Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2007 z dne 30. 10. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2007 z dne 30. 10. 2007

Kazalo

4917. Pravilnik o določitvi pogojev zdravstvenega varstva živali, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo in distribucijo živil živalskega izvora, stran 13431.

Na podlagi prvega odstavka 23. člena Zakona o veterinarskih merilih skladnosti (Uradni list RS, št. 93/05) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o določitvi pogojev zdravstvenega varstva živali, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo in distribucijo živil živalskega izvora
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
(1) Ta pravilnik določa pogoje zdravstvenega varstva živali, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo in distribucijo živil živalskega izvora ter izdelkov, pridobljenih iz njih, v skladu z Direktivo Sveta 2002/99/ES z dne 16. decembra 2002 o predpisih v zvezi z zdravstvenim varstvom živali, ki urejajo proizvodnjo, predelavo, distribucijo in uvoz proizvodov živalskega izvora, namenjenih prehrani ljudi (UL L št. 18 z dne 23. 1. 2003, str. 11).
(2) Pogoji zdravstvenega varstva živali, določeni s tem pravilnikom, ne vplivajo na izvajanje pravilnika, ki ureja veterinarske preglede proizvodov živalskega izvora pri trgovanju na teritoriju Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU), pravilnika, ki ureja veterinarske preglede proizvodov pri vnosu na teritorij EU iz tretjih držav, in predpisov, navedenih v Prilogi I, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
2. člen
(pomen izrazov)
Poleg izrazov, določenih z Uredbo (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. januarja 2002 o določitvi splošnih načel in zahtevah živilske zakonodaje, ustanovitvi Evropske agencije za varnost hrane in postopkih, ki zadevajo varnost hrane (UL L št. 31 z dne 1. 2. 2002, str. 1), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (ES) 575/2006 z dne 7. aprila 2006 o spremembi Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta glede števila in poimenovanja stalnih znanstvenih svetov Evropske agencije za varnost hrane (UL L št. 100, z dne 8. 4. 2006, str. 3) in izrazov, določenih s pravilnikom, ki ureja veterinarske preglede proizvodov pri vnosu na teritorij EU iz tretjih držav, se za namen tega pravilnika uporabljajo naslednji izrazi:
1. vse stopnje proizvodnje, predelave in distribucije pomenijo vse stopnje, vključno s primarno pridelavo živil živalskega izvora, do vključno postopkov skladiščenja, prevoza, prodaje ali dobave končnemu potrošniku;
2. živila živalskega izvora (v nadaljnjem besedilu: živila) so proizvodi, pridobljeni od živali, in izdelki, pridobljeni iz teh proizvodov, namenjeni za prehrano ljudi, vključno z živimi živalmi, če so pripravljene za takšno uporabo.
II. POGOJI ZDRAVSTVENEGA VARSTVA ŽIVALI
3. člen
(splošni pogoji zdravstvenega varstva živali)
(1) Nosilci živilske dejavnosti morajo v vseh stopnjah proizvodnje, predelave in distribucije živil upoštevati ukrepe, določene s tem pravilnikom, za preprečevanje širjenja bolezni, ki se prenašajo med živalmi.
(2) Živila morajo biti pridobljena od živali, ki izpolnjujejo pogoje iz predpisov, ki urejajo zdravstveno varstvo živali.
(3) Živali iz prejšnjega odstavka morajo:
a) prihajati z gospodarstva, obrata, regije ali dela regije, za katerega ne veljajo omejitve v zvezi z zdravstvenim varstvom živali in v zvezi s proizvodi, pridobljenimi iz teh živali, določene s predpisi iz Priloge I tega pravilnika;
b) biti, v primeru mesa in mesnih izdelkov, zaklane oziroma predelane v obratu, v katerem med zakolom oziroma med predelavo niso bile prisotne živali, trupi ali deli trupov živali, okuženih z boleznimi, navedenimi v predpisih iz Priloge I tega pravilnika, oziroma ni obstajal sum okužbe s temi boleznimi ali je bil sum izključen;
c) v primeru akvakultur in njihovih proizvodov, ustrezati pravilniku, ki ureja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati akvakulture in njihovi proizvodi za trgovanje na teritoriju EU.
4. člen
(dovoljena odstopanja)
(1) Ne glede na določbe prejšnjega člena je pod pogoji iz tega pravilnika in ob upoštevanju ukrepov, določenih s predpisi iz Priloge I tega pravilnika, dovoljena proizvodnja, predelava in distribucija živil iz regije ali dela regije, za katero veljajo omejitve v zvezi z zdravstvenim varstvom živali, pod naslednjimi pogoji:
– da živila niso proizvedena iz živali oziroma proizvodov, pridobljenih iz teh živali, ki izvirajo z gospodarstev, ki so okužena ali za katere obstaja sum, da so okužena;
– da se živila usposobijo po postopkih iz Priloge III, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika;
– da se živila iz prejšnje alinee pred predpisanim usposabljanjem označi v skladu s Prilogo II, ki je sestavni del tega pravilnika, če predpisi Skupnosti ne določajo drugače;
– da se živila, dokler niso usposobljena v skladu s Prilogo III tega pravilnika, pridobivajo, obdelujejo, prevažajo in skladiščijo prostorsko ali časovno ločeno od živil, proizvedenih iz živali oziroma proizvodov, pridobljenih iz teh živali, ki izpolnjujejo pogoje iz predpisov glede zdravstvenega varstva živali;
– da prevoz živil izven regije ali dela regije, za katero veljajo omejitve v zvezi z zdravstvenim varstvom živali, preden so predpisano usposobljena, odobri uradni veterinar Veterinarske uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS).
(2) Postopki usposabljanja iz Priloge III tega pravilnika se morajo izvesti v obratih, ki jih posebej v ta namen po uradni dolžnosti določi VURS, potem ko ugotovi, da obrat lahko zagotovi izvajanje postopkov usposabljanja v skladu s Prilogo III.
(3) Proizvodnja, predelava in distribucija proizvodov iz akvakultur, ki ne izpolnjujejo pogojev iz prejšnjega člena, je dovoljena v skladu z določbami pravilnika, ki ureja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati akvakulture in njihovi proizvodi za trgovanje na teritoriju EU.
III. KONČNI DOLOČBI
5. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o določitvi pogojev zdravstvenega varstva živali, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo in distribucijo živil živalskega izvora (Uradni list RS, št. 75/05).
6. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-19/2007
Ljubljana, dne 17. avgusta 2007
EVA 2007-2311-0002
Iztok Jarc l.r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
                                                       Priloga I

   Živalske bolezni, ki vplivajo na proizvodnjo, predelavo in
distribucijo živil, in predpisi, ki določajo ukrepe za njihov
nadzor

+------------------------+-------------------------------------+
|    Živalska bolezen    |               Predpis               |
+------------------------+-------------------------------------+
|Klasična prašičja kuga  |Pravilnik, ki ureja ukrepe za        |
|                        |ugotavljanje, preprečevanje in       |
|                        |zatiranje klasične prašičje kuge –   |
|                        |Pestis suum                          |
+------------------------+-------------------------------------+
|Afriška prašičja kuga   |Pravilnik, ki ureja ukrepe za        |
|                        |ugotavljanje, preprečevanje in       |
|                        |zatiranje afriške prašičje kuge      |
+------------------------+-------------------------------------+
|Slinavka                |Pravilnik, ki ureja ukrepe za nadzor,|
|in parkljevka           |zatiranje in preprečevanje širjenja  |
|                        |slinavke in parkljevke               |
+------------------------+-------------------------------------+
|Aviarna influenca       |Pravilnik, ki ureja ukrepe za        |
|                        |ugotavljanje, preprečevanje in       |
|                        |zatiranje aviarne influence          |
+------------------------+-------------------------------------+
|Atipična kokošja kuga   |Pravilnik, ki ureja ukrepe za        |
|                        |ugotavljanje, preprečevanje in       |
|                        |zatiranje atipične kokošje kuge      |
+------------------------+-------------------------------------+
|Goveja kuga, kuga       |Predpis, ki ureja ukrepe za          |
|drobnice in             |ugotavljanje, preprečevanje in       |
|prašičja|vezikularna    |zatiranje goveje kuge, kuge drobnice |
|bolezen                 |in prašičje vezikularne bolezni      |
+------------------------+-------------------------------------+
|Bolezni akvakulture     |Pravilnik, ki ureja ukrepe za nadzor |
|                        |nad določenimi boleznimi rib (ISA,   |
|                        |VHS in IHN), pravilnik, ki ureja     |
|                        |pogoje, ki jih morajo izpolnjevati   |
|                        |akvakulture in njihovi proizvodi za  |
|                        |trgovanje na teritoriju EU in        |
|                        |pravilnik, ki ureja bolezni živali   |
+------------------------+-------------------------------------+
                                                    Priloga II

   Oznaka zdravstvene ustreznosti za sveže meso, ki izvira z
regije ali dela regije, za katerega veljajo omejitve glede
zdravstvenega varstva živali

   (1) Oznaka zdravstvene ustreznosti za sveže meso je
sestavljena iz dveh diagonalnih premic, ki se sekata v sredini
žiga na način, ki zagotavlja čitljivost podatkov na žigu.
   (2) Namesto oznake zdravstvene ustreznosti iz prejšnjega
odstavka je dovoljena uporaba ovalne oznake zdravstvene
ustreznosti, ki mora biti ovalne oblike, široka najmanj 6,5 cm
in visoka 4,5 cm ter mora vsebovati naslednje jasno čitljive
podatke:
   – v zgornjem delu kratico imena države SI ali ime države
SLOVENIJA z velikimi tiskanimi črkami, ki ji sledi številka
veterinarske odobritve obrata;
   – v spodnjem delu z velikimi črkami kratico ES;
   – dve diagonalni premici, ki se križata na sredini oznake na
način, da ne zakrivata ostalih podatkov na oznaki.
   (3) Črke morajo biti visoke najmanj 0,8 cm, številke pa
najmanj 1 cm.
   (4) Oznaka zdravstvene ustreznosti mora poleg podatkov iz
prejšnjega odstavka vsebovati tudi oznako, na podlagi katere je
mogoče identificirati veterinarja, ki je meso pregledal.
   (5) Oznaka zdravstvene ustreznosti mora biti nameščena pod
neposrednim nadzorom uradnega veterinarja, odgovornega za
izvajanje veterinarskih pregledov in preverjanje pogojev
zdravstvenega varstva živali v obratih za proizvodnjo svežega
mesa.
        Priloga III
   Postopki usposabljanja mesa in mleka z namenom zagotavljanja
izpolnjevanja pogojev glede zdravstvenega varstva živali:

+---------------+------------------------------------------------------------------------+
|               |                          Bolezen                                       |
|Postopki       +----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|usposabljanja  |Slinavka  |Klasična|Veziku- |Afriška |Goveja|Atipična|Aviarna  | Kuga   |
|MESA (*)       |   in     |prašičja| larna  |prašičja| kuga |kokošja |influenca|drobnice|
|               |parkljevka|  kuga  |bolezen |  kuga  |      |  kuga  |         |        |
|               |          |        |prašičev|        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(a) Toplotna   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava v     |    +     |    +   |   +    |   +    |   +  |   +    |   +     |   +    |
|hermetično     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|zaprtih        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|posodah, pri   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|katerih        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednost F(0)  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|doseže 3.00    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|ali več (**)   |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(b) Toplotna   |    +     |    +   |   +    |   0    |   +  |   +    |   +     |   +    |
|obdelava pri   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|najmanj        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|70 °C v        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|središču kosa  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|mesa           |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(c) Toplotna   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava pri   |    +     |    +   |   +    |   +    |   +  |   +    |   +     |   +    |
|najmanj 80 °C  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|v središču     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|kosa mesa      |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(d) Toplotna   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava v     |    +     |    +   |   +    |   +    |   +  |   -    |   -     |   -    |
|hermetično     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|zaprtih        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|posodah        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|najmanj 4 ure  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|pri            |          |        |        |        |      |        |         |        |
|temperaturi 60 |          |        |        |        |      |        |         |        |
|°C, pod        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|pogojem da     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|temperatura v  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|središču       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|doseže 70 °C   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|za najmanj 30  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|minut          |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(e) Naravna    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|fermentacija   |    +     |    +   |   +    |   +    |   +  |   0    |   0     |   0    |
|in zorenje     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|mesa brez      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|kosti, ki      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|trajata        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|najmanj 9      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|mesecev, pod   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|pogojem da je  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|dosežena Aw    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednost       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|največ 0.93    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|ali da je pH   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednost       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|največ 6.0     |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(f) V primeru  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|mesa s kostmi  |    +     |    +   |   +    |   0    |   0  |   0    |   0     |   0    |
|velja enaka    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava, kot  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|je določeno v  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|točki (e)(*)   |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(g) Sušene     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|klobase(***):  |    +     |    +   |   +    |   0    |   +  |   0    |   0     |   0    |
|postopek       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|usposabljanja  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|določi         |          |        |        |        |      |        |         |        |
|Komisija       |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(h) Šunke in   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|ledja: naravna |    0     |    0   |   0    |   +    |   0  |   0    |   0     |   0    |
|fermentacija   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|in zorenje, ki |          |        |        |        |      |        |         |        |
|trajata        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|najmanj 190    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|dni za šunke   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|in najmanj 140 |          |        |        |        |      |        |         |        |
|dni za ledja   |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(i) Toplotna   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava, ki   |    +     |    0   |   0    |   0    |   0  |   0    |   0     |   +    |
|mora v         |          |        |        |        |      |        |         |        |
|središču       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|izdelka doseči |          |        |        |        |      |        |         |        |
|temperaturo    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|najmanj 65 °C  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|v trajanju, ki |          |        |        |        |      |        |         |        |
|zagotavlja     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|pasterizacijsko|          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednost (pv), |          |        |        |        |      |        |         |        |
|ki je enaka    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|ali večja od   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|40             |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|MLEKO in       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|mlečni izdelki |          |        |        |        |      |        |         |        |
|(vključno s    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|smetano),      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|namenjeni      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|prehrani ljudi |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(a) Ultra      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|visoka         |    +     |    0   |   0    |   0    |   0  |   0    |   0     |   0    |
|temperatura -  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|UVT            |          |        |        |        |      |        |         |        |
|(UVT je        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|toplotna       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|obdelava pri   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|temperaturi    |          |        |        |        |      |        |         |        |
|132 °C najmanj |          |        |        |        |      |        |         |        |
|1              |          |        |        |        |      |        |         |        |
|sekundo)       |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(b) Pri pH     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednosti      |    +     |    0   |   0    |   0    |   0  |   0    |   0     |   0    |
|mleka, ki je   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|nižja od 7.0.  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|zadošča        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|enostavna      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|kratkotrajna   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|pasterizacija  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|z visoko       |          |        |        |        |      |        |         |        |
|temperaturo –  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|KPVT           |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+
|(c) Pri pH     |          |        |        |        |      |        |         |        |
|vrednosti      |    +     |    0   |   0    |   0    |   0  |   0    |   0     |   0    |
|mleka, ki je   |          |        |        |        |      |        |         |        |
|enaka ali      |          |        |        |        |      |        |         |        |
|višja od 7.0,  |          |        |        |        |      |        |         |        |
|zadošča        |          |        |        |        |      |        |         |        |
|dvakratna KPVT |          |        |        |        |      |        |         |        |
+---------------+----------+--------+--------+--------+------+--------+---------+--------+



+:         obdelava zagotavlja izpolnjevanje pogojev glede             
           zdravstvenega varstva živali                                
0:         obdelava ne zagotavlja izpolnjevanje pogojev glede          
           zdravstvenega varstva živali                                
(*):       pri izvajanju obdelave zagotoviti, da ne prihaja do križanja
           poti med toplotno obdelanim in neobdelanim mesom            
(**):      F(0) je izračunana vrednost uničenja bakterijskih spor.     
           Vrednost F(0) višja od 3,0 pomeni, da je najhladnejša točka 
           mesa v postopku obdelave segreta do te mere, da se doseže   
           enak učinek kot temperatura 121 °C/3 minute s trenutnim     
           gretjem in hlajenjem                                        
(***):     sušene klobase so vrsta sušenih mesnin v skladu s           
           pravilnikom, ki ureja kakovost mesnih izdelkov              

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti