Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA 2: Preglednice za izračun števila delavcev v kuhinji Normativi za delavce v kuhinji upoštevajo starostne skupine in energijske potrebe otrok. Na njihovi osnovi so izračunani faktorji za določanje enot obrokov. Normativi so izraženi v porabljenem času in določeni na enoto obroka, zato jih je treba pomnožiti s faktorji za vsako enoto. Enota je obrok za otroka od 2 do 6 let. Preglednica 1: Faktorji za določanje enot obrokov glede na starostne skupine +--------------------+----------------------------+------------+ | Starostna skupina | Dnevne energetske potrebe v| Faktor | | | MJ | | +--------------------+----------------------------+------------+ | do 2 let | 4,60 | 0,73 | +--------------------+----------------------------+------------+ | od 2 do 6 let | 6,30 | 1,00 | +--------------------+----------------------------+------------+ | odrasli | 10,70 | 1,7 | +--------------------+----------------------------+------------+ Preglednica 2: Normativi za ZAJTRK za različne starostne skupine otrok v vseh vrstah kuhinj +-----------------------+--------------------------------------+ | Vrsta kuhinje in | Potreben čas za pripravo | | organiziranost | 1 zajtrka v minutah | | +-----------+----------------+---------+ | | otroci | otroci | odrasli | | | do 2 let | od 2 do 6 let | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |centralna, lastna, | 1,20 | 1,65 | 2,81 | |razdeljevalna | | | | |(priprava za lasten | | | | |objekt) | | | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |centralna (odvoz) | – | 1,23 | 1,44 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |razdeljevalna (za | – | 0,91 | 1,55 | |pripeljane zajtrke) | | | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |mlečna | 2,23 | – | – | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ Preglednica 3: Normativ za MALICO za različne starostne skupine otrok v vseh vrstah kuhinj +-----------------------+--------------------------------------+ | Vrsta kuhinje in | Potreben čas za 1 malico v minutah | | organiziranost +-----------+----------------+---------+ | | otroci | otroci | odrasli | | | do 2 let | od 2 do 6 let | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |centralna, lastna, | 1,07 | 1,47 | 2,50 | |razdeljevalna | | | | |(priprava za lasten | | | | |objekt) | | | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |centralna (odvoz) | – | 1,15 | 2,00 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |razdeljevalna (za | – | 0,69 | 1,17 | |pripeljane zajtrke) | | | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |mlečna | 1,70 | – | – | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ Preglednica 4: Normativi za KOSILO za različne zmogljivosti in starostne skupine v centralnih in lastnih kuhinjah +-----------------------+--------------------------------------+ | Število kosil | Potreben čas za 1 kosilo v minutah | | +-----------+----------------+---------+ | | otroci | otroci | odrasli | | | do 2 let | od 2 do 6 let | | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 100 | 4,7 | 6,5 | 11,1 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 200 | 4,5 | 6,2 | 10,5 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 300 | 3,2 | 4,5 | 7,7 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 400 | 2,7 | 3,7 | 6,3 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 600 | 2,6 | 3,6 | 6,1 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 800 | 2,6 | 3,6 | 6,1 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 1000 | 2,6 | 3,6 | 6,1 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ |do 1200 | 2,6 | 3,6 | 6,1 | +-----------------------+-----------+----------------+---------+ V centralni kuhinji je čas za pripravo kosil za odvoz 2,56 minut (za otroke in odrasle). V čas za pripravo kosil je vštet tudi čas za razdelitev kosil v transportne posode in pomivanje te posode. Normirani čas za posamezni obrok v kuhinji, ki obrokov ne pripravlja sama, ampak jih le razdeljuje, je naslednji: – razdelitev zajtrka – 0,91 min – razdelitev malice – 0,69 min – razdelitev kosila – 1,31 min Navedeni čas se pomnoži s faktorjem iz preglednice 1.