Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Preglednica 1 ----------------------------------------------------------------------- 1 2 3 4 ----------------------------------------------------------------------- Število enot Število Dovoljeno število enot v seriji vzorcev z napako v vzorcu --------------------------------------- skupaj navedbe iz 7. in 9. člena, prvi odstavek 11. člena tega pravilnika ----------------------------------------------------------------------- 100-500 30 5 2 501- 3200 50 7 3 > 3200 80 10 4 -----------------------------------------------------------------------
Preglednica 2 ------------------------------------------------------- Število predpakiranj število enot v seriji število vzorcev ------------------------------------------------------- 100-500 30 501-3200 50 več kot 3201 80 -------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------- Dovoljena negativna napaka (g) Nazivna količina (g) trupi kosi --------------------------------------------------------------------------------- Zamrznjeno predpakirano perutninsko meso, katerega količina je manjša od minimalne še sprejemljive količine, je zamrznjeno predpakirano perutninsko meso z nedovoljeno napako.
Vzorec zamrznjenega predpakiranega perutninskega mesa ne sme v nobenem primeru presegati dvakratne vrednosti dovoljene negativne napake. Serija se sprejme oziroma izvrže, če je število predpakiranj z nedovoljeno napako v vzorcu manjše ali enako sprejemljivim kriterijem oziroma enako ali večje od kriterijev za izvršitev, kar prikazuje preglednica 4 iz tega člena:Preglednica 4 --------------------------------------------------------------------- Število vzorcev z napako Število enot v vzorcu sprejemljivo za izvržek --------------------------------------------------------------------- 30 2 3 50 3 4 80 5 6 ---------------------------------------------------------------------Za nadzor povprečne vsebnosti predpakiranega perutninskega mesa velja, da je serija predpakiranega perutninskega mesa sprejemljiva, če je povprečje vsebnosti predpakiranega perutninskega mesa, ki sestavljajo vzorec, večja ali enaka kot so v preglednici 5 iz tega člena navedeni kriteriji sprejemljivosti:Preglednica 5 Velikost vzorca Kriterij sprejemljivosti za povprečno dejansko vsebnost* _ 30 x > / = qn – 0,503s _ 50 x > / = qn – 0,379s _ 80 x > / = qn – 0,295s * x = povprečna dejanska masa vsega predpakiranega perutninskega mesa, qn = neto masa predpakiranega perutninskega mesa, s = standardni odklon mase predpakiranega perutninskega mesa v seriji.C) NADZOR NAD VSRKAVANJEM IN VSEBNOSTJO VODE22. členPerutninski trupi med hlajenjem vsrkajo določen odstotek vode, kateremu se tehnično ne da izogniti. Odstotek vode, vsrkan pri hlajenju trupov perutnine, ne sme presegati za:
– zračno hlajenje 0,1%;
– hlajenje s pršenjem 2,0%
– hlajenje s potopitvijo 4,5%.
Postopek rednega preverjanja vsrkavanja vode se opravi vsake 4 delovne ure. Rezultati analize se hranijo najmanj eno leto. Postopek določanja vsrkavanja vode je določen v prilogi V, ki je sestavni del tega pravilnika.
Zamrznjeno in globoko zamrznjeno predpakirano perutninsko meso se lahko označi v skladu z 10. in 15. členom tega pravilnika, če ne vsebuje nižje količine vode kot:
– za zračno hlajenje 1,5%;
– za hlajenje s pršenjem 3,3%;
– za hlajenje s potapljanjem 5,1%,
določeno z analitskimi metodami iz priloge III (preizkus z odcejanjem) ali priloge IV (kemični preizkus) tega pravilnika, ki sta njegov sestavni del.
Če se z rednim postopkom preverjanja vsrkavanja vode v klavnici oziroma v postopku preverjanja vsebnosti vode ugotovi večje vsrkavanje vode, kot je določeno v prilogi V. oziroma III. tega pravilnika, se mora tehnično popraviti proces hlajenja v klavnici.23. členInšpektor pri opravljanju nadzora nad izvajanjem prejšnjega člena kontrolira najmanj enkrat na dva meseca:
– da so redno odvzeti vzorci za preverjanje vsrkavanja vode med hlajenjem ter vsebnost vode za zamrznjene in globoko zamrznjene piščance;
– da se rezultati analize registrirajo in hranijo najmanj eno leto od preveritve vsrkavanja in vsebnosti vode;
– da je vsaka serija zapisana v proizvodnem registru tako, da je iz njega razviden datum proizvodnje serije;
– da lahko vzame vzorce in pošlje v dodatno analiziranje vsrkavanja in vsebnosti vode.24. členKadar inšpektor ugotovi nepravilnosti pri preverjanju vsrkavanja vode med hlajenjem ter vsebnostjo vode za hitro zamrznjeno in globoko zamrznjeno perutninsko meso, poveča število svojih pregledov, dokler iz treh zaporednih pregledov različnih dnevnih serij v roku največ štirih tednov rezultati ne pokažejo manjše vsebnosti vode, kot je določena s tem predpisom. Stroške povečanega števila pregledov inšpektorjev krije klavnica, v kateri se opravlja nadzor.
Če rezultati analize, ki jo je opravil inšpektor, pokažejo večjo vsebnost vode od predpisane, lahko klavnica zahteva ponovno analizo, ki jo opravijo organizacije, ki jih določi minister, pristojen za prehrano, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo. Če tudi rezultati ponovne analize pokažejo večjo vsebnost vode od predpisane s tem pravilnikom, mora klavnica take trupe označiti z označbo “Večja vsebnost vode“. Označba mora biti neizbrisna, vidna in jasno čitljiva. Črke za posamezno predpakirano perutninsko meso morajo biti najmanj 1 cm visoke, za zbirna pakiranja pa najmanj 2 cm.D) NADZOR NAD POSEBNIMI NAČINI REJE PERUTNINE25. členNadzor nad posebnimi načini reje perutnine izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za kakovost kmetijskih pridelkov in živil.
Redni nadzorni pregledi morajo biti opravljeni:
– pri rejcu: najmanj enkrat v proizvodnem ciklusu,
– v klavnici: najmanj štirikrat letno,
– v valilnici: najmanj enkrat letno za načine reje iz točk č) in d) 15. člena tega pravilnika.IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE26. členDo imenovanja organizacij iz 24. člena tega pravilnika opravlja naloge v skladu s tem pravilnikom Veterinarska fakulteta v Ljubljani.27. členZ dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati pravilnik o kakovosti mesa perutnine (Uradni list SFRJ, št. 1/81, 37/88 in 51/88 in Uradni list RS, št. 1/95, 30/99, 59/99, 2/00 in 71/00).
Izdelki, označeni v skladu s pravilnikom iz prejšnjega odstavka, so lahko v prometu do 31. 12. 2002.
Pravne in fizične osebe, ki proizvajajo oziroma dajejo v promet perutninsko meso, morajo uskladiti svojo dejavnost v skladu s tem pravilnikom najkasneje do 31. 12. 2001.28. členTa pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.Št. 324-01-6/99Ljubljana, dne 12. junija 2001.mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
prof. dr. Dušan Keber dr. med. l. r.
Minister
za zdravje* Ta pravilnik vsebinsko povzema določbe Uredb Sveta 1906/90/EEC in 1538/91/EEC z dopolnitvami.Priloga II: POSEBNI KRMNI OBROKI IN POSEBNI NAČINI REJE A) Krmilni obrok Spodaj navedene sestavine krme se lahko navajajo le v primeru: - žit, ko le-te obsegajo najmanj 65% mase krmilnega obroka, ki ga perutnina zaužije večji del obdobja pitanja in ki ne sme vsebovati več kot 15% stranskih proizvodov žit; kadar pa se navaja specifična vrsta žit, mora obsegati najmanj 35% krmilnega obroka in najmanj 50% v primeru koruze, - zrn stročnic ali zelene rastlinske krme, če le-ta obsegajo najmanj 5% mase krmilnega obroka, ki ga perutnina zaužije večji del obdobja pitanja, - mlečnih proizvodov, če le-ti obsegajo najmanj 5% mase krmilnega obroka, ki ga perutnina zaužije v treh tednih pred klanjem. Izraz "gos, krmljena z ovsom" se lahko uporablja, kadar gosi v končnem obdobju treh tednov pred klanjem krmijo z najmanj 500 g ovsa na dan. B) Ekstenzivna zaprta reja Izraz ekstenzivna zaprta reja se sme uporabljati samo, če: a) gostota prireje na m2 talne površine ne presega naslednjega števila za posamezne vrste perutnine: - piščanci: 12 piščancev, vendar ne več kot 25 kg telesne mase, - race, pegatke, pure: 25 kg telesne mase, - gosi: 15 kg telesne mase, b) se perutnino zakolje pri starosti: - piščanci: 56 dni ali pozneje, - pure: 70 dni ali pozneje, - gosi: 112 dni ali pozneje, - pekinške race: 49 dni ali pozneje, - muškatne race: samice 70 dni ali pozneje oziroma samce 84 dni ali pozneje, - mulardi: samice 65 dni in starejše, - pegatke: 82 dni ali pozneje. C) Prosta reja Izraz prosta reja se lahko uporablja samo, kadar: a) sta število živali v hlevu in starost živali ob zakolu v skladu z omejitvami, določenimi pod točko B) te priloge, razen za piščance, pri katerih se lahko število živali poveča na 13, vendar ne sme presegati 27,5 kg telesne mase na m2, in za kopune, kjer gostota ne sme presegati 7,5 živali na m2 in ne več kot 27,5 kg telesne mase na m2; b) imajo živali vsaj pol svojega življenja podnevi stalen dostop na prosto, in sicer na površine, pokrite z vegetacijo v naslednjih velikostih: - najmanj 1 m2 na piščanca ali pegatko. V primeru pegatk je lahko izpust nadomeščen z gredami površine najmanj velikosti hleva z najmanj 2 m višine in 10 cm prostora za vsako žival(grede v hlevu in zunaj hleva), - najmanj 2 m2 na raco ali kopuna, - najmanj 4 m2 na puro ali gos. c) krmilna mešanica, ki se uporablja v obdobju pitanja, vsebuje najmanj 70% žit, d) ima hlev za perutnino izpustne odprtine, katerih dolžina znaša najmanj 4 m na 100 m2 hleva. D) Tradicionalna prosta reja Izraz tradicionalna prosta reja se sme uporabljati samo, kadar: a) gostota naselitve na m2 talne površine v hlevu ne presega za: - piščance: 12 živali, vendar ne več kot 25 kg telesne mase; v primeru premičnih hlevov, ki ne presegajo 150 m2 talne površine in ki ostanejo ponoči odprti, se lahko gostota prireje poveča na 20 živali, vendar ne več kot 40 kg telesne mase na m2; - kopune: 6,25 živali (do starosti 91 dni: 12), vendar ne več kot 35 kg telesne mase; - muškatne race in pekinške race: 8 samcev, vendar ne več kot 35 kg telesne mase ali 10 samic, vendar ne več kot 25 kg telesne mase; - mulardi: 8 živali, vendar ne več kot 35 kg telesne mase; - pegatke: 13 živali, a ne več kot 23 kg telesne mase; - pure: 6, 25 živali (do 7 tednov starosti: 10), a ne več kot 35 kg telesne mase; - gosi: 5 (do šestih tednov starosti: 10) oziroma 3 živali zadnje tri tedne pitanja, vendar ne več kot 30 kg telesne mase; b) celotna uporabna površina perutninskega hleva pri kateri koli posamezni proizvodnji ne presega 1600 m2; c) v vsakem hlevu ni več kot: - 4800 piščancev; - 5200 pegatk; - 4000 samic ali 3200 samcev muškatnih ali pekinških rac ali 3200 mulardov; - 2500 kopunov, gosi ali pur; d) hlev mora imeti izpustne odprtine, katerih dolžina znaša najmanj 4 m na 100 m2 stavbe; e) je zagotovljen stalen dnevni izpust najmanj od starosti: - 6 tednov za piščance in kopune; - 8 tednov za race, gosi, pegatke in pure; f) je zagotovljene dovolj površine pokrite z vegetacijo, ki znaša najmanj: - 2m2 na piščanca, pekinško ali muškatno raco ali pegatko; - 3 m2 za mularde; - 4 m2 na kopuna po 92 dneh (2 m2 do starosti 91 dni); - 6 m2 na puro in - 10 m2 na gos. Pri pegatkah se lahko izpust na prosto nadomesti s hlevi z gredmi, katerih talna površina je najmanj 2-krat večja od talne površine hleva in so visoke najmanj 2 m in najmanj 10 cm grede na posamezno žival; g) v tradicionalno prosto rejo vključujemo pasme oziroma križance, za katere je značilna počasnejša rast; h) krmilna mešanica, ki se uporablja v obdobju pitanja, mora vsebovati najmanj 70% žit; i) minimalna starost perutnine ob zakolu je: - 81 dni piščanci, - 150 dni kopuni, - 49 dni pekinške race, - 70 dni samice muškatne race, - 84 dni samci muškatne race, - 92 dni mulardi, - 94 dni pegatke, - 140 dni pure in gosi za pečenje, - 95 dni gosi, namenjene proizvodnji jeter in magreta. j) živali se ne smejo zapreti za končno dopitanje za več kot: - piščanci, starejši od 90 dni: 15 dni; - kopuni: štiri tedne. E) Prosta reja - popolna svoboda: Uporaba izraza prosta reja - popolna svoboda zahteva, da so pogoji v skladu s pogoji, določenimi v točki D) te priloge, živali pa morajo imeti tudi zagotovljen stalen dnevni izpust na neomejene površine.Priloga III: DOLOČANJE IZGUBE VODE PRI ODTAJANJU (Preizkus z odcejanjem) 1. Definicija Izguba pri odcejanju, določena po tej metodi, se mora izraziti kot odstotek skupne mase zamrznjenega ali globoko zamrznjenega piščanca, vključno z drugimi užitnimi deli. 2. Načelo Zamrznjen ali globoko zamrznjen piščanec vključno z vsemi prisotnimi užitnimi deli se lahko odmrzne pod nadzorovanimi pogoji, ki omogočajo izračun mase izgubljene vode. 3. Predmet in obseg Ta metoda se uporablja za določanje izgube vode med odtajanjem pri zamrznjenih in globoko zamrznjenih piščancih. Če izguba, izražena v odstotkih mase trupa (vključno z vsemi užitnimi deli v zavojčku), presega mejno vrednost, določeno v točki 7 te priloge, velja, da je bila med postopkom vsrkana prekomerna (odvečna) voda. 4. Naprave 4.1 Tehtnica, ki tehta do 5 kg z natančnostjo 1 g. 4.2 Plastične vrečke, ki so dovolj velike za trup in imajo varnostne pripomočke za pritrjevanje. 4.3 Termostatsko kontrolirana vodna kopel z opremo, v kateri so lahko trupi, kot je opisano v točkah 5.5. in 5.6. Vodna kopel ne sme vsebovati manj kot osemkrat tolikšen volumen vode, kot je volumen perutnine, na kateri je treba opraviti preizkus, poleg tega pa mora biti sposobna vzdrževati temperaturo +42 stopinj C ali -2 stopinji C. 4.4 Filtrirni papir ali papirne brisače, ki vsrkavajo tekočino. 5. Tehnika 5.1 Od količine perutnine, ki jo nameravamo preveriti, se naključno odvzame 20 trupov. Dokler ni mogoče vsakega preskusiti na način, opisan v točkah od 5.2 do 5.11, jih moramo hraniti pri temperaturi, ki ne presega -18 stopinj C. 5.2 Zunanjost zavoja je treba obrisati, da se odstranita površinska voda in led. Zavoj in njena vsebina se morata stehtati do najbližjega grama: ta masa se označi z M0. 5.3 Trup skupaj z drugimi užitnimi deli, ki se prodajajo skupaj s trupom, se vzame iz zunanjega ovoja, trup se osuši in stehta do najbližjega grama: ta masa se označi z M1. 5.4 Masa zamrznjenega trupa in drugih užitnih delov se izračuna tako, da se od M0 odšteje M1. 5.5 Trup vključno z drugimi užitnimi deli se položi v močno vodonepropustno plastično vrečko tako, da je trebušna votlina obrnjena proti spodnjemu zaprtemu delu vrečke. Vrečka mora biti dovolj dolga, da jo je mogoče varno pritrditi, ko je v vodni kopeli, vendar ne sme biti nepotrebno široka, kar bi omogočalo, da bi se trup premaknil iz navpičnega položaja. 5.6 Tisti del vrečke, ki vsebuje trup in druge užitne dele, mora biti povsem potopljen v vodno kopel in ostati odprt, da gre lahko ven kolikor je le mogoče veliko zraka. Biti mora v navpičnem položaju, če je potrebno, s pomočjo vodilnih prečk ali z dodatnimi utežmi, ki se jih položi v vrečko tako, da voda iz kopeli ne more vdreti v vrečko. Posamezne vrečke se med seboj ne smejo dotikati. 5.7 Vrečka ostane v vodni kopeli s temperaturo, povsod vzdrževano pri + 42 stopinj C ali - 2 stopinji C. Vrečka se mora nenehno premikati oziroma se mora vodo nenehno mešati, dokler toplotni center trupa (najbolj globok del prsne mišice poleg grodnice pri piščancih brez drobovine ali v sredini drobovine pri piščancih z drobovino) doseže najmanj 4 stopinje C, merjeno na dveh naključno izbranih trupih. Trup ne sme ostati v vodni kopeli dlje, kot je potrebno, da doseže temperaturo 4 stopinje C. Zahtevani čas potopitve za trup, shranjen pri -18 stopinj C, je, kot sledi: ----------------------------------------------------------------- Težni Masa trupa Indikativni čas potopitve razred (g) + / - drugi v min užitni deli (g) ------------------------ piščanci piščanci brez drugih z drugimi užitnih užitnimi delov deli ----------------------------------------------------------------- < 800 < 825 77 92 850 825 - 874 82 97 900 875 - 924 85 100 950 925 - 974 88 103 1000 975 - 1024 92 107 1050 1025 - 1074 95 110 1100 1050 - 1149 98 113 1200 1150 - 1249 105 120 1300 1250 - 1349 111 126 1400 1350 - 1449 118 133 ----------------------------------------------------------------- K tem časom se mora za vsakih dodatnih 100 g času dodati še 7 minut; če predlagani čas potopitve preteče, ne da bi temperatura, ki se preverja, dosegla + 4 stopinje C pri dveh trupih, je treba proces odmrznitve nadaljevati, dokler v toplotnem centru ni dosežena temperatura +4 stopinje C. 5.8 Vrečka in njena vsebina se odstranita iz vodne kopeli; dno vrečke se preluknja, da lahko odteče kakršna koli voda, ki je nastala med odmrznitvijo. Vrečka in njena vsebina se odcejata eno uro pri temperaturi okolja med +18 in +25 stopinj C. 5.9 Odmrznjeni trup se vzame iz vrečke, zavoj, ki vsebuje druge užitne dele (če so prisotni), pa se odstrani iz trebušne votline. Trup se zunaj in znotraj osuši s filtrirnim papirjem ali papirnatimi brisačami. Vrečka, v kateri so drugi užitni deli, se preluknja in ko voda odteče, se tudi vrečka in odmrznjeni užitni deli previdno osušijo. 5.10 Skupna masa odtaljenega trupa užitnih delov in embalaže se določi do najbližjega grama in se izrazi kot M2. 5.11 Masa embalaže, ki vsebuje druge užitne dele, se določi do najbližjega grama in se izrazi kot M3. 6. Izračun rezultatov Količina vode, izgubljena pri odmrznitvi, kot odstotek mase zamrznjenega ali globoko zamrznjenega trupa (vključno z drugimi užitnimi deli), se izračuna: M0 - M1 - M2 ------------------ x 100 M0 - M1 - M3 7. Ovrednotenje rezultatov Če povprečna izguba vode med odcejanjem v vzorcu 20 trupov presega spodaj navedene odstotke velja, da količina vode, absorbirana med postopkom, presega mejno številko. Odstotki so: - hlajenje na zraku: 1,5%, - hlajenje s pršenjem: 3,3%, - hlajenje s potapljanjem: 5,1%.Priloga IV: DOLOČITEV SKUPNE VSEBNOSTI VODE V PIŠČANCIH (Kemični preizkus) 1. Definicije "Trup": perutninski trup s kostmi, hrustancem in drugimi užitnimi deli, ki so morebiti v trupu. "Drobovina": jetra, srce, mišični želodec in vrat. 2. Načelo Vsebnost vode in proteinov se ugotavlja v skladu s priznanimi metodami ISO ali z drugimi metodami, ki jih predpiše minister pristojen za prehrano. Največja dovoljena vsebnost vode v trupu se oceni iz vsebnosti beljakovin v trupu, ki jo je mogoče povezati z vsebnostjo fiziološke vode. 3. Namen in obseg Metoda se uporablja za ugotavljanje skupne vsebnosti vode zamrznjenih in globoko zamrznjenih piščancev. Metoda obsega ugotavljanje vsebnosti vode in beljakovin na vzorcih homogeniziranega perutninskega trupa. Skupna vsebnost vode, kot je določena, se primerja z mejno vrednostjo, ki je podana s formulami v točki 6.4 te priloge, da se ugotovi, ali je bila med predelavo vsrkana odvečna voda ali ne. Če izvajalec analize sumi, da je možna prisotnost kakršne koli snovi, ki bi lahko vplivala na oceno, mora ustrezno ukrepati. 4. Naprave 4.1 Tehtnica za tehtanje trupov in ovojev z natančnostjo, večjo od + / - 1g. 4.2 Sekira ali žaga za meso, s katero se trupi narežejo na take kose, ki ustrezajo velikosti sekljalnika. 4.3 Močan sekljalnik in mešalnik, sposoben homogenizirati cele kose zamrznjene ali globoko zamrznjene perutnine. Opomba: Ne priporoča se nobena posebna vrsta sekljalnika. Biti mora dovolj močan, da seseklja zamrznjene ali globoko zamrznjene kosti in meso in pripravi homogeno mešanico, ki ustreza tisti, ki jo da sekljalnik s 4 mm odprtino oziroma diskom. 4.4 Naprava, kot je specificirano v ISO 1442, za določanje vsebnosti vode. 4.5 Naprava, kot je specificirano v ISO 937, za določanje vsebnosti beljakovin. 5. Postopek 5.1 Iz količine perutnine, ki jo je treba preveriti, se vzame naključnih sedem trupov, od katerih je bil vsak zamrznjen do začetka analize v skladu s točkami 5.2 do 5.6 te priloge. Lahko se opravi kot analiza vsakega od sedmih trupov ali kot analiza iz sedmih trupov sestavljenega vzorca. 5.2 Priprava se začne v eni uri po tem, ko je trup vzet iz zamrzovalnika. 5.3 (a) Zunanjost embalaže se obriše, da se odstranita voda in led na površini. Vsak trup se stehta in vzame iz embalaže. Ko se trup razreže na manjše dele, se odstrani kakršen koli ovojni material okoli drugih užitnih delov in led, ki se drži trupa, in se stehta do najbližjega grama potem, ko se odšteje masa kakršnega koli odstranjenega ovojnega materiala ter se označi s P1. (b) Če gre za analizo sestavljenega vzorca, se skupna masa sedmih trupov, pripravljenih v skladu s prejšnjo točko, ugotovi, tako da se dobi P7. 5.4 (a) Cel trup, katerega masa je P1, se v sekljalniku seseklja v skladu s točko 4.3 te priloge in, če je potrebno, tudi zmeša z mešalnikom, da se dobi homogeniziran material, od katerega se potem lahko vzame vzorec reprezentativen za vsak trup. (b) Če gre za analizo sestavljenega vzorca, se vseh sedem trupov, katerih masa je P7, seseklja s sekljalnikom v skladu s točko 4.3 te priloge in, če je potrebno, tudi zmeša z mešalnikom, tako da se dobi homogeniziran material, od katerega so potem lahko vzameta dva vzorca, reprezentativna za vseh sedem trupov. Oba vzorca se analizirata v skladu s točkama 5.5 in 5.6 te priloge. 5.5 Vzame se vzorec homogeniziranega materiala in se takoj uporabi za ugotavljanje vsebnosti vode v skladu z ISO 1442, da se dobi vsebnost vode "a%". 5.6 Vzame se tudi vzorec homogeniziranega materiala in se takoj uporabi za ugotavljanje vsebnosti dušika v skladu z ISO 937. Ta vsebnost dušika se spremeni v vsebnost surovih beljakovin "b%" tako, da se pomnoži s faktorjem 6,25. 6. Izračun rezultatov 6.1 (a) Masa vode (W) v vsakem trupu je dana z aP1/100 in masa beljakovin (RP) z bP1/100, obe pa sta izraženi v gramih. Ugotovi se vsota mas vode (W7) in mas beljakovine (RP7) v sedmih analiziranih trupih. (b) Ko se analizira sestavljeni vzorec, se določi povprečna vsebnost vode in beljakovin iz obeh analiziranih vzorcev, ki da a% oziroma b%. Masa vode (W7) v sedmih trupih je podana z aP7/100, masa beljakovin (RP7) pa z bP7/100, obe pa sta izraženi v gramih. 6.2 Povprečna masa vode (WA) in beljakovin (RPA) se izračuna, če delimo W7 in RP7 s 7. 6.3 Teoretična vsebnost fiziološke vode v gramih, kot je ugotovljena po tej metodi, se lahko izračuna po naslednji formuli: - piščanci: 3,53 x RP(A) + 23. 6.4 (a) Hlajenje na zraku Domnevajoč, da je minimalna količina vsebnosti vode, ki je vsrkana med pripravo in se temu iz tehničnih vzrokov ni moč izogniti, 2% (1), je najvišja dovoljena meja za skupno vsebnost vode (WG) v gramih, kot je določena po tej metodi, podana z naslednjo formulo (vključno s konfidenčnim intervalom): - piščanci: WG = 3,65 x RP(A) + 42. (b) Hlajenje s pršenjem Domnevajoč, da je minimalna količina vsebnosti vode, ki je vsrkana med pripravo in se temu iz tehničnih vzrokov ni moč izogniti, 4,5% (1), je najvišja dovoljena meja za skupno vsebnost vode (WG) v gramih, kot je določena po tej metodi, podana z naslednjo formulo (vključno s konfidenčnim intervalom): - piščanci: WG = 3,79 x RP + 42. (c) Hlajenje s potapljanjem Domnevajoč, da je minimalna količina vsebnosti vode, ki je vsrkana med pripravo in se temu iz tehničnih vzrokov ni moč izogniti, 7% (1), je najvišja dovoljena meja za skupno vsebnost vode (WG) v gramih, kot je določena po tej metodi, podana z naslednjo formulo (vključno s konfidenčnim intervalom): piščanci: WG = 3,93 x RP(A) + 42. 6.5 V primeru, ko povprečje vsebnosti vode (WA) v sedmih trupih, kot računano po točki 6.2, ne presega vrednosti, podanih v točki 6.4 (WG), je količina perutnine podvržena nadzoru v skladu s standardom.Priloga V: PREVERJANJE VSRKAVANJA VODE V PROIZVODNJI 1. Najmanj enkrat v vsakem štiriurnem delovnem obdobju: se izbere 25 naključnih trupov na liniji za čiščenje takoj po čiščenju in odstranitvi užitnih delov ter pred prvim pranjem. 2. Če je potrebno, se z rezanjem odstrani vrat, koža vratu pa ostane na trupu. 3. Identificira in stehta se vsak trup posamezno ter zabeleži masa do najbližjega grama. 4. Preizkusne trupe se ponovno obesi na linijo za čiščenje, da gredo skozi normalne postopke pranja, hlajenja, odcejanja itd. 5. Na koncu linije za odcejanje se odstrani identificirane trupe iz skupine, za katere je bil vzet vzorec, ne da bi se trupom dovolilo daljše odcejanje, kot je normalno dovoljeno za perutnino. 6. Vzorec je sestavljen iz prvih 20 ponovno vzetih trupov, ki se jih znova stehta. Njihova masa do najbližjega grama se zabeleži ob masi, zabeleženi pri prvem tehtanju. Preizkus je neveljaven, če je ponovno odvzetih manj kot 20 identificiranih trupov. 7. Z vzorčnih trupov se odstrani identifikacija, trupi pa se pošljejo naprej skozi običajne postopke pakiranja. 8. Določi se odstotek vsrkanja vlage tako, da se skupna masa teh istih trupov po pranju, hlajenju in odcejanju odšteje, razlika pa se deli z začetno maso in pomnoži s 100. 9. Rezultat ne sme presegati naslednjih odstotkov začetne mase trupa ali katere koli druge številke, ki omogoča skladnost z maksimalno skupno vsebnostjo tujih voda: - hlajenje na zraku: 0,1%, - hlajenje s pršenjem: 2,0%, - hlajenje s potopitvijo: 4,5%.