Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) in 6. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kazeinih in kazeinatih*
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje minimalne kakovosti in zdravstvene ustreznosti, ki jih morajo izpoljnevati kazeini in kazeinati ter njune mešanice v mleku (v nadaljnjem besedilu: izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi in so navedeni v prilogi 1 in 2, ki sta sestavni del tega pravilnika.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. kazeini so glavna beljakovina mleka, sprana in posušena, netopna v vodi. Pridobivajo se z usirjanjem posnetega mleka, in sicer:
– z dodajanjem kisline, ali
– z zakisanjem z mikroorganizmi, ali
– s pomočjo sirila, ali
– s pomočjo drugih encimov za koagulacijo mleka, ne da bi to vplivalo na možnost predhodne uporabe postopkov ionske izmenjave in postopke koncentracije;
2. užitni kisli kazein je kazein, ki se pridobiva z usirjanem s pomočjo tehnoloških pripomočkov in kultur bakterij, navedenih v d. točki I. poglavja priloge 1 tega pravilnika, in je v skladu s standardi, določenimi v II. poglavju priloge 1 tega pravilnika;
3. užitni sladek kazein je kazein, ki se pridobiva z usirjanjem s pomočjo tehnoloških pripomočkov in kultur bakterij, navedenih v d. točki I. poglavja priloge 1 tega pravilnika, in je v skladu s standardi, določenimi v II. poglavju priloge 1 tega pravilnika;
4. kazeinati so izdelki, ki se pridobivajo s sušenjem kazeinov, obdelanih s sredstvi za nevtralizacijo;
5. užitni kazeinati so kazeinati, ki se pridobivajo iz užitnih kazeinov s pomočjo nevtralizirajočih sredstev užitne kakovosti, navedenih v d. točki priloge 2 tega pravilnika, in so v skladu s standardi, določenimi v prilogi 2 tega pravilnika;
6. posneto mleko je mleko ene ali več krav, kateremu ni bilo ničesar dodanega in kateremu je bila zmanjšana samo vsebnost maščobe.
3. člen
(1) Za označevanje izdelkov v prometu se morajo uporabljati samo imena izdelkov navedena v prilogi 1 in 2 tega pravilnika.
(2) Oznake iz prejšnjega odstavka morajo biti vidne in čitljive.
4. člen
Izdelki iz priloge 1 in 2 tega pravilnika, ki so v prometu, morajo imeti na embalaži naslednje oznake, in sicer:
1. imena navedena v prilogi 1 in 2 tega pravilnika, če gre za kazeinate pa obvezno še oznako kationa ali kationov;
2. za izdelke, ki so v prometu kot mešanice pa:
– oznako »mešanica«, ki ji sledijo imena različnih izdelkov, ki sestavljajo mešanico, po padajočem vrstnem redu zastopanosti glede na celotno maso,
– oznako kation ali kationi, če gre za kazeinat ali kazeinate,
– vsebnost beljakovine, če gre za mešanice, ki vsebujejo kazeinate;
3. neto količina, izražena v kilogramih ali gramih;
4. ime in naslov oziroma firmo in sedež proizvajalca ali tistega, ki izdelek pakira ali prodajalca, s sedežem v Evropski uniji;
5. če gre za izdelke, uvožene iz držav nečlanic Evropske unije, ime države porekla;
6. datum proizvodnje ali druga oznaka, po kateri je mogoče določiti serijo (lot).
5. člen
(1) Če podatki iz 1., 2., 5. in 6. točke prejšnjega člena niso navedeni v jeziku, ki ga kupec brez težav razume, je promet z izdelki prepovedan, razen če se podatki kupcu posredujejo na drug način.
(2) Navedba podatkov iz 1., 2., 5. in 6. točke prejšnjega člena v več jezikih ni v nasprotju z zahtevo iz prejšnjega odstavka.
6. člen
Podatki iz tretje alinee 2. točke, 3., 4. in 5. točke 4. člena tega pravilnika, v primeru razsutega tovora pa še iz druge alinee 2. točke in 6. točke 4. člena tega pravilnika, se lahko navedejo samo v priloženih spremnih dokumentih.
7. člen
(1) Kadar se, na podlagi novih podatkov ali ponovne ocene prejšnjih, pojavi upravičen sum, da parameter, katerega vsebnost v izdelku, sicer ustreza zahtevam iz priloge 1 in 2 tega pravilnika, predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, lahko minister, pristojen za zdravje, začasno prepove ali omeji uporabo nekaterih določb tega pravilnika na območju Republike Slovenije.
(2) O ukrepu iz prejšnjega odstavka in o razlogih za njegovo sprejetje, ministrstvo, pristojno za zdravje, nemudoma obvesti druge države članice in Komisijo.
8. člen
Nazivna oziroma neto količina, dovoljena negativna odstopanja ter način označevanja nazivne oziroma neto količine za predpakirane izdelke morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.
9. člen
Vsi izdelki, ki vsebujejo osnovne materiale, navedene v prilogah 1 in 2 tega pravilnika, morajo biti toplotno obdelani tako, da je reakcija na fosfatazo negativna.
10. člen
Izdelki, ki so bili proizvedeni in označeni v skladu s pravilnikom o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv (Uradni list RS, št. 21/93, 71/97 – popr., 59/99, 2/00, 14/00, 71/00, 62/03 in 66/03) do 1. maja 2004, so lahko v prometu do porabe zalog.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv (Uradni list RS, št. 21/93, 71/97 – popr., 59/99, 2/00, 14/00, 71/00, 62/03 in 66/03), ki se nanašajo na kazein, kazeinate in precipitate kazeina.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-18/2004
Ljubljana, dne 15. marca 2004.
EVA 1998-2311-0030
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franci But l. r.
Soglašam!
Minister
za zdravje
dr. Dušan Keber l. r.
*Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo Sveta 83/417/EGS.
PRILOGA 1
STANDARDI ZA UŽITNE KAZEINE
I. STANDARDI, KI SE UPORABLJAJO ZA UŽITNI KISLI KAZEIN
a. Osnovni parametri sestave:
1. najvišja vsebnost vlage 10,0% (m/m);
2. najnižja vsebnost beljakovin, izračunano na osnovi suhega ekstrakta 90%
(m/m) od česar je najnižja vsebnost kazeina 95% (m/m);
3. najvišja vsebnost mlečne maščobe, izračunano na osnovi suhega ekstrakta
2,25%(m/m);
4. najvišja kislost, ki jo je mogoče titrirati, izraženo v ml decinormal
raztopine natrijevega hidroksida na g 0,27;
5. najvišja vsebnost pepela (vključno s P(2)O(5)) 2,5% (m/m);
6. najvišja vsebnost laktoze/mlečnega sladkorja brez vode 1% (m/m);
7. najvišja vsebnost usedline (zgoreli delci) 22,5 mg v 25 g.
b. Kontaminanti
Najvišja vsebnost svinca 1 mg/kg.
c. Nečistote
Tujki (kot so les ali kovinski delci, dlake ali delci insektov) v 25 g jih ni.
d. Neškodljivi tehnološki pripomočki in kulture bakterij, primerni za prehrano
ljudi:
(i) – mlečna kislina (E 270),
– klorovodikova kislina,
– žveplena kislina,
– citronska kislina,
– ocetna kislina
– ortofosforna kislina;
(ii) – sirotka,
– kulture bakterij, ki proizvajajo mlečno kislino.
e. Organoleptične lastnosti
1. vonj: brez neznanih vonjev;
2. videz: barva, od bele do smetanasto bele.
Izdelek ne sme vsebovati nobenih grudic, ki ne bi razpadle pod rahlim
pritiskom.
II. STANDARDI, KI SE UPORABLJAJO ZA UŽITNI SLADKI KAZEIN
a. Osnovni parametri sestave:
1. najvišja vsebnost vlage 10% m/m;
2. najnižja vsebnost beljakovin, izračunano na osnovi suhega ekstrakta, 84%
(m/m), od česar je najnižja vsebnost kazeina 95% (m/m);
3. najvišja vsebnost mlečne maščobe, izračunano na osnovi suhega ekstrakta, 2%
(m/m);
4. najnižja vsebnost pepela (vključno s P(2)O(5)) 7,50% (m/m);
5. najvišja vsebnost laktoze oziroma mlečnega sladkorja brez vode 1% (m/m);
6. najvišja vsebnost usedline (zgoreli delci) 22,5 mg v 25 g.
b. Kontaminanti
Najvišja vsebnost svinca 1 mg/kg.
c. Nečistote
Tujki (kot so les ali kovinski delci, dlake ali delci insektov) v 25 g jih ni.
d. Neškodljivi tehnološki pripomočki, primerni za prehrano ljudi:
– sirilo,
– drugi encimi za koagulacijo mleka.
e. Organoleptične lastnosti
1. vonj: brez neznanih vonjev;
2. videz: barva, od bele do smetanasto bele. Izdelek ne sme vsebovati nobenih
grudic, ki ne bi razpadle pod rahlim pritiskom.
PRILOGA 2
STANDARDI ZA UŽITNE KAZEINATE
a. Osnovni parametri sestave:
1. najvišja vsebnost vlage 8% (m/m);
2. najnižja vsebnost kazeina kot beljakovine mleka, izračunano na osnovi
suhega ekstrakta 88% (m/m);
3. najvišja vsebnost mlečne maščobe, izračunano na osnovi suhega ekstrakta
1,0% (m/m);
4. najvišja vsebnost laktoze brez vode 1,0% (m/m);
5. pH vrednost 6,0 do 8,0;
6. najvišja vsebnost usedline (zgoreli delci) 22,5 mg v 25 g.
b. Kontaminanti
Najvišja vsebnost svinca 1 mg/kg.
c. Nečistote
Tujki (kot so les ali kovinski delci, dlake ali delci insektov) v 25 g jih ni.
d. Neškodljivi tehnološki pripomočki, primerni za prehrano ljudi
(po izbiri sredstva za nevtralizacijo ali pufri)
e. Značilnosti
1. vonj: neznan okus in vonj;
2. videz: barve, od bele do smetanasto bele.
Izdelek ne sme vsebovati nobenih grudic, ki ne bi razpadle pod rahlim
pritiskom;
3. topnost: skoraj v celoti topni v destilirani vodi, razen kalcijevega
kazeinata.