Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
----------------------------------------------------------------------- Količina, namenjena za prodajo, v tonah Minimalna masa vzorca v kg ----------------------------------------------------------------------- manj kot 5 8 od 5 do >15 20 od 15 do >40 40 od 40 do >60 60 od 60 do >80 80 80 do >100 100 100 ali več 120 -----------------------------------------------------------------------
Priloga I: TRŽNI STANDARDI ZA RIBE
Razvrščanje po svežosti, predpisani s to prilogo, velja za sledeče produkte oziroma skupine produktov:
a) pridnene ribe:
vahnja, trska, saj, rdeči okun, mol, leng, oslič, kostanjevka, morska spaka, francoski molič in molič, bukva, girica, ugor, krulc, cipelj, morska plošča, ostronosa patarača, morski list, limanda, rdeči jezik, iverka, morski meč, sinji mol;
dolgoplavuti tun, tun, velikooki tun, atlantski sled, sinji mol
sardela, skuša, šur, sardon;
c) hrustančnice:
trnež, pravi skati, morski som;
d) glavonožci:
e) raki:
Preglednica 1: Pridnene ribe
|
kriteriji |
|||
|
kategorije svežosti |
ni dovoljeno |
||
|
ekstra |
A |
B |
|
koža |
||||
kožna sluz |
vodena in prozorna |
slabo motna |
mlečna |
rumeno siva, motna |
očesa |
konveksna, črna s svetlo zenico in prozorno roženico |
konveksna in rahlo upadla, črna in motna zenica, rahlo opalescentna roženica |
ravna, opalescentna roženica, motna zenica |
konkavna v centru, siva zenica, mlečna roženica |
svetle barve, brez sluzi |
manj obarvane, prozorna sluz |
rjavo/siva postajajo razbarvane, gosta neprozorna sluz |
rumenkaste, mlečnata sluz |
|
gladka, svetla, težko se loči od mesa |
blago motna, da se ločiti od mesa |
|||
vonj škrg in trebušne votline -pridnena riba razen morske plošče morska plošča |
po morskih rastlinah oljno sveže, oster, zemeljski vonj |
brez vonja po morskih rastlinah, nevtralen vonj oljnat, vonj po morskih rastlinah, rahlo sladkoben |
fermentiran, blago kiselkast oljnat, fermentiran, postan, blago žarek |
kiselkast kiselkast |
meso |
čvrsto in elastično, gladka površina |
manj prožno |
rahlo mehko (ohlapno), manj prožno, voščeno (žametasto) in motne površine |
mehko (uvelo), luske se zlahka odcepijo od kože, površina je nagrbančena |
posebni kriteriji za obglavljene morske spake
krvne žile (trebušne mišice) |
oster obris in živo rdeče |
oster obris, temnenjša kri |
razpršene in rjave |
popolnoma razpršene, rjave in meso rumeni |
|
kriteriji |
|||
|
kategorije svežosti |
ni dovoljeno |
||
|
ekstra |
A |
B |
|
koža |
svetla pigmentacija, lesketajoče mavrične barve, jasna razlika med hrbtno in centralno površino |
izguba leska in sijaja, motnejše barve, manj razlike med hrbtno in trebušno površino |
motne, medle barve brez sijaja; koža je nagubana, če je riba upognjena |
zelo motna pigmentacija, koža se ločuje od mesa |
vodena, prozorna |
rahlo motna |
mlečna |
rumenkasto siva motna sluz |
|
zelo čvrsto, trdo |
precej trdo, čvrsto |
rahlo mehko |
mehko |
|
škržni poklopci |
srebrnkasti |
srebrnkasti, rahlo rdeči ali rjavi |
rjavkasti in iz krvnih žil izdatno pronica kri |
rumenkasti |
konveksne, izbočene, modro črna svetla zenica, prozorne maščobne očesne blazinice |
konveksne in rahlo upadle, črna zenica, rahlo opalescentna roženica |
ravne, zamegljena zenica, izliv krvi okrog očes |
konkavne, v sredini siva zenica, mlečnata roženica |
|
škrge |
enotno temno rdeče ali škrlatne, brez sluzi |
manj jasne barve, blede na robovih, prozorna sluz |
odebeljena, razbarvana neprozorna sluz |
rumenkaste, mlečna sluz |
vonj škrg |
svež vonj po morski travi, oster vonj po jodu |
brez vonja po morski travi, nevtralen vonj |
rahel žveplast, masten vonj, vonj po žarki slanini ali gnilemu sadju |
gnojen, kiselkast |
Preglednica 3: Hrustančnice
|
kriteriji |
|||
|
kategorija svežosti |
ni dopustna |
||
|
ekstra |
A |
B |
|
oči |
konveksne, zelo svetlo in spreminjajočih barv; male zenice |
konveksne in rahlo udrte, izguba jasnosti in mavričnosti, ovalne zenice |
ravna, motna |
konkavna, rumenkaste ali v stanju razkroja, ki je napredoval |
videz |
rigor mortis ali tresavica; majhna količina čiste sluzi na koži |
po rigor mortis; ni sluzi na koži in še zlasti v ustih in škržnih odprtinah |
nekaj sluzi prisotne v ustni votlini in škržnih odprtinah, rahlo sploščena čeljust |
večja količina sluzi v škržnih odprtinah in ustni votlini |
vonj |
vonj po morski travi |
brez vonja ali zelo rahel vonj po postalem vendar ni vonja po amoniaku |
blag vonj po amoniaku, kiselkast |
oster vonj po amoniaku |
|
ekstra |
A |
B |
ni dopustna |
koža |
svetlikajoča, mavrična in sijoča pigmentacija, vodena sluz |
svetla pigmentacija, vodena sluz |
pigmentacija v procesu razbarvanja in bledenja, motna sluz |
razbarvana, nagubana koža, gosta sluz |
tekstura mesa |
čvrsto in prožno |
čvrsto |
mehko |
uvelo, ohlapno |
rob plavuti je prozoren in upognjen |
trde plavuti |
mehke plavuti |
padajoče (gnojne) plavuti |
|
trebuh |
bel in svetlikajoč z vijoličnim robom okrog plavuti |
bel in svetlikajoč z rdečimi pegami okrog plavuti |
bel in moten, z mnogimi rdečimi in ali rumenimi pegami |
rumeno do sivo zelenkast trebuh, rdeče pege v samem mesu |
Preglednica 5: Glavonožci
|
kriteriji |
||
|
kategorije svežosti |
||
|
ekstra |
A |
B |
koža |
svetla pigmentacija, koža se drži mesa |
motna pigmentacija; koža se drži mesa |
razbarvana, lahko ločljiva od mesa |
meso |
zelo čvrsto, biserno belo |
čvrsto; barve krede |
rahlo mehko, rožnato belo ali rahlo rumeno |
lovke |
se težko odstranijo |
se težko odstranijo |
se lažje odstranljive |
vonj |
svež, po morskih algah |
blag oziroma brez vonja |
vonj po črnilu |
|
Kriteriji |
|
|
Kategoriji svežosti |
|
|
ekstra |
A |
minimalne zahteve |
- površina oklepa: vlažna in svetleča, - kozice se ločujejo pri pretresanju iz enega kontejnerja v drugi, - meso mora biti brez katerega koli tujega vonja, - morajo biti brez peska, sluzi in drugih tujkov; |
isto kot za ekstra kategorijo |
izgled: 1. kozice z oklepom 2. severna kozica |
čista rdeče-rožnata barva z majhnimi belimi lisami, na prsnem delu oklepa prevladuje svetlejša barva; enakomerno rožnata barva; |
- odtenki barve od rahlo izprane rdeče-rožnate do modrikasto rdeče z belimi lisami, prsni del oklepa mora biti svetlo obarvan in sivkast; rožnata s pričetkom črnenja glave; |
- oklep se z lahkoto odstrani s samo tehnično pogojeno neizogibno izgubo mesa, - meso čvrsto, vendar ne žilavo; |
- se z lahkoto odstrani z minimalno izgubo mesa, - manj čvrsto, rahlo žilavo; |
|
drobci |
dopustni so posamezni drobci kozic; |
dopustna je majhna količina drobcev kozic |
vonj |
svež vonj po morskih algah, lahno sladkoben vonj |
kiselkast, ne diši po morskih algah |
Preglednica 7: Škamp
|
Kriteriji |
||
|
kategorija svežosti |
||
|
ekstra |
A |
B |
oklep |
svetlo rožnat ali rožnat do rdeče-oranžen |
svetlo rožnat ali rožnat do rdeče-oranžen, brez črnih madežev |
rahlo razbarvanje, nekaj črnih madežev in sivkaste barve zlasti na oklepu in med repnimi členki |
svetleče črne oči, rožnate škrge |
oči motne in sivo-črne, škrge sivkaste |
škrge temno sive ali nekaj zelenkaste barve na hrbtni strani oklepa |
|
vonj |
značilen blag vonj po rakih |
izguba značilnega vonja, brez vonja po amoniaku |
rahlo kiselkast |
meso |
prosojno in modro z nagibanjem proti beli |
ne več prosojno, toda ne razbarvano |
na izgled motno in neprozorno |
Priloga II: KATEGORIJE VELIKOSTI
lestvica
velikosti |
minimalna
dovoljena velikost |
|||||
vrsta |
veli-kost-ni raz-red |
kg/ribo |
število rib/kg |
regija |
geografska območja |
minimalna velikost |
atlantski sled (Clupea
harengus) baltiški atlantski sled baltiški atlantski sled |
1 2 3 4a 4b 5 |
0,25 in več 0,125-0,25 0,085-0,125 0,05-0,085 0,036-0,085 0,031-0,085 |
4 ali manj 5 do 8 9 do 11 12 do 20 12 do 27 12 do 32 |
1 2 3 Baltik Baltik |
ulovljen južno od 59°30' ulovljen severno od 59°30' |
20 cm 20 cm 18 cm 20 cm |
sardela (Sardina
pilchardus) |
1 2 3 4 |
0,067 in več 0,042-0,067 0,028-0,042 0,015-0,028 0,011-0,028 |
15 ali manj 16-24 25 do 35 36 do 67 36 do 91 |
|
Sredozemlje |
|
morska mačka
(Scyliorhinus spp.) |
1 2 3 |
2 in več 1 do 2 0,5 do 1 |
|
|
|
|
trnež (Squalus acanthias) |
1 2 3 |
2,2 in več 1 do 2,2 0,5 do 1 |
|
|
|
|
rdeči okuni (Sebastes
spp.) |
1 2 3 1a 1b |
2 in več 0,6 do 2 035 do 0,6 težji od 0,25 lažji od 0,25 |
|
Jadran Jadran |
|
|
trska (Gadus morhua) |
1 2 3 4 5 |
7 in več 4 do 7 2 do 4 1 do 2 0,3 do 1 |
|
1 2 3 Baltik |
(a) (b) južno od 59°30' severne
geografske širine |
35 cm 35 cm 30 cm 35 cm 35 cm |
saj
(Pollachius virens) |
1 2 3 4 |
5 in več 3 do 5 1,5 do 3 0,3 do 1,5 |
|
1 2 3 Baltik |
(a) (b) južno od 59°30' severne
geografske širine |
35 cm 35 cm 30 cm 35 cm 30 cm |
vahnja (Melanogrammus aeglefinus) |
1 2 3 4 |
1 in več 0,57 do 1 0,37 do0,57 0,17 do 0,37 |
|
1 2 3 |
ICES Vb (EC cona) (a) (b) |
30 cm 30 cm 27 cm 30 cm |
mol (Merlangius merlangus) |
1 2 3 4 |
0,5 in več 0,35 do 0,5 0,25 do 0,35 0,11 do 0,25 |
|
1 2 3 |
(a) (b) |
27 cm 23 cm 23 cm 23 cm |
lengi (Molva spp.) |
1 2 3 |
5 in več 3 do 5 1,2 do 3 |
|
1 2 3 |
(a) (b) |
- ni določena - 63 cm |
skuša (Scomber
scombrus) |
1 2 3 |
0,5 in več 0,2 do o,5 0.1 do 0,2 0,08 do 0,2 |
2 ali manj 2 do 5 5 do 10 5 do 12 |
1 2 3 5 |
razen severnega morja severno morje Sredozemlje |
20 cm 20 cm 30 cm 20 cm 20 cm 18 cm |
lokarda (Scomber
japonicus) |
1 2 3 4 |
0,5 in več 0,25 do 0,5 0,14 do 0,25 0,05 do 0,14 |
|
|
|
|
sardon (Engraulis spp.) |
1 2 3 4 |
0,033 in več 0,02 do 0,033 0,012 do 0,02 0,008do0,012 |
30 in več 31 do 50 51 do 83 84 do 125 |
3 3 |
razen ICES Ixa ICES Ixa Sredozemlje |
12 cm 10 cm 9 cm |
morska plošča (Pleuronectes platessa) |
1 2 3 4 |
0,6 in več 0,4 do 0,6 0,3 do 0,4 0,15 do 0,3 |
|
1 2 3 Baltik |
(a) (b) Severno morje pododdelki 22 -25 pododdelki 26 -28 pododdelki 29 južno od 59°30' severne
geografske širine |
25 cm 25 cm 27 cm 27 cm 25 cm 25 cm 21 cm 18 cm |
oslič (Merluccius merluccius) |
1 2 3 4 5 |
2,5 in več 1,2 do 2,5 0,6 do 1,2 0,28 do 0,6 0,2 do 0,28 0,15 do 0,28 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Sredozemlje Sredozemlje |
30 cm 30 cm 30 cm 27 cm 20 cm |
ostronosa patarača
(Lepidorhombus spp.) |
1 2 3 4 |
0,45 in več 0,25 do 0,45 0.20 do 0,25 0,11 do 0,2 0,05 do 0,2 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Sredozemlje |
25 cm 25 cm 25 cm 20 cm |
kostanjevka (Brama
spp.) |
1 2 |
0,8 in več 0,2 do 0,8 |
|
|
|
|
morska spaka (Lophius
spp.) cele,
odcejene |
1 2 3 4 5 |
8 in več 4 do 8 2 do 4 1 do 2 0,5 do 1 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Sredozemlje |
30 cm |
morska spaka (Lophius
spp.) brez glave |
1 2 3 4 5 |
4 in več 2 do 4 1 do 2 0,5 do 1 0,2 do 0,5 |
|
|
|
|
limanda (Limanda limanda) |
1 2 |
0,25 in več 0,13 do 0,25 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Severno morje |
15 cm 15 cm 23 cm 23 cm 23 cm |
rdeči jezik (Microstomus kitt) |
1 2 3 |
0,6 in več 0,35 do 0,6 0,18 do 0,35 |
|
1 2 3 |
(a) (b) |
25 cm 25 cm 25 cm 25 cm |
dolgoplavuti tun (Thunnus alalunga) |
1 2 |
4 in več 1,5 do 4 |
|
|
|
|
tun (Thunnus thynnus) |
1 2 3 4 5 |
70 in več 50 do 70 25 do 50 10 do 25 6,4 do 10 |
|
|
Sredozemlje |
70 cm ali 6,4 kg |
velikooki tun (Thunnus obesus) |
1 2 |
10 in več 3,2 do 10 |
|
|
|
|
polak (Pollachius pollachius) |
1 2 3 4 |
5 in več 3 do 5 1,5 do 3 0,3 do 1,5 |
|
1 2 3 |
(a) (b) |
- 30 cm - 30 cm |
sinji
mol (Micromesistius (Gadus) poutassou) |
1 2 3 4 |
|
7 ali manj 8 do 14 15 do 25 26 do 30 |
|
|
|
francoski molič
(Trisopterus luscus) in molič (Trisopterus minutus) |
1 2 3 4 |
0,4 in več 0,25 do 0,4 0,125 do 0,25 0,05 do 0,125 |
|
|
3 |
ni določeno |
bukva (Boops boops) |
1 2 3 |
|
5 ali manj 6 do 31 32 do 70 |
|
|
|
girica (Spicara smaris (sin. Maena smaris) |
1 2 3 |
|
20 ali manj 21 do 40 41 do 90 |
|
|
|
ugor (Conger conger) |
1 2 3 |
7 in več 5 do 7 0,5 do 5 |
|
1 2 3 |
(a) (b) |
- 58 cm - 58 cm |
krulec (Trigla spp.) |
1 2 3 4 |
1 in več 0,4 do 1 0,2 do 0,4 0,006 do 0,2 |
|
|
|
|
drugi krulci |
1 2 |
0,25 in več 0,2-0,25 |
|
|
|
|
šur (Trachurus spp.) |
1 2 3 4 5 |
0,6 in več 0,4 do 0,6 0,2 do 0,4 0,08 do 0,2 0,02 do 0,08 |
|
1 2 3 4 |
Sredozemlje |
15 cm 15 cm 15 cm 15 cm 12 cm |
cipelj (Mugil spp.) |
1 2 3 4 |
1 in več 0,5 do 1 0,2 do 0,5 0,1 do 0,2 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Sredozemlje |
- 20 cm - 20 cm 16 cm |
pravi skati (Raja
spp.) |
1 2 3 4 |
5 in več 3 do 5 1 do 3 0,3 do 1 |
|
|
|
|
pravi skati (prsne plavuti) |
1 2 |
3 in več 0,5 do 3 |
|
|
|
|
iverka (Platichthys flesus) |
1 2 |
več kot 0,3 0,2 do 0,3 inclusive |
|
1 2 3 Baltik |
(a) (b) porazdelitev 22 -25 porazdelitev 26 -28 porazdelitev 29-32 južno od 59°30' severne
geografske širine |
24 cm 24 cm 24 cm 24 cm 25 cm 21 cm 18 cm |
morski
listi
(Solea spp.) |
1 2 3 4 5 |
0,5 in več 0,33 do 0,5 0,25 do 0,33 0,2 do 0,25 0,12 do 0,2 |
|
1 2 3 |
(a) (b) Sredozemlje |
24 cm 24 cm 24 cm 24 cm 20 cm |
morski meč (Lepidopus
caudatus) |
1 2 3 4 |
3 in več 2 do 3 1 do 2 0,5 do 1 |
|
|
|
|
črni morski meč
(Aphanopus carbo) |
1 2 |
3 in več 0,5 do 3 |
|
|
|
|
sipa in velika sipica (Sepia officinalis in Rossia macrosoma) |
1 2 3 |
0,5 in več 0,3 do 0,5 0,1 do 0,3 |
|
|
|
|
škamp (Nephrops norvegicus) |
1 2 3 4 |
|
20 in manj 21 do 30 31 do 40 več kot 40 |
2 2 2 3 |
Skagerrak in Kattegat razen Škotske Irsko morje {ICES Via) in VIIa)}, Skagerrak and Kattegat zahodna škotska in irsko
morje {ICES Via) in VIIa)}, Sredozemlje |
40 mm* 130 mm** 25 mm* 85 mm** 20 mm* 70 mm** 20 mm* 70 mm** 20 mm* 70 mm** |
repi škampov |
1 2 3 |
|
60 in manj 61 do 120 121 do 180 nad 180 |
2 2 2 3 |
Skagerrak in Kattegat razen Zahodne Škotske,
Irsko morje ((ICES Via) in (VIIa)) Skagerrak in Kattegat Zahodna Škotska in Irsko
morje ((ICES Via) in (VIIa)) |
72 mm 46 mm 37 mm 37 mm |
peščena kozica (Crangon crangon) |
1 2 |
6,8 mm in več širina
školjke (5) 6,5 mm in več |
|
|
|
|
severna
kozica (Pandalus borealis)
sveže ali hlajene |
ena veli-kost |
|
250 in manj |
|
|
|
severna kozica, kuhane v
vodi ali pari |
1 2 |
|
|
160 in manj 161-250 |
|
|
velika rakovica (Cancer pagurus) |
1 2 |
16 cm in več 13 d0 16 cm |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* dolžina oklepa ** celotna dolžina |
|
|
|
|
|
|
vrsta školjk |
kategorija |
|||
|
I |
II |
III |
IV |
ostriga (Ostrea edulis) |
8 do 12 kos/kg |
13 do 16 kos/kg |
17 do 20 kos/kg |
nad 20 kos/kg |
klapavica (Mytilus gallo-provincialis) |
nad 7 cm |
od 5 do 7 cm |
od 3 do 5 cm |
|
MORSKI DATELJ (Lithophaga lithophaga (sin. Lithodomus lithophaga)) |
nad 6 cm |
do 6 cm |
|
|
srčanka (Cardium spp.) |
ne glede na maso in velikost |
|||
noetova barčica (Arca noae in Arca barbata) |
ne glede na maso in velikost |
|||
jakobova pokrovača (Pesten jacobeus) |
8 do 10 kos/kg |
11 do 16 kos/kg |
|
|
druge sorodne školjke |
ne glede na maso in velikost |