Minister za šolstvo in šport izdaja na podlagi petega odstavka 92. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96 in 22/00)
O D R E D B O
o smeri in stopnji strokovne izobrazbe, ki jo morajo imeti učitelji in drugi strokovni delavci v programu ŽIVILSKI TEHNIK
1. člen
Ta odredba določa smer in stopnjo strokovne izobrazbe, ki jo morajo imeti učitelji strokovno teoretičnih predmetov, učitelji praktičnega pouka veščin in drugi strokovni delavci, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog v izobraževalnem programu srednjega tehničnega izobraževanja živilski tehnik, ki ga je sprejel minister za šolstvo in šport z odredbo, št. 603-82/99 (Uradni list RS, št. 1/00).
2. člen
V tej odredbi smer strokovne izobrazbe pomeni študijski program za pridobitev izobrazbe, po katerem se pridobi strokovni naslov v skladu z zakonom o strokovnih in znanstvenih naslovih (Uradni list RS, št. 47/98), pri posameznih predmetih pa tudi študijski program za izpopolnjevanje.
3. člen
Če je v tej odredbi pri posameznih predmetih naveden dvopredmetni študijski program, je ta ustrezen ne glede na to, na katerem mestu je naveden.
Če v tej odredbi pri posameznih predmetih ni navedeno, ali je ustrezen enopredmetni ali dvopredmetni študijski program, se šteje, da je ustrezen tako enopredmetni kot dvopredmetni študijski program.
4. člen
1. Tehnologija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije.
Laborant je lahko, kdor je končal program gimnazija ali program srednjega strokovnega izobraževanja iz živilstva ali kemije.
2. Mikrobiologija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije, mikrobiologije, veterinarstva, biokemije ali biologije.
Laborant je lahko, kdor je končal program gimnazija ali program srednjega strokovnega izobraževanja iz živilstva ali veterinarstva.
3. Prehrana
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije.
4. Analiza živil
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije ali univerzitetni študijski programe iz kemije ali kemijske tehnologije ali kemijskega inženirstva ali visokošolski strokovni program iz kemijske tehnologije.
Laborant je lahko, kdor je končal program gimnazija ali program srednjega strokovnega izobraževanja iz živilstva ali kemije.
5. Higiena in varstvo pri delu
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije, mikrobiologije ali veterine.
6. Gospodarsko poslovanje
Učitelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program iz poslovne ekonomije, visoke poslovne šole, organizacije in managementa, upravljanja in poslovanja, managementa ali podjetništva ali univerzitetni študijski program iz ekonomije ali organizacije dela.
7. Varstvo okolja
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije, kemije, kemijskega inženirstva, kemijske tehnologije ali biologije ali visokošolski strokovni študijski program iz kemijske tehnologije.
8. Biotehnologija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije, mikrobiologije ali biologije.
9. Dietetika in gastronomija
Učitelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije.
10. Praktični pouk
Učitelj praktičnega pouka je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program iz živilske tehnologije ali je končal program za pridobitev višje strokovne izobrazbe iz živilstva po zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju.
Učitelj mora imeti predpisane delovne izkušnje s področja živilstva.
Laborant je lahko, kdor je končal program srednjega strokovnega izobraževanja iz živilstva ali kemije.
5. člen
Strokovni delavci, ki so do uveljavitve te odredbe izpolnjevali predpisane pogoje za opravljanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti v programu živilski tehnik (V/5), ki ga je sprejel Strokovni svet RS za vzgojo in izobraževanje na 17. seji z dne 23. 5. 1991 in je bil objavljen v publikaciji Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in šport, Štiriletni programi tehniških in drugih strokovnih šol, Ljubljana 1992, lahko še naprej opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost za vsebinsko sorodne predmete tudi po uveljavitvi te odredbe.
6. člen
Ne glede na določbe te odredbe je za učitelje strokovno-teoretičnih predmetov ustrezna tudi izobrazba pridobljena po podiplomskih študijskih programih za pridobitev specializacije, magisterija oziroma doktorata znanosti ustrezne smeri.
7. člen
Z dnem uveljavitve te odredbe se prenehajo uporabljati določila o kadrovskih pogojih za izvedbo programa programu živilski tehnik (V/5), ki ga je sprejel Strokovni svet RS za vzgojo in izobraževanje na 17. seji z dne 23. 5. 1991.
8. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 011-0164/2000
Ljubljana, dne 21. julija 2000.
dr. Lovro Šturm l. r.
Minister
za šolstvo in šport