Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003

Kazalo

2243. Pravilnik o postopkih izvajanja notranjega nadzora higiene v obratih za klanje in proizvodnjo mesa parkljarjev, kopitarjev in perutnine, stran 5266.

Na podlagi četrtega odstavka 17. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02) in desetega odstavka 27. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K*
o postopkih izvajanja notranjega nadzora higiene v obratih za klanje in proizvodnjo mesa parkljarjev, kopitarjev in perutnine
1. člen
Ta pravilnik določa pravila izvajanja lastnega notranjega nadzora v klavnicah za klanje in proizvodnjo mesa parkljarjev, kopitarjev in perutnine (v nadaljnjem besedilu: obrat) na podlagi sistema ugotavljanja kritičnih točk v proizvodnem procesu po metodologiji HACCP, z namenom zagotovitve večje varnosti mesa v prometu.
2. člen
(1) Nosilec dejavnosti obrata mora izvajati redne kontrolne preglede splošnih higienskih pogojev proizvodnje v svojem obratu z izvajanjem in vzdrževanjem stalnega postopka preverjanja, pripravljenega v skladu z naslednjimi načeli HACCP:
a) ugotavljati vsakršna tveganja, ki jih je potrebno preprečevati, odstranjevati ali zmanjševati na sprejemljivo raven;
b) ugotavljati kritične kontrolne točke na stopnji ali stopnjah, kjer je kontrola bistvenega pomena za preprečevanje ali odstranjevanje tveganj ali za njihovo zmanjševanje na sprejemljivo raven;
c) vzpostaviti kritične meje na kritičnih kontrolnih točkah, ki ločujejo sprejemljivost od nesprejemljivosti, za preprečevanje, odstranjevanje ali zmanjševanje ugotovljenih tveganj;
d) vzpostaviti in izvajati učinkovite postopke nadzora in spremljanja na kritičnih kontrolnih točkah;
e) vzpostaviti korektivne ukrepe, kadar je iz nadzora in spremljanja razvidno, da neka kritična kontrolna točka ni pod nadzorom;
f) vzpostaviti postopke za preverjanje učinkovitosti ukrepov iz točk a) do e) tega odstavka in postopke preverjanja redno izvajati;
g) vzpostaviti dokumente in evidence, sorazmerne vrsti in obsegu obrata, za prikaz učinkovite uporabe ukrepov iz točk a) do f) tega odstavka, in omogočati izvajanje uradnih kontrolnih pregledov.
(2) V okviru sistema iz prejšnjega odstavka lahko nosilci dejavnosti obratov uporabljajo smernice o dobri praksi, ki jih predhodno oceni Veterinarska uprava republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS).
3. člen
Mikrobiološke kontrolne preglede iz 2. in 3. točke prvega odstavka 12. člena pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora (Uradni list RS, št. 100/02 in 30/03) mora nosilec dejavnosti izvajati v skladu s postopkom iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika. Odvzem vzorcev mora potekati na mestih, kjer je tveganje pojava mikrobiološke kontaminacije najverjetnejše.
(2) Razen postopkov iz Priloge 1 tega pravilnika se lahko uporabljajo tudi drugi postopki, če je zanje dokazano, da so vsaj enakovredni postopku iz Priloge 1 in če z njimi soglaša tudi VURS.
4. člen
V obratih manjše kapacitete se začnejo določbe tega pravilnika uporabljati 1. maja 2004.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporabljati pa se začne 8. junija 2003.
Št. 323-293/2003
Ljubljana, dne 22.aprila 2003.
EVA 2311-2003-0152
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
* Ta pravilnik vsebinsko povzema odločbo Komisije št. 2001/471/ES.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti