Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2017 z dne 21. 4. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2017 z dne 21. 4. 2017

Kazalo

1058. Pravilnik o pokroviteljstvu ter financiranju drugih društvenih dejavnosti v Občini Loški Potok, stran 3134.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12), 2. in 7. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – UPB4, 14/13, 101/13) ter 7. člena Statuta Občine Loški Potok (Uradni list RS, št. 79/15) je Občinski svet Občine Loški Potok na 12. redni seji dne 6. 4. 2017 sprejel
P R A V I L N I K 
o pokroviteljstvu ter financiranju drugih društvenih dejavnosti v Občini Loški Potok 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo postopek ter merila in kriteriji za pridobivanje sredstev iz proračuna Občine Loški Potok za pokroviteljstva in prireditve ter sredstev za sofinanciranje izvajanja projektov in programov društev, klubov, združenj, nevladnih in neprofitnih organizacij ter drugih izvajalcev za izvajanje prostočasnih dejavnosti ter razvoju podeželja in turizma.
Predmet sofinanciranja po tem pravilniku niso programi s področja ljubiteljske kulturne dejavnosti, športa ter programi humanitarnih organizacij.
2. člen 
Občina je lahko pokrovitelj prireditev in dogodkov, različnih dejavnosti, priprav in izdelav snovnih ali nesnovnih stvari ali izvedb ter drugih projektov (v nadaljevanju: projekti), ki so v organizaciji fizičnih ali pravnih oseb na različnih nivojih.
Sredstva iz prvega odstavka tega člena se namenjajo za sofinanciranje projektov:
– ki promovirajo občino, njene prebivalce in kraje oziroma širijo njene razvojne potenciale;
– ki utrjujejo in promovirajo pozitivne vrednote (demokratične vrednote, človekove pravice, in druga temeljna načela, zapisana v statutu občine in Ustavi Republike Slovenije ter prispevajo k vzpodbujanju medčloveškega sožitja in dialoga in k ohranjanju naše naravne, kulturne, verske in narodnostne dediščine ter izročila);
– ki vzpodbujajo prostovoljstvo in udeleževanje v skupinah na različnih področjih;
– ki so neposredno vezana na gostovanje skupin s sosednjih krajev in drugod iz Slovenije ter iz tujine, zlasti še na dejavnost slovenskih zamejskih in zdomskih društev;
– ki so neposredno vezana na medobčinsko, medregijsko in mednarodno sodelovanje;
– ki jih organizirajo mladi ali so namenjene koristnemu preživljanju prostega časa mladih;
– ki utrjujejo spoznavanje, sodelovanje in druženje med družbeno aktivnimi občani;
– ki so neposredno namenjena plačilu stroškov sprejema in pogostitve ob pomembnejših jubilejih, obiskih in drugih priložnosti oziroma pomoč pri organizaciji.
Predmet sofinanciranja po tem pravilniku je tudi izvajanje letnih programov in rednih dejavnosti ter enkratne akcije oziroma projekti organizacij, ki niso upravičeni za sofinanciranje iz naslova drugih razpisov. Redna dejavnost organizacij se po tem pravilniku sofinancira organizacijam, ki imajo sedež v Občini Loški Potok ter organizacijam, ki nimajo sedeža v Občini Loški Potok, vključujejo pa naše občane, zato se redna dejavnost lahko financira glede na število članov, ki so občani Občine Loški Potok.
II. UPRAVIČENCI 
3. člen
Upravičenci do dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku so:
– fizične in pravne osebe s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v občini;
– fizične in pravne osebe s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v drugi občini, če projekt organizirajo na območju naše občine;
– fizične in pravne osebe s stalnim prebivališčem oziroma sedežem v drugi občini, če je njihov projekt, ki je organiziran izven občine, pomemben za občino oziroma naše občane in vključuje tudi naše občane.
Posamezna fizična ali pravna oseba je praviloma v okviru istega razpisa le enkrat upravičena do proračunskih sredstev po tem pravilniku.
4. člen 
Ne glede na določbe tega pravilnika je občina lahko pokrovitelj društvu oziroma klubu ter posameznikom, ki s svojimi dosežki na športnem, kulturnem ali kakšnem drugem področju dosežejo vrhunske dosežke na državnem ali širšem nivoju.
III. POSTOPEK PRIDOBIVANJA SREDSTEV TER MERILA IN KRITERIJI 
5. člen
Proračunska sredstva, ki so v proračunu občine zagotovljena za posamezno proračunsko leto, se upravičencem dodelijo na osnovi izvedenega postopka javnega razpisa. Občina enkrat letno objavi javni razpis za dodelitev proračunskih sredstev po tem pravilniku, s katerim določi pogoje in postopke ter vsebino vloge za dodelitev sredstev.
Postopek javnega razpisa opravi občinska uprava, ki pripravi in objavi razpis v občinskem glasilu in na spletni strani Občine Loški Potok ter na osnovi razpisa zbira prijave. Predlog razdelitve razpoložljivih sredstev pripravi razpisna komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Komisija, ki jo sestavljajo predsednik in dva člana, je imenovana za obdobje mandata občinskega sveta.
O dodelitvi sredstev odloči župan s sklepom na podlagi predloga komisije. Odločitev župana je dokončna.
6. člen 
Razpisna komisija ob pregledu vlog, prispelih na razpis za sofinanciranje, izloči vloge za programe oziroma projekte, ki niso v interesu Občine Loški Potok, ter tiste programe in projekte, ki se sofinancirajo iz drugih postavk proračuna Občine Loški Potok. Komisija pri odločanju in oblikovanju predloga o sofinanciranju upošteva predvsem:
– pomen projekta za občino oziroma občane Občine Loški Potok,
– cilje ter namene projekta, ki so jasno opredeljeni,
– promocijski učinek za občino,
– tradicionalnost,
– inovativnost in izvirnost (programi in projekti, ki neposredno ne posnemajo že izvedenih programov in projektov ter vsebujejo inovativen pristop),
– kakovost in izvedljivost projekta,
– medobčinski, medregijski in mednarodni pomen podprtega projekta ter vzajemnost,
– organizacijsko, strokovno in finančno zahtevnost projekta,
– sorazmernost s sofinanciranjem primerljivih projektov,
– vključenost občanov oziroma druge zainteresirane javnosti v projekt,
– dosedanje sodelovanje prijaviteljev pri drugih aktivnostih, katerih (so)organizator je občina.
7. člen 
Višina sofinanciranja s strani občine je odvisna od razpoložljivih sredstev v proračunu ter obsega in ocene kvalitete in pomembnosti programa oziroma projekta za občino. Pri vrednotenju kvalitete in pomembnosti programa oziroma projekta se oceni prispevek, ki ga načrtovana izvedba projekta oziroma programa prinese k dogajanju v posameznem kraju ali občini oziroma koristi, ki jo ima projekt za občane Občine Loški Potok.
8. člen 
S pridobitelji sredstev iz proračuna se sklene pogodba, s katero se upravičenec zaveže, da bo projekt izvedel skrbno in skladno s prijavo. Upravičenec je dolžan na ustrezen način v okviru projekta obveščati javnost o pokroviteljstvu občine. V roku 30 dni od podpisa pogodbe se izvede nakazilo proračunskih sredstev na transakcijski račun oziroma osebni račun upravičenca, razen če v pogodbi ni določeno drugače.
9. člen 
Dodeljena proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena. V primeru, da sredstva niso bila uporabljena za namen, za katerega so bila dodeljena oziroma če upravičenec ne izpolni obveznosti iz tega pravilnika, lahko občina zahteva vrnitev le-teh skupaj z zamudnimi obresti.
10. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 419-0001/2017
Hrib - Loški Potok, dne 6. aprila 2017
Župan 
Občine Loški Potok 
Ivan Benčina l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti