Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2008 z dne 17. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2008 z dne 17. 10. 2008

Kazalo

4211. Pravilnik o smeri in stopnji izobrazbe predavateljev višje strokovne šole in drugih strokovnih delavcev v višješolskem študijskem programu višjega strokovnega izobraževanja GOSTINSTVO IN TURIZEM, stran 13365.

Na podlagi šestega odstavka 92. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08) minister za šolstvo in šport izdaja
P R A V I L N I K
o smeri in stopnji izobrazbe predavateljev višje strokovne šole in drugih strokovnih delavcev v višješolskem študijskem programu višjega strokovnega izobraževanja GOSTINSTVO IN TURIZEM
1. člen
Ta pravilnik določa izobrazbo, ki jo morajo imeti predavatelji višje strokovne šole (v nadaljevanju: predavatelji) in drugi strokovni delavci, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog v višješolskem študijskem programu višjega strokovnega izobraževanja gostinstvo in turizem, ki ga je sprejel minister, pristojen za šolstvo, s Pravilnikom o sprejemu novih in prenovljenih višješolskih študijskih programov (Uradni list RS, št. 117/07).
2. člen
V tem pravilniku izobrazba pomeni študijski program za pridobitev izobrazbe, po katerem se pridobi strokovni naslov v skladu z Zakonom o strokovnih in znanstvenih naslovih (Uradni list RS, št. 61/06).
3. člen
Če v tem pravilniku pri posameznih predmetih ni navedeno, ali je ustrezen enopredmetni ali dvopredmetni študijski program, se šteje, da je ustrezen tako enopredmetni kot dvopredmetni študijski program.
4. člen
1. Strokovna terminologija v tujem jeziku 1
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ustreznega tujega jezika.
2. Poslovno sporazumevanje in vodenje
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program sociologije, komunikologije, psihologije, pedagogike, ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
3. Ekonomika podjetja
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
4. Ekonomika turizma
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije.
5. Pravni predpisi
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program prava.
6. Poslovna informatika s statistiko
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program računalništva in informatike, računalništva z matematiko, računalništva, ekonomije (smer – poslovnoinformacijska), organizacije in managementa sistemov (smer – organizacija in management informacijskih sistemov), matematike, fizike, elektrotehnike ali gospodarskega inženirstva – smer elektrotehnika.
7. Osnove gastronomije
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program živilske tehnologije, biologije, gospodinjstva, kmetijstva – agronomije ali kmetijstva.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
8. Turistična geografija in kulturna dediščina
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program geografije, etnologije in kulturne antropologije, umetnostne zgodovine ali zgodovine.
9. Kuharstvo z organizacijo dela 1
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
10. Strežba z organizacijo dela 1
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
11. Osnove kuharstva
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
12. Osnove strežbe
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
13. Osnove projektnega menedžmenta
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
14. Trženje v turizmu
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
15. Strokovna terminologija v tujem jeziku 2
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ustreznega tujega jezika.
16. Poslovanje prenočitvenih in prehrambenih obratov
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
17. Poslovanje hotelov in turističnih agencij
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
18. Gastronomija
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program živilske tehnologije.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
19. Kuharstvo z organizacijo dela 2
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
20. Strežba z organizacijo dela 2
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
21. Hrana in pijače
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program živilske tehnologije.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
22. Organizacija gostinskih dogodkov
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
23. Barmanstvo:
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
24. Harmonija okusov
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
25. Strokovna terminologija v tujem jeziku 3
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ustreznega tujega jezika.
26. Dopolnitev turistične dejavnosti:
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije, organizacije in managementa sistemov, športne vzgoje, etnologije in kulturne antropologije, zgodovine ali geografije.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
27. Osnove kongresne dejavnosti
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
28. Tehnični standardi v kongresnem turizmu
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
29. Organizacija kongresov
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije ali organizacije in managementa sistemov.
30. Wellness turizem
Predavatelj je lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program ekonomije, organizacije in managementa sistemov, zgodovine, psihologije, medicine, splošne medicine ali športne vzgoje.
31. Kulinarika za vitalnost
Predavatelj je lahko, kdor je končal visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma in je:
– avtor potrjenega učbenika ali
– imel samostojen referat na mednarodnem kongresu ali konferenci na področju gostinstva, hotelirstva ali turizma ali
– dosegel uvrstitev na prvo do tretje mesto na mednarodnem tekmovanju z udeležbo najmanj desetih držav ali
– bil član v žiriji na mednarodnem strokovnem tekmovanju na področju gostinstva z udeležbo tekmovalcev iz najmanj desetih držav.
Laborant je lahko, kdor je končal:
– visokošolski strokovni študijski program hotelirstva in turizma ali
– višješolski študijski program višjega strokovnega izobraževanja turizem ali gostinstvo.
32. Praktično izobraževanje
Predavatelj je lahko, kdor izpolnjuje pogoje o izobrazbi za predavatelja v skladu s tem pravilnikom.
33. Knjižničar
Knjižničar je lahko, kdor:
– je končal univerzitetni študijski program bibliotekarstva,
– izpolnjuje pogoje o izobrazbi za predavatelja v skladu s tem pravilnikom in je končal študijski program izpopolnjevanja iz bibliotekarstva.
Kdor je pridobil višjo izobrazbo z višješolskim študijskim programom knjižničarstva, mu ni treba opravljati študijskega programa izpopolnjevanja iz bibliotekarstva.
5. člen
Ne glede na določbe tega pravilnika je za predavatelje ustrezna tudi izobrazba, pridobljena po podiplomskih študijskih programih za pridobitev specializacije, magisterija oziroma doktorata znanosti ustrezne smeri.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-51/2008
Ljubljana, dne 1. oktobra 2008
EVA 2008-3311-0052
Minister
za šolstvo in šport
dr. Milan Zver l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti