Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2001 z dne 9. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2001 z dne 9. 2. 2001

Kazalo

564. Odločba o prepovedi uvoza v Republiko Slovenijo in prevoza preko ozemlja Republike Slovenije pošiljk domačih in divjih parkljarjev, mesa ter izdelkov in surovin, zaradi preprečitve vnosa slinavke in parkljevke , stran 839.

Na podlagi 2. točke 120.a člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 82/94, 21/95, 16/96, 98/99, 101/99 in 8/00) v zadevi preprečevanja vnašanja in širjenja živalskih kužnih bolezni iz drugih držav in njihovega zatiranja v Republiki Sloveniji izdaja direktor Veterinarske uprave Republike Slovenije naslednjo
O D L O Č B O
I
Da bi preprečili vnos slinavke in parkljevke v Republiko Slovenijo, se prepoveduje uvoz v Republiko Slovenijo in prevoz preko ozemlja Republike Slovenije za naslednje pošiljke iz vseh držav, razen tistih, ki so navedene v prilogi I, ki je objavljena skupaj s to odločbo kot njen sestavni del in predstavlja listo držav, prostih slinavke in parkljevke, kjer se vakcinacija ne izvaja, v skladu z Mednarodnim kodeksom živalskih bolezni OIE:
1. domači parkljarji (govedo, ovce, koze in prašiči);
2. divji parkljarji;
3. sveže in zmrznjeno meso domačih in divjih parkljarjev;
4. živila, surovine ter odpadki, ki izvirajo od domačih in divjih parkljarjev, razen za naslednje izdelke:
a) mleko, če je bilo termično obdelano pri temperaturi vsaj 132 °C ne manj kot 1 sekundo; če je pH mleka nižji od 7.0 – le visoka temperatura – kratkotrajno pasteriziranje; če je pH mleka enak ali višji od 7.0 – dolgotrajno pasteriziranje;
b) hermetično zaprte konzerve, če je bila pri obdelavi dosežena vrednost F3 ali več, to je sterilne konzerve;
c) druge vrste termično obdelanih proizvodov, če je bila pri obdelavi dosežena temperatura najmanj 100 °C; med te proizvode se štejejo tehnična mast, želatina in podobno;
d) kemično povsem predelane živalske surovine, kot so wet-blue, krom strojene kože, kemično in termično obdelana volna, kuhane ščetine in podobno;
e) kože parkljarjev, če so bile obdelane z enim od naslednjih postopkov:
– namočene v kalcijev lug pri pH 12 do 13 najmanj 8–10 ur, nato pa obdelane s kislino pri pH 1 do 3 vsaj 6–10 ur;
– soljene najmanj 7 dni z morsko soljo z dodatkom 2% natrijevega karbonata;
– sušene 42 dni pri temperaturi 20 °C;
– način obdelave mora biti označen na veterinarskem certifikatu;
f) trofeje divjih živali, če so kuhane v vreli vodi v ustreznem časovnem obdobju, da se odstranijo vse snovi razen kosti, rogov, parkljev, krempljev, rogovja ali zob;
5. krma za živali živalskega in rastlinskega izvora.
II
Živila, dobljena iz domačih in divjih parkljarjev iz držav, ki niso navedene v prilogi I te odločbe, ki se prenašajo oziroma prevažajo čez državno mejo Republike Slovenije, se morajo odvzeti in neškodljivo odstraniti.
III
Ta odločba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-30/01
Ljubljana, dne 15. januarja 2001.
mag. Zoran Kovač, dr. vet. med. l. r.
Direktor
Veterinarske uprave RS
Priloga I - lista držav, prostih slinavke in parkljevke, kjer se
vakcinacija ne izvaja

Argentina

Avstralija

Avstrija

Belgija

Bolgarija

Kanada

Čile

Kostarika

Hrvaška

Kuba

Ciper

Češka Republika

Danska

Salvador

Estonija

Finska

Makedonija

Francija

Nemčija

Haiti

Honduras

Madžarska

Islandija

Indonezija

Irska

Italija

Japonska

Latvija

Litva

Luksemburg

Madagaskar

Malta

Mehika

Nizozemska

Nova Kaledonija

Nova Zelandija

Norveška

Panama

Poljska

Portugalska

Romunija

Singapur

Slovaška

Španija

Švedska

Švica

Ukrajina

Velika Britanija

Združene države Amerike

Vanuatu


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti