Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
--------------------------------------------------------------------- E številka Specifično ime NDV konzervansa na kg citrusov (cel sadež) --------------------------------------------------------------------- E 230 Bifenil (difenil) 70 mg/kg E 231 Ortofenil fenol 12 mg/kg izraženo E 232 Na ortofenil fenol kot ortofenil fenol(1) ---------------------------------------------------------------------
Priloga 1 POSTOPEK VZORČENJA CITRUSOV ZA NAMENE DOLOČANJA NDV KONZERVANSOV A) Vzorčenje 1. Vzorčenje citrusov se izvaja z znanstvenimi metodami, ki zagotavljajo, da so vzorci značilni za serijo (lot), ki se analizira. 2. Najmanjše število vzorcev na pošiljko: a) pakirano blago (zaboji, kartonske škatle in podobne enote pakiranja) -------------------------------------------------------------------------- Število embalažnih enot do 20 od 21 od 501 nad 1000 v seriji (lotu) do 500 do 1000 -------------------------------------------------------------------------- Minimalno število enot pakiranja za vzorčenje 1 2 3 4 Masa plodov za vzorčenje na enoto pakiranja, izražena v kg 2 2 2 2 -------------------------------------------------------------------------- b) blago v razsutem stanju --------------------------------------------------------------------------- Masa serije (lota) v kg do 20 od 21 do 500 nad 500 Masa sadja za vzorčenje v kg 2 4 8 --------------------------------------------------------------------------- 3. »Serija (lot)« pomeni del pošiljke, ki je bila dostavljena istočasno in za katero vzorčevalec ve ali domneva, da ima enake značilnosti, kot so: sorta oziroma vrsta, stopnja zrelosti, vrsta enote pakiranja. B) Enota pakiranja in dostava vzorcev a) Vzorce je treba dati v nepredušne posode; b) Enote pakiranja je treba zapečatiti na mestu vzorčenja in označiti v skladu s postopkom izvajanja uradnega nadzora; c) Tako pakirane vzorce je treba nemudoma dostaviti v preskusne laboratorije.
Priloga 2 KVALITATIVNA ANALIZA OSTANKOV KONZERVANSOV V LUPINI CITRUSOV 1. Namen in obseg V nadaljevanju opisana metoda omogoča zaznavanje prisotnosti ostankov bifenila, ortofenil fenola (OFF) ali natrijevega ortofenil fenola v lupini cirusov. Meja občutljivosti te metode, v absolutni vrednosti, je približno 5 (g za bifenil in 1 miligram za OFF ali natrijev ortofenil fenol, kar ustreza 5(g bifenila (5 ppm) in 1 miligramu OFF (1 ppm) v lupini 1 kilograma citrusov. Po obdelavi citrusov z zgoraj navedenimi konzervansi se naloženi ostanki najdejo predvsem v lupini sadeža. Kvantitativna analiza teh ostankov v celotnem sadežu je zato potrebna samo, če jih je mogoče najti v lupini. 2. Princip Lupina se ekstrahira s pomočjo diklormetana v kisli sredini. Ekstrakt se koncentrira in loči s tankoplastno kromatografijo na silikagelu. Prisotnost bifenila, ortofenil fenola ali natrijevega ortofenil fenola se opazuje s fluorescenco in barvo. 3. Reagenti – cikloheksan p.a.; – diklormetan p.a.; – klorovodikova kislina 25% (m/v); – silikagel GF 254, Merck ali enakovreden; – 0,5% raztopina 2,4,7-trinitrofluorenona (Fluka, B.D.H ali enakovreden) (TNF) v acetonu; – 0,1% raztopina 2,6-dibromo-benzokinon-4-kloroimida v etanolu (stabilen do enega tedna pri hranjenju v hladilniku); – koncentrirana raztopina amonijaka, gostota.: 0, 9; – standardna 1% raztopina čistega bifenila v cikloheksanu; – standardna 1% raztopina čistega ortofenil fenola v cikloheksanu. 4. Oprema – mešalec; – 250 ml steklenica z brušenim steklenim spojem in hlajenim povratnim hladilnikom uparjalnik pod znižanim tlakom; – mikropipete; – naprava za tankoplastno kromatografijo s ploščami 20 x 20 cm; – U.V. ultravijolična svetilka (254 nm); intenziteta mora biti taka, da je viden madež 5 (g bifenila; – oprema za uprašenje reagentov; – sušilnik. 5. Metoda a) Priprava vzorca in ekstrakcija Vse sadeže iz vzorca za preskušanje se prereže na polovico. Polovico vsakega kosa sadeža se shrani za kvanitativno določanje ostankov bifenila in/ali ortofenil fenola. Iz drugih polovic se vzame kose lupin, tako da se dobi približno 80 gramov vzorca. Te kose se seseklja in zdrobi v mešalcu ter prenese v 250 ml bučko; doda se 1 ml 25% klorovodikove kisline in 100 ml diklormetana. Mešanico se deset minut segreva pod povratnim hladilnikom. Po ohladitvi in spiranju hladilnika s približno 5 ml diklormetana se mešanico filtrira skozi naguban filter. Raztopino se prenese v uparjalnik in doda nekaj poroznih zrn. Raztopino se koncentrira pri znižanem tlaku pri temperaturi 60 oC do končnega volumna približno 10 ml. Če se uporablja rotacijski uparjalnik, mora biti steklenica pritrjena, da se izognemo izgubi bifenila z nastankom tanke plasti izdelka na zgornji steni bučke. b) Kromatografija 30 gramov silikagela in 60 ml vode se prenese v mešalec in meša eno minuto. Mešanico se zatem vlije na 5 kromatografskih plošč in razprostre, da se dobi približno 0,250 mm debelo plast. Plošče, prekrite s to plastjo, se za 15 minut izpostavi toku vročega zraka in nato postavi v sušilnik, kjer se jih segreva trideset minut pri temperaturi 110 oC. Po ohladitvi se vsako ploščo z vzporednimi črtami, ki prodirajo skozi plast do površine plošče, razdeli na 2 cm široke trakove. Na vsak trak se kane 50 (l ekstrakta za analizo kot vrsto kapljic blizu skupaj, približno 1,5 cm od roba. Najmanj en trak se ohrani za kontrole, ki se sestojijo iz nanosa 1(l (to je 10 (g) standardnih raztopin bifenila in ortofenil fenola. Kromatografske plošče se razvijejo v mešanici cikloheksana in diklormetana (25:95) v posodah, predhodno obloženih s filtrirnim papirjem. c) Zaznavanje in identifikacija Prisotnost bifenila in ortofenila se pokaže kot pojav madežev v ultravijolični svetlobi (254 nm). Natrijev ortofenil fenol se med ekstrakcijo v kislem mediju pretvori v ortofenil fenol in njegove prisotnosti se zato ne more razlikovati od prisotnosti ortofenil fenola. Izdelki se identificirajo na naslednji način: – bifenil daje rumen madež pri dnevni svetlobi, če se ga poškropi z raztopino TNF; – Ortofenil fenol daje moder madež, če se ga poškropi z raztopino 2,6- dibromobentokinon-4-kloramida, hitro prevede skozi tok vročega zraka in izpostavi z amonijakom nasičeni atmosferi.
Priloga 3 KVANTITATIVNA ANALIZA OSTANKOV BIFENILA V CITRUSIH 1. Namen in obseg Spodaj opisana metoda daje kvantitativno analizo ostankov bifenila v citrusih (cel sadež). Točnost metode je (10% vsebnosti bifenila, ki je višja od 10 miligramov na kilogram sadja (10 ppm). 2. Princip Po destilaciji v kislem mediju in ekstrakciji s cikloheksanom ekstrakt kromatografiramo na tenki plasti na silikagelu. Kromatogram se razvije, bifenil se eluira in določi spektrofotometrično pri 248 nm. 3. Reagenti – raztopina koncentrirane žveplove kisline; – emulzija proti penjenju na podlagi silikona; – cikloheksan p.a.; – heksan p.a.; – etanol p.a.; – brezvodni natrijev sulfat; – silikagel GF 254, Merck ali enakovreden; – standardna 1% raztopina čistega bifenila v cikloheksanu: razredči se s cikloheksanom, da se dobijo naslednje tri raztopine: a) 0,6 (g/(l; b) 1(g/(l; c) 1,4 (g/(l. 4. Oprema – mešalnik (kapaciteta 1 l); – 2-litrska bučka za destilacijo z modificiranim separatorjem vrste Clevenger(**) in hlajenim povratnim hladilnikom; – 10 ml merilna bučka; – 50 (l mikropipete; – naprava za tankoslojno kromatografijo s ploščami 20 x 20 cm; – sušilnik; – centrifuga s 15 ml konusnimi epruvetami; – UV spektrofotometer. 5. Metoda a) Priprava vzorca in ekstrakcija Vse sadje v vzorcu za preskušanje se prereže na polovico. Polovico vsakega sadeža se shrani za kvalitativno analizo na ostanke bifenila, OFF ali natrijevega ortofenil fenola. Druge polovice se skupaj razreže v mlinu ali zdrobi, dokler se ne dobi homogene mešanice. Od tega se vzame najmanj dva 200 gramska podvzorca za analizo na naslednji način. Vsak podvzorec se prenese v mešalec s 100 ml vode in nekaj sekund meša pri majhni hitrosti. Doda se vodo, dokler volumen mešanice ne doseže treh četrtin kapacitete mešalnika, nato se mešanico pet minut meša pri polni hitrosti. Tako dobljeni pire se prenese v 2- litrsko bučko za destilacijo. Mešalnik se spere z vodo in vodo od spiranja doda vsebini bučke. (Skupna količina vode, ki se uporabi za mešanje in spiranje, je 1 l). Mešanici se doda 2 ml žveplove kisline, 1 ml emulzije proti penjenju in nekaj poroznih zrn. Bučko se spoji s separatorjem in povratnim hladilnikom. V separator se doliva destilirano vodo, dokler nivo vode ni precej nad spodnjo ročico stranske povratne cevi, nato se doda 7 ml cikloheksana. Destilira se približno dve uri. Vsebino iz separatorja se lovi v 10 ml merilno bučko, separator se spere s približno 1,5 ml cikloheksana in spirine doda k vsebini bučke, ki se jo nato dopolni s cikloheksanom. Nazadnje se doda malo brezvodnega natrijevega sulfata in mešanico pretresemo. b) Kromatografija V mešalnik se prenese 30 gramov silikagela in 60 ml vode ter meša eno minuto. Mešanico se nato vlije na 5 kromatografskih plošč in razprostre, da se dobi približno 0,250 mm debelo plast. Plošče, prekrite s to plastjo, se za petnajst minut izpostavi toku vročega zraka in nato postavi v sušilnik, kjer se jih segreva trideset minut pri temperaturi 110 oC. Vsako ploščo se po hlajenju z vzporednimi črtami, ki prodirajo skozi plast do površine plošče, razdeli na 4,5 cm široke trakove. Na vsak trak se kane 50 (l ekstrakta za analizo kot vrsto kapljic blizu skupaj, približno 1,5 cm od roba plošče. Na vsakega od ostalih treh trakov se na enak način nanese 50 (l standardnih raztopin iz a), b) in c) točk, ki ustrezajo vrednostim 30, 50 in 70 (l bifenila. Če se izvajajo analizo v seriji, ni potrebno na vsako ploščo dodati standardnih raztopin, standardno krivuljo pa se lahko pripravi iz povprečja vrednosti, dobljenih iz najmanj petih plošč z enakimi standardnimi množinami. c) Razvijanje kromatogramov in eluiranje Kromatograme se razvije s heksanom do višine 17 cm v posodah, ki se jih predhodno obložili s filtrirnim papirjem. Plošče se posušijo na zraku. Področja, na katerih je lokaliziran bifenil, se opazijo v ultravijolični svetlobi (254 nm) in se jih označi kot pravokotnike enakih površin. Tako označena področja se z lopatico takoj postrga do čistega, skozi vso debelino nosilne plasti. Iz te postrgane plasti se ekstrahira bifenil z 10 ml etanola deset minut, ob večkratnem stresanju. Mešanico se prenese v epruvete za centirfugiranje in pet minut centrifugira pri 2500 obratih na minuto. Z enako metodo se vzame področje kontrolnega vzorca. Če se analize izvaja serijsko, se kontrolno področje vzame iz neuporabljenega traku plošče; če se analize opravljajo posamično, se vzame iz enega od trakov, ki vsebuje standardno raztopino, ki se nahaja pod področjem, ki vsebuje bifenil. d) Spektrofotometrično določanje Tekočino, ki plava na površju, se dekantira v kivete spektrofotometra in pri 248 določi ekstinkcijo ter primerja s kontrolnim ekstraktom iz kromatografskega področja, ki ne vsebuje bifenila. 6. Izračun rezultatov Standardno krivuljo se pripravi tako, da v diagram nanaša vrednosti bifenila 30, 50 in 70 (g v odvisnosti od ekstincije, določene na spektrofotometru. Dobi se premico, ki poteka skozi izhodišče. Ta diagram omogoča odčitavanje vsebnosti bifenila v vzorcih v ppm neposredno iz vrednosti ekstinkcij njihovih ekstraktov.
Priloga 4 KVANTITATIVNA ANALIZA OSTANKOV ORTOFENIL FENOLA IN NATRIJEVEGA ORTOFENIL FENOLA V CITRUSIH 1. Namen in obseg Spodaj opisana metoda omogoča kvantitativno analizo ostankov ortofenil fenola (OFF) in natrijevega ortofenil fenola v citrusih (celi sadeži). Metoda daje rezultate, ki so za vsebnost OFF ali natrijevega ortofenil fenola reda velikosti 12 ppm prenizki za približno 10 in 20%. 2. Princip Po destilaciji v kislem mediju in ekstrakciji z di-izopentil etrom se ekstrakt prečisti in obdela z raztopino 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin5-ena (= 4- aminoantipirin). Razvije se rdeča barva, katere intenziteto se meri s spektrofotometrijo pri 510 nm. 3. Reagenti – 70% ortofosforjeva kislina; – emulzija proti penjenju na podlagi silikona; – di-izopentil eter p.a.; – prečiščeni cikloheksan; trikrat se strese s 4% raztopino natrijevega hidroksida in trikrat spere z destilirano vodo; – 4% raztopina natrijevega hidroksida; – puferna raztopina, pH 10,4: v 2-litrsko merilno bučko se prenese 6,64 grama borove kisline, 8,00 gramov kalijevega klorida in 93,1 ml raztopine M natrijevega hidroksida: premeša se in napolni z destilirano vodo do oznake; – reagent I: 1 gram 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin5-ena (= 4- aminoantitipirin) se raztopi v 100 ml destilirane vode; – reagent II: 2 grama kalijevega ferocianida se raztopi v 100 ml destilirane vode; Reaganta I in II se mora hraniti v rjavih stekleničkah, stabilna pa sta samo približno štirinajst dni; – silikagel; – standardna raztopina: 10 miligramov čiste OFF raztopimo v 1 ml 0,1 M NaOH; razredčimo na 100 ml z 0,2 M raztopino natrijevega borata (1 ml = 100 (g). Za standardno raztopino razredčimo v razmerju 1: 10 s puferno raztopino. 4. Oprema – mlin za sekljanje ali drobljenje; – mešalnik; –1-litrska bučka za destilacijo z modificiranim separatorjem vrste Clevenger(**) in povratnim hladilnikom; – infra-rdeča kopel; – 200 ml lij ločnik; – graduirani valji 25 in 100 ml; – merilne bučke 25 in 100 ml; – 1 do 10 ml pipete; – 0,5 ml graduirane pipete; – spektrofotometer s 5 cm kivetami. 5. Metoda Vse sadje v vzorcu se prereže na polovico. Polovico vsakega sadeža se shrani za kvalitativno analizo na ostanke bifenila, OFF ali natrijevega ortofenil fenola. Druge polovice se združi in razreže v mlinu ali zdrobi, dokler se ne dobi homogene mešanice. Od te mešanice se odvzame najmanj dva 250 gramska podvzorca za analizo na naslednji način. Vsak podvzorec se prenese v mešalnik skupaj s 500 ml vode in meša, dokler se ne dobi zelo fine homogene mešanice, v kateri ni več mogoče zaznati mastnih delcev. 150 do 300 gramov vzorca pireja, odvisno od domnevne vsebnosti OFF, se prenese v 1-litrsko bučko za destilacijo s količino vode, ki zadošča, da se mešanico v bučki razredči do 500 gramov. Potem, ko se je dodalo 10 ml 70% ortofosforne kisline, nekaj poroznih zrn in 0,5 ml emulzije proti penjenju, se spoji bučko s separatorjem in povratnim hladilnikom. V separator se doda 10 ml di- isopentil etra in zmerno segreva na infra-rdeči kopeli, pri čemer pire ne sme zavreti ali se peniti. Po destilaciji, ki traja približno šest ur, se vsebina separatorja prelije v 200 ml lij ločnik ter spere separator in hladilnik s 60 ml cikloheksana ter nato še s 60 ml vode.Tekočine od spiranja se združi z vsebino v liju ločniku. Mešanico se močno stresa in, ko se fazi ločita, se vodno fazo zavrže. Za ekstrakcijo OFF, se organsko fazo močno petkrat pretrese, vsakokrat po tri minute, z 10 ml 4% natrijevega hidroksida. Alkalne raztopine se združi, nevtralizira do pH 9-10 z otorfosforjevo kislino v prisotnosti fenolftaleinskega papirja in razredči do 100 ml z destilirano vodo. Doda se ščepec silikagela, da se razbistri raztopina, ki je videti nekoliko motna. Raztopino se nato pretrese in filtrira skozi suh, fino-zrnat filter. Ker se obarvanje razvije z maksimalno točnostjo in natančnostjo pri količin OFF med 10 in 70 (g, se odpipetira alikvot vzorca med 0,5 do 10 ml raztopine, ob upoštevanju količin OFF, ki se jih lahko pričakuje. Vzorec se prenese v 25 ml merilno bučko; doda se 0,5 ml reagenta I, 10 ml puferne raztopine in nato 0,5 ml reagenta II. Mešanici se doda puferno raztopino do oznake in močno pretrese. Po petih minutah s spektrofotometrom se izmeri ekstinkcijo rdečega obarvanja pri 510 nm proti raztopini, ki ne vsebuje ekstrakta. Barva v tridesetih minutah ne izgubi intenzitete. Ovrednoti se iz standardne krivulje, ki se jo pripravi pod enakimi pogoji z uporabo standardne raztopine OFF. 6. Opažanja Za vsako analizo se priporoča, da se spektrofotometrično določanje opravi z dvakratno ponovitvijo z različnimi volumni nevtraliziranega alkalnega ekstrakta. Neobdelani citrusi dajejo s to metodo »slepo« vrednost: do 0,5 ppm za pomaranče in 0,8 ppm za limone. (**)slika modificiranega separatorja vrste CLEVENGER