Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2017 z dne 25. 8. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2017 z dne 25. 8. 2017

Kazalo

2238. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje kanjona Kokre, stran 6368.

  
Na podlagi 55. in 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – ZUPUDPP – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13 Skl. US: U-I-43/13-8, 76/14 – Odl. US: U-I-43/13-19), 22. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 71/16, 1/17) je župan Mestne občine Kranj sprejel
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje kanjona Kokre 
I. 
Predmet sklepa 
S tem sklepom se pričnejo postopki za pripravo in sprejem Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje kanjona Kokre(v nadaljevanju OPPN Kanjon Kokre).
II. 
Ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN 
1. Ocena stanja
Staro mestno jedro Kranj s kanjonom reke Kokre je bilo zavarovano z odlokom leta 1983 kot naravna znamenitost. Dolžina kanjona je okoli 1,5 km, globok je do 30 m, skozenj pa je speljana sprehajalna učna pot. Kanjon Kokre lahko opredelimo kot osrednji del občinskega središča in predstavlja pomembne zelene površine neposredno ob zgodovinskem jedru mesta Kranja, nahaja se v neposredni bližini pomembnih središč s centralnimi dejavnostmi, javnimi objekti ter območjih z relativno gosto stanovanjsko poselitvijo. Zaradi težnje po ureditvi območja ter s tem približati oziroma urediti kanjon Kokre kot pomembne zelene površine mestu se je Mestna občina Kranj odločila za začetek postopka sprejema OPPN. Celotno območje je razglašeno za naravni spomenik, kjer je določena stopnja varovanja tako naravne dediščine, kot tudi kulturne dediščine.
2. Razlogi za pripravo OPPN
Pobudnik za pripravo prostorskega akta je Mestna občina Kranj. Namen izdelave OPPN je približati oziroma urediti kanjon Kokre kot pomembne zelene površine mestu. MOK se v zadnjem času intenzivno posveča oživljanju mestnega jedra, prenovi objektov, ulic in trgov in odpiranju novih turističnih in kulturnih programov. Z ureditvijo območja kanjona Kokre pa nadgraditi mestne zelene površine, spodbuditi k ozaveščanju in varovanju naravne dediščine, posledično pa izboljšti turistično ponudbo ter tudi bivanjske razmere prebivalcev. Cilj pa je tudi navezava Kanjona Kokra na Staro mestno jedro Kranja z namenom, da se ustvari življenjski prostor višje vrednosti.
III. 
Območje OPPN 
OPPN Kanjon Kokre je predviden za območje, za katerega je z veljavnimi prostorskimi akti predvidena izdelava OPPN.
IV. 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Na podlagi strokovnih usmeritev, strokovnih podlag ter novih potreb se pripravi osnutek OPPN.
Strokovne rešitve prostorskih ureditev se izdelajo na podlagi analize stanja in prostorskih potreb uporabnikov tega prostora, idejnih zasnov in strokovnih podlag, pridobljenih z javnim natečajem, strokovnih podlag in smernic nosilcev urejanja prostora (v nadaljevanju NUP).
Strokovne podlage vsebujejo:
– idejne zasnove načrtovane prostorske ureditve,
– idejne zasnove varstvenih režimov,
– idejne zasnove prometne ureditve,
– idejne zasnove energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev, vključno z idejnimi zasnovami morebitne potrebne zaščite, prestavitve oziroma ukinitve infrastrukturnih vodov.
Idejne zasnove se izdela v vsebini kot je določena za idejno zasnovo v predpisih, ki določajo vsebino projektne dokumentacije.
Izdelajo se tudi ustrezne geodetske podlage za izdelavo prostorskega akta. V primeru, da bo v postopku priprave OPPN potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) se izdela tudi okoljsko poročilo.
V. 
Postopek in roki za pripravo posameznih faz OPPN 
Postopek priprave in sprejema OPPN se vodi skladno z določbami Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09). S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave OPPN:
– objava sklepa o pripravi OPPN,
– izdelava osnutka OPPN – 30 dni po podpisu pogodbe z izbranim načrtovalcem,
– pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora k osnutku OPPN – 30 dni po prejemu osnutka; v navedenem roku Ministrstvo za okolje in prostor sporoči, ali je potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje (CPVO),
– izdelava dopolnjenega osnutka OPPN – 45 dni po pridobitvi smernic; v primeru, da je potrebno izdelati CPVO, se za dopolnjen osnutek izdela okoljsko poročilo, ki se ga pred javno razgrnitvijo skupaj z dopolnjenim osnutkom pošlje Ministrstvu za okolje in prostor, ki v roku 15 dni preveri ustreznost okoljskega poročila,
– javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka OPPN – 30 dni,
– prva obravnava odloka o OPPN na Svetu MOK – v času javne razgrnitve,
– priprava stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave ter seznanitev lastnikov zemljišč s stališči do pripomb – 30 dni po javni razgrnitvi,
– priprava predloga OPPN – 30 dni po sprejetju stališč do pripomb,
– pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora – 30 dni po prejemu predloga; v primeru izdelave CPVO ministrstvo pristojno za varstvo okolja, na podlagi mnenj nosilcev urejanja prostora, v 30 dneh odloči o sprejemljivosti vplivov izvedbe sprememb in dopolnitev ZN na okolje in izda potrdilo,
– sprejem usklajenega predloga odloka o OPPN (druga obravnava) na Svetu MOK,
– objava odloka v Uradnem listu Republike Slovenije.
Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev udeležencev v postopku lahko spremenijo.
Sprejet OPPN se po njegovi uveljavitvi posreduje Ministrstvu za okolje in prostor ter Upravni enoti Kranj.
VI. 
Nosilci urejanja prostora 
Nosilci urejanja prostora so ministrstva, organi lokalnih skupnosti, izvajalci javnih služb ter nosilci javnih pooblastil, ki sodelujejo v postopku priprave OPPN in so določeni s tem sklepom.
Mestna občina Kranj pošlje osnutek OPPN nosilcem urejanja prostora in Ministrstvu za okolje in prostor, Direktoratu za okolje v Ljubljani, ki pisno sporoči občini, ali je za predmetni prostorski akt potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Nosilci urejanja prostora, ki morajo po prejemu osnutka OPPN podati smernice za njegovo pripravo, k predlogu pa mnenje – vse v roku 30 dni, so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja zgornje Save, Ulica Mirka Vadnova 5, 4000 Kranj;
3. Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
4. Zavod za varstvo narave, OE Kranj, PC Planina 3, 4000 Kranj;
5. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana;
6. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana;
7. Elektro Gorenjska, d.d., PE za distribucijo električne energije, Ulica Mirka Vadnova 3a, 4000 Kranj;
8. Telekom Slovenije, Center za vzdrževanje omrežja Kranj, Ulica Mirka Vadnova 13, 4000 Kranj;
9. Komunala Kranj d.o.o., PE Vodovod, Ulica Mirka Vadnova 1, 4000 Kranj;
10. Komunala Kranj d.o.o., PE Kanalizacija in čistilne naprave, Ulica Mirka Vadnova 1, 4000 Kranj;
11. Domplan d.d., PE Energetika, Bleiweisova 14, 4000 Kranj;
12. Geoplin plinovodi, d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11, 1000 Ljubljana;
13. Mestna občina Kranj,Oddelek za razvoj in investicije, Slovenski trg 1, 4000 Kranj.
V kolikor se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno dodatno pridobiti nekatere pogoje oziroma mnenja nosilcev urejanja prostora, ki niso navedeni v predmetnem sklepu, se le-ta pridobijo v postopku.
VII. 
Obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN 
Finančna sredstva za pripravo strokovnih podlag in OPPN zagotovi Mestna občina Kranj iz proračuna.
VIII. 
Objava sklepa 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor ter Mestne občine Kranj in začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-3/2016-48/01
Kranj, dne 5. avgusta 2017
Župan 
Mestne občine Kranj 
Boštjan Trilar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti