Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2017 z dne 6. 1. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2017 z dne 6. 1. 2017

Kazalo

33. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu individualne zazidave Šmartno-Krnice (SC8), stran 95.

  
Na podlagi 60. in 61.a člena Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US) in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08 – uradno prečiščeno besedilo) ter na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – uradno prečiščeno besedilo – Statut MOSG-UPB-2) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 22. redni seji dne 21. 12. 2016 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu individualne zazidave Šmartno-Krnice (SC8)
1. člen 
V Odloku o zazidalnem načrtu individualne zazidave Šmartno-Krnice (SC8) (Uradni list RS, št. 8/90), se na koncu odstavka doda novi 1.a člen, ki se glasi:
»1.a člen 
(spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta) 
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem načrtu individualne zazidave Šmartno- Krnice (SC8) (Uradni list RS, št. 8/90), ki jih je izdelal Urbis d.o.o. Maribor, pod št. proj. 2016/OPPN-022.«
2. člen 
Za 2. členom odloka se doda novi 2.a člen, ki se glasi:
»2.a člen 
(vsebina sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta) 
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta (krajše ZN) iz 2. člena obsegajo odlok, grafični del in obrazložitev sprememb in dopolnitev ZN.
Grafični del:
1. Izsek iz veljavnega prostorskega plana z mejo območja sprememb in dopolnitev ZN
M – 1:1000
2. Izsek iz veljavnega ZN z mejo sprememb in dopolnitev
M – 1:500
3. Območje ZN z obstoječim parcelnim stanjem
M – 1:500
4. Zazidalna situacija
M – 1:500
5. Komunalna situacija 
M – 1:500
6. Geodetski in količbeni načrt
M – 1:500«
3. člen 
Za 3. členom odloka se doda novi 3.a člen, ki se glasi:
»3.a člen 
(meja območja sprememb in dopolnitev ZN) 
Območja sprememb in dopolnitev ZN načrtovane prostorske ureditve obsega parcele:
– k.o. Legen (851) – 599/1, 587/7, 600/5, 600/7, del 587/8.
Skupno območje sprememb in dopolnitev ZN je 1969 m2.
Območje SD ZN obega tudi izgradnjo in prilagoditve infrastrukturnih in energetskih priključkov in naprav potrebnih za funkcioniranje načrovanih objektov.«
4. člen 
Za 5. členom odloka se doda novi 5.a člen, ki se glasi:
»5.a člen 
(pogoji za urbanistično oblikovanje območja in postavitev nezahtevnih in enostavnih objektov) 
Velikost načrtovanih stavb je razvidna iz kartografskih prilog. V kartografskih prilogah je označeno območje pozidave, natančneje prostor kamor se lahko objekti umestijo. Natančna mikrolokacija, velikost in oblika objekta se bodo opredelili v projektni dokumentaciji. Objekt je lahko manjšega tlorisnega gabarita kot je prikazan, nižje etažnosti, klet ni obvezna, vse v okviru prostora območja pozidave. Območja pozidave ni dovoljeno presegati. Prikazana je gradbena linija (neprekinjena črta), ki predstavlja linijo na katero morajo biti z enim robom fasade postavljeni objekti, ki se gradijo na zemljišču ob tej liniji. Dopustni so le manjši zamiki fasade od gradbene linije (do 1 m).
Izven območja pozidave je možna gradnja enostavnih in nezahtevnih objektov, pod pogojem, da se ne posega v trase komunalnih vodov in območja varovanj oziroma so za take primere pridobljena soglasja upravljavcev. Pri postavitvi nadstreška kot nezahtevnega ali enostavnega objekta ob cesti, se le-ta lahko dotika stanovanjskega objekta.
Pri postavitvi garaže mora biti le-ta od ceste odmaknjena najmanj 2 m.
V skladu s predpisi, ki urejajo področje graditve objektov, je dovoljena postavitev naslednjih nezahtevnih in enostavnih objektov:
Nezahtevni objekti:
– majhna stavba,
– pomožni objekti v javni rabi,
– ograje,
– podporni zidovi,
– mala komunalna čistilna naprava.
Enostavni objekti:
– majhne stavbe kot dopolnitev obstoječe pozidave,
– pomožni objekt v javni rabi,
– ograje,
– podporni zidovi,
– mala komunalna čistilna naprava.
– rezervoar,
– vodno zajetje in objekti za akumulacijo vode in namakanje (bazen za kopanje, grajen ribnik, okrasni bazen),
– pomožni komunalni objekt.«
5. člen 
6. člen veljavnega odloka (Pogoji za arhitektonsko oblikovanje objektov) se črta in nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
»Vertikalni gabarit objektov je K+P+M (klet, pritličje, mansarda). Strehe so dvokapnice z naklonom strešin 38–45°. Kritina je načrtovana v temni barvi. Fasade objektov v svetlih, pastelnih barvah.«.
6. člen 
V 7. členu veljavnega odloka (Pogoji komunalnega urejanja), se zamenja odstavek z naslovom Kanalizacija z besedilom, ki se glasi:
»Fekalne odplake celotnega naselja se priključijo na javno kanalizacijsko omrežje sistema Slovenj Gradec s končno dispozicijo na centralni čistilni napravi.
Meteorne vode se vodijo ločeno po obstoječi meteorni kanalizaciji z izpustom v Mislinjo.«
V 7. členu veljavnega odloka (Pogoji komunalnega urejanja), se dopolni odstavek z naslovom Vodovod z besedilom, ki se glasi:
»Pri nadaljnjem načrtovanju in projektiranju ter izvedbi posameznih priklopov je potrebno upoštevati določila veljavnega pravilnika o tehnični izvedbi in uporabi objektov in naprav vodovodnega omrežja.«
V 7. členu veljavnega odloka (Pogoji komunalnega urejanja), se zamenja odstavek z naslovom Elektrika z besedilom, ki se glasi:
»Preskrba naselja Šmartno-Krnice je zagotovljena iz obstoječe TP Krnice. Za posamezne objekte je potrebno izvesti ustrezen NN izvod iz obstoječe TP oziroma obstoječega NN omrežja in priključnih omaric.
Pri načrtovanju in gradnji objektov ter izvedbi posameznih priklopov je potrebno dosledno upoštevati pogoje upravljavca in distributerja. Vsa dela izvajati v skladu s pogoji upravljavca in ustreznega soglasja.«
V 7. členu veljavnega odloka (Pogoji komunalnega urejanja), se dopolni odstavek z naslovom Ogrevanje z besedilom, ki se glasi:
»Dopustna je izvedba alternativnih načinov ogrevanja (izkoriščanje sončne energije, sistemi ogrevanja s toplotno črpalko, ipd.). V primeru ogrevanja s toplotno črpalko tipa voda-voda bo investitor pred izdajo gradbenega dovoljenja in vodnega soglasja moral pridobiti vodno dovoljenje za neposredno rabo vode za pridobivanje toplote.«
V poglavju VI. se naslov POGOJI KOMUNALNEGA UREJANJA dopolni s poglavjem in besedilom, ki se glasi: REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJA NARAVE TER REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM, zato se doda novi 7.a člen in besedilo, ki se glasi:
»7.a člen 
Varstvo voda
Območje sprememb in dopolnitev ZN leži izven vseh vodovarstvenih območij.
Ohranjanje narave
Obravnavano območje se nahajajo izven varovanih območij.
Ravnanje z odpadki
Odvoz odpadkov se bo izvajal skladno z Odlokom o načinu opravljanja gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Koroški regiji. V naselju bo izvršen odvoz odpadkov v sistemu ločenih frakcij (mokro-suho). Pri vsakem objektu bosta nameščena dva zabojnika.
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
(1) Območje sprememb in dopolnitev ZN se nahaja izven naravnih omejitev kot so poplavna ogroženost ter visoki nivoji podzemnih voda, nahaja pa se na plazljivo in erozijsko ogroženem območju. Na podlagi geološko geomehanskega poročila območje ni plazovito, izvedejo se ustrezni ukrepi za odvod zalednih talnih vod. Temeljenje se izvede na izboljšana temeljna tla.
Pri izvedbi zemeljskih del je potreben geomehanski nadzor. Meteorne vode se odvajajo ločeno preko obstoječe meteorne kanalizacije. Možno je delno ponikanje pod pogojem posebne izvedbe ponikovalnic (območje ponikovalnice se zamenja s prepustnejšo zemljino).
(2) Obravnavano območje spada v VII. stopnjo potresne nevarnosti. Projektni pospešek tal znaša 0,100 g. Tveganje nastanka plazov zaradi potresa je v tem območju srednje.
Predvidene stavbe in ureditve morajo biti projektirane za omenjeni projektni pospešek tal. V skladu z določili predpisa o mehanski odpornosti in stabilnosti objektov morajo biti le-ti projektirani, grajeni in vzdrževani tako, da vplivi, ki jim bodo verjetno izpostavljeni med gradnjo in uporabo, ne bodo povzročili:
– porušitve celotnega ali dela gradbenega objekta,
– deformacij, večjih od dopustnih ravni,
– škode na drugih delih gradbenega objekta, na napeljavi in vgrajeni opremi zaradi večjih deformacij nosilne konstrukcije ali
– škode, nastale zaradi nekega dogodka, katere obseg je nesorazmerno velik glede na osnovni vzrok.
(3) Za primere razlitja nevarnih snovi (olja, goriva) je potrebno pripraviti načrt za hitro ukrepanje in voditi evidenco o nevarnih snoveh, ki se uporabljajo na gradbišču. Možnost razlitja nevarnih snovi v času gradnje objekta se zmanjša na minimalno ob upoštevanju sledečega:
– nadzor tehnične usposobljenosti vozil in gradbene mehanizacije,
– nadzor nad uporabo in skladiščenjem goriv ter motornih in strojnih olj,
– nadzor nad ravnanjem z odstranjenimi gradbenimi elementi z obstoječih utrjenih površin in objektov ter
– nadzor nad ravnanjem z odpadno embalažo in ostanki gradbenih in drugih materialov.
(4) V vseh novih objektih je potrebna ojačitev prve plošče skladno z veljavnimi predpisi.
Varstvo pred požarom
(1) Območje sprememb in dopolnitev ZN obsega območje, kjer je požarna ogroženost naravnega okolja zelo majhna. Možnost za nastanek požara ne obstaja, verjetnost vžiga je minimalna. V kolikor izbruhne požar se zelo počasi širi ali pa ugasne.
(2) Načrtovani stanovanjski stavbi se uvrščata med požarno manj zahtevne objekte. Doseganje predpisane ravni požarne varnosti izhaja iz posameznih načrtov, kot so določeni v predpisih o projektni dokumentaciji o graditvi objektov. Obvezna priloga dokazila o zanesljivosti objekta je elaborat »zasnova požarne varnosti«.
(1) Voda potrebna za gašenje požara v stavbah bo zagotovljena z javnim hidrantnim omrežjem. Upravljavec vodovodnega omrežja zagotavlja zmogljivost hidrantnega omrežja z 10 l/sekundo vode za gašenje.
(2) Za omejitev širjenja požara je zagotovljen minimalen odmik 4,00 m sosednjih stanovanjskih objektov na sosednjih parcelah. Stavba mora biti projektirana in grajena tako, da je ob požaru na voljo zadostno število ustrezno izvedenih evakuacijskih poti in izhodov na ustreznih lokacijah, ki omogočajo hiter in varen umik.
(3) Intervencija in dostava bosta zagotovljeni preko prometnih poti izven območja sprememb in dopolnitev ZN. Kinematični elementi cestnega priključka morajo zagotavljati prevoznost tipičnim vozilom kot tudi komunalnemu 3-osnemu vozilu, gasilskemu vozilu ipd.«
7. člen 
V poglavju VII. Obveznosti izvajalcev in investitorjev se črtajo 8., 9. in 10. člen odloka, dodata se novi 8. in 9. člen in besedilo, ki se glasi:
»8. člen 
(organizacija gradbišča in delovišča) 
(1) Območje gradbišča in delovišča je območje sprememb in dopolnitev ZN.
(2) Gradbišče se zavaruje z ograjo.
(3) Gradbišče in način dela se organizira tako, da gradnja zavzema čim manj prostora in, da je preprečeno onesnaževanje tal. Pri odrivih zemlje se zagotovi, da se humusna plast skrbno odgrne in deponira ločeno od ostalega materiala ter se takoj po končani gradnji uporabi za ureditev odprtih površin.
(4) Transport materiala poteka po obstoječih javnih cestah.
(5) Na celotnem območju gradbišča, transportnih in manipulativnih površin, se zagotovi zbiranje in odstranjevanje odpadne embalaže v skladu z veljavnim pravilnikom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.
(6) Po končani gradnji se odstrani vse za potrebe gradnje postavljene objekte in vse ostanke začasno deponiranih materialov ter površine uredi skladno z načrtovanim namenom.«
»9. člen 
(obveznosti investitorja) 
(1) Investirorji in izvajalci so na celotnem območju veljavnega zazidalnega načrta in območju sprememb in dopolnitev dolžni izvesti komunalno in prometno infrastrukturo v skladu z določili veljavnega odloka in sprememb in dopolnitev odloka ter v skladu s pogoji posameznih upravljavcev in Mestne občine Slovenj Gradec.
(2) Na območju SD ZN je potrebno zgraditi navezovalno kanalizacijo do priključka obstoječe fekalne in meteorne kanalizacije, ki se nahaja v obstoječi cesti št. 879281. Izgradnja mora omogočati tudi navezovanje preostalega še nepozidanega območja.
(3) Zgraditi je potrebno ustrezni nizkonapetostni priključek do obstoječe omarice, priključno mesto je TP Krnice.
(4) Na območju SD ZN je potrebno zgraditi navezavo do priključka na obstoječe javno vodovodno omrežje, ki se nahaja v obstoječi cesti št. 879281. Izgradnja mora omogočati tudi navezovanje preostalega še nepozidanega območja.
(5) Pred začetkom del pravočasno obvestiti upravljavce komunalnih, energetskih, telekomunikacijskih objektov in naprav ter upravljavce prometne infrastrukture, z njimi evidentirati obstoječe objekte in naprave ter uskladiti vse posege v območje objektov in naprav in v njihove varovalne pasove.
(6) O vseh motnjah, do katerih bi eventuelno prišlo pri komunalni in energetski oskrbi ter zagotavljanju elektronskih komunikacij, pravočasno obvestiti pristojne upravljavce in uporabnike.
(7) V času gradnje zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in organizacijo na gradbišču, da bo preprečeno onesnaženje okolja, ki bi nastalo zaradi transporta, skladiščenja in uporabe tekočih goriv in drugih škodljivih snovi, v primeru nezgode pa zagotoviti takojšnje ukrepanje za to usposobljenih oseb.
(8) Objekte in naprave med gradnjo ustrezno zaščititi, po končani gradnji pa eventuelno nastale poškodbe sanirati.
(9) V najkrajšem možnem času odpraviti vse morebitne negativne posledice in poravnati vso nastalo škodo v prostoru, ki bi nastala zaradi gradnje in obratovanja načrtovanih prostorskih ureditev.
(10) V primeru ogrevanja s toplotno črpalko tipa voda-voda ali zemlja-voda (geosonda) pridobiti vodno soglasje.«
8. člen 
(vpogled sprememb in dopolnitev ZN iz 1.a člena) 
Spremembe in dopolnitve Odloka o zazidalnem načrtu individualne zazidave Šmartno-Krnice (SC8) so stalno na vpogled pri občinski upravi Mestne občine Slovenj Gradec, Uradu župana.
9. člen 
(uveljavitev odloka) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0008/2016
Slovenj Gradec, dne 8. decembra 2016
 
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti