Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) in prvega odstavka 8. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ), izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika
o splošnem označevanju predpakiranih živil
1. člen
V Pravilniku o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05 in 64/05 – popr.) se v prvem odstavku 1. člena besedilo »in Direktive Komisije 2002/67/ES z dne 18. julija 2002 o označevanju živil, ki vsebuje kinin in kofein (UL L št. 191 z dne 19. 7. 2002, str. 20)« nadomesti z besedilom », Direktive Komisije 2002/67/ES z dne 18. julija 2002 o označevanju živil, ki vsebuje kinin in kofein (UL L št. 191 z dne 19. 7. 2002, str. 20) in Direktive Komisije 2005/26/ES z dne 21. marca 2005 o določitvi seznama živilskih sestavin ali snovi, začasno izključenih iz Priloge IIIa Direktive 2000/13/ES (UL L št. 75 z dne 22. 3. 2005, str. 33)«.
2. člen
V 38. členu se dodata nova četrti in peti odstavek, ki se glasita:
»(4) Ne glede na določbe prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena se določeni izdelki iz sestavin, ki so navedene v prilogi 4 tega pravilnika, začasno do roka, določenega s tem pravilnikom, ne smejo navesti na označbi živila.
(5) Izdelki iz prejšnjega odstavka so navedeni v prilogi 6 tega pravilnika.«
3. člen
V prilogi 5 se besedilo »Slaščice ali pijače, ki vsebujejo 100 mg/kg ali več glicirizinske kisline« nadomesti z besedilom »Sladkorni izdelki ali pijače, ki vsebujejo 100 mg/kg ali več glicirizinske kisline« in besedilo »Slaščice ali pijače, ki vsebujejo 4 g/kg ali več glicirizinske kisline« nadomesti z besedilom »Sladkorni izdelki, ki vsebujejo 4 g/kg ali več glicirizinske kisline«.
4. člen
(1) Za prilogo 5 se doda nova priloga 6.
(2) Priloga, ki je sestavni del tega pravilnika, vsebuje prilogo 6.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
5. člen
Izdelki, navedeni v prilogi 6, se ne smejo navajati na označbi živil do 25. novembra 2007.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 25. novembra 2005.
Št. 324-01-25/2005
Ljubljana, dne 28. julija 2005.
EVA 2005-2311-0205
Marija Lukačič l. r.
Ministrica
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
Andrej Bručan l. r.
Minister
za zdravje
PRILOGA
PRILOGA 6
+-------------------------+--------------------------------------+
| SESTAVINE | IZDELKI IZ SESTAVIN |
+-------------------------+--------------------------------------+
|Žita, ki vsebujejo gluten| Glukozni sirupi na osnovi pšenice, |
| | vključno z dekstrozo; maltodekstrini|
| | na osnovi pšenice; glukozni sirupi |
| | na osnovi ječmena; žita, ki se |
| | uporabljajo pri destilatih za žganja|
+-------------------------+--------------------------------------+
| Jajca | Lizocim (proizveden iz jajc), ki se |
| | uporablja za vino; albumin |
| | (proizveden iz jajc), ki se |
| | uporablja kot sredstvo za bistrenje |
| | vina in jabolčnika |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Ribe | Ribja želatina, ki se uporablja kot |
| | nosilna snov za vitamine in arome, |
| | ribja želatina ali želatina iz |
| | ribjih mehurjev, ki se uporabljajo |
| | kot sredstvo za bistrenje vina in |
| | jabolčnika |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Soja | Povsem rafinirano sojino olje in |
| | maščobe; naravne zmesi tokoferola |
| | (E306); naravni D-alfa-tokoferol, |
| | naravni D-alfa-tokoferol acetat, |
| | naravni D-alfa-tokoferol sukcinat iz|
| | soje, rastlinski steroli in estri |
| | rastlinskih sterolov iz sojinega |
| | olja, rastlinski estri stanola, |
| | proizvedeni iz sterolov iz sojinega |
| | olja |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Mleko | Sirotka, ki se uporablja pri |
| | destilatih za žganja; laktitol; |
| | proizvodi iz mleka (kazein), ki se |
| | uporabljajo kot sredstvo za |
| | bistrenje jabolčnika in vina |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Oreški | Oreški, ki se uporabljajo pri |
| | destilatih za žganja; oreški |
| | (mandlji, orehi), ki se uporabljajo |
| | (kot arome) za žganja |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Zelena | Olje iz listov in semen zelene; |
| | oljna smola iz semen zelene |
+-------------------------+--------------------------------------+
| Gorčica | Gorčično olje; olje iz gorčičnega |
| | semena; oljna smola iz gorčičnega |
| | semena |
+-------------------------+--------------------------------------+