Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA I Hranilna vrednost živil za energijsko omejene diete Podatki o hranilni vrednosti se nanašajo na živila, pripravljena za uporabo. 1. Energija 1.1.Energijska vrednost živil iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 3360 kJ (800 kcal) in ne sme presegati 5040 kJ (1200 kcal) za celotni dnevni obrok hrane. 1.2 Energijska vrednost živil iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 840 kJ (200 kcal) in ne sme presegati 1680 kJ (400 kcal) na obrok. 2. Beljakovine 2.1 Beljakovine, ki jih vsebujejo živila iz 1. in 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika morajo zagotavljati najmanj 25% in največ 50% celotne energijske vrednosti živila. Količina beljakovin v živilih iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, ne sme presegati 125 g. 2.2 Zahteve za beljakovine iz prejšnje točke se nanašajo na tiste beljakovine, katerih kemijski indeks je enak referenčnim beljakovinam, navedenim v Prilogi II, ki je sestavni del tega pravilnika. Če je kemijski indeks nižji od 100% referenčne beljakovine, se mora količina beljakovin ustrezno zvišati. Kemijski indeks beljakovin ne sme biti v nobenem primeru nižji od 80% indeksa referenčnih beljakovin. 2.3 "Kemijski indeks" pomeni najnižjega od razmerij med količino posamezne esencielne aminokisline v preizkusni beljakovini in količino posamezne ustrezne aminokisline referenčne beljakovine. 2.4 V vseh primerih je dodatek aminokislin dovoljen le za izboljšanje hranilne vrednosti beljakovin, in le v razmerjih, ki so potrebna za ta namen. Uporabljajo se lahko le aminokisline v L-obliki. 3. Maščobe 3.1 Energija vrednost, pridobljena iz maščob, ne sme presegati 30% celotne energijske vrednosti živila. 3.2 Za živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov) ne sme biti manjša od 4,5 g. 3.3. Za živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov), ne sme biti manjša od 1 g. 4. Vlaknine Vsebnost vlaknin v živilih iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika ne sme biti manjša od 10 g in ne sme presegati 30 g v posameznem dnevnem obroku. 5. Vitamini in minerali 5.1 Živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika morajo zagotoviti najmanj 100% količin vitaminov in mineralov iz tabele I Priloge I. Živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika morajo na posamezen obrok zagotoviti najmanj 30% količin vitaminov in mineralov iz tabele I Priloge I, in najmanj 500 mg kalija. Tabela I --------------------------------------------------------------- Enote Količina Priporočeni dnevni vnos --------------------------------------------------------------- Vitamin A (mg RE) 700 800 Vitamin D (mg) 5 5 Vitamin E (mg-TE) 10 10 Vitamin C (mg) 45 60 Tiamin (mg) 1,1 1,4 Riboflavin (mg) 1,6 1,6 Niacin (mg-NE) 18 18 Vitamin B6 (mg) 1,5 2 Folat (mg) 200 200 Vitamin B12 (mg) 1,4 1 Biotin (mg) 15 15 Pantotenska kislina (mg) 3 6 Kalcij (mg) 700 800 Fosfor (mg) 550 800 Kalij (mg) 3100 - Železo (mg) 16 14 Cink (mg) 9,5 15 Baker (mg) 1,1 - Jod (mg) 130 150 Selen (mg) 55 - Natrij (mg) 575 - Magnezij (mg) 150 300 Mangan (mg) 1 - ---------------------------------------------------------------
PRILOGA II Tabela II Aminokislinska sestava referenčnih beljakovin1 --------------------------------------------------------------- g/100 g beljakovin --------------------------------------------------------------- Cistin + metionin 1,7 Histidin 1,6 Izolevcin 1,3 Levcin 1,9 Lizin 1,6 Fenilalanin + tirozin 1,9 Treonin 0,9 Triptofan 0,5 Valin 1,3 --------------------------------------------------------------- 1 Svetovna zdravstvena organizacija,Energy and protein requirements. Poročilo skupnega sestanka FAO/WHO/UNU, Geneva: Svetovna zdravstvena organizacija, 1985. (Serija strokovnih poročil WHO, 427)