Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2017 z dne 16. 6. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2017 z dne 16. 6. 2017

Kazalo

1596. Priporočilo v zvezi z okoljsko nesrečo, ki jo je povzročil požar v podjetju Kemis d.o.o., stran 4377.

  
Na podlagi 111. člena Poslovnika državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 – uradno prečiščeno besedilo, 105/10 in 80/13) je Državni zbor na seji 9. junija 2017 sprejel
P R I P O R O Č I L O 
v zvezi z okoljsko nesrečo, ki jo je povzročil požar v podjetju Kemis d.o.o. 
1. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi Republike Slovenije, da v primeru okoljske nesreče, ki jo je povzročil požar v podjetju Kemis d.o.o., v najkrajšem možnem času javnosti predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda ustrezno razlago ugotovljenih podatkov, ki so pomembni za zdravje in varnost prebivalcev Vrhnike in okolice. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi Republike Slovenije, da v najkrajšem možnem času pripravi in javnosti predstavi nacionalni načrt ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč, ki bo vključeval jasna navodila glede komunikacije in koordinacije v primeru nesreč, ki imajo večji potencial vpliva na okolje in zdravje ljudi.
2. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi Republike Slovenije, da pristojnim organom naloži spremljanje stanja na prizadetem območju (stanje zraka, vode, zemljine) še najmanj šest mesecev po požaru in z ugotovitvami sproti seznanja slovensko javnost.
3. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi Republike Slovenije, da v primeru okoljske nesreče na Vrhniki od pristojnih nadzornih institucij zahteva pripravo poročila o izvajanju nadzora glede izpolnjevanja varnostnih in protipožarnih predpisov v podjetju Kemis d.o.o. in z ugotovitvami seznani Državni zbor Republike Slovenije v roku 30 dni od objave priporočila v Uradnem listu Republike Slovenije.
4. Državni zbor Republike Slovenije priporoča ministrstvu, pristojnemu za okolje in prostor, da preuči okoljevarstvena dovoljenja vseh poslovnih subjektov v Sloveniji, ki opravljajo dejavnost, ki lahko povzroči onesnaževanje okolja večjega obsega in je nevarno za zdravje ljudi ter so locirani v bližini naseljenih območij in zaščitenih naravnih okolij.
Št. 801-01/17-8/14
Ljubljana, dne 9. junija 2017
EPA 1997-VII
Državni zbor 
Republike Slovenije 
dr. Milan Brglez l.r.
Predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti