Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2014 z dne 14. 8. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2014 z dne 14. 8. 2014

Kazalo

2662. Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Dobje, stran 7055.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF) in Statuta Občine Dobje (Uradni list RS, št. 114/06 UPB1) je Občinski svet Občine Dobje na 16. seji dne 15. 5. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Dobje
1. člen
S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, pogoji in merila za dodelitev proračunskih sredstev, namenjenih za sofinanciranje izgradnje malih komunalnih čistilnih naprav velikosti do 50 populacijskih enot (v nadaljevanju: MKČN) za stanovanjske objekte na območju Občine Dobje.
Namen dodeljevanja sredstev je spodbujanje varstva okolja z zmanjševanjem onesnaževanja s komunalnimi odpadnimi vodami in pospeševanje izgradnje malih komunalnih čistilnih naprav velikosti do 50 populacijskih enot (PE) na območjih kjer ni možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje.
Upravičenci
2. člen
Sredstva se dodeljujejo upravičencem v obliki subvencij.
Upravičenci do sofinanciranja po tem pravilniku so fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini, ki so lastniki ali solastniki, stanovanjskih ali večstanovanjskih stavb na tistih območjih Občine Dobje, kjer po operativnem programu ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja oziroma kjer ni možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje.
Upravičenec je do subvencije upravičen samo enkrat za posamezno stanovanjsko stavbo, ne glede na to, ali je vlogo podal sam, kot udeleženec pri gradnji skupne MKČN ali pa je bil udeležen kot solastnik.
Subvencija se lahko izjemoma odobri lastniku stavbe na območju, kjer je javno kanalizacijsko omrežje že zgrajeno ali pa je gradnja načrtovana, priključitev nanj pa ni tehnično možna ali ekonomsko upravičena, kar mora predhodno potrditi izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini.
Pod enakimi pogoji so upravičenci do sofinanciranja tudi pravne osebe in samostojni podjetniki s sedežem dejavnosti v Občini Dobje.
Javni razpis
3. člen
Sredstva za sofinanciranje se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino sprejme občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
Sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki natančno določa pogoje za dodelitev proračunskih sredstev. Občina objavi javni razpis vsako leto, takoj po sprejetju proračuna na svoji spletni strani in na občinski oglasni deski.
4. člen
Javni razpis iz 3. člena pravilnika mora vsebovati najmanj:
– naziv in sedež občine,
– pravno podlago za izvedbo razpisa,
– predmet javnega razpisa,
– osnovne pogoje za kandidiranje na razpisu z morebitnimi dodatnimi merili,
– okvirna višina sredstev,
– določitev obdobja, do katerega mora biti investicija zaključena in sredstva porabljena,
– rok in naslov za vložitev vlog ter zahtevka,
– rok v katerem bodo potencialni upravičenci obveščeni o izidu,
– kraj, čas in osebo pri kateri lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo.
Občina lahko v tekočem letu objavi enega ali več javnih razpisov, s katerimi lahko določa ožji krog upravičencev, glede na prioritete, določene z operativnim programom. Z javnim razpisom se določijo tudi roki in ostali pogoji razpisa.
Odločanje o upravičenosti do subvencije se presoja na podlagi in v skladu z razpisom po pravilih splošnega upravnega postopka. Vloge se obravnavajo in subvencije odobrijo po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, ob upoštevanju prednosti upravičencev iz petega odstavka 5. člena tega pravilnika. Sredstva se dodelijo do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
Postopek
5. člen
Postopek za dodelitev proračunskih sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnava Odbor za varstvo okolja, prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami (v nadaljevanju: odbor).
Naloge odbora:
– odpiranje in pregled vlog;
– ocena upravičenosti vlog;
– priprava poročila s predlogom prejemnikov in višine sredstev;
– druge naloge povezane z uspešno izvedbo razpisa.
Odbor obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge (z vsemi zahtevanimi prilogami), po vrstnem redu prispetja vlog. Odbor najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog pripravi seznam upravičencev in predlog o dodelitvi proračunskih sredstev, ter predloga posreduje občinski upravi.
Sredstva se dodeljujejo upravičencem praviloma enkrat letno po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
Upravičenci, ki so podali popolne vloge v tekočem letu in zaradi porabe sredstev niso sklenili pogodbe o sofinanciranju, imajo ob ponovni prijavi na razpis na podlagi datuma prispelih popolnih vlog prednost pred ostalimi prijavitelji.
Na podlagi predloga odbora o dodelitvi proračunskih sredstev občinska uprava izda odločbo. Zoper odločbo je mogoča pritožba pri županu občine. Odločitev župana je dokončna.
O dodelitvi subvencije na predlog odbora odloči občinska uprava z upravno odločbo.
O izidu javnega razpisa se vse vlagatelje obvesti v roku 15 dni od dne, ko odbor pripravi predlog dodelitve proračunskih sredstev.
Z upravičencem, ki mu je bila z odločbo dodeljena subvencija, občina sklene pogodbo, ki mora vsebovati: pogodbene stranke, višino sofinanciranja in podrobno opredelitev pravic in obveznosti pogodbenih strank.
Višina sofinanciranja in upravičeni stroški
6. člen
Višina sofinanciranja čistilne naprave na posamezno stanovanjsko hišo znaša 800,00 EUR za lastnike stanovanjskih hiš, ki so priključeni na javni vodovod in 400,00 EUR za lastnike stanovanjskih hiš, ki imajo lastni vodovod, vendar največ 50 % investicijske vrednosti čistilne naprave z DDV.
V primeru čiščenja odpadnih voda iz dveh ali več stanovanjskih stavb z eno MKČN znaša subvencija za vsako posamezno stanovanjsko stavbo 800,00 EUR, kolikor so priključeni na javni vodovod, oziroma 400,00 EUR v primeru oskrbe z lastnim vodovodom, vendar skupno ne več kot znaša nabavna vrednost MKČN z DDV.
V primeru, da je mala komunalna čistilna naprava sofinancirana tudi iz drugih virov javnih sredstev, skupna vrednost sofinanciranja ne sme preseči 100 % vrednosti upravičenih stroškov investicije. V primeru, da izračunana skupna vrednost sofinanciranja presega 100 % vrednosti upravičenih stroškov investicije, se sofinanciranje občine ustrezno zniža.
V primeru, da je upravičenec zavezanec za DDV, upravičeni stroški predstavljajo vrednost brez DDV.
Upravičeni stroški
7. člen
Upravičeni so stroški nakupa male komunalne čistilne naprave velikosti do 50 PE, z vključenimi stroški montaže male komunalne čistilne naprave in njenega prvega zagona z nastavitvijo parametrov.
Določbe tega pravilnika se uporabljajo za sofinanciranje stroškov nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih napravil, ki so bile vgrajene od vključno 1. 1. 2014 dalje.
Pogoji in omejitve
8. člen
Vloga mora zadostiti naslednjim pogojem:
– da ima upravičenec prijavljeno stalno prebivališče na območju občine in je lastnik oziroma solastnik stanovanjske stavbe, za katero bo izvedena izgradnja MKČN;
– dela mora izvesti gospodarska družba ali samostojni podjetnik, registriran za predmetno dejavnost;
– v primeru, da dela izvaja lastnik objekta sam, je upravičen do sofinanciranja upravičenih stroškov za katere bo imel račune;
– da ima objekt veljavno gradbeno dovoljenje za stanovanjski objekt zgrajen po letu 1967 ali potrdilo za stanovanjski objekt zgrajen pred letom 1967, da ima objekt na podlagi določil prvega odstavka 197. člena ZGO-1 uporabno dovoljenje;
– mala komunalna čistilna naprava ki je oziroma bo vgrajena, mora imeti certifikat oziroma listino o skladnosti izdelka z zahtevami glede doseganja mejnih vrednostih parametrov, odpadnih vod, kot jih predpisuje Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 98/07, 30/10);
– mala komunalna čistilna naprava mora biti locirana izven predvidenih območij aglomeracij na katerih se predvideva izgradnja kanalizacije skladno z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v občini;
– mala komunalna čistilna naprava je lahko postavljena tudi na območju predvidenih aglomeracij, kolikor priključitev na javno kanalizacijsko omrežje tehnično ni možna ali ekonomsko upravičena, kar mora predhodno potrditi izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini;
– čiščenje komunalne odpadne vode v mali komunalni čistilni napravi mora biti skladno z ostalimi določili 4. člena Uredbe o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 98/07, 30/10) glede ustreznosti čiščenja v mali komunalni čistilni napravi. Seznam MKČN, ki ustrezajo tem pogojem, objavlja Zbornica komunalnega gospodarstva, upravičenec pa je zavezan ustreznost izkazati s certifikatom;
– lokacija postavitve male komunalne čistilne naprave mora omogočati dostop in neovirano praznjenje;
– upravičenci morajo razpolagati z zemljiščem na katerem načrtuje postavitev male komunalne čistilne naprave. Vlogi morajo priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov, ki ni časovno omejen, o gradnji, uporabi, vzdrževanju in kasnejšem monitoringu MKČN, s katerim morajo določiti osebo, ki bo zadolžena za njeno upravljanje in poročanje ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki in investitorjem;
– čistilna naprava mora biti vgrajena in v funkciji obratovanja (v času vložitve zahtevka);
– čistilna naprava mora imeti kot gradbeni proizvod izjavo o skladnosti, da ustreza standardom iz prejšnje alineje in je izdelana v skladu s predpisom, ki ureja potrjevanje skladnosti in označevanja gradbenih proizvodov;
– za čistilno napravo mora biti izdelana ocena obratovanja, iz katere mora biti razvidno, da je obratovanje male komunalne čistilne naprave v skladu z določbami Uredbe o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav (pred nakazilom sredstev);
– ob zagonu male komunalna čistilne naprave mora biti ukinjena obstoječa greznica za namen zbiranja gošč iz stanovanjskega objekta in iztok iz obstoječe greznice;
– za isti stanovanjski objekt je subvencijo za MKČN možno pridobiti le enkrat, ne glede na upravičenca;
– sredstva se ne dodelijo za naložbe izven območja Občine Dobje.
Vloga
9. člen
Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega člena pravilnika se dokazuje z naslednjimi dokumenti:
– izpolnjena in podpisana vloga z zahtevanimi prilogami navedenmi v javnem razpisu in po priloženih navodilih.
Če vloga ob vložitvi ni popolna, se prosilca pozove, naj vlogo v roku 8 dni dopolni. Če tega ne stori, se vloga s sklepom zavrže.
Nakazilo odobrenih sredstev
10. člen
Ob vložitvi zahtevka mora biti naložba zaključena in plačani vsi računi.
Pred izplačilom subvencije bo strokovna oseba ali organizacija, ki jo bo določil pristojni organ občinske uprave, preverila ustreznost zgrajene MKČN glede na področno zakonodajo in zahteve tega pravilnika.
Nakazilo sredstev se izvrši na osebni račun upravičenca v roku 30 dni od vložitve popolnega zahtevka. V primeru neizpolnjevanja pogojev iz prejšnjega odstavka tega člena, upravičenec do izplačila subvencije ni upravičen.
Proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem namenske porabe proračunskih sredstev, skladno z javnim razpisom, izvaja občinska uprava.
Nenamenskost sredstev
12. člen
Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obresti, ki se obračunavajo od dneva izplačila upravičencu, do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
Končna določba
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-10/2014
Dobje pri Planini, dne 15. maja 2014
Župan
Občine Dobje
Franc Leskovšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti