Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA A) IMENA IZDELKOV IN OPREDELITVE POJMOV 1. Polbeli sladkor Prečiščena in kristalizirana saharoza, ustrezne in primerne tržne kakovosti, z naslednjimi značilnostmi: +--------------------+-----------------+ |a) polarizacija |najmanj 99,5 °Z | +--------------------+-----------------+ |b) vsebnost |največ 0,1% | |invertnega sladkorja|(m/m) | +--------------------+-----------------+ |c) izguba pri |največ 0,1% | |sušenju |(m/m) | +--------------------+-----------------+ 2. Sladkor ali beli sladkor Prečiščena in kristalizirana saharoza, ustrezne in primerne tržne kakovosti, z naslednjimi značilnostmi: +--------------------+-----------------+ |a) polarizacija |najmanj 99,7 °Z | +--------------------+-----------------+ |b) vsebnost |največ 0,04% | |invertnega |(m/m) | |sladkorja | | +--------------------+-----------------+ |c) izguba pri |največ 0,06% | |sušenju |(m/m) | +--------------------+-----------------+ |d) tip barve |največ devet | | |točk, določeno v | | |skladu s točko | | |a), točke B | +--------------------+-----------------+ 3. Ekstra beli sladkor Proizvod, ki po značilnostih ustreza 2. točki, vrstici a), b) in c) in katerega skupno število točk, določenih v skladu z določbami iz dela B, ni večje od osem in ni večje od: – 4 za tip barve, – 6 za vsebnost pepela, – 3 za barvo v raztopini. 4. Raztopina sladkorja 1) Vodna raztopina saharoze z naslednjimi značilnostmi: +----------------------+---------------+ |a) suha snov |najmanj 62% | | |(m/m) | +----------------------+---------------+ |b) vsebnost |največ 3% (m/m)| |invertnega sladkorja |računano na | |(razmerje med |suho snov | |fruktozo in dekstrozo | | | | | |1,0 ± 0,2) | | +----------------------+---------------+ |c) konduktometrično |največ 0,1% | |določeni pepel |(m/m)na suho | | |snov, določeno | | |v skladu s | | |točko b), točka| | |B | +----------------------+---------------+ |d) barva raztopine |največ 45 enot | | |ICUMSA | +----------------------+---------------+ 5. Raztopina invertnega sladkorja 1) Vodna raztopina saharoze, delno invertirana s hidrolizo, v kateri delež invertnega sladkorja ne prevladuje, z naslednjimi značilnostmi: +----------------------+---------------+ |a) suha snov |najmanj 62% | | |(m/m) | +----------------------+---------------+ |b) vsebnost |več kot 3% | |invertnega sladkorja |vendar največ | |razmerje med fruktozo |50% (m/m) | |in dekstrozo (1,0 ± |računano na | |0,2) |suho snov | +----------------------+---------------+ |c) konduktometrično |največ 0,4% | |določen pepel |utežno na suho | | |snov, določeno | | |v skladu s | | |točko b), točke| | |B | +----------------------+---------------+ 6. Sirup iz invertnega sladkorja 1) Vodna po možnosti kristalizirana razstopina saharoze delno invertirana s hidrolizo, v kateri vsebnost invertnega sladkorja (kvocient fruktoza/dekstroza 1,0 ± 0,1) presega 50% (m/m) računano na suho snov, vendar sicer ustreza zahtevam iz točke 5 a) in c). 7. Glukozni sirup Prečiščena in koncentrirana vodna raztopina hranljivih saharidov, dobljenih iz škroba in/ali inulina, z naslednjimi značilnostmi: +-------------------+------------------+ |a) suha snov |najmanj 70% (m/m) | +-------------------+------------------+ |b) ekvivalent |najmanj 20% (m/m) | |dekstroze |računano na suho | | |snov in izraženo | | |kot D-glukoza | +-------------------+------------------+ |c) sulfatni pepel |največ 1% na suho | | |snov | +-------------------+------------------+ 8. Sušeni glukozni sirup Delno sušen glukozni sirup z najmanj 93% (m/m) suhe snovi ki sicer ustreza zahtevam iz 7. točke, vrstice b) in c). 9. Dekstroza ali monohidrat dekstroze Prečiščena in kristalizirana D-glukoza, ki vsebuje eno molekulo kristalne vode in ima naslednje značilnosti: +-------------------+------------------+ |a) dekstroza (D- |najmanj 99,5% | |glukoza |utežno na suho | | |snov | +-------------------+------------------+ |b) suha snov |najmanj 90% | | |utežno | +-------------------+------------------+ |c) sulfatni pepel |največ 0,25% | | |utežno na suho | | |snov | +-------------------+------------------+ 10. Dekstroza ali brezvodna dekstroza Prečiščena in kristalizirana D-glukoza, ki ne vsebuje kristalne vode, ima najmanj 98% (m/m) računano na suho snov vendar sicer ustreza zahtevam iz 9. točke, vrstice a) in c). 11. Fruktoza Prečiščena, kristalizirana D-fruktoza, z naslednjimi značilnostmi: +---------------------+----------------+ |vsebnost fruktoze |minimalno 98% | +---------------------+----------------+ |vsebnost glukoze |maksimalno 0,5% | +---------------------+----------------+ |izguba pri sušenju |največ 0,5% | | |(m/m) | +---------------------+----------------+ |konduktometrično |največ 0,1% | |določen pepel |(m/m), določeno | | |v skladu s točko| | |b), točke B | +---------------------+----------------+ B) METODA ZA DOLOČANJE TIPA BARVE, KONDUKTOMETRIČNO DOLOČANJE PEPELA IN BARVE RAZTOPINE BELEGA IN EKSTRA BELEGA SLADKORJA, OPREDELJENEGA V 2. in 3. TOČKI DELA A Ena "točka" ustreza: a) pri tipu barve do 0,5 enote, izračunano po metodi Braunswick Institut for Agricultural and Sugar Industry Tehnology, kot je določeno v odstavku 2 poglavja A Priloge k Uredbi Komisije (EGS) št. 1265/69 z dne 1. julija 1969 (UL L 163, 4. 7. 1969) o metodah za določanje kakovosti sladkorja, ki ga odkupujejo intervencijske agencije1; b) pri vsebnosti pepela do 0,0018%, določeno po metodi Inernational Commssion uniform Methods of Sugar and analysis (ICUMSA), kot je opredeljeno v odstavku 1 poglavja A Priloge k Uredbi (EGS) št. 1265/69; c) pri barvi raztopine do 7,5 enote, določeno po metodi Inernational Commssion uniform Methods of Sugar and analysis (ICUMSA), kot je opredeljeno v odstavku 3 poglavja A Priloge k Uredbi (EGS) št. 1265/69. ------------------------------------------------- 1) Izraz "beli" se uporablja za: a) raztopino sladkorja, kadar barva raztopine ne presega 25 enot ICUMSA, določenih v skladu z metodo iz vrstice c), dela B. b) raztopino invertnega sladkorja in sirup iz invertnega sladkorja, katerih: – konduktometrično določen pepel ne presega 0,1%; – barva raztopine ne presega 25 enot ICUMSA, določenih v skladu z metodo iz točke c), dela B.