Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2005 z dne 24. 2. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2005 z dne 24. 2. 2005

Kazalo

590. Odlok o priznanjih Občine Kozje, stran 1401.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Kozje (Uradni list RS, št. 64/99, 98/00) je Občinski svet občine Kozje na 18. redni seji dne 17. 2. 2005 sprejel
O D L O K
o priznanjih Občine Kozje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrsto priznanj, pogoje, postopek in način podeljevanja priznanj Občine Kozje, njihovo obliko ter način vodenja evidence podeljenih priznanj.
2. člen
Priznanja Občine Kozje se podeljujejo zaslužnim občanom, drugim posameznikom, podjetjem, družbam, zavodom, društvom ter drugim pravnim osebam za dosežke na področju gospodarstva, šolstva, kulture, športa, ekologije, zaščite in reševanja, zdravstva ter na drugih področjih človekove ustvarjalnosti, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in popolnejšemu življenju občanov in ki imajo pomen za razvoj in ugled Občine Kozje.
3. člen
O podelitvi priznanj Občine Kozje odloča Občinski svet občine Kozje na predlog Komisije za nagrade, priznanja in odlikovanja (v nadaljevanju: komisija).
Župan občine lahko podeli priznanja v primerih, ki so določeni v tem odloku.
4. člen
Sredstva za priznanja iz tega odloka se zagotovijo v proračunu občine.
II. PRIZNANJA OBČINE KOZJE
5. člen
Priznanja Občine Kozje so:
– Naziv častni občan Občine Kozje,
– Zlati grb Občine Kozje,
– Srebrni grb Občine Kozje,
– Bronasti grb Občine Kozje,
– Grb Občine Kozje,
– Denarna nagrada.
6. člen
Naziv častni občan Občine Kozje je najvišje priznanje Občine Kozje.
Naziv se podeljuje posameznikom za posebno pomembna dejanja, delo in zasluge, ki pomenijo izjemen in trajen prispevek k razvoju, ugledu in uveljavljanju Občine Kozje v Republiki Sloveniji ali na mednarodnem področju.
S podelitvijo naziva častni občan se vrednoti življenjsko delo posameznika, ki je usmerjeno v napredek in v korist Občine Kozje.
7. člen
Z nazivom častni občan se dobitniku podelijo naslednje častne pravice:
– vabljen je in ima prost vstop na vse prireditve, ki jih organizira ali pri organizaciji sodeluje Občina Kozje,
– brezplačno prejema vse publikacije, ki jih izdaja ali pri njihovi izdaji sodeluje Občina Kozje,
– vabljen je na različne sprejeme, ki jih prireja Občina Kozje,
– vabljen je na svečane seje Občinskega sveta občine Kozje…
8. člen
Zlati grb Občine Kozje se podeljuje posameznikom, družbam, zavodom, skupnostim, društvom in drugim pravnim osebam za izredno življenjsko delo ali vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za ugled in razvoj Občine Kozje.
V koledarskem letu se lahko podeli največ en zlati grb.
9. člen
Srebrni grb Občine Kozje se podeljuje posameznikom, družbam, zavodom, skupnostim, društvom in drugim pravnim osebam za pomembne dosežke v daljšem obdobju (praviloma več kot eno leto) in kot spodbuda za nadaljnje delo.
V koledarskem letu se lahko podeli največ en srebrni grb.
10. člen
Bronasti grb Občine Kozje se podeljuje posameznikom, družbam, zavodom, skupnostim, društvom in drugim pravnim osebam za pomembne dosežke v krajšem obdobju (praviloma v obdobju enega leta) in kot spodbuda za nadaljnje delo.
V koledarskem letu se lahko podeli največ en bronasti grb.
11. člen
Denarna nagrada se podeljuje zavodom, skupnostim, društvom in drugim pravnim osebam za pomembne dosežke na področju njihovega delovanja in kot spodbuda za nadaljnje delo.
V koledarskem letu se praviloma lahko podelijo dve denarni nagradi.
Višino denarne nagrade določi komisija s sklepom.
12. člen
Priznanje grb občine je masiven stekleni objekt v obliki prisekanega stožca višine 26 cm. Spodnji premer stolpa je 10 cm, premer venca s cinami na vrhu pa 6 cm. S sprednje strani je stožec obrušen v ravno steno, v spodnji širini 6 cm in zgoraj 3 cm. Na tej ravni površini je prilepljen z zgornjim robom 7 cm pod vencem kovinski reliefni odlitek grba. Spodnji del stožca je do približne višine 7 cm votel v premeru ca. 5 cm. Votlina je obarvana s prosojno zeleno barvo in predstavlja hrib, ki ob lomu svetlobe učinkuje kot trojna vzpetina na samem občinskem grbu. Kristalni objekt predstavlja grajski obrambni stolp kot osrednji atribut grba Občine Kozje.
Pod grbom je peskan napis:
– ZLATI GRB OBČINE KOZJE,
– SREBRNI GRB OBČINE KOZJE,
– BRONASTI GRB OBČINE KOZJE,
– GRB OBČINE KOZJE.
13. člen
Sestavni del priznanja je listina.
14. člen
Župan lahko na predlog osnovne šole ob zaključku šolskega leta podeli knjižno ali drugo primerno praktično nagrado učencem, ki so v posameznem šolskem letu dosegli odličen učni rezultat ali dosegli izjemne uspehe na različnih tekmovanjih.
Župan lahko podeli tudi posebna priznanja dijakom in študentom, ki so dosegli nadpovprečne uspehe.
III. POSTOPEK IZBIRE
15. člen
Predlagatelji za podelitev priznaj Občine Kozje so lahko fizične osebe, politične stranke, krajevne skupnosti, podjetja, društva ter druge organizacije in skupnosti.
Predlagatelj zase ne more vložiti predloga za podelitev priznanja.
16. člen
Priznanja Občine Kozje se podeljujejo na podlagi javnega razpisa. Razpis za podelitev priznaj objavi komisija na krajevno običajen način najkasneje dva meseca pred občinskim praznikom.
Z razpisom se objavijo:
– vrsto in število priznanj,
– kriteriji za podelitev priznanj,
– podatki, ki jih mora vsebovati predlog,
– rok, do katerega morajo biti poslani predlogi.
17. člen
Predloge za podelitev naziva častni občan zbira komisija skozi vse leto brez javnega razpisa, morebiten dokončen predlog za podelitev pa poda komisija občinskemu svetu hkrati s predlogom za podelitev ostalih priznanj.
18. člen
Brez razpisa se na podlagi predloga župana lahko podeli Grb Občine Kozje ob določeni svečani priložnosti, uglednim gostom in delegacijam, ob jubileju ali prazniku.
Če se podelitev priznanja predlaga za izkazano izredno požrtvovalnost, hrabrost ali človekoljubnost, se priznanje podeli brez razpisa takoj, ko je to mogoče.
O dodelitvi priznanja odloča komisija.
19. člen
Predlog mora biti pisen in mora vsebovati:
– naziv in ime predlagatelja,
– ime in priimek predlaganega prejemnika priznanja ter osnovne osebne podatke,
– obrazložitev predloga,
– morebitne dokumente, ki potrjujejo dejstva v obrazložitvi.
20. člen
Komisija obravnava predloge za podelitev priznanj najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga.
Komisija obravnava le predloge, ki so bili podani pravočasno. Predloge, ki niso bili posredovani pravočasno, komisija zavrne.
Komisija lahko:
– zahteva od predlagatelja, da predlog dopolni,
– predlog zavrne, če ni dovolj ali ustrezno utemeljen,
– zaprosi za mnenje ustrezne strokovne institucije, občinske organe ali druge ustrezne organizacije.
21. člen
Komisija sprejme ustrezen sklep z utemeljitvijo o podelitvi priznanj in ga posreduje občinskemu svetu v obravnavo in odločanje.
Komisija pri podelitvah ni vezana na predlog predlagatelja za vrsto priznanja, ki ga podeli. Komisija lahko odloči, da posamezne vrste priznanja ne podeli.
22. člen
Pri obravnavi posameznega predloga komisija oceni, ali so dosežki kandidata izredni in pomenijo prispevek k razvoju oziroma promociji občine v taki meri, kot predvideva odlok.
23. člen
Kadar je več predlogov, kot je razpisanih priznanj, komisija predloge točkuje po naslednjem kriteriju:
a) pomen za družbeni in gospodarski razvoj občine:
– povprečen 5 točk,
– nadpovprečen 10 točk,
– izjemen 15 točk;
b) prispevek promovira občino:
– v regiji 5 točk,
– v državi 10 točk,
– v tujini 20 točk;
c) prispevek ima pomen:
– za ožji del občine 5 točk,
– za lokalno skupnost 10 točk,
– za državo 20 točk.
Če komisija uporabi točkovanja, predlaga kandidata, ki je dobil najvišje število točk.
24. člen
V primeru, da je podano več predlogov za naziv častni občan, se naziv dodeli posamezniku, ki je vsaj 20 let pomembno vplival na dogajanja in dejavnosti v občini, ki so bistveno vplivala na njen razvoj ali je v tem časovnem obdobju s svojimi vrhunskimi rezultati prispeval pomemben delež k ugledu občine. Pomemben delež k ugledu občine predstavljajo tudi državna in regijska priznanja ter priznanja mednarodnih institucij, ki jih je posameznik prejel za uspehe na svojem področju dela.
Za podelitev naziva častnega občana mora predlog, ob upoštevanju kriterijev iz tega člena odloka, pri točkovanju iz 21. člena tega odloka doseči najmanj 30 točk.
25. člen
Nagrajenec lahko prejme samo eno priznanje za isti dosežek. Nagrajenec lahko praviloma dobi priznanje večkrat, vendar praviloma naslednjo šele po preteku 5 let od zadnje podelitve.
26. člen
Komisija obvesti predlagatelje, kateri predlogi niso bili uvrščeni v predlog za občinski svet, o odločitvi komisije z napotitvijo, da prijavo ponovijo na prvi naslednji razpis.
V primeru ponovne prijave istega predloga komisija ob pogoju, da še obstajajo razlogi za podelitev priznanja iz 2. člena tega odloka, dodeli temu predlogu dodatnih 10 točk.
27. člen
Komisija v času do odločitve občinskega sveta, ne daje javnosti informacij o vloženih predlogih in predlaganih kandidatih za priznanja.
28. člen
Priznanja praviloma izroča župan, če je župan odsoten pa podžupan.
Priznanja se izročijo na svečani seji občinskega sveta ob praznovanju občinskega praznika, lahko pa tudi na svečan način ob posebnih slovesnostih ali s svečanim sprejemom ob dogodkih in datumih, pomembnih za občino ali dobitnike priznanj na dan, ki je čim bližje takšnemu datumu.
IV. EVIDENCA PODELJENIH PRIZNANJ
29. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem priznanj opravlja Občinska uprava občine Kozje.
Celostno gradivo v zvezi s podelitvijo priznanj je javno in je na vpogled na občinski upravi.
30. člen
Priznanja se vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko z naslednjimi podatki:
– zaporedno številko,
– ime in priimek ali naziv ter osnovne podatke o prejemniku,
– vrsta priznanja,
– datum seje, na kateri je bilo odločeno o podelitvi priznanja ter številka sklepa občinskega sveta, datum izročitve priznanja.
V. KONČNI DOLOČBI
31. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o podeljevanju priznanj Občine Kozje (NAŠ GLAS, št. 20/1996).
32. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-0001/2005-18/02
Kozje, dne 17. februarja 2005.
Župan
Občine Kozje
Dušan Andrej Kocman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti