Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA »Priloga: VI DOLOČITEV SKUPNE VSEBNOSTI VODE V KOSIH PERUTNINE (Kemijski preizkus) 1. Namen in obseg Ta metoda se uporablja za določanje skupne vsebnosti vode v kosih perutnine iz drugega odstavka 24. a člena tega pravilnika. Metoda vključuje določitev vsebnosti vode in beljakovin na vzorcih homogeniziranih kosov perutnine. Skupna vsebnost vode, kot je določena, se primerja z mejno vrednostjo, ki je podana s formulami iz točke 6.4 te priloge, da se ugotovi, ali je bila med predelavo vsrkana odvečna voda ali ne. Če analitik domneva, da je navzoča kakršnakoli snov, ki bi lahko vplivala na oceno, mora ustrezno ukrepati. 2. Razmejitev in postopki vzorčenja Metoda se uporablja za kose perutninskega mesa iz 24.a členu tega pravilnika. Velikosti vzorcev morajo biti: – pri piščančjih prsih in piščančjem fileju: polovica prsi brez kosti; – pri puranjih prsih, puranjih prsnih filejih in mesu nog brez kosti: kosi po približno 100 g; – pri drugih kosih: kot so opredeljeni v 8. členu tega pravilnika. V primeru zamrznjenih ali globoko zamrznjenih proizvodov v zbirni embalaži (deli v razsutem stanju) se lahko velika pakiranja, iz katerih bodo odvzeti vzorci, shranjujejo pri temperaturi 0 °C, dokler ni mogoče odstraniti posameznih kosov. 3. Načelo Vsebnost vode in beljakovin se določi v skladu s priznanimi metodami iz standardov SIST ISO ali drugimi validiranimi analiznimi metodami. Največja dovoljena skupna vsebnost vode v kosih perutnine se oceni iz vsebnosti beljakovin v kosih, ki jo je mogoče povezati z vsebnostjo fiziološke vode. 4. Naprave in reagenti 4.1 Tehtnica za tehtanje kosov in ovojev z natančnostjo tehtanja večjo od ± 1 g. 4.2 Kovinska sekira ali žaga za rezanje kosov v koščke ustrezne velikosti za sekljalnik. 4.3 Močan sekljalnik ali mešalnik, sposoben homogenizirati kose perutnine in njihove dele. Sekljalnik mora biti dovolj močan, da seseklja tudi zamrznjeno ali globoko zamrznjeno meso in kosti za pripravo homogenizirane mešanice, ki ustreza tisti, ki jo da sekljalnik, opremljen z diskom s 4 mm odprtino. 4.4 Naprava, kot je opredeljena v standardu SIST ISO 1442, za določanje vsebnosti vode. 4.5 Naprava, kot je opredeljena v standardu SIST ISO 937, za določanje vsebnosti beljakovin. 5. Postopek 5.1 Iz količine kosov perutnine, ki jo je treba preveriti, se vzame pet naključnih kosov, od katerih je bil vsak zamrznjen ali hlajen do začetka analize v skladu s točkami 5.2 do 5.6 te priloge. Analiza se lahko opravi na vsakem od petih kosov posebej ali iz petih kosov sestavljenega vzorca. Vzorci zamrznjenih ali hitro zamrznjenih proizvodov v zbirni embalaži iz točke 2 te priloge se lahko do začetka analize shranjujejo pri temperaturi 0 °C. 5.2 Priprava se začne v eni uri po tem, ko so kosi vzeti iz zamrzovalnika ali hladilnika. 5.3 (a) Zunanjost embalaže se obriše, tako da se odstranita led in voda na površini. Vsak kos se stehta in vzame iz ovoja. Ko se kosi razrežejo na manjše kose, se določi masa kosa perutnine do najbližjega grama, potem ko se odšteje teža kakršnegakoli odstranjenega ovojnega materiala ter se označi s »P(1)«. (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se določi skupna masa petih kosov, pripravljenih v skladu s točko 5.3 (a) te priloge ter označi s »P(5)«. 5.4 (a) Cel kos, katerega masa je »P(1)«, se seseklja v sekljalniku, kot je opredeljeno v točki 4.3 te priloge (in po potrebi tudi zmeša z mešalnikom), da se dobi homogeniziran material, iz katerega se potem lahko vzame vzorec, reprezentativen za vsak kos. (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se vseh pet kosov, katerih masa je P(5), seseklja s sekljalnikom, kot je opredeljeno v točki 4.3 te priloge (in po potrebi tudi zmeša z mešalnikom), da se dobi homogeniziran material, iz katerega se potem lahko vzameta dva vzorca, reprezentativna za pet kosov. Oba vzorca se analizirata, kot je opisano v točkah 5.5 in 5.6 te priloge. 5.5 Vzame se vzorec homogeniziranega materiala in se takoj uporabi za določitev vsebnosti vode v skladu s standardom SIST ISO 1442, da se dobi vsebnost vode »a%« ter dušika v skladu s standardom SIST ISO 937. Ta vsebnost dušika se spremeni v vsebnost surovih beljakovin »b%« tako, da se pomnoži s faktorjem 6,25. 6. Izračun rezultatov 6.1 (a) Masa vode (W) v vsakem kosu je dana z aP(1)/100 in masa beljakovin (RP) z bP(1)/100, obe pa sta izraženi v gramih. Določi se vsota mas vode (W5) in mas beljakovine (RP5) v petih analiziranih kosih. (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se določi povprečna vsebnost vode in beljakovin iz obeh analiziranih vzorcev, ki da a% oziroma b% Masa vode (W(5)) v petih kosih je podana z aP(5)/100 in masa beljakovin (RP(5)) z bP(5)/100, obe pa sta izraženi v gramih. 6.2 Povprečna masa vode (W(A)) in beljakovin (RP(A)) se izračuna tako, da se W(5) in RP(5) deli s pet. 6.3. Povprečna vrednost fiziološkega razmerja W/RP, določena po tej metodi, je: – piščančji file: 3,19 ± 0,12; – piščančja bedra in četrti beder: 3,78 ± 0,19; – puranji file: 3,05 ± 0,15; – puranje bedra: 3,58 ± 0,15; – meso puranjih nog brez kosti: 3,65 ± 0,17. 6.4 Ob domnevi, da znaša minimalna tehnično neizbežno vsrkana voda, ki je vsrkana med pripravo 2%, 4% ali 6% (*), odvisno od vrste proizvodov in uporabljene metode hlajenja, je največje dovoljeno razmerje W/RP, kot je določeno po tej metodi, naslednje: -------------------------------------------------------------------------------- Hlajenje Hlajenje Hlajenje na zraku s pršenjem s potapljanjem -------------------------------------------------------------------------------- Piščančji file brez kože 3,40 3,40 3,40 Piščančje prsi s kožo 3,40 3,50 3,60 Piščančja stegna, bedra, krače, bedra z delom hrbta, četrti nog, s kožo 4,05 4,15 4,30 Puranji file brez kože 3,40 3,40 3,40 Puranje prsi s kožo 3,40 3,50 3,60 Puranja stegna, bedra, krače s kožo 3,80 3,90 4,05 Meso puranjih beder brez kosti in -------------------------------------------------------------------------------- brez kože 3,95 3,95 3,95 -------------------------------------------------------------------------------- Če povprečno razmerje W(A)/RP(A) v petih kosih, kot se računa iz vrednosti v skladu s točko 6.2 te priloge, ne presega razmerja iz točke 6.4 te priloge, se šteje, da je pregledana količina kosov perutnine v skladu z določbami tega pravilnika. (*) Računano na podlagi kosa, brez vsrkane vode. Za file (brez kože) in meso puranjih beder brez kosti je vrednost 2% za vsako metodo hlajenja.«.