Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2017 z dne 28. 4. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2017 z dne 28. 4. 2017

Kazalo

1126. Pravilnik o načinu dostopa prosilcev za mednarodno zaščito do svetovalcev za begunce ter nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce, stran 3256.

  
Na podlagi tretjega odstavka 11. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja ministrica za notranje zadeve
P R A V I L N I K 
o načinu dostopa prosilcev za mednarodno zaščito do svetovalcev za begunce ter nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce 
1. člen 
Ta pravilnik določa način dostopa prosilcev za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: prosilec) do svetovalcev za begunce (v nadaljnjem besedilu: svetovalec) ter merila za določitev nagrade za opravljeno delo in povračilo stroškov svetovalcem za opravljeno pravno pomoč v zvezi s postopki po Zakonu o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: zakon) na Upravnem sodišču Republike Slovenije in Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.
2. člen 
(1) Prosilec lahko za podporo in pravno pomoč izbere le enega svetovalca iz imenika svetovalcev ter se z njim dogovori in ga pooblasti za zastopanje. Izbrani svetovalec pooblastilo pred začetkom opravljanja zastopanja posreduje ministrstvu, pristojnemu za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
(2) Če svetovalec, ki si ga za pomoč in podporo izbere prosilec, zavrne nudenje podpore in pravne pomoči prosilcu ali če se svetovalec ne odziva na njegove pozive oziroma ne obvešča prosilca oziroma zakonitega zastopnika o postopku, prosilec o tem pisno ali ustno obvesti ministrstvo. V primeru ustnega obvestila se napiše uradni zaznamek.
(3) Če svetovalec neupravičeno zavrne nudenje podpore in pravne pomoči ali če ministrstvo prejme obvestilo prosilca ali njegovega zakonitega zastopnika o nerednem in nevestnem delu dodeljenega svetovalca ali če ministrstvo prejme obvestilo prosilca ali njegovega zakonitega zastopnika, da ga svetovalec ne obvešča o postopku za priznanje mednarodne zaščite, ministrstvo o tem obvesti ministrstvo, pristojno za pravosodje, ki svetovalca lahko pozove, da navede razloge za svoje ravnanje.
(4) Če prosilec svetovalca ne izbere po postopku iz prvega odstavka tega člena ali če je izbrani svetovalec zavrnil nudenje podpore in pravne pomoči, lahko za podporo in pravno pomoč svetovalca v ustni ali pisni obliki zaprosi ministrstvo. Ministrstvo prosilcu dodeli svetovalca po abecednem vrstnem redu priimkov svetovalcev iz imenika svetovalcev.
(5) Za potrebe dodelitve svetovalca iz prejšnjega odstavka ministrstvo vzpostavi dnevnik, v katerega se po zaporednih številkah vpisuje datum in ura vpisa v dnevnik, osebno ime dodeljenega svetovalca ter osebno ime prosilca, ki mu je bil svetovalec dodeljen.
(6) S svetovalcem, izbranim v skladu s četrtim odstavkom tega člena, vzpostavi prvi stik ministrstvo in svetovalca obvesti o izbiri, ta pa mora ministrstvu podporo in pravno pomoč v izbranem primeru v roku 24 ur od vzpostavljenega stika potrditi pisno po elektronski pošti ali po faksu, ministrstvu pa do začetka opravljanja zastopanja posredovati tudi pooblastilo za zastopanje prosilca. Ministrstvo obvesti prosilca o dodeljenem svetovalcu z obvestilom iz priloge, ki je sestavni del tega pravilnika.
(7) Če izbrani svetovalec zavrne nudenje podpore in pravne pomoči, ministrstvo to zabeleži v dnevniku iz petega odstavka tega člena ter prosilcu dodeli svetovalca, ki je naslednji po vrstnem redu iz četrtega odstavka tega člena.
(8) Če se svetovalec ne odziva na obvestila ministrstva iz šestega odstavka tega člena, ministrstvo o tem obvesti ministrstvo, pristojno za pravosodje, ki lahko svetovalca pozove, da navede razloge za svoje ravnanje. Če svetovalec opravičljivih razlogov ne navede, se šteje, da je svetovalec za vsak primer ne odzivanja na pozive ministrstva zavrnil nudenje podpore in pravne pomoči.
(9) Svetovalci ministrstvo ažurno obveščajo o daljših odsotnostih.
(10) Prosilec lahko med postopkom zamenja svetovalca. O tem nemudoma pisno obvesti ministrstvo in navede razloge za zamenjavo. Izjavo prosilca ministrstvo posreduje ministrstvu, pristojnemu za pravosodje.
(11) Svetovalec lahko odpove pooblastilo v posamezni zadevi, če svoje dolžnosti ne more več opravljati. O odpovedi pooblastila in razlogih za odpoved svetovalec nemudoma pisno obvesti ministrstvo in prosilca. Izjavo svetovalca o odpovedi pooblastila ministrstvo posreduje ministrstvu, pristojnemu za pravosodje.
3. člen 
Svetovalca lahko pri posameznih dejanjih zastopanja nadomešča drug svetovalec, če je to izrecno navedeno v pooblastilu in če z nadomeščanjem soglaša prosilec, kar mora izhajati iz pooblastila.
4. člen 
Svetovalec za vsak postopek, v katerem je nudil podporo in pravno pomoč prosilcu, predloži ministrstvu stroškovnik z dokazili, ki izkazujejo upravičenost do nagrade in povračila stroškov. Svetovalec stroškovnik predloži v roku treh mesecev po pravnomočnosti odločitve Upravnega sodišča Republike Slovenije v zadevi oziroma treh mesecev po pravnomočnosti odločitve Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
5. člen 
(1) Za dejanje pravne pomoči pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije in Vrhovnim Sodiščem Republike Slovenije so svetovalci upravičeni do nagrad v polovični višini zneskov, določenih za odvetniške storitve z Odvetniško tarifo (Uradni list RS, št. 2/15, v nadaljnjem besedilu: Odvetniška tarifa), pri čemer se uporabljajo Splošni del ter tarifna številka 30 (XIII. Upravni spor) in tarifna številka 27 (X. Izvršilni postopek) iz Posebnega dela Odvetniške tarife, če ta pravilnik ne določa drugače.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek svetovalec ni upravičen do zvišanja vrednosti storitve v skladu s 5. členom Odvetniške tarife, razen če je storitev opravljena na zahtevo ministrstva.
6. člen 
Ne glede na prvi odstavek prejšnjega člena imajo svetovalci pravico do povračila potnih stroškov v višini in pod pogoji, ki za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela veljajo za javne uslužbence.
7. člen 
(1) O odmeri nagrade in povračilu stroškov na podlagi stroškovnika odloči ministrstvo v roku 30 dni od prejema stroškovnika z odločbo.
(2) Izplačilo odmerjene nagrade in stroškov se opravi, ko svetovalec po prejemu odločbe iz prejšnjega odstavka izstavi e-račun, če svetovalec ni zavezanec po zakonu, ki ureja davek na dodano vrednost, pa na podlagi pisne izjave svetovalca, da se strinja s sklepom, ki mora vsebovati številko transakcijskega računa svetovalca, naziv banke in davčno številko.
KONČNI DOLOČBI 
8. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o načinu dostopa prosilcev za mednarodno zaščito do svetovalcev za begunce ter nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce (Uradni list RS, št. 3/12, 29/13 in 22/16 – ZMZ-1).
9. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-410/2016/17
Ljubljana, dne 20. aprila 2017
EVA 2016-1711-0013
mag. Vesna Györkös Žnidar l.r.
Ministrica 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti