Na podlagi 2. točke 36. člena zakona o zdravstveni neoporečnosti živil in predmetov splošne rabe (Uradni list SFRJ, št. 55/78 in 58/85) v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), izdaja minister za zdravstvo v soglasju z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D R E D B O
o količini jodovih soli v kuhinjski soli
1
Ta odredba določa količino dodatnih jodovih soli (kot kalijev jodid ali kalijev jodat) v kuhinjski soli.
2
Kuhinjska sol, ki se uporablja v proizvodnji živil ali za pripravo jedi mora ob uporabi izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je jodirana s 25 mg kalijevega jodida na 1 kg soli tako, da v 1 kg soli ni manj kot 20 mg in ne več kot 30 mg kalijevega jodida, ali
– da je jodirana z 32 mg kalijevega jodata na 1 kg soli tako, da v 1 kg soli ni manj kot 26 mg in ne več kot 39 mg kalijevega jodata.
3
Z dnem uveljavitve te odredbe se preneha uporabljati 7. točka prvega odstavka 62. člena pravilnika o kakovosti kave in kavnih izdelkov, čaja, dišav, koncentratov za juho, pekovskega kvasa, pecilnega praška, praška za puding, dietetičnih proizvodov in aditivov (Uradni list SFRJ, št. 13/78, 20/80, 41/80, 45/81, 52/86 in 33/89).
4
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 929-1/98
Ljubljana, dne 18. novembra 1998.
dr. Marjan Jereb l. r.
Minister
za zdravstvo
Soglašam:
Ciril Smrkolj l. r.
Minister za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano