Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA 1
OSNOVNA (ESENCIALNA) SESTAVA ŽITNIH KAŠIC, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILU PROIZVAJALCA
Vrednosti se nanašajo na gotov obrok.
1. Vsebnost žit
Žitne kašice so pripravljene predvsem iz enega ali več mletih žit in gomoljev oziroma korenov, ki vsebujejo škrob.
Gotov obrok mora vsebovati vsaj 25% žita in škrobnih gomoljev oziromakorenov v suhi snovi.
2. Beljakovine
2.1. V živilih iz druge in četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika beljakovine ne smejo preseči vrednosti 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal).
2.2. V kašicah z dodanimi visokobeljakovinskimi živili (druga alinea 1. točke 2. člena) količina dodanih beljakovin ne sme biti manjša od 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal).
2.3. V keksih iz četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika, ki se predstavljajo in označujejo kot visokobeljakovinski, količina dodanih beljakovin ne sme biti manjša od 0.36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal).
2.4. Kemični indeks dodanih beljakovin mora biti enak in ne manjši od 80% vrednosti referenčne beljakovine ( kazeina, iz Priloge 3, ki je sestavni del tega pravilnika). Razmerje učinkovitosti beljakovin (protein - efficiency ratio = PER) v živilu mora biti enako in ne manjše od 70% vrednosti referenčne beljakovine. V vseh primerih je dodajanje posamičnih amino kislin dovoljeno samo za izboljšanje hranilne vrednosti beljakovin, vendar samo v količinah, ki so za ta namen nujno potrebne.
3. Ogljikovi hidrati
3.1. V živilih iz prve in četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika skupna količina dodane saharoze, fruktoze, glukoze, glukoznega sirupa ali medu ne sme biti višja od 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100 kcal) in količina dodane fruktoze ne višja od 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal).
3.2. V živilih iz druge alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika skupna količina dodane saharoze, fruktoze, glukoze, glukoznega sirupa ali medu ne sme biti višja od 1,2 g/100 kJ (5 g/100 kcal) in količina dodane fruktoze ne višja od 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal).
4. Maščobe
4.1. V živilih iz prve in četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika maščobe ne smejo preseči vrednosti 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal).
4.2. V živilih iz druge alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika maščobe ne smejo preseči vrednosti 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
Če je vsebnost maščob nad 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal):
- vsebnost lavrinske kisline ne sme preseči 15% celotne vsebnosti maščob,
- vsebnost miristinske kisline ne sme preseči 15% celotne vsebnosti maščob,
- vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov = linoleatov) ne sme biti manj kot 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) in ne več kot 285 mg/100 kJ(1 200 mg/100 kcal).
5. Minerali
5.1. Natrij
- natrijeve soli se lahko dodajajo žitnim kašicam samo za tehnološke namene,
- vsebnost natrija v žitnih kašicah ne sme preseči vrednosti 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
5.2. Kalcij
5.2.1. V živilih iz druge alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika mora biti vsebnost kalcija najmanj 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal).
5.2.2. V keksih iz četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika, ki se predstavljajo in označujejo kot keksi z dodatkom mleka (mlečni keksi), mora biti vsebnost kalcija najmanj 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
6. Vitamini
6.1. Vsebnost tiamina v žitnih kašicah mora biti najmanj 25 μg/100 kJ (100 μg/100 kcal).
6.2. Živila iz druge alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika morajo vsebovati:
|
Na 100 kJ |
Na 100 kcal |
|||
|
najmanj |
največ |
najmanj |
največ |
|
Vitamin A (μg-RE)(1) Vitamin D (μg) (2)
|
14 0.25
|
43 0.75
|
60 1
|
180 3
|
|
(1) RE = vsi ekvivalenti trans retinola (2) v obliki holekalciferola, katerega 10 μg = 400 I.U. vitamina D |
|
||||
Te vrednosti se uporabljajo tudi, če se vitamina A in D dodajata drugim žitnim kašicam.
OSNOVNA (ESENCIALNA) SESTAVA DRUGE OTROŠKE HRANE ZA DOJENČKE IN MALE OTROKE
Vrednosti se nanašajo na gotov obrok.
1. Beljakovine
1.1. Če je meso, perutnina, ribe, drobovina ali drug tradicionalni vir beljakovin edina sestavina, navedena v imenu izdelka:
- mora skupna količina mesa, perutnine, rib, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin predstavljati najmanj 40 % mase živila,
- količina posameznega vira beljakovin (mesa, perutnine, rib, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin) mora predstavljati vsaj 25 % skupne količine beljakovinskih sestavin,
- mora biti vsebnost skupnih beljakovin iz navedenih virov v živilu najmanj 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal).
1.2. Če je meso, perutnina, ribe, drobovina ali drug tradicionalni vir beljakovin, posamezno ali v povezavi z drugimi sestavinami, označeno v imenu izdelka kot prva sestavina, ne glede na to ali je izdelek predstavljen kot obrok ali ne:
- mora skupna količina perutnine, ribe, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin predstavljati najmanj 10 % mase živila,
- količina posameznega vira beljakovin (mesa, perutnine, rib, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin) mora predstavljati vsaj 25 % skupne količine beljakovinskih sestavin,
- mora biti vsebnost beljakovin iz imenovanega vira najmanj 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal).
1.3. Če meso, perutnina, ribe, drobovina ali drug tradicionalni vir beljakovin, posamezno ali v povezavi z drugimi sestavinami, ni označen v imenu izdelka kot prva sestavina, ne glede na to ali je izdelek predstavljen kot obrok ali ne:
- mora skupna količina mesa, perutnine, ribe, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin predstavljati najmanj 8 % mase živila,
- količina posameznega vira beljakovin (mesa, perutnine, rib, drobovine ali drugega tradicionalnega vira beljakovin) mora predstavljati vsaj 25 % skupne količine beljakovinskih sestavin,
- mora biti vsebnost beljakovin iz posameznega vira najmanj 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),
- mora biti vsebnost skupnih beljakovin iz navedenih virov v živilu najmanj 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.3.a Če je poleg drugih sestavnih v živilu naveden sir, ne glede na to ali je izdelek predstavljen kot obrok ali ne:
- mora biti vsebnost beljakovin iz mlečnih virov najmanj 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),
- mora biti vsebnost skupnih beljakovin iz vseh virov v živilu najmanj 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.4. Če je izdelek označen kot gotov obrok, v imenu izdelka pa ni navedeno meso, perutnina, riba, drobovina ali drug tradicionalni vir beljakovin mora biti vsebnost skupnih beljakovin iz vseh virov v živilu najmanj 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.4.a Zahteve iz točk 1.1 do vključno 1.4 te priloge ne veljajo za omake, ki so označene kot priloga obroku.
1.4.b Sladke jedi, ki imajo v imenu kot prvo ali edino sestavino naveden mlečni izdelek, morajo vsebovati najmanj 0,5g/100kJ (2, 2 g mlečnih beljakovin/100 kcal). Za vse druge sladke jedi zahteve iz točk 1.1 do 1.4 te priloge ne veljajo.
1.5. Dodajanje posamičnih amino kislin je dovoljeno samo za izboljšanje hranilne vrednosti beljakovin, vendar samo v količinah, ki so za ta namen nujno potrebne.
2. Ogljikovi hidrati
Skupna vsebnost ogljikovih hidratov v sadnih in zelenjavnih sokovih, nektarjih, sadnih obrokih, desertih ali pudingih ne sme presegati:
- 10 g/100 ml v zelenjavnih sokovih in pijačah na njihovi osnovi,
- 15 g/100 ml v sadnih sokovih, nektarjih in pijačah na njihovi osnovi,
- 20 g/ 100 g v sadnih jedeh,
- 25 g/100 g v desertih IN pudingih,
- 5 g/100 g v drugih pijačah, ki ne vsebujejo mleka.
3. Maščobe
3.1. Za izdelke iz točke 1.1 te priloge:
Če je meso ali sir edina sestavina ali sta na prvem mestu v imenu izdelka, skupne maščobe v živilu ne smejo preseči 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).
3.2. Za vse druge izdelke skupne maščobe v živilu ne smejo preseči 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
4. Natrij
4. 1. Vsebnost natrija v gotovem obroku ne sme preseči vrednosti 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal) oziroma ne več kot 200 mg na 100 g. Če je sir edina sestavina, navedena v imenu izdelka, končna vsebnost natrija v izdelku ne sme presegati 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
4.2. Natrijeve soli se ne smejo dodajati sadnim živilom, desertom in pudingom, razen za tehnološke namene.
5. Vitamini
Končna vsebnost vitamina C v sadnem soku, nektarju ali zelenjavnem soku ne sme biti manjša od 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) oziroma ne manjša od 25 mg na 100 g.
Končna vsebnost vitamina A v zelenjavnih sokovih ne sme biti manjša od 25 mg RE/100 kJ (100 mg RE/100 kcal) (¹).
Drugi hrani za dojenčke se vitamina A ne sme dodajati.
Hrani za dojenčke se vitamina D ne sme dodajati.
(¹)RE = vsi ekvivalenti trans retinola.
(g na 100g beljakovin
Arginin Cistin Histidin Izolevcin Levcin Lizin Metionin Fenilalanin Treonin Triptofan Tirozin Valin |
3,7 0,3 2,9 5,4 9,5 8,1 2,8 5,2 4,7 1,6 5,8 6,7 |
HRANILNE SNOVI
1. Vitamini
Vitamin A
Retinol
Retinil acetat
Retinil palmitat
Beta karoten
Vitamin D
Vitamin D2 ( ergokalciferol)
Vitamin D3 (Holekalciferol)
Vitamin B1
Tiamin hidroklorid
Tiamin mononitrat
Vitamin B2
Riboflavin
Riboflavin -5- fosfat, natrij
Niacin
Nikotinamid
Nikotinska kislina
Vitamin B6
Piridoksin hidroklorid
Piridoksin -5 - fosfat
Piridoksin dipalmitat
Pantotenska kislina
Kalcijev D- pantotenat
Natrijev D- pantotenat
Dekspantenol
Folat
Folna kislina
Vitamin B12
Cianokobalamin
Hidroksikobalamin
Biotin
D- biotin
Vitamin C
L-askorbinska kislina
Natrijev L-askorbat
Kalcijev L-askorbat
6- palmitil – L askorbinska kislina
kalijev askorbat
Vitamin K
Filokinon (fitomenadion)
Vitamin E
D-alfa tokoferol
DL-alfa tokoferol
D-alfa tokoferol acetat
DL-alfa tokoferol acetat
2. Amino kisline in druge dušikove snovi
L – arginin in njegov hidroklorid
L – cistin in njegov hidroklorid
L – histidin in njegov hidroklorid
L – izolevcin in njegov hidroklorid
L – levcin in njegov hidroklorid
L – lizin in njegov hidroklorid
L – cistein in njegov hidroklorid
L – fenilalanin
L – metionin
L – treonin
L – triptofan
L – tirozin
L – valin
3. Ostalo
Holin
Holin klorid
Holin citrat
Holin bitartrat
Inozitol
L – karnitin
L – karnitin hidroklorid
Mineralne soli in elementi v sledovih
Kalcij (Ca)
Kalcijev karbonat
Kalcijev klorid
Kalcijeve soli citronske
Kalcijev glukonat
Kalcijev glicerolfosfat
Kalcijev laktat
Kalcijev oksid
Kalcijev hidroksid
Kalcijeva sol ortofosforne kisline
Magnezij (Mg)
Magnezijev karbonat
Magnezijev klorid
Magnezijeva sol citronske kisline
Magnezijev glukonat
Magnezijev glicerolfosfat
Magnezijev laktat
Magnezijev oksid
Magnezijev hidroksid
Magnezijeve soli ortofosforne kisline
Magnezijev sulfat
Kalij
Kalijev klorid
Kalijeve soli citronske kisline
Kalijev glukonat
Kalijev laktat
Kalijev glicerolfosfat
Železo
Železov citrat
Železov amonijev citrat
Železov glukonat
Železov laktat
Železov sulfat
Železov fumarat
Železov difosfat (Železov pirofosfat)
Elementarno železo (karbonil + elektrolitski + z reduciranim hidrogenom)
Železov saharat
Natrijev železov difosfat
Železov karbonat
Baker
Kompleks baker-lizin
Bakrov karbonat
Bakrov citrat
Bakrov glukonat
Bakrov sulfat
Cink (Zn)
Cinkov acetat
Cinkov citrat
Cinkov laktat
Cinkov sulfat
Cinkov oksid
Cinkov glukonat
Mangan (Mn)
Manganov karbonat
Manganov klorid
Manganov citrat
Manganov glukonat
Manganov sulfat
Maganov glicerolfosfat
Jod (J)
Kalijev jodid
Kalijev jodat
Natrijev jodid
Natrijev jodat
PRILOGA 5
REFERENČNE VREDNOSTI ZA OZNAČEVANJE HRANILNIH SNOVI V DRUGI OTROŠKI HRANI ZA DOJENČKE IN MALE OTROKE
hranilo
|
označena referenčna vrednost |
|
Vitamin A Vitamin D Vitamin C Riboflavin Niacin – ekvivalenti Vitamin B6 Folat Vitamin B12 Kalcij Železo Cink Jod Selen Baker |
400 10 25 0,5 0,8 9 0,7 100 0,7 400 6 4 70 10 0,4 |
(μg) (μg) (mg) (mg) (mg) (mg) (mg) (μg) (μg) (mg) (mg) (mg) (μg) (μg) (mg)
|
NAJVIŠJE RAVNI DODANIH VITAMINOV, MINERALOV IN ELEMENTOV V SLEDOVIH ŽITNIH KAŠIC IN DRUGE OTROŠKE HRANE ZA DOJENČKE IN MALE OTROKE
Vrednosti se nanašajo na gotov obrok, razen za kalij in kalcij, pri katerih se vrednosti nanašajo na izdelek, dan v prodajo.
hranilna snov |
najvišja vrednost za 100 kcal |
Vitamin A (mg RE) |
180 (1) |
Vitamin E (mg a-TE) |
3 |
Vitamin C (mg) |
12,5/25 (2)/125 (1) |
Tiamin (mg) |
0,25/0,5 (4) |
Riboflavin (mg) |
0,4 |
Niacin (mg EN) |
4,5 |
Vitamin B6 (mg) |
0,35 |
Folna kislina (mg) |
50 |
Vitamin B12 (mg) |
0,35 |
Pantotenska kislina (mg) |
1,5 |
Biotin (mg) |
10 |
Kalij (mg) |
160 |
Kalcij (mg) |
80/180 (5)/100 (6) |
Magnezij (mg) |
40 |
Železo (mg) |
3 |
Cink (mg) |
2 |
Baker (mg) |
40 |
Jod mg) |
35 |
Mangan (mg) |
0,6 |
(1) V skladu z določbami Prilog 1 in 2. (2) Se uporablja za izdelke, obogatene z železom. (3) Se uporablja za obroke na osnovi sadja, sadne sokove, nektarje in zelenjavne sokove. (4) Se uporablja za žitne kašice. (5) Se uporablja za izdelke iz prve in druge alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika. (6) Se uporablja za izdelke iz četrte alinee 1. točke 2. člena tega pravilnika. |
PRILOGA 7
PESTICIDI, KI SE NE SMEJO UPORABLJATI V PROCESU GOJENJA RASTLIN, KI SO NAMENJENE ZA IZDELAVO ŽITNIH KAŠIC IN OTROŠKE HRANE
Kemijsko ime snovi |
aldrin DDT in metaboliti dieldrin forat HCH (alfa + beta) heptaklor + heptaklor epoksid lindan |