Na podlagi petega odstavka 10. člena Zakona o veterinarskih merilih skladnosti (Uradni list RS, št. 93/05) izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o dodatnih veterinarskih pogojih za uvoz določenih živil živalskega izvora
1. člen
Ta pravilnik določa dodatne veterinarske pogoje za uvoz na teritorij EU določenih živil živalskega izvora (v nadaljnjem besedilu: živila) v skladu z Direktivo Sveta 92/118 EGS z dne 17. decembra 1992 o zahtevah zdravstvenega varstva živali in javnozdravstvenega varstva, ki urejajo trgovino in uvoz v Skupnost za izdelke, ki niso predmet navedenih zahtev, določenih v posebnih pravilih Skupnosti iz priloge A (I) Direktive 89/662/EGS, glede povzročiteljev bolezni pa v Direktivi 90/425/EGS (UL L št. 62 z dne 15. 3. 1993, str. 49, z vsemi spremembami).
2. člen
Živila po tem pravilniku so:
– predelane živalske beljakovine (ocvirki, mesna moka in svinjske kože v prahu);
– topljene živalske maščobe.
3. člen
(1) Iz veterinarskih dokumentov, ki spremljajo pošiljko predelanih živalskih beljakovin pri uvozu, mora biti razvidno:
– da so bili po obdelavi izvedeni vsi varnostni ukrepi za preprečitev ponovne kontaminacije živil;
– da je bila pred odpremo pošiljke na teritorij EU opravljena preiskava na salmonelo in da je bil rezultat negativen.
(2) Uradni veterinar mejne veterinarske postaje (v nadaljnjem besedilu: uradni veterinar MVP) po pregledu veterinarskih dokumentov opravi uradno vzorčenje na salmonelo:
– vsake pošiljke v razsutem stanju;
– naključno izbranih pošiljk pakiranih oziroma embaliranih živil.
(3) Po šestih zaporednih negativnih rezultatih preiskav na salmonelo pošiljk v razsutem stanju lahko uradni veterinar MVP nadaljnje pošiljke proizvodov v razsutem stanju iz te tretje države vzorči naključno.
(4) V primeru pozitivnega rezultata na salmonelo Veterinarska uprava Republike Slovenije ukrepa v skladu s pravilnikom, ki ureja veterinarske preglede proizvodov pri vnosu na teritorij EU iz tretjih držav.
(5) Uradni veterinar MVP hrani evidence o rezultatih vzorčenj najmanj tri leta.
4. člen
Če je bil v zadnjih 12 mesecih pred uvozom topljenih živalskih maščob v tretji državi, iz katere se uvaža, izbruh katere od bolezni živali, obvezno mednarodno prijavljivih v skladu s pravilnikom, ki ureja kužne bolezni, mora pošiljko spremljati spričevalo o zdravstveni ustreznosti živil, v katerem je navedeno:
a) da so bile topljene živalske maščobe obdelane z enim od naslednjih postopkov toplotne obdelave:
– najmanj 70 °C za najmanj 30 minut,
– najmanj 90 °C za najmanj 15 minut,
– minimalna temperatura 80 °C v kontinuiranem sistemu topljenja;
b) da so bili oprema in prevozna sredstva, ki so prišli v stik z nezaščitenimi topljenimi živalskimi maščobami, pred uporabo očiščeni in pregledani oziroma da so bile topljene živalske maščobe embalirane v embalažo za enkratno uporabo in da so bili izvedeni vsi zaščitni ukrepi za preprečitev ponovne kontaminacije.
5. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o posebnih veterinarskih pogojih za trgovanje in uvoz določenih proizvodov živalskega izvora, namenjenih za prehrano ljudi (Uradni list RS, št. 25/04 in 93/05 – ZVMS).
6. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-473/2004
Ljubljana, dne 26. maja 2006
EVA 2006-2311-0061
Marija Lukačič l.r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano