Na podlagi tretjega odstavka 42. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o integrirani pridelavi zelenjave
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa tehnološke zahteve in omejitve pri integrirani pridelavi vrtnin – zelenjave, ki so vpisane v sortno listo pri Upravi Republike Slovenije za varstvo rastlin in semenarstvo (v nadaljnjem besedilu: uprava), način kontrole nad to pridelavo ter označevanje integrirano pridelane zelenjave.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
a) “integrirana pridelava“ pomeni uravnoteženo uporabo agrotehničnih ukrepov ob skladnem upoštevanju gospodarskih, ekoloških in toksikoloških dejavnikov. Pri tem imajo pri enakem gospodarskem učinku naravni ukrepi prednost pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi ukrepi, kjer se upošteva integrirano varstvo rastlin, znotraj tega tudi biotično varstvo rastlin;
b) “integrirano varstvo rastlin“ je optimalna kombinacija biotičnih, biotehnoloških, kemijskih, obdelovalnih ali gojitvenih ukrepov pri pridelavi zelenjave, pri čemer se uporaba kemijskih sredstev za varstvo rastlin omeji na najnujnejšo količino fitofarmacevtskih sredstev iz tehnoloških navodil, ki vsebujejo tehnološke zahteve oziroma omejitve pri integrirani pridelavi zelenjave (v nadaljnjem besedilu: tehnološka navodila), ki so potrebne za zadrževanje populacije škodljivih organizmov pod mejo, ki povzroča gospodarsko nesprejemljivo škodo ali izgubo (prag škodljivosti);
c) “pridelovalec“ je pravna ali fizična oseba, ki prideluje zelenjavo po tem pravilniku;
d) “organizacija pridelovalcev“ je gospodarska družba, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave in skupnega trženja integrirano pridelane zelenjave po tem pravilniku in je priznana z odločbo s strani ministra, pristojnega za kmetijstvo, v skladu s predpisi, ki urejajo trg z zelenjavo;
e) “združenje pridelovalcev“ je pravna oseba zasebnega prava, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave, kontrole in promocije integrirane pridelave skladu s predpisi, ki urejajo društva;
f) “gensko spremenjeni organizmi“ (v nadaljnjem besedilu: GSO) so organizmi, katerih genski material je spremenjen drugače kot bi bil v naravnih razmerah s križanjem ali naravnimi rekombinacijami ali drugimi običajnimi tehnikami gojenja.
II. INTEGRIRANA PRIDELAVA ZELENJAVE
3. člen
(način pridelave)
Pridelovalec mora upoštevati tehnološka navodila.
4. člen
(obvezna vključitev vseh površin, na katerih se prideluje zelenjava)
Pridelovalec mora vključiti v integrirano pridelavo zelenjave vse površine (enote rabe oziroma parcele), na katerih prideluje zelenjavo v tekočem letu in so v njegovi lasti ali v zakupu, razen površin, ki so v preusmerjanju v ekološke ali so ekološke v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
Za površine, vključene v integrirano pridelavo zelenjave, se štejejo površine, na katerih se prideluje zelenjava v skladu z določili tega pravilnika in tehnološkimi navodili vsaj enkrat letno.
5. člen
(sledenje napovedim opazovalno napovedovalne službe)
Za določitev ustreznih ukrepov zdravstvenega varstva zelenjave, navedenih v tehnoloških navodilih, mora pridelovalec slediti napovedim opazovalno napovedovalne službe in upoštevati dejansko stanje posevka. Dejansko stanje posevka se določa s pregledom posevka in uporabo ustreznih pripomočkov.
6. člen
(kemični ukrepi oziroma uporaba FFS)
Kolikor je pridelovalec mehanske, biološke in biotehnične ukrepe pri zatiranju škodljivih organizmov že izčrpal, lahko prične s kemičnimi ukrepi in uporabi izključno fitofarmacevtska sredstva (v nadaljnjem besedilu: FFS) iz tehnoloških navodil ali pa FFS in druge pripravke za varstvo rastlin, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
Za kemično zatiranje škodljivih organizmov, za katere je v tehnoloških navodilih določen prag škodljivosti, mora pridelovalec na obrazcih, ki mu jih posreduje organizacija za kontrolo (v nadaljnjem besedilu: evidence) iz 14. člena tega pravilnika zagotoviti podatek o škodljivem organizmu in preseženem pragu škodljivosti za škodljivi organizem, da opraviči uporabo FFS.
7. člen
(prepoved uporabe GSO in izdelkov, pridobljenih iz njih)
Pridelovalec pri pridelavi zelenjave ne sme uporabljati GSO ali izdelkov, pridobljenih iz njih.
8. člen
(morebitna prekoračitev mejnih vrednosti mineralnega dušika)
Pridelovalec mora ob morebitni prekoračitvi mejnih vrednosti mineralnega dušika izvesti ukrepa kot sta opustitev gnojenja z dušikom za naslednjo kulturo oziroma vključitev vmesnega posevka v kolobar, ki razkraja oziroma porablja dušik.
III. TEHNOLOŠKA NAVODILA
9. člen
(strokovna delovna skupina za integrirano pridelavo zelenjave)
Strokovno delovno skupino za integrirano pridelavo zelenjave (v nadaljnjem besedilu: strokovna delovna skupina) z odločbo imenuje minister.
Strokovna delovna skupina je sestavljena iz najmanj sedmih članov. Strokovno delovno skupino vodi predstavnik ministrstva, pristojnega za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo). V strokovno delovno skupino se poleg strokovnjakov iz področja tehnologije pridelave in varstva rastlin vključijo tudi predstavniki pridelovalcev.
Vodja strokovne delovne skupine sklicuje delovne sestanke na lastno pobudo ali na pobudo kateregakoli člana delovne skupine.
10. člen
(revizijska delovna skupina)
Revizijsko delovno skupino za integrirano pridelavo zelenjave (v nadaljnjem besedilu: revizijska delovna skupina) imenuje minister.
Revizijsko delovno skupino sestavljajo trije predstavniki ministrstva, izmed katerih je eden predstavnik uprave. V revizijsko delovno skupino se ne sme vključiti predstavnik ministrstva, ki je vodja strokovne delovne skupine.
11. člen
(tehnološka navodila)
Strokovna delovna skupina v tekočem letu pripravi tehnološka navodila za naslednje leto ter jih predloži revizijski delovni skupini v elektronski obliki najkasneje do 20. oktobra v tekočem letu. Strokovna delovna skupina pri pripravi tehnoloških navodil upošteva morebitna navodila o vsebini tehnoloških navodil, ki jih predloži ministrstvo v pisni obliki.
Revizijska delovna skupina tehnološka navodila pregleda in jih v primeru, da so skladna z zahtevami tega pravilnika, predloži ministru v potrditev. Minister tehnološka navodila za naslednje leto potrdi s sklepom najkasneje do 1. novembra tekočega leta.
Tehnološka navodila objavi ministrstvo enkrat letno, najkasneje do 15. decembra za naslednje leto in morajo biti pridelovalcu na voljo pri organizaciji za kontrolo.
Ministrstvo tehnološka navodila dostavi tudi Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in Inšpektoratu RS za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil (v nadaljnjem besedilu: pristojne inšpekcije).
Seznam FFS iz tehnoloških navodil lahko ministrstvo objavi tudi večkrat letno in o tem pisno obvesti organizacijo za kontrolo, organizacijo pridelovalcev ali združenje pridelovalcev in pristojne inšpekcije.
Tehnološka navodila morajo biti usklajena z določbami tega pravilnika, s predpisi o FFS, s predpisi o varstvu rastlin, s predpisi o ohranjanju narave, s predpisi o dobri kmetijski praksi ter s predpisi, ki urejajo kakovost zelenjave.
IV. POSTOPKI KONTROLE, KADAR SE PRIDELOVALEC VKLJUČI V KONTROLO ORGANIZACIJI ZA KONTROLO NEPOSREDNO
12. člen
(prijava pridelovalca v kontrolo)
Pridelovalec se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo integrirane pridelave zelenjave, imenovani na podlagi predpisa, ki ureja tehnične in organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: organizacija za kontrolo) najkasneje do 31. decembra tekočega leta za kontrolo v naslednjem letu, v kolikor se pridelovalec prijavlja v kontrolo prvič.
Organizacija za kontrolo izvaja kontrolo na podlagi pisnih prijav. Pridelovalec organizaciji za kontrolo posreduje naslednje podatke na obrazcih, ki jih izdela organizacija za kontrolo:
– firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov s hišno številko,
– telefonsko številko,
– davčno številko,
– enotno matično številko občana oziroma matično številko poslovnega subjekta,
– za pravne osebe pravno organizacijsko obliko in vrsto dejavnosti,
– identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva – KMG-MID,
– naslov oziroma sedež kmetijskega gospodarstva,
– mesto pridelave (ime in priimek fizične osebe oziroma firma in sedež pravne osebe, ki ji pripadajo zemljišča, na katerih bo potekala integrirana pridelava zelenjave), podatke o kmetijskih zemljiščih v uporabi, po parcelah in vrstah rabe s šiframi in imeni katastrskih občin ter številkami parcel, na katerih bo potekala integrirana pridelava zelenjave,
– načrt pridelave za naslednje leto za vsako parcelo posebej in ocene pridelkov zelenjave, ločene po botaničnih vrstah.
Organizacija za kontrolo obvesti Urad RS za priznavanje označb kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: Urad RS za priznavanje označb) o prejetih prijavah najkasneje do 1. marca za tekoče leto.
13. člen
(izvajanje kontrole)
Na podlagi prijave iz prejšnjega člena organizacija za kontrolo izvaja kontrolo integrirane pridelave zelenjave v skladu s tem pravilnikom.
Organizacija za kontrolo ne izvaja kontrole v naslednjih primerih:
– če prijava iz prejšnjega člena ni bila vložena pravočasno,
– če je bila prijava nepopolna in pridelovalec ni dopolnil vloge v roku, ki ga določajo predpisi o upravnem postopku,
– če ni izpolnjen pogoj iz 4. člena tega pravilnika.
Organizacija za kontrolo izvede vsaj en kontrolni pregled pri vsakem pridelovalcu najmanj enkrat letno, izmed teh je najmanj 10% pregledov nenapovedanih.
14. člen
(vodenje in hranjenje evidenc in dokumentacije)
Pridelovalec, ki prideluje zelenjavo v skladu s tem pravilnikom, je dolžan voditi evidence in hraniti dokumentacijo, ki omogočajo organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabo nabavljenega materiala (FFS, gnojila) ter preverjanje vrste in količine prodane zelenjave, pridelane na integriran način.
Evidence iz prejšnjega odstavka tega člena hrani pridelovalec najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
Evidence in dokumentacijo mora pridelovalec na zahtevo organizacije za kontrolo ali pristojne inšpekcije dati na vpogled.
15. člen
(terenski kontrolni pregledi)
Organizacija za kontrolo pri izvajanju kontrole s terenskimi kontrolnimi pregledi ugotavlja ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili. Organizacija za kontrolo lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
Organizacija za kontrolo izvaja terenske kontrolne preglede na površinah, ki so v lasti ali najemu pridelovalca, ki prideluje zelenjavo po tem pravilniku, v času rastne sezone, lahko pa izvaja tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodi, da je takšen pregled upravičen.
Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije prejšnjega člena.
16. člen
(določitev ukrepov in zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu)
Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu z opisom vseh neskladnosti glede na zahteve, določene s tem pravilnikom in tehnološkimi navodili; poročilo vsebuje tudi opis ukrepov, ki jih določi pridelovalcu.
Zapisnik podpiše tudi pridelovalec in se s podpisom zaveže, da bo poskrbel za izvedbo ukrepov, potrebnih za zagotovitev upoštevanja določb tega pravilnika in tehnoloških navodil.
Zapisnik iz prejšnjega odstavka organizacija za kontrolo izda v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod pridelovalec.
17. člen
(odvzem vzorcev za analizo)
Organizacija za kontrolo izvaja postopek vzorčenja v skladu z navodili ministrstva.
Organizacija za kontrolo odvzema vzorce za analizo ostankov FFS in mineralnega dušika pri terenskih kontrolnih pregledih iz 15. člena tega pravilnika oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih in hladilnicah pri najmanj 5% pridelovalcev.
Organizacija za kontrolo izvaja postopke pri ugotavljanju prisotnosti FFS v skladu s predpisi o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora.
Pri vzorčenju mora biti navzoč pridelovalec ali njegov pooblaščenec. Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi pridelovalec ali njegov pooblaščenec.
Organizacija za kontrolo vzorcev iz drugega odstavka pošlje v testiranje preskusnim laboratorijem, imenovanim na podlagi predpisov o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih (v nadaljnjem besedilu: imenovani preskusni laboratorij) oziroma laboratorijem, ki določajo mineralni dušik.
Vzorci za analizo, ki jih odvzema organizacija za kontrolo, se štejejo za uradne vzorce.
Imenovani preskusni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid v razumnem roku, da omogoči organizaciji za kontrolo pravočasne informacije, potrebne za izdajo certifikata iz 18. člena tega pravilnika.
Pristojne inšpekcije obvestijo organizacijo za kontrolo o analiznih izvidih, odvzetih pri pridelovalcih. Organizacija za kontrolo obvesti pristojne inšpekcije o morebitnih preseženih mejnih vrednostih pesticidov v zelenjavi.
V primeru, da je iz analiznega izvida razvidno, da je mejna vrednost FFS, katerega uporaba je po tem pravilniku sicer dovoljena, a je v zelenjavi pridelovalca prekoračena, je to vzrok zaradi katerega pridelovalcu organizacija za kontrolo certifikata ne izda oziroma ga razveljavi v skladu z 19. členom tega pravilnika.
Organizacija za kontrolo pošlje ministrstvu najkasneje do 31. decembra tekočega leta letno poročilo o analiznih izvidih.
18. člen
(izdaja certifikata)
Certifikat izda organizacija za kontrolo, če je bila zelenjava pridelana v skladu z določbami tega pravilnika oziroma tehnološkimi navodili in velja za eno leto oziroma do izdaje certifikata v naslednjem letu.
Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime in priimek oziroma firmo in naslov pridelovalca, ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, vrste zelenjave, datum izdaje certifikata.
19. člen
(razveljavitev certifikata)
V primeru, da bodisi organizacija za kontrolo bodisi pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo vpisovanje neresničnih podatkov v evidence iz 14. člena tega pravilnika, pa je organizacija za kontrolo certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat za tekoče leto razveljavi.
O razveljavitvi certifikata v tekočem letu organizacija za kontrolo takoj obvesti Urad RS za priznavanje označb, pristojne inšpekcije in Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.
Z razveljavitvijo certifikata pridelovalec istočasno izgubi pravico do označevanja iz 35. člena tega pravilnika. Urad RS za priznavanje označb pridelovalca izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
20. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Kadar pridelovalec ne izpolnjuje določb iz 3., 5., 6., 7., 8., 14. in 16. člena tega pravilnika, mu organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti Urad RS za priznavanje označb.
21. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
V primeru, da se pridelovalcu v dveh zaporednih letih razveljavi certifikat v skladu z 19. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v kontrolo le na podlagi dovoljenja ministrstva.
22. člen
(vodenje in posredovanje evidenc pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave, katerim je v tekočem letu izdala certifikat iz 18. člena tega pravilnika, in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje Uradu RS za priznavanje označb in pristojnim inšpekcijam. Evidence pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave morajo vsebovati podatke iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika in podatke o vrstah pridelane zelenjave, ki so navedene tudi na certifikatu iz 18. člena tega pravilnika.
V. POSTOPKI KONTROLE V PRIMERU PRIJAVE ORGANIZACIJE PRIDELOVALCEV ALI ZDRUŽENJA PRIDELOVALCEV
23. člen
(pogoji, ki jih mora izpolnjevati organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev)
V primeru, da je za pridobitev certifikata po tem pravilniku zainteresirana organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, mora le-ta izpolnjevati naslednje pogoje:
– mora zagotoviti notranjo kontrolo vseh svojih članov – pridelovalcev najmanj enkrat letno in pri vsakem pridelovalcu preveriti vse kontrolne točke, ki jih določi organizacija za kontrolo;
– mora z vsakim svojim članom – pridelovalcem skleniti pogodbo, s katero uredi medsebojna razmerja;
– svojim članom mora določiti podrobnejše zahteve, da omogoči vsakemu članu – pridelovalcu izpolnjevanje pogojev tega pravilnika, ter določiti članu v primeru neizpolnjevanja zahtev sankcije, predpisane s statutom, v katerem je najstrožja sankcija izločitev člana iz organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev;
– mora imeti priročnik o postopkih notranje kontrole;
– notranja kontrola mora biti centralizirana in imeti enotno vodstvo;
– mora imenovati odgovorno osebo za izvajanje notranje kontrole.
24. člen
(prijava organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v kontrolo)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo najkasneje do 31. decembra tekočega leta za kontrolo v naslednjem letu.
Organizacija za kontrolo v postopku ocenjevanja primernosti notranje kontrole, ki jo organizira organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, upošteva splošna merila za delovanje različnih organov, ki izvajajo kontrolo, določena v standardu SIST EN 45004, ki je dostopen pri Slovenskem inštitutu za standardizacijo.
Organizacija za kontrolo zavrže prijavo organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v primeru, da prijava ni bila vložena pravočasno ali da je bila prijava nepopolna oziroma niso bili organizaciji za kontrolo v vlogi posredovani vsi podatki iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika in podatkov, ki jih le-ta določi in organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev nista dopolnila vloge v roku, ki ga določajo predpisi o upravnem postopku.
V primeru, da organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev v postopku ocenjevanja primernosti notranje kontrole dokaže, da izpolnjuje pogoje iz prejšnjega člena, jo organizacija za kontrolo sprejme v postopek izdaje certifikata iz 29. člena tega pravilnika, v nasprotnem primeru pa prijavo zavrne.
Organizacija za kontrolo obvesti Urad RS za priznavanje označb o prejetih prijavah najkasneje do 1. marca za tekoče leto.
25. člen
(obveznosti člana organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev)
Član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev vodi evidence in hrani dokumentacijo, ki omogočajo organizaciji pridelovalcev oziroma organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabe nabavljenega materiala (FFS, gnojila) ter preverjanje vrste in količine prodane zelenjave, pridelane na integriran način.
Evidence iz prejšnjega odstavka hrani član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
Evidence in dokumentacijo mora član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev na zahtevo organizacije pridelovalcev, katerega član je, ali združenja pridelovalcev, katerega član je, organizacije za kontrolo ali pristojnih inšpekcij dati na vpogled.
26. člen
(posredovanje podatkov o članih organizacije pridelovalcev oziroma članih združenja pridelovalcev)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev posreduje organizaciji za kontrolo in ministrstvu podatke o članih organizacije pridelovalcev oziroma članih združenja pridelovalcev iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika, ki jih potrebujejo za izvajanje nalog, ki so v njihovi pristojnosti.
27. člen
(postopek izvajanja notranje kontrole)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, v primeru da izpolnjuje pogoje iz 23. člena tega pravilnika in je prijavljena pri organizaciji za kontrolo za pridobitev certifikata iz 29. člena tega pravilnika, izvaja notranjo kontrolo.
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev pri izvajanju notranje kontrole ugotavlja, ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili. Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev izvaja terenske kontrolne pregled(-e) na površinah, ki so v lasti ali najemu člana organizacije ali združenja pridelovalcev, ki prideluje zelenjavo po tem pravilniku, v času rastne sezone, lahko pa izvede tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodi, da je takšen pregled upravičen.
Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije iz 25. člena tega pravilnika.
Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu, ki vsebuje opis ukrepov, ki jih odredi članu organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev. Zapisnik podpiše tudi član organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev in se s podpisom zaveže, da bo poskrbel za izvedbo ukrepov, potrebnih za zagotovitev upoštevanja določb tega pravilnika oziroma tehnoloških navodil. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev izda zapisnik v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod član organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev. V primeru, da posamezen član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev ne upošteva določb tega pravilnika oziroma ne izvede potrebnih ukrepov, mu organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev odredi sankcije, določene v statutu.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev poskrbi, da se pri terenskih kontrolnih pregledih oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih in hladilnicah odvzame vzorce za analizo na prisotnost FFS in mineralnega dušika pri najmanj 5% članov pridelovalcev ali združenja pridelovalcev in jih pošlje v testiranje imenovanim preskusnim laboratorijem oziroma laboratorijem, ki določajo mineralni dušik. Pri vzorčenju mora biti navzoč član organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev poskrbi, da se sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi član organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec. Imenovani preskusni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev v razumnem roku.
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev poskrbi, da se izvajajo postopki pri analiziranju prisotnosti FFS v skladu s predpisi o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev obvešča organizacijo za kontrolo o morebitnih preseženih mejnih vrednostih pesticidov v zelenjavi.
Kadar član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev ne izpolnjuje določb iz 3., 4., 5., 6., 7., 8. in 24. člena tega pravilnika in petega odstavka tega člena, ga organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev izloči iz notranje kontrole.
Organizacija pridelovalcev poskrbi, da izločenemu članu organizacije pridelovalcev oziroma članu združenja pridelovalcev onemogoči označevanje iz 35. člena tega pravilnika. Podatek o izločenih članih organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev posreduje organizacija pridelovalcev najkasneje v roku 8 dni od izločitve Uradu RS za priznavanje označb, pristojnim inšpekcijam in organizaciji za kontrolo istočasno.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev po končani notranji kontroli obvesti organizacijo za kontrolo in pristojne inšpekcije in jim posreduje podatke, ki jih le-te zahtevajo.
28. člen
(postopek pregleda ustreznosti notranje kontrole znotraj organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev)
Organizacija za kontrolo najmanj enkrat letno pregleda ali je sistem notranje kontrole organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev ustrezen s preveritvijo postopkov notranje kontrole oziroma ali so pogoji iz 23. člena tega pravilnika v celoti izpolnjeni.
Organizacija za kontrolo v primeru manjših pomanjkljivosti v postopkih notranje kontrole odredi organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev ukrepe, ki jih mora izvesti, da zadosti kriterijem sistema kakovosti.
Organizacija za kontrolo vsako leto po metodologiji, ki jo določi ministrstvo, izbere člane organizacije pridelovalcev oziroma člane organizacije pridelovalcev, pri katerih izvede terenske kontrolne preglede iz 15. člena tega pravilnika in sestavi zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu iz 16. člena tega pravilnika ter po lastni presoji odvzame vzorce za analizo iz 17. člena tega pravilnika.
29. člen
(izdaja certifikata)
Organizacija za kontrolo izda organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev certifikat, če v v postopku iz prejšnjega člena ugotovi, da je bila notranja kontrola iz 27. člena tega pravilnika ustrezna.
Certifikat velja za obdobje enega leta oziroma do izdaje certifikata v naslednjem letu.
Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, naziv in naslov organizacije pridelovalcev, ime in priimek oziroma naziv in naslov članov organizacije pridelovalcev, ki so bili pozitivno ocenjeni v postopku notranje kontrole iz 27. člena tega pravilnika, vrsto zelenjave, datum izdaje certifikata.
30. člen
(razveljavitev certifikata)
V primeru, da bodisi organizacija za kontrolo bodisi pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo neučinkovitost notranje kontrole iz 27. člena tega pravilnika oziroma neizvajanje ukrepov posameznega člana organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev, ki jih je organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev določilo v postopku notranje kontrole v skladu s petim odstavkom 27. člena tega pravilnika in je organizacija za kontrolo certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat razveljavi.
O razveljavitvi certifikata organizacija za kontrolo takoj obvesti Urad RS za priznavanje označb, pristojne inšpekcije in Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.
Z razveljavitvijo certifikata organizacija pridelovalcev in člani organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člani združenja pridelovalcev izgubijo pravico do označevanja iz 35. člena tega pravilnika. Urad RS za priznavanje označb organizacijo pridelovalcev in člane organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člane združenja pridelovalcev izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
31. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Če organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev ne izpolnjuje določb iz 23., 25., 26., in 27. člena pravilnika oziroma tehnoloških navodil, mu organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti Urad RS za priznavanje označb.
32. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
V primeru, da se članu organizacije pridelovalcev ali članu združenja pridelovalcev v dveh zaporednih letih razveljavi certifikat v skladu z 30. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v notranjo kontrolo iz 24. člena tega pravilnika le na podlagi dovoljenja ministrstva.
33. člen
(vodenje in posredovanje evidenc organizacij pridelovalcev oziroma združenj pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco organizacij pridelovalcev oziroma združenj pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave, katerim je v tekočem letu izdala certifikat iz 29. člena tega pravilnika in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje Uradu RS za priznavanje označb. Evidence pridelovalcev integrirano pridelane zelenjave morajo poleg podatkov iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika vsebovati tudi podatke o vrstah pridelane zelenjave, ki so navedene tudi na certifikatu iz 29. člena tega pravilnika.
VI. NADZOR NAD ORGANIZACIJO ZA KONTROLO
34. člen
(nadzor nad organizacijami za kontrolo)
Nadzor nad organizacijami za kontrolo oziroma postopki integrirane pridelave zelenjave izvaja kmetijska inšpekcija Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Nadzor nad integrirano pridelano zelenjavo v pridelavi in prometu pa opravlja Inšpektorat RS za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil. Organizacija za kontrolo nudi pristojnemu inšpektorju potrebne informacije, ki jih potrebuje za nadzor.
VII. OZNAČEVANJE IN PROMET INTEGRIRANO PRIDELANE ZELENJAVE
35. člen
(označevanje integrirano pridelane zelenjave)
Pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev se s pridobitvijo certifikata iz 18. oziroma 29. člena tega pravilnika vpiše v zbirno evidenco pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki se vodi v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, pri Uradu RS za priznavanje označb.
Pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev s pridobitvijo certifikata iz 17. oziroma 29. člena tega pravilnika pridobi pravico do uporabe znaka ‘integriran’, ki ga na podlagi vloge pridelovalca, organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev podeli Urad RS za priznavanje označb.
36. člen
(sporočanje količin integrirano pridelane zelenjave)
Pridelovalec ali organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev mora Uradu RS za priznavanje označb vsakih šest mesecev sporočiti vrste in količine integrirano pridelane zelenjave, pridelane v zadnjem šestmesečju v petnajstih dneh po preteku zadnjega šestmesečja.
37. člen
(promet integrirano pridelane zelenjave in zagotavljanje sledljivosti)
Integrirano pridelana zelenjava je v prometu označena v skladu s 35. členom tega pravilnika.
Sledljivost pomeni, da je mogoče kadarkoli ugotoviti izvor in način pridelave integrirano pridelane zelenjave. Sledljivost mora zagotavljati pridelovalec, organizacija pridelovalcev, združenje pridelovalcev oziroma člani organizacije pridelovalcev ali člani združenja pridelovalcev in vse druge fizične in pravne osebe, ki so udeležene v prometu integrirano pridelane zelenjave.
Integrirano pridelano zelenjavo mora v prometu spremljati certifikat, ki zagotavlja sledljivost.
Nadzor nad označevanjem integrirano pridelane zelenjave v prometu izvaja Inšpektorat RS za kontrolo kakovosti.
VIII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
38. člen
(prehodna določba)
Za leto pridelave 2002 se uporabljajo smernice za integrirano pridelavo zelenjave v letu 2002 in so na vpogled na ministrstvu.
Do imenovanja organizacije za kontrolo iz 12. člena tega pravilnika opravlja naloge organizacije za kontrolo Združenje za integrirano pridelavo zelenjave Slovenije, Maribor.
Določba iz 3. člena tega pravilnika se začne uporabljati 1. januarja 2003.
Strokovno delovno skupino iz 8. člena tega pravilnika in revizijsko delovno skupino iz 9. člena tega pravilnika imenuje minister najkasneje v enem mesecu po uveljavitvi tega pravilnika.
Ne glede na tretji odstavek 12. člena tega pravilnika za leto pridelave 2003 organizacija za kontrolo izvede kontrolne preglede pri najmanj 30% naključno izbranih pridelovalcih (izmed teh pri najmanj 5% naključno izbranih pridelovalcih vzame vzorce na analizo FFS in mineralnega dušika iz 17. člena tega pravilnika).
Ne glede na tretji odstavek 12. člena tega pravilnika za leto pridelave 2004 organizacija za kontrolo izvede kontrolne preglede pri najmanj 50% pridelovalcev (izmed tega se pri najmanj 5% naključno izbranih pridelovalcih vzame vzorce na analizo FFS in mineralnega dušika iz 17. člena tega pravilnika).
Določbe od 23. do 33. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati 1. januarja 2005.
39. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-08-181/01
Ljubljana, dne 5. julija 2002.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano