Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA I POSTOPKI VZORČENJA ZA URADNI NADZOR VSEBNOSTI AFLATOKSINOV IN OHRATOKSINA A V NEKATERIH ŽIVILIH 1. Namen in obseg Vzorčenje živil, ki je namenjeno ugotavljanju vsebnosti aflatoksinov in ohratoksina A, mora potekati v skladu s spodaj predpisanimi metodami. Po teh postopkih pridobljeni sestavljeni vzorci in laboratorijski vzorci reprezentativno predstavljajo celotno pošiljko živila. Skladnost z zgornjimi mejnimi vrednostmi (v nadaljnjem besedilu: ZMV) aflatoksinov in ohratoksina A v živilih, predpisanimi s posebnim predpisom, se določa v laboratorijskih vzorcih. 2. Definicije ----------------------------------------------------------------- Pošiljka celokupna količina živila, ki je prispela istočasno in ima enake lastnosti (vsaj po enem kriteriju), kot so npr.: poreklo oziroma proizvajalec, sorta oziroma vrsta, dobavitelj, embalažni material, oznake. ----------------------------------------------------------------- Podpošiljka Prepoznaven del večje pošiljke, v katerem se izvaja vzorčenje. Vsaka podpošiljka mora biti fizično ločena od preostalega dela pošiljke in prepoznavna. ----------------------------------------------------------------- Posamezni vzorec (v nadaljnjem besedilu: vzorec) najmanjši vzeti del celotne količine serije pošiljke ali podpošiljke ----------------------------------------------------------------- Sestavljeni vzorec: vzorec sestavljen iz več posameznih vzorcev, odvzetih iz pošiljke ali podpošiljke ----------------------------------------------------------------- Laboratorijski vzorec vzorec, poslan na analizo v laboratorij ----------------------------------------------------------------- 3. Splošne določbe: 3.1 Osebje Vzorčenje izvajata zdravstveni inšpektor in uradni veterinar, v skladu s svojimi pristojnostmi. 3.2 Material za vzorčenje Vsaka pošiljka, namenjena pregledu, mora biti vzorčena posebej V skladu s 4. točko te priloge, je potrebno velike pošiljke razdeliti v podpošiljke in jih vzorčiti ločeno. 3.3 Ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati Med vzorčenjem in pripravo laboratorijskih vzorcev je potrebno paziti, da ne pride do sprememb, ki bi lahko vplivale na vsebnost aflatoksinov ali vsebnost ohratoksina A v vzorcih, na analitsko določitev ali ki bi lahko povzročile nereprezentativnost vzorcev. 3.4 Vzorci Če je le mogoče, je potrebno vzorce odvzeti na različnih mestih, razporejenih po celotni pošiljki ali podpošiljki. Odstopanja od tega postopka je potrebno zapisati v zapisniku v skladu s 3.7 točko te priloge. 3.5. Priprava sestavljenega vzorca in laboratorijskih vzorcev Sestavljeni vzorec se dobi, če se združijo in homogenizirajo vzorci. Sestavljeni vzorec se mora razdeliti na enakovredne laboratorijske vzorce v skladu s 4. točko te priloge. S premešanjem se zagotovi, da vsak laboratorijski vzorec repezentativno predstavlja celotno pošiljko ali podpošiljko. 3.6. Shranjevanje in prevoz laboratorijskih vzorcev Vsak laboratorijski vzorec je potrebno hraniti v primerni embalaži, ki varuje vzorec pred vsakršno kontaminacijo in poškodbami med transportom in skladiščenjem, ki bi lahko povzročile spremembe v sestavi vzorca. 3.7. Zapiranje in označevanje laboratorijskih vzorcev Vsak odvzet vzorec se zapečati na mestu vzorčenja in označi v skladu s postopkom izvajanja uradnega nadzora. O vsakem vzorčenju je treba napisati zapisnik, ki omogoča nedvoumno prepoznavanje vsake pošiljke, ter navaja datum in kraj vzorčenja z vsemi dodatnimi informacijami, ki bi lahko bile v pomoč analitiku. 4. Posebne določbe 4.1. Posebne določbe, ki veljajo za metode vzorčenja za določanje vsebnosti aflatoksinov v živilih 4.1.1. Različne vrste pošiljk Živila se lahko dajejo v promet v razsutem stanju, v posodah, zabojih ali posamezni embalaži (vrečke, vreče, embalaža za prodajo na drobno). Navedeni postopek vzorčenja se lahko uporablja za vse različne oblike, v katerih se blago daje v promet. Ne glede na točke 4.1.4 do 4.1.9 te priloge, se za vzorčenje pošiljk, ki se tržijo v posamezni embalaži (vrečke, vreče, embalaža za prodajo na drobno itd.) kot priporočilo lahko uporablja naslednja formula: Pogostnost vzorčenja (SF)=(masa pošiljke * masa vzorca)/(masa sestavljenega vzorca * masa posamezne/ga embalaže/zavitka). - masa je v kg; - Pogostnost vzorčenja (SF) je vsaka n-ta vrečka ali vreča, iz katere je treba vzeti vzorec (decimalke je treba zaokrožiti na najbližje celo število). 4.1.2. Masa vzorca Masa vzorca znaša za aflatoksine približno 300 gramov, razen če v točkah 4.1.4. do 4.1.9. te priloge ni drugače določeno. Če gre za pošiljke, sestavljene iz zavitkov za prodajo na drobno, je masa vzorca odvisna od mase zavitka za prodajo na drobno. 4.1.3. Število posameznih vzorcev za serije, ki tehtajo manj kot 15 ton Število posameznih vzorcev, ki jih je potrebno odvzeti, je odvisno od mase pošiljke, pri čemer je najmanjše število 10 in največje 100, razen če v točkah 4.1.4. do 4.1.9. točki te priloge ni drugače določeno. Številke v naslednji preglednici se lahko uporabijo za določanje števila odvzetih vzorcev. Tabela 1: Število odvzetih vzorcev glede na maso pošiljke ----------------------------------------------------------------- Masa pošiljke (v tonah) Število vzorcev ----------------------------------------------------------------- < / = 0.1 10 > 0.1 - < / = 0.2 15 > 0.2 - < / = 0.5 20 > 0.5 - < / = 1.0 30 > 1.0 - < / = 2.0 40 > 2.0 - < / = 5.0 60 > 5.0 - < / = 10.0 80 > 10.0 - < / = 15.0 100 ----------------------------------------------------------------- 4.1.4. Splošen pregled postopka vzorčenja za zemeljske oreščke, oreščke, suho sadje in žita. Tabela 2: Razdelitev pošiljk na podpošiljke glede na vrsto proizvoda in maso pošiljke ---------------------------------------------------------------------------------------------- Proizvod Masa pošiljke Masa ali število Število vzorcev Masa (v tonah) podpošiljk sestavljenega vzorca (v kilogramih) ---------------------------------------------------------------------------------------------- Suhe fige > / = 15 15-30 ton 100 30 in druge vrste < 15 10-100 (*) < / = 30 suhega sadja ---------------------------------------------------------------------------------------------- Zemeljski > / = 500 100 ton 100 30 oreščki, pistacije, > 125 in < 500 5 podserij 100 30 brazilski oreščki in > / = 15 in < / = 125 25 ton 100 30 druge vrste < 15 - 10 - 100 (*) < / = 30 oreščkov ---------------------------------------------------------------------------------------------- Žita > / = 1500 500 ton 100 30 >300 in < 1500 3 podserije 100 30 > / = 50 in < / = 300 100 ton 100 30 < 50 - 10-100 (*) 1-10 ---------------------------------------------------------------------------------------------- (*) odvisno od mase serije - glej točko 4.1.3. ali 4.1.6. te priloge. 4.1.5. Zemeljski oreščki, pistacije in brazilski oreščki, suhe fige in žita (pošiljke e > / = 50 ton) 4.1.5.1. Postopek vzorčenja Vsako pošiljko, ki se lahko fizično loči, je potrebno razdeliti v podpošiljke v skladu s Tabelo 2 iz točke 4.1.4 te priloge: - upoštevaje dejstvo, da masa pošiljke ni vedno natančen mnogokratnik mase podpošiljke, lahko masa podpošiljke preseže omenjeno maso za največ 20%, - vsako podpošiljko je potrebno vzorčiti ločeno, - število posameznih vzorcev: 100, - če tehta pošiljka manj kot 15 ton, je število odvzetih vzorcev odvisno od mase pošiljke, pri čemer je najmanjše število 10 in največje 100 (glej točko 4.1.3.), - masa sestavljenega vzorca = 30 kg, vzorec pred mletjem (drobljenjem) se temeljito premeša in razdeli na tri enakovredne vzorce mase 10 kg (delitev na tri vzorce ni potrebna za zemeljske oreščke, oreščke in suho sadje, ki so namenjeni za nadaljnje sortiranje ali druge vrste fizikalne obdelave, če naprava za homogenizacijo omogoča istočasno mletje 30 kilogramskega vzorca). V primerih, ko tehta sestavljeni vzorec manj kot 10 kg, se ne sme razdeliti na tri vzorce: - laboratorijski vzorec: vzorec, ki tehta 10 kg (vsak vzorec mora biti posebno drobno zmlet (zdrobljen) in temeljito premešan, da je dosežena popolna homogenost vzorca), - če metode vzorčenja ni mogoče izvesti na zgoraj opisani način (npr. zaradi poškodb pošiljke, ki jih je povzročila določena vrsta embalaže, načina transporta itd.), se lahko uporabijo alternativne metode vzorčenja. Alternativna metoda mora biti čim bolj reprezentativna in v celoti dokumentirana. 4.1.5.2. Sprejemljivost pošiljke ali podpošiljke: a) za zemeljske oreščke, oreščke in suho sadje, namenjene sortiranju ali drugim vrstam fizikalne obdelave: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ali povprečna vrednost aflatoksinov v vzorcih ne presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ali povprečna vrednost aflatoksinov v vzorcih presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom; b) za zemeljske oreščke, oreščke, suho sadje in žita, namenjena za prehranske namene: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v nobenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), določene s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v enem ali več vzorcev presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom; c) če tehta sestavljeni vzorec manj kot 10 kg: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), določene s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom. 4.1.6. Oreščki, razen zemeljskih oreščkov, pistacij in brazilskih oreščkov, suho sadje, razen suhih fig, žita (pošiljke, ki tehtajo manj kot 50 ton) 4.1.6.1. Način vzorčenja Za te proizvode se lahko uporabi način vzorčenja, predpisan v točki 4.1.5.1. te priloge. Kadar je pogostnost kontaminacije zelo majhna in pri novejših oblikah embalaže, v katerih se ti proizvodi tržijo, se lahko uporabijo tudi preprostejše metode vzorčenja. Pri pošiljkah žit, ki tehtajo manj kot 50 ton, se odvzame, glede na maso pošiljke, 10 do 100 vzorcev, od katerih tehta vsak po 100 gramov. Sestavljeni vzorci tehtajo od 1 do 10 kg. Številke v Tabeli 3 te točke se lahko uporabijo za določitev števila odvzetih vzorcev. Tabela 3: Število vzorcev, odvzetih glede na maso pošiljke žit: ----------------------------------------------------------------- Masa pošiljke (v tonah) Število posameznih vzorcev ----------------------------------------------------------------- < / = 1 10 > 1 - < / = 3 20 > 3 - < / = 10 40 > 10 - < / = 20 60 > 20 - < / = 50 100 ----------------------------------------------------------------- 4.1.6.2. Sprejemljivost serije (glej točko 4.1.5.2.) 4.1.7. Mleko 4.1.7.1. Postopek vzorčenja: Vzorčenje poteka v skladu s predpisom, ki ureja analizne metode in metode preskušanja surovega mleka in toplotno obdelanega mleka. Število posameznih vzorcev: najmanj 5. Masa sestavljenega vzorca: najmanj 0,5 kg ali litra. 4.1.7.2. Sprejemljivost pošiljke ali podpošiljke: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), določene s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom. 4.1.8. Predelani proizvodi in sestavljena živila 4.1.8.1. Mlečni izdelki 4.1.8.1.1. Postopek vzorčenja: Vzorčenje poteka v skladu s predpisom, ki ureja metode vzorčenja za kemijske analize spremljanja in nadzora predelanih mlečnih izdelkov . Število posameznih vzorcev: najmanj 5. Za druge mlečne izdelke se uporablja enakovredna metoda vzorčenja; 4.1.8.1.2. Sprejemljivost pošiljke ali podpošiljke: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), določene s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom; 4.1.8.2. Drugi predelani proizvodi z zelo majhno maso delcev, npr. moka, figova pasta, arašidovo maslo (homogena porazdelitev kontaminacije z aflatoksini) 4.1.8.2.1. Postopek vzorčenja: - število posameznih vzorcev: 100. Za pošiljke, ki tehtajo manj kot 50 ton, je število posameznih vzorcev od 10 do 100, odvisno od mase pošiljke (točka 4.1.6.1 Tabele 3. te priloge), - teža posameznega vzorca znaša približno 100 gramov. V primeru pošiljke, ki je pakirana v maloprodajni embalaži, je masa posameznega vzorca odvisna od mase maloprodajne embalaže, - sestavljeni vzorec, ki tehta 1 do 10 kg, mora biti temeljito premešan tako, da je zagotovljena homogenost vzorca; 4.1.8.2.2. Število vzorcev, ki jih je potrebno odvzeti: - število sestavljenih vzorcev, ki jih je potrebno odvzeti, je odvisno od mase pošiljke. Delitev večjih pošiljk na podpošiljke se opravi, kot je predpisano za žita v točki 4.1.5. te priloge, - vsako podpošiljko je potrebno vzorčiti ločeno; 4.1.8.2.3. Sprejemljivost pošiljke ali podpošiljke: - sprejemljiva, če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), določene s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost aflatoksinov v sestavljenem vzorcu presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), določeno s posebnim predpisom. 4.1.9. Drugi predelani proizvodi z relativno velikimi delci (heterogena porazdelitev kontaminacije z aflatoksini) Postopek vzorčenja in sprejemljivost je enaka, kot je določeno v točkah 4.1.5. in 4.1.6. te priloge za nepredelane kmetijske proizvode. 4.2. Posebne določbe, ki veljajo za metode vzorčenja za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih 4.2.1. Različne vrste pošiljk Živila se lahko dajejo v promet v razsutem stanju, v posodah, zabojih ali posameznih embalažnih enotah (vrečah, maloprodajni embalaži itd.). Metoda vzorčenja se lahko uporablja za vse različne oblike, v katerih se živila tržijo. Ne glede na točke 4.2.3., 4.2.4. in 4.2.5. te priloge, se za vzorčenje pošiljk, ki se tržijo v posamezni embalaži (vrečke, vreče, embalaža za prodajo na drobno itd.) kot priporočilo lahko uporablja naslednja formula: pogostnost vzorčenja (SF)=(masa pošiljke * masa vzorca)/(masa sestavljenega vzorca * masa posamezne/ga embalaže/zavitka): - masa je v kg; - Pogostnost vzorčenja (SF) je vsaka n-ta vrečka ali vreča, iz katere je treba vzeti vzorec (decimalke je treba zaokrožiti na najbližje celo število). 4.2.2. Masa sestavljenega vzorca Masa posameznega vzorca mora biti približno 100 gramov, če ni v tej prilogi drugače določeno.< Če gre za pošiljke, sestavljene iz embalažnih enot, namenjenih prodaji na drobno, je masa posameznega vzorca odvisna od mase embalažne enote, namenjene za prodajo na drobno. 4.2.3. Splošni pregled postopka vzorčenja za žita in sušene sadeže vinske trte Tabela1: Razdelitev pošiljk v podpošiljke glede na proizvod in maso pošiljke ------------------------------------------------------------------------------------------ Živilo Masa pošiljke Masa ali Število Sestavljen (tone) število vzorcev vzorec-masa podpošiljke (kg) ------------------------------------------------------------------------------------------ Žita in žitni proizvodi > / = 1500 500 TON 100 10 > 300 in < 3 podpošiljke 100 10 1500 100 ton 100 10 > / = 50 in < / = 300 - 10-100(1) 10 < 50 ------------------------------------------------------------------------------------------ Sušeni sadeži vinske > / = 15 15-30 TON 100 10 trte (korinte, rozine, < 15 10-100(2) 1-10 sultane) ------------------------------------------------------------------------------------------ Odvisno od mase pošiljke - glej Tabelo 2 iz točke 4.1 Odvisno od mase pošiljke - glej Tabelo 3 iz točke 4.1 ------------------------------------------------------------------------------------------ 4.2.4. Žita in žitni proizvodi (pošiljke > = 50 ton) in sušeni sadeži vinske trte (pošiljke > = 15 ton) 4.2.4.1. Postopek vzorčenja Če je podpošiljke mogoče fizično ločiti, je treba vsako pošiljko razdeliti na podpošiljke po Tabeli 1 iz prejšnje točke. Ob upoštevanju, da masa pošiljke ni vedno natančen večkratnik mase podpošiljk, masa podpošiljke lahko presega navedeno maso za največ 20%. Vsako podpošiljko je treba vzorčiti ločeno. Število posameznih vzorcev: 100. Če gre za pošiljke žita pod 50 ton in pošiljke sušenih sadežev vinske trte pod 15 ton, glej točko 4.2.5. te priloge. Masa sestavljenega vzorca = 10 kg. Če metode vzorčenja ni mogoče izvesti na zgoraj opisani način (n.pr. poškodbe pošiljke, ki jih je povzročila določena vrsta embalaže, način transporta itd.) se lahko uporabi alternativna metoda vzorčenja. Alternativna metoda mora biti kar najbolj reprezentativna in v celoti dokumentirana. 4.2.5. Žita in žitni proizvodi (pošiljke < 50 ton) in suhi sadeži vinske trte (pošiljke < 15 ton) 4.2.5.1. Postopek vzorčenja Za pošiljke žit pod 50 ton in za sušene sadeže vinske trte pod 15 ton, je treba uporabiti metodo vzorčenja glede na maso pošiljko z 10 do 100 vzorcev, ki se združijo v sestavljen vzorec 1 do 10 kg. Številke v tabeli 2 spodaj se lahko uporabljajo za določitev števila vzetih posameznih vzorcev. Tabela 2: Število vzetih posameznih vzorcev glede na maso pošiljke žita ----------------------------------------------------------------- Masa pošiljke (tone) Število vzorcev ----------------------------------------------------------------- < / = 1 10 > 1 - < / = 3 20 > 3 - < / = 10 40 > 10 - < / = 20 60 > 20 - < / = 50 100 ----------------------------------------------------------------- Tabela 3: Število vzetih posameznih vzorcev glede na maso pošiljke sušenih sadežev vinske trte ----------------------------------------------------------------- Masa pošiljke (tone) Število posameznih vzorcev ----------------------------------------------------------------- < / = 0,1 10 > 0,1 - < / = 0,2 15 > 0,2 - < / = 0,5 20 > 0,5 - < / = 1,0 30 > 1,0 - < / = 2,0 40 > 2,0 - < / = 5,0 60 > 5,0 - < / = 10,0 80 > 10,0 - < / = 15,0 100 ----------------------------------------------------------------- 4.2.6. Vzorčenje živil, pripravljenih za maloprodajo Vzorčenje živil, pripravljenih za maloprodajo je treba izvajati, če je mogoče, v skladu z zgoraj navedenimi postopki vzorčenja. Če to ni mogoče, se lahko uporabljajo drugi učinkoviti postopki za živila, pripravljena za maloprodajo, če zagotavljajo zadovoljivo reprezentativnost za vzorčeno pošiljko. 4.2.7. S prejemljivost pošiljke ali podpošiljke - sprejemljiva, če vsebnost ohratoksina A v sestavljenem vzorcu ne presega zgornje mejne vrednosti (ZMV), predpisano s posebnim predpisom, - nesprejemljiva (zavrnjena), če vsebnost ohratoksina A v sestavljenem vzorcu presega zgornjo mejno vrednost (ZMV), predpisano s posebnim predpisom.
PRILOGA II I. PRIPRAVA VZORCEV IN ZAHTEVE ZA METODE PRESKUŠANJA, KI SE UPORABLJAJO ZA DOLOČANJE VSEBNOSTI AFLATOKSINOV V NEKATERIH ŽIVILIH ZA POTREBE URADNEGA NADZORA 1. Uvod 1.1. Varnostni ukrepi Aflatoksini se pod vplivom sončne svetlobe postopno razgrajujejo, zato mora priprava vzorcev za preskušanje potekati čimbolj zaščiteno pred svetlobo. Porazdelitev aflatoksinov je izjemno nehomogena, zato je pripravo vzorca, posebno postopek homogenizacije, potrebno opraviti z največjo pazljivostjo. Za pripravo laboratorijskega vzorca, v katerem se preskušanje izvaja, je potrebno uporabiti celoten vzorec, ki je prispel v laboratorij. 1.2. Izračunavanje razmerja lupina/jedro pri oreščkih v lupini Vrednosti se nanašajo na užitni del-jedrca. Vrednost aflatoksinov v užitnem delu - jedrcih se lahko določi: - z odstranitvijo lupine oreščkov, vsebnost aflatoksinov se določi neposredno v užitnem delu -jedrcih, - oreščki se v lupini homogenizirajo z lupino vred in se jih po pripravi vzorca analizira na vsebnost aflatoksinov. Pri vzorčenju in analitskem postopku je potrebno oceniti maso jedrc oreščkov v sestavljenem vzorcu. Maso jedrc v sestavljenem vzorcu je potrebno oceniti po določitvi faktorja razmerja med maso lupine oreščka in maso jedra. Faktor razmerja se uporabi za določitev količine jedrc v vzorcu, ki se analizira. Faktor se lahko določi na dva načina: 1. Za vsak laboratorijski vzorec se naključno vzame približno 100 oreščkov v lupini. Faktor razmerja se določi tako, da se stehtajo celi oreščki, te stremo in izluščimo in ponovno tehtamo posebej delež lupin in delež jedrc. 2. Laboratorij predhodno na podlagi večjega števila vzorcev oreščkov v lupini ugotovi razmerje med maso jedrc in maso lupine in to razmerje uporabi pri izračunavanju vsebnosti aflatoksinov v vzorcih. V tem primeru je potrebno pred analizo vzorca od vsakega sestavljenega vzorca naključno odvzeti približno 100 oreščkov v lupini in jih shraniti. V primeru, da določen laboratorijski vzorec preseže zgornje mejne vrednosti vsebnosti aflatoksinov, je potrebno določiti točno razmerje mas jedro/lupina s pomočjo shranjenih oreščkov in ta faktor uporabiti pri izračunu rezultata. 2. Obdelava vzorca, ki je prispel v laboratorij Celoten laboratorijski vzorec po postopku, ki dokazano omogoča popolno homogenizacijo, se drobno zmelje in temeljito premeša. 3. Delitev vzorca za ponovitve preskušanj Od celotnega homogeniziranega vzorca se odvzame del vzorca za potrebe ponovnih preskušanj oziroma preverjanj. 4. Metode preskušanj, ki se uporabljajo v laboratoriju in kontrola kakovosti 4.1. Definicije Laboratorij mora glede metod upoštevati naslednje zahteve: ----------------------------------------------------------------- r (b) Meja ponovljivosti, vrednost, manjša od ali enaka absolutni razliki dveh rezultatov, dobljenih pod ponovljivimi pogoji (n. pr. isti vzorec, isti operator, ista naprava, isti laboratorij in kratek časovni razmak) za katero se pričakuje, da bo dobljena z verjetnostjo 95%, torej r = 2,8 * s(r). ----------------------------------------------------------------- s(r) (b) standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih ponovljivosti ----------------------------------------------------------------- RSD(r) (b) relativni standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih ponovljivosti[(s(r)/x) * 100], kjer je x povprečje rezultatov vseh vzorcev dobljenih pri pogojih ponovljivosti ----------------------------------------------------------------- R(b) Meja obnovljivosti, vrednost, manjša od ali enaka absolutni razliki dveh rezultatov, dobljenih pod pogoji obnovljivosti (npr. identični vzorec, v različnih laboratorijih, z različnimi izvajalci, z uporabo različne metode) za katero se pričakuje, da bo dobljena z verjetnostjo 95%; R = 2,8 * s(R). ----------------------------------------------------------------- s(R) (b) standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti ----------------------------------------------------------------- RSD(R) (b) relativni standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti [(s(R) /x)x 100], kjer je x povprečje rezultatov vseh vzorcev dobljenih pri pogojih obnovljivosti. ----------------------------------------------------------------- HORRAT(r) ugotovljeni RSD(r), deljen z vrednostjo, ocenjeno s Horwitzevo enačbo, s predpostavko r = 0,66*R ----------------------------------------------------------------- HORRAT(R) ugotovljena vrednost RSDR, deljena z vrednostjo RSD(r), izračunano iz Horwitzeve enačbe (c). ----------------------------------------------------------------- 4.2. Splošne zahteve Če je le mogoče, morajo biti metode preskušanja, ki se uporabljajo za uradni nadzor živil v skladu z določbami SIST EN ISO/IEC 17025. 4.3. Posebne zahteve Kadar za določanje vsebnosti aflatoksinov v živilih niso predpisane nobene posebne metode, lahko laboratoriji izberejo katero koli metodo, ki ustreza naslednjim zahtevam: ------------------------------------------------------------------------------------------ Zahteva Razpon koncentracije Priporočena vrednost Najvišja dovoljena vrednost ------------------------------------------------------------------------------------------ slepi vzorec vse nepomembna ------------------------------------------------------------------------------------------ izkoristek - 0.01-0.5 mg/l 60 - 120% aflatoksin > 0.05 mg/l M170 - 110% ------------------------------------------------------------------------------------------ izkoristek - aflatoksini < 1.0 mg/l 50-120% B1, B2, G1, G2 1-10 mg/l¸ 70-110% > 10 mg/l 80-110% ------------------------------------------------------------------------------------------ natančnost RSD(R) vse kot izpeljano iz 2 x vrednost, Horwitzove enačbe izpeljana iz Horwitzove enačbe ------------------------------------------------------------------------------------------ Natančnost RSDr, se lahko izračuna kot 0,66 kratna natančnost RSDR pri ustrezni koncentraciji Opombe: - vrednosti se nanašajo tako na B1 kot na vsoto B1 + B2 + G1 + G2, - v primeru izražanja (LS) aflatoksinov kot vsota B1 + B2 + G1 + G2, je potrebno zagotoviti, da vsak posamezni analit izpolnjuje zahteve, navedene v zgornji tabel, - meje detekcije uporabljenih metod niso navedene, ker so dane vrednosti natančnosti pri ustrezni koncentraciji, - vrednosti natančnosti se izračunajo s Horwitzovo enačbo, npr.: RSD(R)=2(na(1-0,5 logC)) pri čemer: - je RSD(R) relativni standardni odmik, izračunan na podlagi rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti [(SR/x) x 199] - je C razmerje koncentracije (npr. 1 = 100 g/100 g, 0,001 = 1000 mg/kg). Za izračunavanje natančnosti je to posplošena enačba, ki se je izkazala kot neodvisna od analita in matriksa in edino odvisna od koncentracije pri večini običajnih metod preskušanja. 4. 4. Izračun izkoristka Rezultat se lahko izrazi brez ali z upoštevanjem izkoristka. Pri podajanju rezultata je potrebno navesti, ali je pri izračunu upoštevan izkoristek ali ne. Navesti je potrebno tudi vrednost izkoristka. 4.5. Laboratorijski standardi kakovosti Laboratoriji morajo delovati v skladu z SIST EN/ISO/IEC 17025 II. PRIPRAVA VZORCA IN ZAHTEVE ZA METODE PRESKUŠANJA, KI SE UPORABLJAJO ZA DOLOČITEV VSEBNOSTI OHRATOKSINA A V ŽIVILIH ZA POTREBE URADNEGA NADZORA 1. Ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati Porazdelitev ohratoksina A je izjemno nehomogena, zato je potrebno pripravo vzorca, posebno postopek homogenizacije, opraviti skrajno pazljivo. Za pripravo laboratorijskega vzorca, v katerem se izvede analiza, je potrebno uporabiti celoten vzorec, ki je prispel v laboratorij. 2. Obdelava laboratorijskega vzorca Celoten laboratorijski vzorec s postopkom, ki dokazano omogoča popolno homogenizacijo, se drobno zmelje in temeljito premeša. 3. Delitev vzorca za ponovitve preskušanj Referenčne vzorce za morebitne ponovitve preskušanj se odvzamejo od homogeniziranega vzorca. 4. Metode preskušanj, ki jih laboratorij uporablja in kontrola kakovosti 4.1 Preskusni laboratorij mora za določanje vsebnosti ohratoksina A v živilih uporabljati preskusne metode, ki izpolnjujejo zahteve standarda SIST EN ISO/IEC 17025. Metode preskušanja, uporabljene za uradni nadzor živil, morajo biti v skladu s standardom iz prejšnjega odstavka. 4.2. Posebni pogoji Kadar niso predpisane nobene posebne metode za določanje ohratoksina A v živilih, laboratoriji lahko izberejo katero koli metodo, če izbrana metoda izpolnjuje naslednje zahteve: ----------------------------------------------------------------- Vsebnost (mikrog/kg) Ohratoksin A RSD(r) (%) RSD(R) (%) Izkoristek (%) ----------------------------------------------------------------- < 1 < / = 40 < / = 60 50 do 120 1-10 < / = 20 < / = 30 70 do 110 ----------------------------------------------------------------- - Meje zaznavnosti uporabljenih metod niso navedene, ker so vrednosti za natančnost podane pri izbranih koncentracijah. - vrednosti za natančnost se izračunajo s Horwitzovo enačbo, tj.: RSDR = 2(na(1-0,5logC)) kjer je: - RSD(R) = relativni standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti: [(S(R)/X) x 100], - je povprečje koncentracije (tj. 1 = 100g/100g, 0,001 = 1,000 mg/kg) To je posplošena enačba za natančnost, ki je neodvisna od analita in matrice in je za vse običajne analizne metode odvisna izključno od koncentracije. 4.3. Pri podajanju rezultata se izkoristek lahko upošteva ali ne. Pri podajanju rezultata je potrebno navesti ali je pri izračunu izkoristek upoštevan ali ne. Navesti je potrebno tudi vrednost izkoristka. 4.4. Standardi kakovosti za laboratorije Laboratoriji morajo biti v skladu z SIST EN/ISO/IEC 17025 o dodatnih ukrepih v zvezi z uradno kontrolo živil.