Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravstvo
P R A V I L N I K
o kakovosti špargljev
1. člen
(splošna določba)
Ta pravilnik se uporablja za sveže poganjke sort špargljev, vzgojenih iz Asparagus officinalis L., ki so v prometu.
Ta pravilnik se ne uporablja za šparglje, namenjene za industrijsko predelavo.
Poganjki špargljev so razdeljeni v štiri skupine, glede na barvo:
1. beljeni špargelj – beluš,
2. vijolični špargelj, ki ima vršiček obarvan med roza, vijolično ali purpurno rdečo, del poganjka pa je bel,
3. vijolično zeleni špargelj, katerih del je vijolično in zeleno obarvan,
4. zeleni špargelj, ki ima vršiček in večino poganjka zelene barve.
Ta pravilnik se ne uporablja za zelene in zeleno vijolične poganjke, ki imajo premer pod 3 mm ter beljene in vijolične poganjke, ki imajo premer pod 8 mm, ki so pakirani v enake šopke ali enote pakiranja.
2. člen
(minimalne zahteve)
Poganjki špargljev morajo biti:
– nepoškodovani,
– zdravi (šparglji, ki so zaradi pojava gnilobe ali poškodb neprimerni za uživanje, morajo biti izločeni),
– brez poškodb, ki jih povzroči neustrezno pranje (poganjki morajo biti oprani, vendar ne namočeni),
– čisti (brez vsake vidne tuje snovi),
– sveži po videzu in vonju,
– brez škodljivcev,
– brez poškodb od glodalcev ali insektov,
– suhi (če so bili oprani ali hlajeni z mrzlo vodo, brez zunanje vlage),
– brez tujega vonja oziroma okusa,
– ustrezno razviti in zreli, da prenesejo prevoz in rokovanje.
Rez na dnu poganjka mora biti čim bolj čista.
Poganjki ne smejo biti vdrti, razcepljeni, olupljeni ali zlomljeni. Manjše razpoke, ki se pojavijo po spravilu so dovoljene, če ne presežejo dovoljenih odstopanj od zahtev glede kakovosti.
3. člen
(razredi)
Šparglji se uvrščajo v tri razrede:
– razred ekstra,
– razred I in
– razred II.
4. člen
(razred ekstra)
V razred ekstra se uvrstijo poganjki špargljev odlične kakovosti, ki poleg minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika, izpolnjujejo še naslednje zahteve:
– biti morajo lepo oblikovani in ravni,
– imeti morajo zelo kompaktne vršičke, ob upoštevanju značilnosti skupine špargljev, kateri pripadajo,
– zeleni šparglji morajo biti popolnoma zeleni,
– ne sme biti prisotna nobena sled olesenelosti,
– pri skupini beljenih špargljev morajo biti vršički in poganjki beli, dovoljen je le roza odtenek na poganjku,
– rez na bazi poganjka mora biti čim bolj natančna in ravna (pri poganjkih, ki so pakirani v svežnjih, so na zunanji strani lahko poševno odrezani, vendar nagib ne sme presegati 1 cm).
Dovoljene so samo redke in rahle sledi rjavenja, ki se jih z običajnim lupljenjem odstrani.
5. člen
(razred I)
V razred I se uvrstijo poganjki špargljev dobre kakovosti, ki poleg izpolnjevanja minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika, izpolnjujejo še naslednje zahteve:
– biti morajo lepo oblikovani,
– lahko so rahlo ukrivljeni ob upoštevanju značilnosti skupine špargljev, kateri pripadajo in morajo imeti zelo kompaktne vršičke,
– pri skupini beljenih špargljev je dovoljena samo rahla roza niansa na poganjku in vršičku,
– zeleni šparglji morajo biti na najmanj 80% dolžine zeleni,
– pri skupini belih špargljev ne sme biti prisotna nobena sled olesenelosti. Za ostale skupine je dovoljena sled olesenelosti na spodnjem delu poganjka, če se le-ta odstrani z normalnim lupljenjem,
– rez na dnu poganjka mora biti čim bolj natančna in ravna.
Dovoljene so rahle sledi rjavenja, ki se jih z običajnim lupljenjem odstrani.
6. člen
(razred II)
V razred II se uvrstijo poganjki špargljev, ki izpolnjujejo minimalne zahteve iz 2. člena tega pravilnika in zahteve glede velikosti in izenačenja za razred II ter ne izpolnjujejo zahtev za uvrstitev v razred ekstra in razred I.
V primerjavi z razredom I so poganjki:
– lahko slabše oblikovani, bolj ukrivljeni in glede na splošne značilnosti skupine, ki ji pripadajo, so vršički lahko nekoliko razprti,
– dovoljene so sledi rjavenja, ki se jih z lupljenjem odstrani,
– pri skupini beljenih špargljev je dovoljeno obarvanje vršičkov vključno z zelenim odtenkom,
– vršički poganjkov vijolične skupine špargljev imajo lahko rahlo zelen odtenek,
– poganjki zelenih špargljev morajo biti najmanj na 60% dolžine zeleni,
– lahko rahlo oleseneli,
– rez na dnu poganjka je lahko rahlo poševna.
7. člen
(velikost)
Velikost je določena z dolžino in z premerom poganjkov špargljev
A) Velikost po dolžini:
Dolžina poganjkov mora biti:
– nad 17 cm za dolge šparglje,
– 12 do 17 cm za kratke šparglje,
– 12 do 22 cm za II. razred zloženih špargljev, vendar ne povezanih v svežnje,
– pod 12 cm za vršičke špargljev.
Maksimalna dovoljena dolžina za beli in vijolični špargelj je 22 cm in za vijolično zeleni špargelj 27 cm.
B) Velikost premera:
Premer šparglja se meri v sredini poganjka.
Minimalni premer je prikazan po skupinah:
----------------------------------------------------------------
Kakovostni razred
Barva -------------------------------------------------
ekstra I. razred II. razred
----------------------------------------------------------------
Beli 12 mm 10 mm 8 mm
Vijolični 12 mm 10 mm 8 mm
Vijolično zeleni 10 mm 6 mm 6 mm
Zeleni 10 mm 6 mm 6 mm
----------------------------------------------------------------
Velikost premera je prikazana po skupinah:
----------------------------------------------------------------
Kakovostni razred
Barva -------------------------------------------------
ekstra I. razred II. razred
----------------------------------------------------------------
Beli 12-16 mm 10-16 mm /
Vijolični 12-16 mm 10-16 mm /
Vijolično zeleni 10-16 mm 6-12 mm /
Zeleni 10-16 mm 6-12 mm /
----------------------------------------------------------------
Največje odstopanje od velikosti v vsaki enoti pakiranja ali svežnja:
a) razred ekstra: za velikost 16 mm in več je odstopanje do 8 mm,
b) razred II:
– beli, vijolični: za velikost 16 mm in več je odstopanje do 10 mm,
– vijolično zeleni, zeleni: za velikost 12 mm in več je odstopanje do 8 mm.
8. člen
(odstopanja kakovosti)
Vsaka enota pakiranja špargljev razreda ekstra lahko vsebuje največ 5% poganjkov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred ekstra iz 4. člena tega pravilnika, vendar izpolnjujejo zahteve za razred I iz 5. člena tega pravilnika oziroma so v mejah dovoljenih odstopanj za razred I ali imajo rahle razpoke, ki so nastale po spravilu.
Vsaka enota pakiranja špargljev razreda I lahko vsebuje največ 10% poganjkov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred I iz 5. člena tega pravilnika, izpolnjujejo pa zahteve za II razred iz 6. člena tega pravilnika oziroma so v mejah dovoljenih odstopanj za razred II ali imajo rahle razpoke, ki so nastale po spravilu.
Vsaka enota pakiranja špargljev razreda II lahko vsebuje največ 10% poganjkov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred II iz 6. člena tega pravilnika oziroma minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika, vendar šparglji ne smejo biti gnili ali kako drugače neprimerni za uživanje.
Poleg zgornjih 10%, je dovoljena dodatna toleranca 10% po številu ali masi za poganjke, ki so imajo vdrtine ali rahle razpoke od pranja. V posamezni enoti pakiranja ali svežnju ne sme biti več kot 15% poganjkov z vdrtinami.
9. člen
(odstopanje velikosti)
Vsaka enota pakiranja v vseh razredih lahko vsebuje največ 10% poganjkov (po številu oziroma tezi), ki ne ustrezajo zahtevanim velikostim za posamezen kakovostni razred in odstopajo od zahtevanih dolzin največ za 1 cm v dolžino in 2 mm v premeru.
10. člen
(izenačenost)
V vsaki enoti pakiranja so lahko le šparglji istega porekla, kakovosti, barvne skupine in velikosti (kjer je ta meritev obvezna).
Dovoljeno je pakirati poganjke različnih barvnih skupin pod naslednjimi pogoji:
b) beli špargelj: 10% po številu in tezi vijoličnih špargljev je dovoljeno v ekstra in razredu I ter 15% v razredu II;
c) vijolični, zeleni in vijolično zeleni šparglji: 10% po številu in tezi iz druge barvne skupine.
V razredu II je dovoljena mešanica belih in vijoličnih špargljev, če so primerno označeni.
Vidni del vsebine vsake enote pakiranja ali partije mora biti reprezentativen za celotno vsebino.
11. člen
(pakiranje)
Šparglji so lahko:
a) čvrsto povezani v svežnjih:
Zunanji poganjki posameznega svežnja morajo biti reprezentativni po videzu in velikosti za povprečje celega svežnja. Dolžina poganjkov v posameznem svežnju mora biti enaka. Svežnji morajo morajo biti poravnani v pakiranju, vsak posamezen sveženj je lahko zavarovan s papirjem.
V posameznem pakiranju morajo biti svežnji enake teže in dolžine;
b) zloženi, vendar ne povezani.
Šparglji morajo biti pakirani tako, da so ustrezno zaščiteni pred zunanjimi vplivi.
V enoti pakiranja ne sme biti tujih snovi.
12. člen
(označevanje)
Na vsaki enoti pakiranja morajo biti na isti zunanji strani čitljivo in neizbrisljivo označene:
– vrsta; “špargelj“ in napis “beli“, “zeleni“, “vijolični“, ali “vijolično zeleni“ (po potrebi se dopiše še “kratki“, “vršički“ ali “mešanica belih in vijoličnih“,
– poreklo (območje oziroma država pridelave),
– ime in naslov oziroma firma in sedež proizvajalca ali tistega, ki šparglje pakira; v primeru uvoza pa ime in naslov oziroma firmo in sedež prodajalca v Sloveniji in ime in naslov proizvajalca ali državo proizvajalca,
– državo izvora ali porekla, če bi izpustitev tega podatka lahko zavedla potrošnika glede pravega izvora ali porekla špargljev,
– prodajne označbe:
a) razred,
b) velikost izražena:
- za šparglje, ki so podvrženi merilom o izenačenosti, z najmanjšim in največjim premerom:
- za šparglje, ki niso podvrženi merilom o izenačenosti, z najmanjši – največji premer ali z besedo “in več“,
- za šparglje, pakirane v svežnje, je potrebno navesti število svežnjev v enoti pakiranja.
13. člen
(končni določbi)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2001.
Št. 321-08-269/00
Ljubljana, dne 19. septembra 2000.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ciril Smrkolj l. r.
Soglašam!
Minister
za zdravstvo
spec. akad. st. Andrej Bručan, dr. med. l. r.