi 2 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po znižanih carinskih stopnjah in v okviru carinskih kvot, ki so določene v tej prilogi, posebna uvozna dajatev pa se plačuje v višini 70% od predpisane v času uvoza.
Za kmetijske in živilske izdelke po poreklu iz Republike Litve, ki so navedeni v prilogi 3 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po znižanih carinskih stopnjah in v okviru carinskih kvot, ki so določene v tej prilogi, posebna uvozna dajatev pa se plačuje v višini 50% od predpisane v času uvoza.
5. člen
Količine blaga v okviru posamezne carinske kvote iz prilog 2 in 3 k tej uredbi razdeli Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj na predlog komisije, ki jo sestavljajo po dva predstavnika Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in po en predstavnik Ministrstva za finance ter Združenja trgovine in Združenja za agroživilstvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
Komisijo vodi in sklicuje predsednik komisije, ki ga izmed predstavnikov Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj imenuje minister za ekonomske odnose in razvoj.
Komisija sprejme kriterije za oblikovanje predlogov o razdelitvi količin blaga v okviru carinskih kvot iz prilog 2 in 3 k tej uredbi ter poslovnik o svojem delovanju.
6. člen
Zahtevek za dodelitev določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote, določene v prilogah 2 in 3 k tej uredbi, lahko vloži pravna oseba ter samostojni podjetnik posameznik s sedežem ali stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj). Zahtevek se vloži pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj najkasneje petnajst dni po začetku veljavnosti te uredbe.
Zahtevek iz prejšnjega odstavka se vloži na obrazcu, ki ustreza vzorcu iz priloge 4 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
O dodelitvi določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote vlagatelju, izda Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj odločbo, s katero določi tudi rok, do katerega lahko vlagatelj uvozi dodeljeno količino blaga v skladu s 4. členom te uredbe.
Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj lahko razdeli količine blaga v okviru posamezne carinske kvote tudi postopno, praviloma pa dvakrat letno, pri čemer morajo biti carinske kvote v celoti razdeljene najmanj dva meseca pred iztekom leta.
7. člen
Carinska uprava Republike Slovenije spremlja realizacijo uvoza po izdanih odločbah iz tretjega odstavka 6. člena te uredbe in o tem trimesečno poroča Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj.
8. člen
Minister za ekonomske odnose in razvoj lahko na predlog komisije iz 5. člena te uredbe izda predpis, v katerem objavi obseg carinskih kvot, ki niso bile razdeljene ali za katere uvoz na podlagi odločb ni bil izvršen oziroma ni bil v celoti izvršen ter določi rok, do katerega se lahko vložijo zahtevki za dodelitev količine v skladu s 6. členom te uredbe.
9. člen
Pri uveljavljanju preferencialne carinske obravnave pri uvozu blaga po 3. in 4. členu te uredbe je treba carinskemu organu poleg drugih dokumentov predložiti tudi dokazilo o poreklu blaga, ki je izdelano in izdano v skladu s preferencialnimi pravili o poreklu blaga, določenimi v predpisu, ki ga izda Vlada Republike Slovenije.
Carinski organi Republike Slovenije potrjujejo dokazila o poreklu blaga za izvoz blaga iz Slovenije v Republiko Litvo, če gre za izvoz blaga, ki v skladu s sporazumom o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo uživa preferencialno obravnavo in, če so izpolnjeni pogoji, določeni s preferencialnimi pravili o poreklu blaga iz prejšnjega odstavka.
10. člen
Pri uvozu blaga po določbah te uredbe se v enotno carinsko listino (ECL) v skladu s 25. členom pravilnika o uporabi listin v carinskem postopku (Uradni list Republike Slovenije, št. 56/95, 76/95 in 68/96) v polje 39 vpiše naslednje štirimestne šifre:
– 1931 za izdelke iz 3. člena te uredbe;
– 1932 za izdelke iz priloge 2 k tej uredbi
– 1933 za izdelke iz priloge 3 k tej uredbi.
11. člen
Predpis iz prvega odstavka 9. člena te uredbe izda Vlada Republike Slovenije najkasneje do 31. decembra 1998.
11. člen
Ta uredba začne veljati 1. januarja 1999.
Št. 333-09/98-1
Ljubljana, dne 17. decembra 1998.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
PRILOGA 1

 -------------------------------------------------------------------------------
 Tarifna      Poimenovanje
 oznaka
 -------------------------------------------------------------------------------

 3502        Albumini (vključno koncentrati dveh ali več
             proteinov iz sirotke z vsebnostjo 80 ut % ali
             več proteinov iz sirotke, računano na suho
             snov), albuminati in drugi albuminski derivati

             - Jajčni albumin:

 350211      -- posušen:

 350211900   --- drugo

 350219      -- drugo:

 350219900   --- drugo

             - Mlečni albumin, vključno koncentrati iz dveh
             ali več mlečnih proteinov:

             -- drugo:

 350220910   --- posušen (na primer v lističih, kosmičih,
             prahu)

 350220990   --- drugo


 4501        Pluta, naravna, surova ali enostavno obdelana;
             odpadki plute, zdrobljena, drobljena ali zmleta
             pluta


 5201 00     Bombaž, nemikan in nečesan


 5301        Lan, surov ali predelan, toda nepreden; laneno
             predivo in odpadki (vključno z odpadki preje in
             razvlaknjenimi tekstilnimi surovinami)


 5302        Konoplja (Cannabis sativa L.), surova ali
             predelana, toda nepredena; konopljeno predivo in
             odpadki (vključno z odpadki preje in
             razvlaknjenimi tekstilnimi surovinami)
PRILOGA 2

                               KMETIJSKI IZDELKI

 -----------------------------------------------------------------------------
 Tarifna                Poimenovanje                     Količina     Carinska
 oznaka                                                    (t)         stopnja
 -----------------------------------------------------------------------------
  1                         2                               3            4 (1)
 -----------------------------------------------------------------------------

 0201        Meso, goveje, sveže ali ohlajeno ...........   50           6.9

 -----------------------------------------------------------------------------

 0203        Meso, prašičje, sveže, ohlajeno ali
             zamrznjeno .................................  100           8.3

 -----------------------------------------------------------------------------

 0207        Meso in užitni odpadki perutnine iz tar.št.
             0105, sveže, ohlajeno ali zamrznjeno

             - Kokoši vrste Gallus domesticus:

 0207 11     -- nerazrezane na kose, sveže ali ohlajene:

 0207 11 900 --- oskubljene in očiščene, brez glav, nog
             ter vratov, src, jeter in želodčkov, znane
             kot "65% piščanci" ali pod drugim nazivom ...  20           8.3

 -----------------------------------------------------------------------------

 0209 00     Prašičja maščoba in salo, očiščena mesa, in
             podkožno maščevje perutnine (netopljeno),
             sveže, ohlajeno, zamrznjeno, nasoljeno,
             razsoljeno, sušeno ali prekajeno ............  20           7.0

 -----------------------------------------------------------------------------

 0402        Mleko in smetana, koncentrirana ali z
             dodatkom sladkorja ali drugih sladil ........  20           8.3

 -----------------------------------------------------------------------------

 0406         Sir in skuta

 0406 30     - Sir, topljen, razen naribanega, ali v
             prahu .......................................  20           6.9

 -----------------------------------------------------------------------------

 0703        Čebula, šalotka, česen, por druge užitne
             čebulnice; sveža ali ohlajena

 0703 20 000 - Česen .....................................  30           8.4

 -----------------------------------------------------------------------------

 0808        Jabolka, hruške in kutine, sveže

 0808 10     - Jabolka:

 0808 10 100 -- jabolka za predelavo, razsuta, od 16.
             septembra do 15. decembra ................... 200           6.9

 -----------------------------------------------------------------------------

 1601        Klobase in podobni izdelki iz mesa,
             drugih užitnih klavničnih proizvodov ali
             krvi; sestavljena živila na osnovi teh
             proizvodov ..................................  20           8.2

 -----------------------------------------------------------------------------

 1602        Drugi pripravljeni ali konzervirani izdelki
             iz mesa, drobovje ali kri                      20

 1602 10 000 - Homogenizirani proizvodi ..................              21.0

 1602 20     - Iz jeter katere koli živali ...............              21.0

             - Iz perutnine iz tar. št. 0105:

 1602 31     -- puranov ..................................              18.9

 1602 32     -- kokoši vrste Gallus domesticus ...........               8.3

 1602 39     -- drugo ....................................               8.3

             - Prašičev:

 1602 41     -- šunka (stegno) in njeni kosi .............               8.3

 1602 42     -- plečeta in njihovi kosi ..................               8.3

 1602 49     -- drugo, vključno mešanice .................               8.3

 1602 50     - Goved .....................................               8.3

 1602 90     - Drugo, vključno z izdelki iz krvi katerih
             koli živali .................................               8.3

 -----------------------------------------------------------------------------

 1704        Sladkorni proizvodi (ključno z belo čokolado),
             brez kakava                                    20

 1704 10     - Žvečilni gumi, prevlečen s sladkorjem
             ali ne ......................................              18.9

 1704 90     - Drugo .....................................              15.4

 -----------------------------------------------------------------------------

 1806        Čokolada in druga živila, ki vsebujejo kakav   10

 1806 10     - Kakav v prahu z dodatkom sladkorja ali
             drugih sladil ...............................              18.9

 1806 20     - Drugi izdelki v blokih, mase nad 2 kg, ali
             v tekočem stanju, pastozni masi, prahu,
             zrnih ali v drugih oblikah v razsutem stanju,
             v posodah ali pakiranjih nad 2 kg ...........              18.9

             - Drugo, v blokih ali palicah:

 1806 31 000 -- polnjeni .................................              18.9

 1806 32     -- nepolnjeni ...............................              11.9

 1806 90     - Drugo .....................................              18.9

 -----------------------------------------------------------------------------

 2208        Nedenaturiran etanol, z vsebnostjo manj kot
             80 vol.%; žganja, likerji in druge
             alkoholne pijače ............................  70

 2208 20     - Alkoholne pijače, dobljene z destilacijo
             vina in iz grozdja, grozdnega drozga ali
             grozdnih tropin .............................              28.0

 2208 30     - Whisky ....................................              18.9

 2208 40     - Rum in tafia (žganje iz sladkornega trsa) .              28.0

 2208 50     - Gin in brinjevec ..........................              28.0

 2208 60     - Vodka .....................................              28.0

 2208 70     - Likerji, krepilne pijače ..................              28.0

 2208 90     - Drugo .....................................              28.0

 -----------------------------------------------------------------------------

(1) Kjer je navedena štirimestna, šestmestna oziroma osemmestna tarifna oznaka,
se carinska stopnja, kot je določena v prilogi, uporablja za vse tarifne
podštevilke v okviru navedene tarifne oznake.
PRILOGA 3

                               KMETIJSKI IZDELKI

 -----------------------------------------------------------------------------
 Tarifna                Poimenovanje                     Količina     Carinska
 oznaka                                                    (t)         stopnja
 -----------------------------------------------------------------------------
  1                         2                               3            4 (1)
 -----------------------------------------------------------------------------

 0305        Ribe, sušene, nasoljene ali v slanici;
             prekajene ribe, pečene pred prekajevanjem
             ali med prekajevanjem; ribja moka, zdrob
             in peleti, primerni za človeško prehrano       60

 0305 10 000 - Ribja moka, zdrob in peleti, ustrezna za
             hrano ljudi .................................               5.0

 0305 20 000 - Jetra in ikre, sušene, prekajene,
             nasoljene ali v slanici .....................               5.0

 0305 30     - Ribji fileti, sušeni, nasoljeni, v slanici,
             toda neprekajeni ............................               5.0

              - Prekajene ribe, vključno s fileti:

 0305 41 000 -- pacifiški lososi (Oncorhynchus nerka,
             Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta,
             Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus
             kisutch, Oncorhynchus masou in
             Oncorhynchus rhodurus), atlantski lososi
             (Salmo salar) in donavski lososi (Hucho
             hucho) ......................................               1.5

 0305 42 000 -- sledi (Clupea harengus, Clupea pallasii) .               4.0

 0305 49     -- druge ....................................               4.0

             - Sušene ribe, nenasoljene ali nasoljene,
             toda neprekajene:

 0305 51     -- trske (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus
             macrocephalus) ..............................               4.0

 0305 59     -- druge ....................................               4.0

             - Ribe, nasoljene, toda nesušene in
             neprekajene, ter ribe v slanici:

 0305 61 000 -- sledi (Clupea harengus, Clupea pallasii) .               1.0

 0305 62 000 -- trske (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus
             macrocephalus) ..............................               5.0

 0305 63 000 -- inčun-brgljuni (Engraulis spp.) ..........               5.0

 0305 69     -- druge ....................................               5.0

 -----------------------------------------------------------------------------

 1604        Pripravljene ali konzervirane ribe, kaviar
             in kaviarjevi nadomestki, pripravljeni iz
             ribjih jajčec                                 120

             - Ribe, cele ali v kosih, toda nezmlete:

 1604 11 000 -- lososi ...................................               1.0

 1604 12     -- sledi:

 1604 12 100 --- fileti, surovi, samo prekriti s testom
             ali krušnimi drobtinami, predhodno ocvrti
             v olju ali neocvrti, globoko zamrznjeni .....               1.0

             --- drugo:

 1604 12 910 ---- v nepredušni embalaži ..................               5.0

 1604 12 990 ---- drugo ..................................               5.0

 1604 13     -- sardine, velike sardele in papaline ......               8.5

 1604 14     -- tuni, progasti tuni in palamide
             (Sarda spp.) ................................              12.5

 1604 15     -- skuše ....................................              12.5

 1604 16 000 -- inčuni ...................................              12.5

 1604 19     -- druge:

 1604 19 100 --- salmonide, razen lososa .................              13.5

             --- ribe rodu Euthynnus, razen progastega tuna
             (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis):

 1604 19 310 ---- fileti, znani kot "vlečeni fileti"  ....              12.5

 1604 19 390 ---- drugo ..................................              12.5

 1604 19 500 --- ribe vrste Orcynopsis unicolor ..........              12.5

             --- druge:

 1604 19 910 ---- fileti, surovi, samo prekriti s testom
             ali krušnimi drobtinami, predhodno ocvrti
             v olju ali neocvrti, globoko zamrznjeni .....              12.5

             ---- druge:

 1604 19 920 ----- trska (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus
             macrocephalus) ..............................               1.0

 1604 19 930 ----- saj ali morski losos (Pollachius
             virens) .....................................              12.5

 1604 19 940 ----- oslič (Merluccius spp., Urophycis
             spp.) .......................................              12.5

 1604 19 950 ----- aljaški saj (Theragra chalcogramma)
             in saj (Pollachius pollachius) ..............              12.5

 1604 19 980 ----- druge .................................              12.5

 1604 20     - Druge pripravljene ali konzervirane ribe:

 1604 20 050 -- pripravljen surimi .......................               5.0

             -- druge:

 1604 20 100 --- losos ...................................               5.0

 1604 20 300 --- salmonide, razen lososa .................              13.5

 1604 20 400 --- inčuni ..................................              12.5

 1604 20 500 --- sardine, palamide, skuše vrste Scomber
             scombrus in Scomber japonicus, ribe vrste
             Orcynopsis unicolor .........................              12.5

 1604 20 700 --- tuni, progasti tuni ali druge ribe iz rodu
             Euthynnus ...................................              12.5

 1604 20 900 --- druge ribe ..............................              12.5

 1604 30     - Kaviar in kaviarjevi nadomestki ...........               1.0

 -----------------------------------------------------------------------------

(1) Kjer je navedena štirimestna, šestmestna oziroma osemmestna tarifna oznaka,
se carinska stopnja, kot je določena v prilogi, uporablja za vse tarifne
podštevilke v okviru navedene tarifne oznake.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti