Na podlagi prvega in četrtega odstavka 9. člena zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 22/00) izdaja ministrica za šolstvo, znanost in šport
P R A V I L N I K
o meroslovnih zahtevah za gostinsko posodo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa meroslovne in z njimi povezane tehnične zahteve, ki jih mora izpolnjevati gostinska posoda, postopek prve overitve in način označevanja.
Ta pravilnik se označi s skrajšano oznako MP – 57.
2. člen
Ta pravilnik ne velja za gostinsko posodo za čaj, kavo, kakav in embalažno posodo.
3. člen
Gostinska posoda je prostorninsko merilo, ki se uporablja v prometu alkoholnih in brezalkoholnih pijač.
Gostinska posoda se deli na gostinsko posodo za:
– prenašanje in pretakanje pijač (npr. steklenice, vrčki, bokali),
– pitje (npr. kozarci, čaše, ročke).
4. člen
Prostornina gostinske posode se določi z merjenjem prostornine vode, ki se iztoči iz nje potem, ko je bila napolnjena do oznake nazivne prostornine pri temperaturi 20C. Gostinska posoda mora biti med preskusom nameščena na vodoravni podlagi.
II. MEROSLOVNE ZAHTEVE
5. člen
Nazivna prostornina gostinske posode mora imeti eno od naslednjih vrednosti:
0,02 dm3, 0,025 dm3, 0,03 dm3, 0,04 dm3, 0,05 dm3, 0,1 dm3, 0,2 dm3, 0,25 dm3, 0,3 dm3, 0,4 dm3, 0,5 dm3, 1 dm3, 1,5 dm3, 2 dm3, 3 dm3, 4 dm3, 5 dm3.
6. člen
Gostinska posoda za prenašanje in pretakanje pijač mora biti oblikovana tako, da količina tekočine, ki je enaka največjemu dovoljenemu pogrešku (v nadaljnjem besedilu: pogrešek), dvigne gladino za najmanj 2 mm, gostinska posoda za pitje pa tako, da količina tekočine, ki je enaka pogrešku, dvigne gladino za najmanj 1 mm.
7. člen
Gostinska posoda mora biti označena z oznako nazivne prostornine – znakom mere v obliki vodoravne črtice (v nadaljevanju: merska črtica), dolge najmanj 15 mm. Na gostinski posodi z nazivno prostornino, manjšo od 0,1 dm3, je lahko merska črtica označena po celem obodu gostinske posode.
Merska črtica mora biti jasna, vidna, enako debela in neizbrisljiva pri normalni uporabi.
Merska črtica mora biti od vrha gostinske posode oddaljena najmanj:
– 20 mm na gostinski posodi za prenašanje in pretakanje pijač. Če je na taki gostinski posodi uporabljen zamašek, mora biti razmik med spodnjim robom zamaška in mersko črtico najmanj 10 mm,
– 20 mm na gostinski posodi za pitje,
– 10 mm na gostinski posodi z nazivno prostornino, večjo od 0,05 dm3,
– 5 mm na gostinski posodi z nazivno prostornino 0,05 dm3 ali manj.
Gostinska posoda z nazivno prostornino med 0,04 dm3 in 1 dm3 je lahko označena z dvema merskima črticama, pri čemer ena označuje največjo nazivno prostornino in druga manjšo nazivno prostornino.
8. člen
Gostinska posoda za večkratno uporabo mora biti izdelana iz stekla ali drugega togega in neupogljivega materiala.
Gostinska posoda za enkratno uporabo je lahko narejena tudi iz sintetičnega materiala in papirja.
III. NAPISI IN OZNAKE
9. člen
Gostinska posoda mora biti označena z oznako v obliki žiga, in sicer neposredno nad mersko črtico, ki označuje nazivno prostornino, ali pod njo. V bližini žiga ne sme biti nobenega drugega znaka, zaradi katerega merska črtica oziroma oznaka ne bi bila razločna.
Na gostinski posodi mora biti označena nazivna prostornina v enoti za prostornino v skladu s predpisom, ki ureja merske enote.
Oznake na gostinski posodi morajo biti jasne, dobro vidne pri pogojih normalne uporabe in napisane tako, da jih ni mogoče zbrisati. Narejene morajo biti z peskanjem, graviranjem, jedkanjem, odtisnjenjem oziroma z drugo podobno metodo.
IV. POSTOPEK PRVE OVERITVE
10. člen
Za gostinsko posodo je obvezna prva overitev.
Preskus pri prvi overitvi vključuje meroslovni pregled, s katerim se ugotavlja, ali gostinska posoda izpolnjuje zahteve iz tega pravilnika.
Preskus skladnosti gostinske posode pri prvi overitvi gostinske posode se izvede s statističnim vzorčenjem.
Skladnost cele serije gostinske posode, iz katere se preskusi vzorec pri prvi overitvi, se potrdi z oznako v obliki žiga.
Meji pogreška za gostinsko posodo za pitje sta:
– 5% za gostinske posode z nazivno prostornino manj kot 0,1 dm3,
– 3% za gostinske posode z nazivno prostornino 0,1 dm3 ali več.
Meja pogreška za gostinsko posodo za prenašanje in pretakanje pijač je 3% nazivne vrednosti gostinske posode.
Sistemsko izkoriščanje pogreška ni dovoljeno.
Za gostinske posode iz četrtega odstavka 7. člena tega pravilnika je pogrešek 5% manjše nazivne prostornine.
Pogrešek za gostinsko posodo v uporabi je enak pogrešku pri prvi overitvi.
11. člen
Ne glede na določbo prejšnjega člena prva overitev in označitev v skladu s tem pravilnikom ni obvezna za gostinsko posodo, če je bila prva overitev izvedena v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki jih je sklenila Republika Slovenija.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
12. člen
Gostinska posoda, ki ima na dan uveljavitve tega pravilnika veljavno prvo overitev na podlagi predpisa, ki je veljal v času prve overitve gostinske posode, se sme še naprej dajati v promet in uporabo, če izpolnjuje zahteve iz 10. člena tega pravilnika.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 009-51/02
Ljubljana, dne 5. decembra 2002.
dr. Lucija Čok l. r.
Ministrica
za šolstvo, znanost in šport