Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Priloga 1 METODE VZORČENJA ZA URADNI NADZOR NAD VSEBNOSTJO KOSITRA V ŽIVILIH V PLOČEVINKAH 1. Namen in področje uporabe Vzorčenje za izvajanje uradnega nadzora nad vsebnostjo kositra v živilih poteka v skladu s postopki iz te priloge. Tako dobljeni sestavljeni vzorci reprezentativno predstavljajo celoten lot. Skladnost z mejnimi vrednostmi za kositer, ki so predpisane v Uredbi Komisije (ES) št. 466/2001 z dne 8. marca 2001 o določitvi mejnih vrednosti nekaterih kontaminatov v živilih (UL L št. 77 z dne 16. 3. 2001, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Uredba Komisije (ES) 466/2001) se ugotavlja na podlagi vsebnosti, določenih v laboratorijskih vzorcih. 2. Opredelitve pojmov Lot: celotna količina živila, ki je bila dostavljena istočasno in za katero vzorčevalec ve ali domneva, da ima enake značilnosti, kot so poreklo oziroma proizvajalec, sorta oziroma vrsta, vrsta pakiranja, pakirnica, dobavitelj ali druge označbe. Sublot: prepoznavni del večjega lota, v katerem se izvaja vzorčenje. Vsak sublot mora biti fizično ločen od preostalega dela lota in prepoznaven. Primarni vzorec: količina materiala, odvzetega na posameznem mestu lota ali sublota. Sestavljeni vzorec: združeni primarni vzorci, vzeti iz lota ali sublota. Laboratorijski vzorec: vzorec, poslan za analizo v laboratorij. 3. Splošne določbe 3.1. Osebje Vzorčenje izvaja zdravstveni inšpektor. 3.2. Material za vzorčenje Vsak lot, ki je predmet preverjanja skladnosti, mora biti vzorčen posebej. 3.3. Previdnostni ukrepi Med vzorčenjem in pripravo vzorcev je potrebno paziti, da ne pride do pogojev, ki bi lahko vplivali na vsebnost kositra v vzorcih in posledično vplivali na analitsko določitev ali reprezentativnost sestavljenih vzorcev. 3.4. Primarni vzorci Če je le mogoče, je potrebno primarne vzorce odvzeti na različnih mestih, razporejenih po celotnem lotu ali sublotu. Vsako odstopanje od tega postopka se zapiše v zapisnik iz točke 3.8 te priloge. 3.5. Priprava sestavljenega vzorca Sestavljeni vzorec se pripravi z združitvijo vseh primarnih vzorcev, odvzetih iz lota ali sublota. Sestavljeni vzorec se v celoti homogenizira v laboratoriju. 3.6 Enakovredni laboratorijski vzorci Enakovredni laboratorijski vzorci za uradni nadzor, za potrebe nosilcev dejavnosti zaradi pridobitve drugega mnenja in za postopke na sodišču se odvzamejo iz homogeniziranega sestavljenega vzorca. 3.7. Shranjevanje in prevoz vzorcev Vsak vzorec se postavi v čisto inertno posodo, ki omogoča ustrezno zaščito pred onesnaženjem in pred poškodbami pri prevozu. Med prevozom ali skladiščenjem se upoštevajo vsi previdnostni ukrepi, s katerimi se preprečijo morebitne spremembe v sestavi vzorcev. 3.8. Zapečatenje in označevanje vzorcev Vsak vzorec, odvzet za uradni nadzor, se zapečati na mestu vzorčenja tako, da pečata ni mogoče odstraniti ne da bi se poškodoval, in označi na način, ki omogoča identifikacijo vzorcev. O vsakem vzorčenju se vodi uradni zapisnik, ki omogoča nedvoumno prepoznavanje vsakega lota, navaja datum in mesto vzorčenja, z vsemi dodatnimi informacijami, ki bi lahko bile analitiku v pomoč. 4. Načrti vzorčenja Z uporabljenim postopkom vzorčenja se zagotovi, da je sestavljeni vzorec reprezentativni del lota, od katerega je bil odvzet. 4.1. Število primarnih vzorcev Najmanjše število primarnih vzorcev, odvzetih iz enega lota ali sublota pločevink je navedeno v preglednici 1. Primarni vzorci, odvzeti iz vsake pločevinke predstavljajo vsebino pločevinke in morajo imeti enako maso ter se združijo v sestavljen vzorec (glej točko 3.5). Preglednica 1: Število pločevink (primarni vzorci-vsebina pločevink), ki se vzamejo za oblikovanje sestavljenega vzorca ---------------------------------------------- Število pločevink Število odvzetih v lotu ali sublotu pločevink ---------------------------------------------- 1 do 25 vsaj 1 pločevinka 26 do 100 vsaj 2 pločevinki > 100 5 pločevink ---------------------------------------------- Upošteva se, da se mejna vrednost za vsebnost kositra v živilu nanaša na vsebnost vsake posamezne pločevinke. Če je rezultat preskušanja iz sestavljenega vzorca manjši kot mejna vrednost, vendar blizu nje, in če obstaja sum, da posamezne pločevinke lahko presegajo mejno vrednost, je treba opraviti nadaljnja preizkušanja. 4.2. Vzorčenje v prodaji na drobno Vzorčenje živil v prodaji na drobno je treba opraviti, kadar je to mogoče, v skladu s postopki vzorčenja iz te priloge. Če to ni mogoče, se smejo uporabiti drugi učinkoviti postopki vzorčenja v prodaji na drobno pod pogojem, da zagotavljajo zadostno reprezentativnost za vzorčen lot. 5. Skladnost lota ali sublota s specifikacijo Za potrebe uradnega nadzora preskusni laboratorij analizira laboratorijski vzorec z vsaj dvema neodvisnima preskusoma in izračuna srednjo vrednost rezultatov. Lot je sprejemljiv, če srednja vrednost ne preseže mejne vrednosti, določene v Uredbi Komisije (ES) 466/2001 ob upoštevanju merilne negotovosti in popravku izkoristka. Lot ni skladen glede mejne vrednosti določene v Uredbi Komisije (ES) 466/2001, če srednja vrednost, brez utemeljenega dvoma, presega mejno vrednost ob upoštevanju merilne negotovosti in popravku izkoristka.
Priloga 2 PRIPRAVA VZORCA IN MERILA ZA ANALITSKE METODE ZA URADNI NADZOR NAD VSEBNOSTJO KOSITRA V ŽIVILIH V PLOČEVINKAH 1. Previdnostna in splošna načela za kositer Osnovna zahteva je pridobiti reprezentativen in homogen laboratorijski vzorec, ne da bi prišlo do sekundarnega onesnaženja. Analitik mora zagotoviti, da se vzorci med pripravo ne onesnažijo. Če je le možno, mora biti oprema, ki pride med pripravo v stik z vzorcem, izdelana iz inertnega materiala, npr. plastike, kot je polipropilen, PTFE (politetraflouretilen) ipd., in očiščena s kislino, da se kar najbolj zmanjša tveganje za onesnaženje. Za rezanje robov se lahko uporabi visoko kakovostno nerjavno jeklo. Za preskušanje se uporabi celoten vzorec, ki prispe v laboratorij. Samo zelo dobro homogenizirani vzorci zagotavljajo ponovljive rezultate. Obstaja več primernih specifičnih postopkov za pripravo vzorcev, ki se lahko uporabljajo. Primerni so postopki, opisani v standardu CEN »Foodstuffs – Determination of trace elements – Performance criteria, general considerations and sample preparation« (1), lahko pa se uporabljajo tudi drugi ustrezni postopki. 2. Priprava laboratorijskega vzorca Celoten sestavljeni vzorec se drobno zmelje (kjer je to ustrezno) in dobro premeša po postopku, s katerim se dokazano doseže popolna homogenizacija. 3. Razdelitev vzorcev za pridobitev drugega mnenja in postopke na sodišču. Enakovredni vzorci za uradni nadzor, za potrebe nosilcev dejavnosti zaradi pridobitve drugega mnenja in za postopke na sodišču se odvzamejo iz homogeniziranega materiala. 4. Analitska metoda, ki jo uporablja laboratorij in pogoji laboratorijskega nadzora 4.1. Opredelitve pojmov V nadaljevanju so navedene splošne opredelitve pojmov, ki jih mora laboratorij upoštevati: r = ponovljivost, vrednost manjša od absolutne razlike dveh posameznih rezultatov preskusa, dobljenih pod ponovljivimi pogoji (t. j. isti vzorec, isti analitik, ista aparatura, isti laboratorij in kratek časovni razmik), za katero se pričakuje, da bo dobljena z verjetnostjo 95% in zato je r = 2,8 × s(r). s(r) = standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih ponovljivosti. RSD(r) = relativni standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih ponovljivosti [(s(r) /) × 100], kjer je povprečje rezultatov vseh vzorcev, dobljenih pri pogojih ponovljivosti. R= obnovljivost, vrednost manjša od absolutne razlike dveh posameznih rezultatov preskusa, dobljenih pod pogoji obnovljivosti (npr. identični material, različni izvajalci, različni laboratoriji, z uporabo različne metode), za katero se pričakuje, da bo dobljena z verjetnostjo 95% in zato je R = 2,8 × s(R). s(R) = standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti. RSD(R) = relativni standardni odmik, izračunan iz rezultatov, dobljenih pri pogojih obnovljivosti [(s(R) /)× 100]; pri čemer je povprečje rezultatov vseh vzorcev, dobljenih pri pogojih obnovljivosti. HORRAT(r) = ugotovljeni RSD(r), deljen z vrednostjo RSD(r), ki je ocenjena s Horowitzevo enačbo, s podmeno, da je r = 0,66R. HORRAT(R) = ugotovljena vrednost RSD(R), deljena z vrednostjo RSD(R), izračunano iz Horowitzeve enačbe (2). U = razširjena negotovost, izračunana s faktorjem pokritja 2, ki ustreza približno 95-% stopnji zaupanja. 4.2. Splošne zahteve Analitske metode, ki se uporabljajo v okviru uradnega nadzora nad živili morajo biti v skladu s pravilnikom o uradnem zdravstvenem nadzoru nad živili (Uradni list RS, št. 73/03, 45/04 in 97/04). 4.3. Posebne zahteve Če posebne metode za določanje kositra v živilih v pločevinkah niso predpisane na ravni Skupnosti, laboratoriji lahko izberejo katero koli validirano metodo, pod pogojem, da izbrana metoda izpolnjuje izvedbena merila iz preglednice 2. Validacija naj po možnosti vključuje certificiran referenčni material. Preglednica 2: Izvedbena merila za analitske metode za določitev vsebnosti kositra v živilih v pločevinkah ------------------------------------------------------------------------- Parameter Vrednost/opomba ------------------------------------------------------------------------- Uporaba Živila, navedena v Uredbi Komisije (ES) 242/2004 z dne 12. februarja 2004, o spremembi Uredbe Komisije (ES) 466/2001 glede anorganskega kositra v živilih (Uradni list L št. 42 z dne 13. 2. 2004) Meja zaznavnosti Ne več kakor 5 mg/kg Meja določanja Ne več kakor 10 mg/kg Natančnost Vrednosti HORRAT(r) ali HORRAT(R) manj kakor 1,5 v medlaboratorijskih primerjalnih shemah Izkoristek 80-105% (kakor je navedeno v medlaboratorijskih primerjalnih shemah) ------------------------------------------------------------------------- Specifičnost Brez matričnih ali spektralnih interferenc ------------------------------------------------------------------------- 4.3.1. Izvedbena merila – Ocena (merilne) negotovosti Primernost analitske metode, ki jo laboratorij uporablja, se lahko oceni tudi na osnovi (merilne) negotovosti. Laboratorij lahko uporabi metodo, ki bo dala rezultate v okviru najvišje standardne negotovosti, ki se lahko izračuna z uporabo naslednje formule:
Če analitska metoda daje rezultate z merilnimi negotovostmi, ki so nižje od najvišje standardne negotovosti, je metoda enako primerna kakor tista metoda, ki izpolnjuje izvedbena merila iz preglednice 2. 4.4. Izračun izkoristka in poročanje rezultatov Rezultat analize se poroča z ali brez izkoristka. Navesti je treba tudi način poročanja in vrednost izkoristka. Analitski rezultat, kjer je upoštevan izkoristek, se uporablja za preverjanje skladnosti (glej točko 5 Priloge 1). Analitik mora upoštevati “Harmonised Guidelines for the Use of Recovery Information in Analytical Measurement” (3), ki jih je pripravil IUPAC/ISO/AOAC. Te smernice so v pomoč pri določanju faktorjev izkoristka. Analitski rezultat se poroča kot x±U, pri čemer je x rezultat analize in U merilna negotovost. 4.5. Standardi kakovosti za laboratorije Laboratoriji morajo ravnati v skladu s pravilnikom o uradnem zdravstvenem nadzoru nad živili (Uradni list RS, št. 73/03, 45/04 in 97/04). 4.6. Druga merila v zvezi s preskušanjem Preskušanje strokovnosti Sodelovanje v ustreznih shemah medlaboratorijskih primerjalnih preskušanj, ki so v skladu z “International Harmonised Protocol for the Proficiency Testing of (Chemical) Analytical Laboratories”, ki je bil pripravljen pod pokroviteljstvom IUPAC/ISO/AOAC. Nekatere od teh shem posebej vključujejo določanje vsebnosti kositra v živilih, zato je priporočljivejše sodelovanje pri taki shemi, kakor pri splošni shemi za določanje kovin v živilih. Notranje obvladovanje kakovosti Laboratoriji morajo biti sposobni dokazati, da so postopki za notranje obvladovanje kakovosti vzpostavljeni. Iz tega naslova se lahko navedejo “ISO/AOAC/IUPAC Guidelines on Internal Quality Control in Analytical Chemistry Laboratories” (5) Priprava vzorca Paziti je treba, da se ves kositer v vzorcu prenese v raztopino za analizo. Zlasti postopek za razklop vzorca mora zagotavljati, da nobena vrsta hidroliziranega SnIV ni oborjena (to pomeni vrste, kot so kositrov oksid SnO(2), Sn(OH)(4), SnO(2).H(2)O). Vzorci se pripravijo v 5 mol/l HCl. Zaradi hlapnosti SnCl(4), raztopina ne sme zavreti. VIRI 1. BS EN 13804:2002: Foodstuffs – Determination of trace elements – Performance criteria, general considerations and sample preparation, CEN, Rue de Stassart 36, B-1050 Brussels. 2. W Horwitz, “Evaluation of Analytical Methods for Regulation of Foods and Drugs”, Anal. Chem., 1982, 54, 67A – 76A. 3. ISO/AOAC/IUPAC Harmonised Guidelines for the Use of Recovery Information in Analytical Measurement. Uredili Michael Thompson, Steven L R Ellison, Ales Fajgelj, Paul Willetts and Roger Wood, Pure Appl. Chem., 1999, 71, 337 – 348. 4. ISO/AOAC/IUPAC International Harmonised Protocol for Proficiency Testing of (Chemical) Analytical Laboratories, Uredili M Thompson and R Wood, Pure Appl. Chem., 1993, 65, 2123 – 2144 (Objavljeno tudi v J. AOAC International, 1993, 76, 926). 5. ISO/AOAC/IUPAC International Harmonised Guidelines for Internal Quality Control in Analytical Chemistry Laboratories, Uredili M Thompson and R Wood, Pure Appl. Chem., 1995, 67, 649 – 666.