Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2017 z dne 24. 2. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2017 z dne 24. 2. 2017

Kazalo

424. Sklep o letnih nadomestilih za opravljanje nadzora in taksah v zvezi s postopki odločanja Banke Slovenije v skladu z Zakonom o potrošniških kreditih, stran 1439.

  
Na podlagi 77. člena in petega odstavka 79. člena Zakona o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 77/16; v nadaljevanju ZPotK-2) ter prvega odstavka 31. člena in 53. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo in 59/11) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P 
o letnih nadomestilih za opravljanje nadzora in taksah v zvezi s postopki odločanja Banke Slovenije v skladu z Zakonom o potrošniških kreditih 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(Vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa:
(a) višino letnih nadomestil za opravljanje nadzora (v nadaljevanju letno nadomestilo) in
(b) takse za odločanje o zahtevah za izdajo dovoljenj s strani Banke Slovenije
v skladu z ZPotK-2.
(2) Kadar se ta sklep sklicuje na določbe drugih predpisov, se te določbe uporabljajo v njihovem vsakokrat veljavnem besedilu.
2. člen 
(Opredelitev pojmov) 
Pojmi, uporabljeni v tem sklepu, imajo enak pomen kot v določbah ZPotK-2 in Zakonu o bančništvu (Uradni list RS, št. 25/15, 44/16 – ZRPPB in 77/16 – ZCKR; v nadaljevanju ZBan-2).
3. člen 
(Zavezanec za plačilo) 
(1) Zavezanec za plačilo letnega nadomestila je oseba iz 79. člena ZPotK-2, nad katero Banka Slovenije izvaja nadzor v skladu z ZPotK-2:
(a) dajalec kredita za nepremičnino, ki je finančna institucija, katere izključna ali pretežna dejavnost je opravljanje storitev finančnega zakupa v skladu z ZBan-2, in v kateri ima banka ali banka države članice najmanj 20-odstotni delež glasovalnih pravic ali najmanj 20-odstotni delež v kapitalu, ali katere bilančna vsota po stanju ob koncu preteklega koledarskega leta je najmanj enaka 50.000.000 eurov in ki je pridobila dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje storitev finančnega zakupa nepremičnin ali izvajanje svetovalnih storitev v zvezi s krediti za nepremičnino na območju Republike Slovenije;
(b) kreditni posrednik, ki je pridobil dovoljenje Banke Slovenije za posredovanje potrošniških kreditov za nepremičnino ali izvajanje svetovalnih storitev v zvezi s temi krediti;
(c) podružnica finančne institucije iz točke (a) iz druge države članice, ki v Republiki Sloveniji opravlja storitev finančnega zakupa nepremičnin in
(d) podružnica kreditnega posrednika iz druge države članice, ki v Republiki Sloveniji posreduje potrošniške kredite za nepremičnino.
(3) Zavezanec za plačilo takse je vložnik zahteve za izdajo dovoljenja, ki ga izdaja Banka Slovenije na podlagi ZPotK-2. Obveznost za plačilo takse za izdajo dovoljenja nastane z dnem vložitve zahteve za izdajo dovoljenja. Potrdilo o plačilu takse je treba priložiti k zahtevi za izdajo dovoljenja.
2. LETNO NADOMESTILO 
4. člen 
(Izračun letnega nadomestila) 
(1) Višina skupnega letnega nadomestila vseh zavezancev iz prvega odstavka 3. člena tega sklepa za posamezno leto se izračuna na podlagi dejanskih stroškov nadzora v letu, za katerega se zaračunava nadomestilo, zmanjšanih za prihodke iz taks, ob upoštevanju deleža pokrivanja teh stroškov, ki ga določi Banka Slovenije.
(2) Višina letnega nadomestila zavezanca iz točke (a) prvega odstavka 3. člena tega sklepa za posamezno leto je vsota fiksnega in variabilnega dela.
(3) Fiksni delež skupnega letnega nadomestila zavezancev iz točke (a) prvega odstavka 3. člena tega sklepa znaša 20 %, variabilni pa 80 %.
(4) Fiksni del letnega nadomestila posameznega zavezanca iz točke (a) prvega odstavka 3. člena tega sklepa se izračuna tako, da se fiksni del skupnega letnega nadomestila teh zavezancev deli z njihovim številom.
(5) Variabilni del letnega nadomestila posameznega zavezanca iz točke (a) prvega odstavka 3. člena tega sklepa se izračuna tako, da se variabilni del skupnega letnega nadomestila teh zavezancev razdeli mednje po njihovih deležih v stanju neodplačanega dolga iz naslova potrošniških kreditov za nepremičnino vseh navedenih zavezancev na zadnji dan predhodnega leta, kot izhaja iz statističnega poročila lizing poslov na podlagi Navodila za izvajanje sklepa o poročanju institucij, ki izvajajo dejavnost najema.
(6) Višina letnega nadomestila posameznega zavezanca iz točk (b) do (d) prvega odstavka 3. člena tega sklepa za posamezno leto se izračuna na podlagi dejanskih stroškov nadzora nad posameznim zavezancem, zmanjšanih za prihodke iz taks, plačanih s strani zadevnega zavezanca.
3. TAKSE ZA ODLOČANJE O ZAHTEVAH ZA IZDAJO DOVOLJENJ 
5. člen 
(Višina takse za dovoljenje v zvezi z opravljanjem storitev finančnega zakupa nepremičnin ali izvajanjem svetovalnih storitev v zvezi s krediti za nepremičnino) 
Taksa za izdajo dovoljenja v zvezi z opravljanjem storitev finančnega zakupa nepremičnin ali izvajanjem svetovalnih storitev v zvezi s krediti za nepremičnino v skladu s 67. členom ZPotK-2 znaša 1600 EUR.
6. člen 
(Višina takse za dovoljenje v zvezi z opravljanjem storitev posredovanja potrošniških kreditov za nepremičnino ali izvajanjem svetovalnih storitev v zvezi s temi krediti in podaljšanje dovoljenja) 
Taksa za izdajo dovoljenja in podaljšanje dovoljenja v zvezi z opravljanjem storitev posredovanja potrošniških kreditov za nepremičnino ali izvajanjem svetovalnih storitev v zvezi s temi krediti v skladu s 63. členom ZPotK-2 znaša 800 EUR.
4. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
7. člen 
(Prehodne določbe) 
(1) Letno nadomestilo iz 4. člena tega sklepa se zavezancem zaračuna prvič za leto 2018.
(2) Za leto, v katerem je zavezanec iz točke (a) prvega odstavka 3. člena tega sklepa pridobil ali mu je prenehalo dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje storitev finančnega zakupa nepremičnin ali izvajanje svetovalnih storitev v zvezi s krediti za nepremičnino, se pri izračunu fiksnega dela letnega nadomestila zavezanca upošteva število polnih mesecev v letu, za katero se zaračunava letno nadomestilo.
8. člen 
(Uveljavitev sklepa) 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 3. marca 2017.
Ljubljana, dne 21. februarja 2017
dr. Primož Dolenc l.r.
namestnik predsednika 
Sveta Banke Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti