Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Šifra SKD 2008 | Naziv dejavnosti po SKD 2008 |
01.110 | Pridelovanje žit (razen riža), stročnic in oljnic |
01.120 | Pridelovanje riža |
01.130 | Pridelovanje zelenjadnic in melon, korenovk in gomoljnic |
01.140 | Pridelovanje sladkornega trsa |
01.150 | Pridelovanje tobaka |
01.160 | Pridelovanje rastlin za vlakna |
01.190 | Pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin |
01.210 | Vinogradništvo |
01.220 | Gojenje tropskega in subtropskega sadja |
01.230 | Gojenje citrusov |
01.240 | Gojenje pečkatega in koščičastega sadja |
01.250 | Gojenje drugih sadnih dreves in grmovnic |
01.260 | Pridelovanje oljnih sadežev |
01.270 | Gojenje rastlin za izdelavo napitkov |
01.280 | Gojenje začimbnih, aromatskih in zdravilnih rastlin |
01.290 | Gojenje drugih trajnih nasadov |
01.300 | Razmnoževanje rastlin |
01.410 | Prireja mleka |
01.420 | Druga govedoreja |
01.430 | Konjereja |
01.450 | Reja drobnice |
01.460 | Prašičereja |
01.470 | Reja perutnine |
01.490 | Reja drugih živali |
01.500 | Mešano kmetijstvo |
01.610 | Storitve za rastlinsko pridelavo |
01.620 | Storitve za živinorejo, razen veterinarskih |
01.630 | Priprava pridelkov |
01.640 | Obdelava semen |
03.110 | Morsko ribištvo |
03.120 | Sladkovodno ribištvo |
03.210 | Gojenje morskih organizmov |
03.220 | Gojenje sladkovodnih organizmov |
10.110 | Proizvodnja mesa, razen perutninskega |
10.120 | Proizvodnja perutninskega mesa |
10.130 | Proizvodnja mesnih izdelkov |
10.200 | Predelava in konzerviranje rib, rakov in mehkužcev |
10.310 | Predelava in konzerviranje krompirja |
10.320 | Proizvodnja sadnih in zelenjavnih sokov |
10.390 | Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave |
10.410 | Proizvodnja olja in maščob |
10.420 | Proizvodnja margarine in podobnih jedilnih maščob |
10.510 | Mlekarstvo in sirarstvo |
10.520 | Proizvodnja sladoleda |
10.610 | Mlinarstvo |
10.620 | Proizvodnja škroba in škrobnih izdelkov |
10.710 | Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic |
10.720 | Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic |
10.730 | Proizvodnja testenin |
10.810 | Proizvodnja sladkorja |
10.820 | Proizvodnja kakava, čokolade in sladkornih izdelkov |
10.830 | Predelava čaja in kave |
10.840 | Proizvodnja začimb, dišav in drugih dodatkov |
10.850 | Proizvodnja pripravljenih jedi in obrokov |
10.860 | Proizvodnja homogeniziranih in dietetičnih živil |
10.890 | Proizvodnja drugih prehrambenih izdelkov, drugje nerazvrščenih |
10.910 | Proizvodnja krmil |
10.920 | Proizvodnja hrane za hišne živali |
11.010 | Proizvodnja žganih pijač |
11.020 | Proizvodnja vina iz grozdja |
11.030 | Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač |
11.040 | Proizvodnja aromatiziranih vin iz grozdja |
11.050 | Proizvodnja piva |
11.060 | Proizvodnja slada |
11.070 | Proizvodnja brezalkoholnih pijač, mineralnih in drugih stekleničenih vod |
B08.930 | Pridobivanje soli |
Transportni, podložni in drugi kartoni | 2 % |
Bale | 1 % |
Tube | 1 % |
Razna embalaža (plastična, druga ...) | 1,5 % |
Vreče | 1,5 % |
Zamaški (različni materiali in oblike) | 5 % |
Steklena embalaža različnih oblik (kozarci za vložnine, stekleničke, posodice …) | 5 % |
Etikete (različnih materialov in velikosti) | 10 % |
Različna lepila | 20 % |
Lepilni trak | 10 % |
Lesene palete | 10 % |
Ovijalna folija (“strech” folija) | 5 % |
PE, PE+PP, PVC folija | 5 % |
Alu folija | 1 % |
Termoskrčljiva folija | 3 % |
Ostali materiali (gumice, sponke ...) | 0,5 % |
Vračljiva embalaža med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– steklenice | 7 % |
– plastični zaboji | 5 % |
– plastične nosilke | 5 % |
– sodi za pijače | 1 % |
– baloni za pijače | 10 % |
– druga vračljiva embalaža | 5 % |
Primarna embalaža | |
– predforme za proizvodnjo plastenk | 1,5 % |
– PET plastenke | 1,5 % |
– pločevinke | 1,5 % |
Odpis blaga za seme in sadilni material poljščin, vrtnin in okrasnih rastlin (čebulice in sadike) | do 10 % letno od količine v prometu |
Sadne sadike: | |
– zaradi poškodb pri manipulaciji ali zaradi izsušitve | do 15 % |
– v letih z neugodnimi vremenskimi razmerami (toča, suša, pozeba, bolezni, škodljivci ipd.) zaradi večje verjetnosti poškodb | 25 % |
Transportni kalo za sadje in zelenjavo | do 1 % |
Skladiščni kalo za sadje in zelenjavo: | |
– v letih z ugodnimi (povprečnimi) vremenskimi razmerami je skladiščni kalo, ki nastopi zaradi pojava gniladi | do 15 % |
– v letih z neugodnimi vremenskimi razmerami (toča, suša, pozeba, bolezni, škodljivci ipd.) pa zaradi večje verjetnosti gniladi | do 35 % |
– transpiracijski kalo v hladilnici z CA in ULO režimom | največ 0,5 %/mesec |
– transpiracijski kalo v hladilnici z NA režimom | največ 1 %/mesec |
Sortirni kalo za sadje in zelenjavo | do 1,5 % |
Maloprodajni kalo pri svežem sadju in zelenjavi | do 1 % |
Surovine in materiali pri predelavi sadja, manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– sveže sadje | 15 % |
– zamrznjeno sadje oziroma zamrznjeni polizdelki | 10 % |
– aseptično polnjeni polizdelki | 10 % |
– pasterizirani polizdelki | 10 % |
– ostale surovine in materiali | 5 % |
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– sladkor, sadni polizdelki in druge surovine | 10 % |
– steklenice, etikete, pokrovčki, lepila, kartoni, epruvete, folije in drugi embalažni materiali | 5 % |
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– vsi polizdelki | 3 % |
Izdelki, gotovi proizvodi: | |
– med proizvodnim procesom | 4 % |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |
Trgovsko blago: | |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |
% običajnega odpisa | |
Transportni kalo pri prejemu blaga | do 3 % |
Proizvodni kalo po fazah proizvodnega procesa: | |
– prebiranje, čiščenje | 30 % |
– lupljenje | 25 % |
– izluževanje | 14 % |
– odmrzovanje in blanširanje | 40 % |
– mletje, rezanje, centrifugiranje | 5 % |
– kuhanje, mešanje, koncentracija | 20 % |
– fermentacija | 10 % |
– priprava nalivov in zalivanje | 15 % |
– vlaganje, pasterizacija, polnjenje, zapiranje | 5 % |
Skladiščni kalo po vrstah materiala: | |
– sveža surovina | 5 % |
– zamrznjena surovina | 1 % |
– sveže meso | 2 % |
– kupljeni polizdelki | 0,5 % |
– arome, barve in ekstrati | 2 % |
– sušena zelenjava | 1 % |
– semena in suhi material | 2 % |
– kis | 3 % |
– olje in maščobe | 0,5 % |
Skladiščni kalo pri polproizvodih in gotovih proizvodih: | |
– polproizvodi | 0,5 % |
– gotovi proizvodi | 0,25 % |
Teleta za zakol: | |
– do 160 kg žive teže | 8 % |
– od 160 do 300 kg ž.t. | 10 % |
Klavna goved: | |
– mlado pitano govedo | 12 % |
– starejše govedo | 12 % |
Prašiči za zakol | 6 % |
Drobnica (ovce, koze) | 12 % |
Piščanci | 3 % |
Kokoši | 1,5 % |
Kalo odcejanja in ohlajevanja (do temperature 7 °C pri govedu oziroma 4 °C pri prašičih) | 4 % |
Kalo krojenja (priprava trupov ali polovic za trg) v tem postopku ostanejo loj in obreznine kot stranski produkt | 5 % |
Kalo skladiščenja in zorenja mesa (2 do 7 dni) | 2 % |
Kalo razseka (na osnovne kose in kakovostne kategorije) skladno s Pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi (Uradni list RS, št. 120/07) ter Pravilnika o razvrščanju prašičjih trupov | 1 % |
Kalo pri drobovini (to so užitni deli notranjih organov) | 7 % |
Kalo odmrzovanja zmrznjenega mesa | 6 % |
Kalo odcejanja in hlajenja piščancev (do temperature max. +4 °C) | 3,5 % |
Kalo odcejanja in hlajenja kokoši (do temperature max. +4 °C) | 4 % |
Kalo priprave obdelave ohlajenih trupov piščancev za trg | 1 % |
Kalo priprave obdelave ohlajenih trupov kokoši za trg | 6 % |
Kalo skladiščenja ohlajenega mesa piščancev in kokoši | 2,5 % |
Kalo razseka piščancev | 2 % |
Kalo razseka kokoši | 4 % |
Kalo hlajenja in odcejevanja piščančje in kokošje drobovine | 8 % |
Kalo odmrzovanja zamrznjenega piščančjega mesa in drobovine | 5 % |
Skladiščni kalo | Transportni kalo | |
Predpakirani v propustni embalaži: | ||
– trajni | 1,0 % | 1,0 % |
– poltrajni | 2,0 % | 2,0 % |
– obarjene, kuhane, sveže klobase | 3,0 % | 3,0 % |
Predpakirani v nepropustni embalaži | 0,5 % | 0,5 % |
a) Transportni kalo za soljene kože: | |
– obdobje od 1. 4. do 30. 9. | 3 % |
– obdobje od 1. 10. do 31. 3. | 2 % |
Kalo je odvisen tudi od trajanja prevoza. | |
b) Transportni kalo za prevoz tehničnih maščob v cisternah | do 5 % |
Kalo je odvisen od trajanja prevoza in temperature maščobe pri točenju v cisterne. |
Surova olja | 1 % od nabavljene količine olja |
Specialna rafinirana in nerafinirana olja | 1 % od nabavljene količine olja |
Čebula | 3 % od nabavljene količine čebule |
Oljnice | 2 % od nabavljene količine oljnic |
Oljna pogača | 1 % od nabavljene količine oljne pogače |
Oljne tropine | 1 % od nabavljene količine oljnih tropin |
Rafinirana in hladno stiskana olja v rinfuzi | 0,3 % od proizvedene količine olja |
Embalirana olja | 1 % od proizvedene količine olja |
Delikatesni polproizvodi in proizvodi | 1,5 % od proizvedene količine |
Oljna pogača | 1,5 % od proizvedene količine oljne pogače |
Oljne tropine | 1,5 % od proizvedene količine oljnih tropin |
Luska | 1 % od proizvedene količine luske |
Čebula | 3 % od proizvedene količine olupljene in ocvrte čebule |
Začimbe | |
– embalirane začimbe v zrnju | 2 % od proizvedene količine |
– embalirane mlete začimbe | 3 % od proizvedene količine |
Oljna semena | 3 % od proizvedene količine embaliranih semen |
Oljne tropine | 1,5 % od nabavljene količine |
Oljna pogača | 1,5 % od nabavljene količine |
Margarina in ostale trde maščobe | 1 % od nabavljene količine |
Olja | 1 % od nabavljene količine |
Razmaščene mlete oljne pogače | 1 % od nabavljene količine |
Postopek, izdelki | % kala surovine | % kalo dodatki | % kalo embalaže |
Odkup mleka in dovoz do sprejema | 1 | ||
Skladiščenje mleka v cisternah do predelave | 0,1 | ||
Pasterizacija mleka in smetane | 1 | ||
Sterilizacija mleka in smetane | 1 | ||
Proizvodnja zgoščenega (evaporiranega) mleka | 10 | 1 | |
Proizvodnja mleka v prahu | 6 | 1 | |
Pakiranje sterilnega mleka, priprava in pakiranje smetane ter napitkov | 9 | 4 | 9 |
Pakiranje konzumnega mleka, smetane in napitkov | 5 | 4 | 6 |
Priprava in polnjenje fermentiranih izdelkov | 6 | 10 | 6 |
Izdelava in pakiranje masla | 5 | 10 | |
Izdelava in pakiranje mlečnih sladoledov in vodnih desertov | 8 | 10 | 10 |
Izdelava in pakiranje svežih sirov, skute in vseh namazov | 5 | 4 | 6 |
Izdelava, zorenje in porcioniranje poltrdih sirov | 8 | 2 | 6 |
Izdelava, zorenje in porcioniranje trdih sirov/ do 70 dni zorenja | 16 | 2 | 6 |
Izdelava, zorenje in porcioniranje trdih sirov/ nad 12 mesecev zorenja | 25 | 2 | 6 |
Izdelava, zorenje in pocioniranje trdih sirov/ nad 24 mesecev zorenja | 25 | 2 | 6 |
Priprava in polnjenje nemlečnih napitkov (čaj, voda ipd.) | 7 | 4 | 9 |
Izdelava in polnjenje pudingov | 10 | 10 | 6 |
Izdelava in pakiranje topljenih sirov | 6 | 4 | 15 % za trikotne etikete 1 % za okrogle etikete 2 % za pasice 3 % za škatle |
Odtajevanje in pakiranje zamrznjenega masla | 7 | 1,0 |
Skupine izdelkov | Kalo |
Pasterizirano/konzumno mleko, smetana, napitki | 1,5 % |
Sterilizirano mleko, smetana, napitki | 1,5 % |
Fermentirani izdelki | 1,5 % |
Mehki siri, skuta | 1,5 % |
Poltrdi siri | 1,5 % |
Trdi siri | 2,5 % |
Maslo | 1,5 % |
Sladoledi in ostalo zamrznjeno blago | 1,5 % |
Mleko v prahu, zgoščeno mleko | 1,5 % |
Kalo proizvodov med transportom do prodaje je 1,5 %. |
Proces čiščenja pred mletjem | 1,5 % |
Razsip in izguba pri internem prevozu, manipulaciji in meljavi žit: | |
– v proizvodnji za pšenico in rž | 0,8 % od porabljenih količin |
– v proizvodnji za oves, ječmen in ostala žita | 2 % od porabljenih količin |
Razsip pri internem prevozu, manipulaciji in lastni predelavi riža | 0,8 % od porabljenih količin v proizvodnji |
Razsip pri toplotni obdelavi žit |
Za uskladiščene količine vseh vrst in načinov pakiranja moke in zdroba se prizna kalo in razsip v višini: | |
– za pšenično moko in pšenični zdrob | 0,2 % za dobo skladiščenja do pol leta |
– za vse ostale moke in zdrobe | 0,5 % za dobo skladiščenja do pol leta |
Pri proizvodnji pekovskih in konditorskih izdelkov se priznava primanjkljaj kot razpršek moke v višini: | |
– v proizvodnji pekovskih izdelkov | 1,3 % od porabljenih količin |
– v proizvodnji konditorskih izdelkov | 1 % od porabljenih količin |
Pri gotovih pekovskih izdelkih se priznava kalo iz naslova osuška, ki je neločljivo povezan s prevozom, manipulacijo in skladiščenjem v višini: | |
– pri kruhu | 6 % od vhodnega prometa skladišča |
– pri slaščičarskih izdelkih | 8 % od vhodnega prometa skladišča |
Pri gotovih pekovskih, slaščičarskih in konditorskih izdelkih ter polizdelkih se priznava odpis, ki je neločljivo povezan z manipulacijo v višini: | |
– pri pekovskih izdelkih | 5 % od vhodnega prometa skladišča |
– pri slaščičarskih izdelkih | 8 % od vhodnega prometa skladišča |
– pri konditorskih izdelkih | 0,5 % od vhodnega prometa skladišča |
Za uskladiščene količine sladkorja se prizna razsip v višini: | |
za sladkor pakiran v natron (papirni) embalaži | 0,2 % za dobo enega leta |
za sladkor pakiran v juta, PP ali PVC embalaži | 0,1 % za dobo enega leta |
Pri porabi sladkorja v proizvodnem procesu se prizna primanjkljaj ali izguba sladkorja v višini: | |
– od količine porabljene v proizvodnji | 0,2 % |
– od količine porabljene pri pripravi in uporabi mletega sladkorja | 2 % |
Pri porabi raztopin sladkorjev, kot na primer glukozni, fruktozni, glukozno fruktozni sirup, se prizna primanjkljaj ali izguba v višini: | |
– pri uskladiščenju za dobo enega leta | 0,3 % |
– od količine porabljene v proizvodnji | 1,5 % |
Za skladiščene količine kakavovega prahu | razsip 0,1 % za dobo enega leta |
Kakav, ki se uporablja v proizvodnem procesu | primanjkljaj ali izguba v višini 0,1 % od porabljenih količin v proizvodnji |
Za ostale surovine, ki se rabijo v proizvodnem procesu in niso navedene v tem pravilniku | primanjkljaja ali izgube 0,3 % od porabljenih količin |
Za konditorske izdelke, kjer se zagotavlja deklarirana teža izdelka, iz naslova primanjkljaja pri pakiranju | izguba v proizvodnem procesu v višini 3,5 % od v proizvod vgrajenih materialov (surovin) |
Tekočine: | |
– manj viskozne tekočine | 4 % |
– bolj viskozne tekočine | 4 % |
– melasa | 4 % |
Praškaste substance: | |
– mešanic in premiksov (sulfati, oksidi, sublimirano žveplo, kloridi, jodidi, molibdadi, kelatne oblike) | 1 % |
– antioksidanti | 1 % |
– drsilci (SiO2) | 1 % |
– aminokisline | 5 % |
– makrokomponente (kalcijev karbonat, fosfati, sol, rastlinski nosilec, zeolit) | 1 % |
Zelo drage praškaste substance: | |
– vitamini | 0,5 % |
– antibiotiki | 0,5 % |
– kokcidiostatiki | 0,5 % |
– arome | 0,5 % |
– eterična olja in ekstrakti (adsorbati) | 0,5 % |
– različne oblike selena | 0,5 % |
– probiotiki | 0,5 % |
– encimi | 0,5 % |
– maščobe, by-pass, oligosaharidi, organske kisline, elektroliti idr. | 0,5 % |
Lepljive praškaste substance: | |
– holin klorid – prah | 1,5 % |
– betain | 1,5 % |
Surovina: | |
– splošno | 10 % |
– koromač | 20 % |
– janež | 20 % |
– sejanje planinskih plodov | 15 % |
– mešanje mešanic | 1 % |
Embalaža: | |
– filter papir | 2 % |
– sukanec | 2 % |
– polipropilen | 2 % |
– alu-žica | 2 % |
– etikete za filter | 2 % |
– zaklopnice | 0,5 % |
– trak za ovojno vrečko | 5 % |
– TK transportna embalaža | 0,5 % |
Pomožni material – za vse artikle: | |
– etikete male/velike | 10 % |
– natron vreče | 2 % |
Predelava: | |
– mletje šipka – klasično | 14 % |
– mletje šipka za filter čaj | 35 % |
– mletje hibiskusa za filter čaj | 13 % |
– ostalo (črn trn, glog, jerebika itd.) | 4 % |
Pakiranje: | |
– zaklopnice | 2 % |
– etikete – samolepilne | 5 % |
– polipropilenske vrečke | 5 % |
– navodila | 2 % |
Kalo skladiščenja gotovih izdelkov | 0,5 % |
Razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom | 0,1 % |
Skladiščni kalo | 0,5 % |
Primanjkljaj pri procesu proizvodnje predelave kave: | |
– čiščenje | 0,5 % |
– praženje | 17 % |
– mletje | 1 % |
– pakiranje | 2 % |
Kalo skladiščenja gotovih izdelkov zaradi poškodb oziroma razsutja | 0,1 % |
odcejanje soli | 7 % |
razsip pri raztovarjanju in manipuliranju z blagom | 3 % |
skladiščni kalo | 2 % |
primanjkljaj pri procesu proizvodnje soli: | |
– sušenje morske soli | 5,5 % |
– sušenje naravne morske soli iz Sečoveljskih solin | 9 % |
mletje, sejanje in pakiranje suhe soli | 3 % |
mletje, sejanje in pakiranje vlažne soli | 5 % |
Skladiščni kalo soli v vrečah in kartonih | 1 % |
Predelava | Čiščenje | Predmletje | Mletje |
Poper črni/beli | 5 % | – | 2 % |
Cimet | 2 % | 3 % | |
Muškatni oreh/cvet | 2 % | 10 % | |
Ingver | 1 % | 5 % | |
Klinčki | 1 % | 4 % | |
Kumina | 5 % | 3 % | |
Janež | 5 % | 3 % | |
Koriander | 3 % | ||
Piment | 1 % | 3 % | |
Zelene začimbe | 8 % | 3 % | |
Mešanje začimb | 5 % |
Embaliranje | Surovina | Embalaža trak | TKK |
Poper črni | 4 % | 6 % | 1 % |
Cimet mleti | 5 % | 6 % | 1 % |
Kumina | 3 % | 6 % | 1 % |
Janež | 3 % | 6 % | 1 % |
Paprika sladka | 2 % | 6 % | 1 % |
Majaron | 3 % | 6 % | 1 % |
Mešanica začimb | 5 % | 6 % | – |
Konzervans | 5 % | 6 % | 1 % |
Rumenil | 4 % | 6 % | 1 % |
Kokos moka | 2 % | 6 % | 0,5 % |
Mak v zrnju | 2 % | 6 % | 0,5 % |
Pakiranje v vrečke | Surovina | Vrečke |
2 % | 3 % |
Lepilni trak | 10 % |
Lepilo | 20 % |
Etikete male/velike | 10 % |
Natron vreče | 2 % |
Pakiranje v plastenke (različne dimenzije) | Surovina | Plastenke | Etikete |
3 % | 0,5 % | 2 % |
Čiščenje Baliranje | Rezanje | Sejanje | Mletje | |
Cvetovi | 2 % | 10 % | 5 % | 20 % |
Listi | 10 % | 10 % | 20 % | 30 % |
Rastline | 5 % | 10 % | 25 % | 25 % |
Lubje | 10 % | 10 % | 10 % | 30 % |
Korenine | 20 % | 10 % | 20 % | 30 % |
Plodovi | – | – | 10 % | 15 % |
Razno | 5 % | 10 % | 15 % | 25 % |
Alkohol etilni | 5 % |
Arome, barve in ekstrakti | 0,5 % |
Gobe sušene | 5 % |
Sušena zelenjava | 2 % |
Jabolčnik | 3 % |
Vino rdeče | 3 % |
Maščobe in olje | 0,5 % |
Paradižnikov koncentrat | 0,5 % |
Semena | 2 % |
Rumenjak tekoči | 1 % |
Sadni pire | 2 % |
Sveža zelenjava | 2 % |
odbiranje in sortiranje jedilnih jajc | 1 % |
manipulacija embaliranih jajc od sortirnice preko skladišča do trgovine | 1 % |
Prevzem surovin: | |
– sveže sadje | 15 % |
– etilni alkohol in destilati | 1 % |
Priprava destilata za skladiščenje: | |
– razredčevanje | 0,5 % |
Skladiščenje, odležavanje: | |
– skladiščenje v nerjaveči jekleni cisterni | 2 % |
– skladiščenje v lesenih sodih | 0,50 %/mesec |
Sestava polizdelka: | |
– naravna žganja | 2 % |
– likerji | 5 % |
– ostale žgane pijače | 2 % |
Polnitev: | |
– stekleničenje, volumen večji od 0,5 l | 2 % |
– stekleničenje, volumen manjši od 0,5 l | 3 % |
Skladiščenje izdelkov | 0,3 % |
Transport | 0,2 % |
Preddestilacija surovine ali polizdelka | 10 % |
Klet: | |
Nega | |
– mošt: razsluzenje, vrenje | 6 % |
– prvi pretok | 3,5 % |
– drugi pretok | 2 % |
– čiščenje, stabilizacija | 3 % |
– filtracija | 2 % |
– prekletenje | 1,5 % |
Skladiščenje | |
– lesena posoda | 0,3 %/mesec |
– betonska posoda | 0,08 %/mesec |
– plastična posoda (poliester) | 0,05 %/mesec |
– jeklena posoda | 0,03 %/mesec |
– steklenična klet/arhiv | 0,2 %/leto |
Polnilnica: | |
– stekleničenje | 2 % |
– skladišče gotovih proizvodov | 0,3 % |
– odprto vino (natakanje) | 1,5 % |
Kalo med prevozom: | |
– steklenice | 0,2 % |
– odprto/rinfuza | 0,3 % |
– Klasični postopek | 17 % |
– Charmat postopek | 11 % |
Transportno skladiščni kalo surovin: | |
– slad | 2,5 % |
– koruzni zdrob | 1 % |
– ostale surovine | 1 % |
Proizvodni kalo piva v fazah varjenja, fermentacije, stabilizacije, filtracije in polnjenja: | |
– svetlo pivo s 5–13,5 % (m/m) ekstrakta v sladici | 12 % |
– ostale vrste piva (specialno, močno, lahko, brezalkoholno in pšenično pivo, pivo fermentirano z mešanico mikrobioloških kultur, pivo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, temno pivo, pivo z dodatki, mešanica piva in limonade) | 30 % |
Transportno skladiščni kalo proizvodov: | |
– pri steklenicah | 2 % |
– pri pločevinkah | 1,5 % |
– pri sodih | 0,5 % |
– pri plastenkah | 1,5 % |
Kalo reprodukcijskih materialov in nevračljive embalaže med transportom, skladiščenjem in proizvodnjo: | 3 % |
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– arome in drugi dodatki | 10 % |
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– vsi polizdelki | 3 % |
Izdelki, gotovi proizvodi: | |
– med proizvodnim procesom | 4 % |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |
Trgovsko blago: | |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |
Surovine in materiali med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– sladkor, sirupi, dodatki in druge surovine | 10 % |
Polizdelki med proizvodnim procesom, pri manipulaciji v skladišču in transportu: | |
– vsi polizdelki | 3 % |
Izdelki, gotovi proizvodi: | |
– med proizvodnim procesom | 4 % |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |
Trgovsko blago: | |
– pri manipulaciji v skladišču | 2 % |
– pri transportu | 1,5 % |