Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2017 z dne 24. 2. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2017 z dne 24. 2. 2017

Kazalo

430. Sklep o začetku postopka sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za stanovanjsko naselje Zavrh, Dobrna, stran 1453.

  
Na podlagi 57. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) in 29. člena Statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 47/99, 15/01, 112/02, 136/04) je župan Občine Dobrna sprejel
S K L E P 
o začetku postopka sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za stanovanjsko naselje Zavrh, Dobrna 
1. člen
S tem sklepom se podrobneje določijo:
– ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev odloka (1);
– območje sprememb in dopolnitev (2);
– način pridobitve strokovnih rešitev (3);
– roki za pripravo sprememb in dopolnitev in njihovih posameznih faz (4);
– obveznosti v zvezi s financiranjem (5).
1. Ocena stanja, razlogi ter pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev odloka
2. člen 
Pobudniki sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta za stanovanjsko naselje Zavrh, Dobrna (Odlok o občinskem lokacijskem načrtu za stanovanjsko naselje Zavrh, Dobrna, Uradni list RS, št. 39/06, 99/06, 103/11, 81/15), št. projekta U370, Občinski lokacijski načrt Zavrh, ki ga je izdelalo projektivno podjetje Igre d.o.o. iz Maribora; v nadaljevanju: LN Zavrh) so lastniki zemljiških parcel znotraj LN Zavrh, na katerih so predvidene novogradnje enodružinskih hiš.
V obstoječem LN Zavrh ni predvidene gradnje nezahtevnih in enostavnih objektov. Glede na lego obravnavanega območja (ruralni prostor) bi s spremembo bila investitorjem dana možnost graditi tudi pomožne objekte, kot npr.: nadstrešnice, vrtne lope in podobno. Prav tako bi bila spremembo LN Zavrh investitorjem dana možnost izvajati gradnjo opornih zidov in ograj. S spremembo pa se v LN Zavrh določajo tudi odmiki nezahtevnih in enostavnih objektov.
S spremembo LN Zavrh se bodo ustrezno korigirali tudi določeni faktorji, ki so skladni z veljavnim Občinskim prostorskim načrtom Občine Dobrna (OPN Občine Dobrna, Uradni list RS, št. 11/12), in sicer v trenutno veljavnem LN Zavrh je faktor izrabe parcele in faktor zazidanosti parcele v neskladju med neto površino in bruto površino.
V obstoječem LN Zavrh je gradnja stanovanjske hiše obvezna 4,00 m od ceste, kar ne omogoča ureditve parkirnih prostorov pred objekti, kar je želja lastnikov parcel. V sledi navedenega se s spremembo v LN Zavrh predvideva odmik objekta od ceste do 6,00 m. S spremembo LN Zavrh bi se predvidelo tudi, da lahko imajo stanovanjski objekti zaradi konfiguracije terena (naklon proti cesti) glavne vhode orientirane na osrednjo cesto oziroma na stranske fasade. V obstoječem LN Zavrh je možen glavni vhod le iz smeri ceste.
V obstoječem LN Zavrh je tlorisna velikost objektov predvidena 8,00 m × 12,00 m. S spremembo LN Zavrh je predvideno povečanje tlorisne velikosti stanovanjskih objektov glede na boljšo izkoriščenost objektov na 9,00 m x 12,00 m. Višina stanovanjskih objektov bi se omejila na naslednje etažnosti, in sicer na P+M, P+1 ali K+P+M. Streha je sedaj v LN Zavrh predvidena samo kot opečna, glede na stanje v okolici se predlaga na stanovanjskih objektih tudi črna streha.
V obstoječem LN Zavrh so predvidena individualna kurišča na kurilno olje, utekočinjen naftni plin, lesene sekance, biomaso ali pelete. S spremembo LN Zavrh se dodaja tudi ogrevanje na toplotno črpalko.
Postopek sprememb in dopolnitev Odloka o LN Zavrh bo tekel na podlagi Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt). Ker gre le za manjše tehnične in arhitekturne korekcijske popravke, spremembe ne vplivajo na celovitost načrtovane ureditve po LN Zavrh ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, se rok za trajanje javne razgrnitve skrajša na 15 dni.
2. Območje sprememb in dopolnitev
3. člen 
Območje sprememb in dopolnitev je znotraj območja urejanja z LN Zavrh, v katastrski občini Zavrh. Območje obravnave, meja veljavnega LN Zavrh, se s predlaganimi spremembami in dopolnitvami LN Zavrh ne spreminja.
3. Način pridobitve strokovnih rešitev
4. člen 
Izdelava posebnih strokovnih podlag, ki bodo določale predvideno rabo prostora ni predvidena, saj so predvidene le manjše spremembe in dopolnitve samega Odloka o LN Zavrh.
4. Roki in posamezne faze za pripravo sprememb in dopolnitev odloka
5. člen 
Za potek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev LN Zavrh bo upoštevan postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta, določenega z veljavnim Zakonom o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt). Glede na manjše spremembe je predviden skrajšan postopek za sprejem sprememb in dopolnitev prostorskega akta.
S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave spremembe in dopolnitve Odloka o LN Zavrh.
Postopek priprave Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o LN Zavrh bo potekal skladno z določbami zakona o prostorskem načrtovanju, po naslednjem terminskem planu:
– Župan Občine Dobrna sprejme sklep, ki ga objavi v Uradnem listu RS ter na spletnih straneh Občine Dobrna;
– Dopolnjeni osnutek prostorskega akta se javno razgrne v prostorih Občine Dobrna za 15 dni; v tem času pripravljavec (Občina Dobrna) organizira javno obravnavo predlaganih sprememb in dopolnitev;
– Župan zavzame stališče do pripomb podanih v času javne razgrnitve; stališče se objavi na krajevno običajen način in v svetovnem spletu ter se o njih pisno seznani lastnike zemljišč, ki so pripombe podali;
– Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o LN Zavrh sprejme Občinski svet Občine Dobrna in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
5. Obveznosti v zvezi s financiranjem
6. člen 
Stroški povezani z urejanjem in pripravo dokumentacije za izvedbo sprememb in dopolnitev LN Zavrh bremenijo lastnike zemljišč, znotraj LN Zavrh.
7. člen 
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-0002/2015-13(1)
Dobrna, dne 14. februarja 2017
Župan 
Občine Dobrna 
Martin Brecl l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti