Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2005 z dne 24. 2. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2005 z dne 24. 2. 2005

Kazalo

526. Pravilnik o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj, stran 1363.

Na podlagi tretjega in četrtega odstavka 134. člena v povezavi s prvim odstavkom 104. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Ta pravilnik v skladu s prilogo V Direktive 2003/87/ES Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 13. oktobra 2003 o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov v Skupnosti in o spremembi Direktive Sveta 96/61/ES (UL L št. 275 z dne 25. 10. 2003, str. 32) določa merila za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov (v nadaljnjem besedilu: emisije TGP) in pogoje, ki jih mora izpolnjevati pravna ali fizična oseba, da pridobi pooblastilo za njegovo preverjanje, skladno z zakonom, ki ureja varstvo okolja.
(2) Poročilo o emisijah TGP je dokument, ki ga mora v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, in Odločbo Komisije 2004/156/ES z dne 29. januarja 2004 o določitvi smernic za spremljanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov v skladu z Direktivo 2003/87/ES Evropskega Parlamenta in Sveta (UL L št. 59 z dne 26. 2. 2004, str.1; v nadaljnjem besedilu: Odločba 2004/156/ES) pripraviti upravljavec naprave, za katero je treba pridobiti dovoljenje za izpuščanje TGP, za preteklo koledarsko leto, v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: poročilo).
(3) Preveritelj je pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje s tem pravilnikom predpisane pogoje in pridobi od ministrstva, pristojnega za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), pooblastilo za preverjanje poročila.
(4) Preverjanje poročila (v nadaljnjem besedilu: preverjanje) je preizkušanje in ocenjevanje poročila ter podatkov in metod, uporabljenih pri njegovem sestavljanju, in na podlagi tega dajanje neodvisnega strokovnega pisnega mnenja o tem, ali poročilo v vseh pomembnejših pogledih podaja resničen, pravilen in ustrezen prikaz izvajanja monitoringa emisij TGP v skladu s tem pravilnikom, zakonom, ki ureja varstvo okolja, in Odločbo 2004/156/ES.
(5) Drugi izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot po določbah zakona, ki ureja varstvo okolja.
II. MERILA ZA PREVERJANJE POROČILA
2. člen
(1) Preveritelj mora v okviru preverjanja preučiti način izvajanja monitoringa emisij TGP, določenega v dovoljenju za izpuščanje TGP, in vsebino poročila. Preveritelj na podlagi tega pripravi neodvisno strokovno pisno mnenje o tem, ali poročilo podaja resničen, pravilen in ustezen prikaz izvajanja monitoringa emisij TGP ter tako pridobljenih podatkov in informacij, zlasti pa:
1. podatkov o dejavnostih, ki povzročajo emisije TGP in z njimi povezanimi meritvami in izračuni emisij TGP,
2. izbire in uporabe emisijskih faktorjev v skladu z Odločbo 2004/156/ES,
3. uporabljenih izračunov, s katerimi je bila določena celotna količina emisije TGP iz naprave,
4. primernost izbire in uporabe metod merjenja, če so bile le-te uporabljene za izvedbo monitoringa emisij TGP.
(2) Preveritelj mora zagotoviti strokovno, objektivno, nepristransko, nediskriminatorno preverjanje, pri tem pa upoštevati tudi temeljna revizijska načela v skladu s predpisi o revidiranju.
(3) Preveritelj mora pri preverjanju upoštevati, ali je upravljavec naprave, katerega poročilo je predmet preverjanja, vključen v sistem okoljevarstvenega vodenja organizacij skladno z zakonom, ki ureja varstvo okolja.
(4) Preverjanje lahko neposredno izvaja samo strokovnjak, ki ima potrdilo iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika.
(5) Preveritelj mora dati ministrstvu na njegovo zahtevo vse podatke o preverjanju.
3. člen
(1) Preverjanje lahko opravlja več preveriteljev, pogodbo o preverjanju z upravljavcem naprave pa mora skleniti le eden od njih, ki prevzema tudi polno odgovornost za izvedbo preverjanja.
(2) Preveritelj mora od upravljavca naprave pred začetkom preverjanja dobiti zagotovilo, da bo za preverjanje poročila lahko dobil vso dokumentacijo, ki jo potrebuje za preverjanje poročila, lahko pa tudi kadarkoli vstopil v poslovne prostore upravljavca ali v napravo, pregledal njeno delovanje, odvzel vzorce in izvedel druga dejanja, ki so potrebna za preverjanje poročila.
(3) Preveritelj mora zavrniti preverjanje in izdelavo pisnega mnenja, če upravljavec naprave ne zagotovi izpolnjevanja zahtev iz prejšnjega odstavka.
4. člen
(1) Preverjanje obsega izdelavo in izvedbo načrta preverjanja, pripravo poročila o preverjanju in izdajo pisnega mnenja skladno z zakonom, ki ureja varstvo okolja.
(2) Preveritelj mora izdelati načrt preverjanja na podlagi strateške analize in analize tveganja.
5. člen
(1) Strateška analiza vključuje analizo vseh dejavnosti, ki potekajo v napravi in prispevajo k emisiji TGP. Zaradi tega mora imeti preveritelj pregled nad vsemi dejavnostmi in njihovim pomenom za emisije TGP.
(2) Strateška analiza vsebuje pregled in seznanitev z dokumentacijo, na podlagi katere je mogoče oceniti naravo, obseg in kompleksnost preverjanja za posamezno napravo, zlasti pa:
1. naravo, obseg in kompleksnost opreme in procesov, ki prispevajo k emisiji TGP, vključno z meritvami in evidencami o energetskih proizvodih, surovinah in zunanjih vplivih, ter njihov vpliv na izvajanje dejavnosti v obdobju, za katerega je treba pripraviti poročilo;
2. sistem upravljanja s podatki, merjenje in dokumentiranje surovin in emisij, združevanje in arhiviranje podatkov o emisijah TPG, vključno z obstojem notranjega sistema nadzora, ali vključenost v sistem okoljevarstvenega vodenja organizacij (EMAS), uporabe standarda ISO 14001 ali drugega podobnega sistema upravljanja s podatki in njihovega dokumentiranja;
3. shemo organiziranosti upravljavca, vključno z navedbo organizacijske strukture, ki se ukvarja z upravljanjem, vzdrževanjem in dokumentiranjem podatkov, povezanih z emisijami TGP.
6. člen
Preveritelj pri strateški analizi upošteva zlasti:
1. dovoljenje za izpuščanje TGP in metodologijo izvajanja monitoringa, ki je določena v dovoljenju,
2. izvajanje dejavnosti in proizvode,
3. podeljene emisijske kupone iz državnega načrta razdelitve emisijskih kuponov,
4. spremembe pri upravljavcu v obdobju, za katerega je treba pripraviti poročilo, zlasti če gre za nakupe, odlaganja, spremembo proizvodov ali proizvodnega procesa,
5. obstoj in ovrednotenje virov emisij TGP in podatkov o teh emisijah,
6. obstoj sistemov iz 2. točke drugega odstavka prejšnjega člena,
7. ravnanje s podatki posamičnih virov emisij TGP in
8. obstoj informacijskega sistema o emisijah TGP.
7. člen
(1) Analiza tveganja vključuje preverjanje vseh virov emisij TGP iz naprave glede na zanesljivost podatkov iz posameznega vira in njegov prispevek k celotni emisiji TGP iz naprave.
(2) Preveritelj mora na podlagi analize podatkov jasno navesti tiste vire, katerih podatki predstavljajo visoko tveganje za napako, in druge vidike izvajanja monitoringa in poročila, ki lahko prispevajo k napakam pri določitvi celotne količine emisij TGP naprave. Ta analiza vključuje zlasti izbiro emisijskih faktorjev in načina izračunavanja emisije TGP, potrebnih za določitev emisij iz posameznih virov.
(3) Preveritelj mora pri preverjanju upoštevati tudi metode nadzorovanja tveganja, ki jih je z namenom zmanjšanja stopnje nezanesljivosti uporabil upravljavec naprave.
8. člen
(1) Preveritelj izdela načrt preverjanja v pisni obliki, v njem pa opredeli predmet in način preverjanja.
(2) Načrt preverjanja vsebuje zlasti:
1. način preverjanja izvajanja monitoringa, določenega v zakonu, ki ureja varstvo okolja, in Odločbi 2004/156/ES,
2. načrt vzorčenja podatkov in informacij,
3. opredelitev pogovorov s pristojnimi osebami upravljavca,
4. določitev ogleda naprave na kraju in ocene virov emisije TGP in
5. določitev pregleda dokumentacije in podatkov.
9. člen
(1) Preveritelj izvede načrt preverjanja z uporabo običajnih postopkov pregledovanja dokumentacije, razgovori z osebjem upravljavca, z opazovanji in s pridobivanjem ustreznih podatkov ter informacij iz drugih virov.
(2) Kadar je to potrebno, izvede preveritelj preverjanje podatkov in informacij iz poročila na kraju naprave. Pri tem preveritelj z naključno kontrolo določi zanesljivost podatkov in informacij iz poročila.
10. člen
(1) Preveritelj po opravljenem preverjanju pripravi poročilo o preverjanju, ki ga skupaj s pisnim mnenjem izda upravljavcu naprave v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja.
(2) Poročilo o preverjanju in pisno mnenje tvorita celovit dokument in morata biti sestavljena v slovenskem jeziku.
(3) Poročilo o preverjanju in pisno mnenje morata vsebovati:
1. firmo in sedež preveritelja z navedbo njegovega pooblastila,
2. firmo in sedež upravljavca,
3. datum, ko je bilo preverjanje pri upravljavcu naprave končano,
4. osebno ime in podpis strokovnjaka iz četrtega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki je preverjanje neposredno izvajal, z navedbo njegovega potrdila, in
5. datum, žig in podpis odgovorne osebe preveritelja.
(4) Preveritelj mora hraniti dokumentacijo o opravljenem preverjanju deset let od dneva zaključka preverjanja.
11. člen
Poročilo o preverjanju mora poleg podatkov iz tretjega odstavka prejšnjega člena vsebovati zlasti:
1. natančno navedbo poročila, ki je bilo predmet preverjanja, vključno z obdobjem, ki ga poročilo zajema,
2. obseg preverjanja,
3. osnovo, na kateri je bilo pripravljeno pisno mnenje,
4. potrditev natančnosti izvajanja monitoringa, določenega v dovoljenju o izpuščanju TGP,
5. navedbo podatkov o skupni količini emisije TGP za posamezno dejavnost, ki je predmet preverjanja,
6. opis izvedbe načrta preverjanja in
7. opis kakovosti podatkov, zlasti glede tega, ali manjkajo, so napačno prikazani ali so napačni.
12. člen
(1) Pisno mnenje mora poleg podatkov iz tretjega odstavka 10. člena tega pravilnika vsebovati oceno o stopnji resničnosti, pravilnosti in natančnosti poročila.
(2) Pisno mnenje je lahko pritrdilno ali odklonilno.
(3) Preveritelj s pritrdilnim mnenjem oceni, da poročilo resnično, pravilno in ustrezno prikazuje izvajanje monitoringa, če:
1. upravljavec naprave lahko dokaže visoko stopnjo zanesljivosti podatkov, pri čemer se za dokaz visoke stopnje zanesljivosti šteje, da:
– med podatki ni neskladja,
– so bili podatki zbrani v skladu z ustreznimi znanstvenimi metodami, in
– so ustrezne navedbe o napravi popolne in skladne,
2. ugotovi, da podatki o skupni količini emisije TGP bistveno ne odstopajo od podatkov, do katerih je preveritelj prišel sam, pri čemer se za bistveno odstopanje šteje, če manjkajoči ali napačno prikazani podatki ali napake skupaj ne presegajo pet odstotkov celotne količine emisije TGP.
(4) Preveritelj z odklonilnim mnenjem oceni, da poročilo ne prikazuje izvajanja monitoringa resnično, pravilno in natančno, če pogoji iz prejšnjega odstavka niso izpolnjeni.
13. člen
(1) Preveritelj mora dati ministrstvu na njegovo zahtevo vse podatke o postopkih preverjanja in strokovnjakih, ki so preverjali poročilo.
(2) Ministrstvo mora zagotoviti varovanje podatkov iz prejšnjega odstavka, ki so poslovna tajnost v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe.
III. POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI PREVERITELJ
14. člen
Preverjanje lahko opravlja v okviru svoje dejavnosti fizična ali pravna oseba, ki pridobi pooblastilo ministrstva za preverjanje poročila (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo) in izpolnjuje druge pogoje, predpisane s tem pravilnikom.
15. člen
(1) Oseba, ki želi pridobiti pooblastilo iz prejšnjega člena, mora biti organizirana in delovati po standardu SIST EN 45011 v obsegu preverjanja.
(2) Oseba iz prejšnjega odstavka dokazuje izpolnjevanje pogoja iz prejšnjega odstavka z akreditacijsko listino po predpisih o akreditaciji.
(3) Akreditacijski organ mora v skladu s predpisi o akreditaciji dati ministrstvu na njegovo zahtevo vse podatke v zvezi s postopkom akreditacije in o akreditiranih preveriteljih.
(4) Ministrstvo mora zagotoviti varovanje podatkov iz prejšnjega odstavka, ki so poslovna tajnost, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe.
16. člen
(1) Oseba, ki želi pridobiti pooblastilo, mora imeti zaposlena vsaj dva strokovnjaka, ki imata potrdilo o usposobljenosti za izvajanje preverjanja.
(2) Potrdilo iz prejšnjega odstavka izda ministrstvo strokovnjaku, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. ima najmanj univerzitetno izobrazbo s področja naravoslovnih ali tehničnih znanosti ali ekonomije,
2. obvlada slovenski in angleški jezik,
3. ima ustrezne strokovne izkušnje, potrebne za preverjanje poročila,
4. ima ustrezna strokovna znanja, potrebna za preverjanje poročila, in
5. ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper premoženje ali gospodarstvo.
(3) Strokovne izkušnje iz 3. točke prejšnjega odstavka, potrebne za preverjanje poročila, obsegajo najmanj štiri leta delovnih izkušenj, pridobljenih pri:
1. načrtovanju, gradnji ali delovanju naprav, za katere morajo njihovi upravljavci pridobiti dovoljenje za izpuščanje TGP,
2. načrtovanju, vodenju ali optimiranju tehnologij in proizvodnih procesov v dejavnostih po predpisih o vrsti naprav dejavnosti in TGP,
3. opravljanju del na področju revidiranja, davčnega svetovanja, računovodstva ali drugih del s področja analize podatkov o poslovnih procesih,
4. preverjanju organizacij za vključitev v sistem EMAS po predpisih o varstvu okolja ali
5. drugih podobnih delih.
(4) Za dokazilo o izpolnjevanju pogojev iz 1. in 2. točke drugega odstavka tega člena in prejšnjega odstavka se šteje diploma, certifikat, potrdilo, izpis ali druga listina, iz katere je razvidno izpolnjevanje teh pogojev, za dokazilo iz 4. točke drugega odstavka tega člena pa potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu strokovnega znanja iz drugega odstavka 19. člena tega pravilnika.
(5) Potrdilo iz prvega odstavka tega člena velja tri leta od njegove izdaje. Ministrstvo veljavnost potrdila podaljša za enako obdobje, če njegov imetnik najkasneje tri mesece pred njegovim iztekom zaprosi za njegovo podaljšanje in predloži potrdilo o ponovnem uspešnem preizkusu strokovnega znanja in dokazilo iz 5. točke drugega odstavka tega člena.
17. člen
(1) Strokovna znanja iz 4. točke drugega odstavka prejšnjega člena, potrebna za preverjanje poročila, obsegajo:
1. poznavanje mednarodnih pravnih aktov, ki se nanašajo na emisije TGP,
2. poznavanje pravnih aktov, standardov in priporočil Evropske unije, ki se nanašajo na naprave, ki lahko povzročijo onesnaževanje večjega obsega, in na emisije TGP,
3. poznavanje predpisov Republike Slovenije, ki urejajo vprašanja iz 1. in 2. točke tega odstavka, in
4. obvladovanje načinov pridobivanja vseh podatkov in informacij iz posameznega vira emisije v napravi, zlasti pa zbiranje, merjenje, izračunavanje in poročanje o emisijah.
(2) Ministrstvo v svetovnem spletu objavi katalog strokovnih znanj iz prejšnjega odstavka.
(3) Strokovna znanja iz prvega odstavka tega člena se preverijo s preizkusom znanja.
18. člen
(1) Ministrstvo najmanj enkrat letno v dnevnem časopisu, ki pokriva območje cele države, in v svetovnem spletu objavi javni poziv, s katerim pozove zainteresirane strokovnjake k preizkusu strokovnega znanja.
(2) Javni poziv iz prejšnjega odstavka vsebuje kraj in datum preizkusa strokovnega znanja, ki ne sme biti prej kot v dveh mesecih od dneva objave javnega poziva.
(3) K preizkusu strokovnega znanja se lahko prijavi le oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 1. in 2. točke drugega odstavka 16. člena tega pravilnika, o čemer k pisni prijavi iz prejšnjega odstavka priloži ustrezna dokazila.
(4) Kandidat za preizkus strokovnega znanja se lahko prijavi k preizkusu znanja najkasneje štiri tedne pred datumom za preizkus znanja, določenim v javnem pozivu. Kandidat za preizkus znanja se lahko odjavi od preizkusa znanja najkasneje en teden pred preizkusom, sicer se šteje, da preizkusa ni opravil.
19. člen
(1) Kandidat za preizkus strokovnega znanja opravlja preizkus strokovnega znanja pisno in ustno pred komisijo, ki jo za obdobje treh let imenuje minister, pristojen za okolje. Komisijo sestavljajo najmanj trije člani, ki izmed sebe izvolijo predsednika komisije in njegovega namestnika. Člani komisije so lahko le osebe, ki imajo najmanj univerzitetno izobrazbo in pet let delovnih izkušenj na področju varstva okolja.
(2) Komisija preizkusi strokovno znanje posameznega kandidata in mu izda potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu strokovnega znanja, če z večino glasov ugotovi, da je kandidat uspešno opravil preizkus znanja.
(3) Kandidat je uspešno opravil preizkus znanja, če je pravilno odgovoril najmanj na dve tretjini postavljenih vprašanj.
(4) Kandidat, ki ni uspešno opravil preizkusa strokovnega znanja, lahko preizkus ponavlja v roku, ki ga določi ministrstvo. Ponovno opravljanje preizkusa znanja ni mogoče pred pretekom enega meseca.
(5) O poteku preizkusa strokovnega znanja zapisnikar vodi zapisnik in opravlja tudi druge administrativno-tehnične naloge za komisijo.
(6) V zapisnik se vpišejo sestava komisije iz prvega odstavka tega člena, kraj in datum opravljanja preizkusa znanja, seznam kandidatov, ki so preizkus uspešno opravili in seznam kandidatov, ki preizkusa niso uspešno opravili. Zapisnik podpišejo člani komisije in zapisnikar.
(7) Komisija izda kandidatu potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu strokovnega znanja najkasneje v osmih dneh od dneva opravljanja preizkusa strokovnega znanja. Potrdilo velja za obdobje, za katerega je izdano potrdilo iz prvega odstavka 16. člena tega pravilnika.
(8) Oseba iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika, ki je pridobila potrdilo o usposobljenosti za izvajanje preverjanja se mora nenehno izobraževati v okviru strokovnih znanj iz prvega odstavka 17. člena tega pravilnika.
20. člen
(1) Oseba iz 14. člena tega pravilnika, ki želi pridobiti pooblastilo, mora zavarovati svojo odgovornost za škodo, ki jo zaradi izvedbe preverjanja, ki ni bilo izvedeno v skladu s tem pravilnikom, lahko povzroči upravljavcu naprave pri izpolnjevanju njegovih obveznosti predaje emisijskih kuponov ali možnostjo začasne prepovedi trgovanja v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, ali tretji osebi s kršitvijo pogodbe o izvedbi preverjanja.
(2) Za opredelitev zavarovalne vsote se uporabljajo določbe predpisov o revidiranju, ki urejajo zavarovanje odgovornosti.
21. člen
(1) Oseba iz 14. člena tega pravilnika mora za pridobitev pooblastila ministrstvo zaprositi s pisno vlogo, ki vsebuje:
1. firmo in sedež osebe, in
2. akreditacijsko listino iz drugega odstavka 15. člena tega pravilnika.
(2) Oseba iz prejšnjega odstavka, ki je akreditacijsko listino iz 2. točke prejšnjega odstavka pridobila v drugi državi članici Evropske unije, mora poleg te listine predložiti še dokazilo o izpolnjevanju pogojev iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika in prejšnjega člena.
(3) Ministrstvo izda pooblastilo z odločbo.
22. člen
(1) Ministrstvo vodi evidenco o izdanih potrdilih iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika in pooblastilih skladno s predpisi o varstvu okolja.
(2) Evidenca o izdanih potrdilih iz prejšnjega odstavka vsebuje osebno ime in naslov stalnega ali začasnega prebivališča osebe, ki je pridobila potrdilo, in podatke o potrdilu.
(3) Evidenca o izdanih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena vsebuje firmo in sedež preveritelja in podatke o pooblastilu.
23. člen
(1) Preveritelj mora kot zaupne varovati vse podatke, dejstva in okoliščine, za katere je izvedel pri opravljanju preverjanja.
(2) Družbeniki, delničarji, člani nadzornega sveta, člani uprave ali drugi zaposleni delavci preveritelja ali druge osebe, ki so jim v zvezi z njihovim delom oziroma opravljanjem storitev za preveritelja na kakršenkoli način dostopni zaupni podatki iz prejšnjega odstavka, teh podatkov ne smejo sporočati tretjim osebam niti jih sami izkoriščati ali omogočiti, da bi jih izkoriščale tretje osebe.
24. člen
(1) Preveritelj mora biti neodvisen od upravljavca naprave, katerega poročilo je predmet preverjanja.
(2) Preveritelj ne sme opravljati preverjanja pri upravljavcu naprave, če:
1. ima lastninski delež v pri upravljavcu naprave,
2. ima upravljavec naprave lastninski delež pri preveritelju,
3. je oseba, ki se po predpisih o revidiranju šteje za povezano osebo z upravljavcem naprave,
4. ima z njim sklenjeno pogodbo o izvajanju monitoringa emisij TGP ali drugega dela, povezanega z emisijo TGP, razen preverjanja poročila,
5. osebe, ki so zaposlene ali najete pri upravljavcu naprave, opravljajo kakršnokoli delo za preveritelja,
6. je bil pri upravljavcu naprave vključen v načrtovanje, svetovanje, dobavo, izvedbo ali delovanje naprave,
7. je povezan z upravljavcem naprave na drug način in bi zaradi te povezave lahko obstajal dvom v neodvisnost in nepristranskost preveritelja.
25. člen
Ministrstvo preveritelju pooblastilo odvzame, če:
1. sam tako zahteva,
2. ne izpolnjuje več pogojev iz 15., 16. ali 20. člena tega pravilnika,
3. je v vlogi iz 21. člena tega pravilnika navedel netočne ali neresnične podatke ali predložil neresnična dokazila,
4. je kršil zahteve o varovanju zaupnih podatkov iz 23. člena tega pravilnika, kar je bilo ugotovljeno s pravnomočno sodbo sodišča, ali
5. je ministrstvo s pravnomočno odločbo ugotovilo, da je huje kršil določbe tega pravilnika o preverjanju.
26. člen
(1) Ministrstvo ima pri izvajanju nadzora pravico kadarkoli samo opraviti izredno naknadno preverjanje poročila, ki ga je preveril preveritelj, ali pa za to določi drugega preveritelja.
(2) Če ministrstvo pri opravljanju nadzora ugotovi, da je preveritelj huje kršil določbe tega pravilnika o preverjanju, izda o tem odločbo.
(3) Za hujšo kršitev določb tega pravilnika o preverjanju se šteje, če:
1. preveritelj po lastni krivdi pravočasno ne izdela poročila o preverjanju in pisnega mnenja, kar je bilo ugotovljeno s pravnomočno sodbo sodišča,
2. preveritelj izdela pomanjkljivo ali zavajajoče poročilo o preverjanju ali pisno mnenje,
3. za preveritelja izvaja neposredno preverjanje oseba, ki nima veljavnega potrdila iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika, ali
4. preveritelj krši zahtevo o neodvisnosti iz 24. člena tega pravilnika.
(4) Stroške izrednega naknadnega preverjanja nosi ministrstvo.
(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka ima ministrstvo pravico in dolžnost od preveritelja izterjati vračilo stroškov izrednega naknadnega preverjanja, če je bilo s pravnomočno odločbo ugotovljena hujša kršitev določb tega pravilnika o preverjanju.
27. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika opravlja ministrstvo.
IV. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA
28. člen
Ministrstvo prvič objavi javni poziv iz drugega odstavka 18. člena tega pravilnika v enem mesecu po izdaji kataloga znanj iz drugega odstavka 17. člena tega pravilnika.
29. člen
(1) Ne glede na določbe 21. člena tega pravilnika mora oseba iz 14. člena tega pravilnika, ki želi pridobiti pooblastilo, predložiti dokazilo iz 2. točke prvega odstavka 21. člena tega pravilnika najkasneje 1 leto od dneva, ko je akreditacijski organ po predpisih o akreditiranju obvestil ministrstvo, da je mogoče začeti postopek za pridobitev akreditacijske listine po določbah 15. člena tega pravilnika.
(2) Ministrstvo o dejstvu iz prejšnjega odstavka obvesti osebo, ki je pridobila pooblastilo pred rokom iz prejšnjega odstavka.
(3) Če oseba v roku iz prvega odstavka tega člena ministrstvu ne predloži akreditacijske listine, ji ministrstvo pooblastilo z odločbo odvzame.
(4) Oseba, ki želi pridobiti pooblastilo pred rokom iz prvega odstavka tega člena, mora k vlogi, poleg podatkov iz 1. točke prvega odstavka 21. člena tega pravilnika, predložiti tudi dokazila iz drugega odstavka 16. člena tega pravilnika in dokazila o izpolnjevanju zahtev iz 20. člena tega pravilnika.
30. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-01-15/2005
Ljubljana, dne 25. januarja 2005.
EVA 2004-2511-0370
Janez Podobnik l. r.
Minister
za okolje in prostor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti