Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2023 z dne 22. 6. 2023

Kazalo

2095. Sklep o vrednotenju sredstev alternativnega investicijskega sklada ter izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote alternativnega investicijskega sklada, stran 6109.

  
Na podlagi tretjega odstavka 75. člena Zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 32/15, 77/18, 161/21 in 101/22 – ZOAIS) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P 
o vrednotenju sredstev alternativnega investicijskega sklada ter izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote alternativnega investicijskega sklada 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
Ta sklep določa:
1. vrednotenje sredstev alternativnega investicijskega sklada (v nadaljnjem besedilu: AIS);
2. izračun čiste vrednosti sredstev AIS (v nadaljnjem besedilu: ČVS);
3. izračun vrednosti enote AIS.
2. člen 
(pojmi) 
Za namene tega sklepa veljajo naslednje opredelitve pojmov:
1. »Slovenski računovodski standardi« so veljavni računovodski standardi, ki jih sprejme Slovenski inštitut za revizijo v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe;
2. »Mednarodni računovodski standardi« so veljavni računovodski standardi sprejeti v skladu z Uredbo (ES) št. 1606/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. julija 2002 o uporabi mednarodnih računovodskih standardov (UL L št. 243 z dne 11. 9. 2002, str. 609 in nadaljnji);
3. »sklad denarnega trga« je investicijski sklad, ki je pridobil dovoljenje v skladu z Uredbo (EU) 2017/1131 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2017 o skladih denarnega trga (UL L št. 169 z dne 30. 6. 2017, str. 8; v nadaljnjem besedilu: Uredba o skladih denarnega trga).
3. člen 
(vrednotenja sredstev AIS) 
(1) Sredstva AIS se vrednotijo v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi ali Mednarodnimi računovodskimi standardi.
(2) Upravljavec AIS v politikah in postopkih vrednotenja določi po katerih računovodskih standardih iz prejšnjega odstavka bo vrednotil sredstva AIS.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena je pri vrednotenju sredstev in izkazovanju postavk v računovodskih izkazih AIS potrebno upoštevati naslednje:
1. naložbene nepremičnine, vključno z nepremičninami v gradnji oziroma izdelavi ter poslovni deleži ali delnice nepremičninskih namenskih družb se po začetnem pripoznanju vrednotijo po modelu poštene vrednosti;
2. kapitalski poslovni deleži ali delnice nejavne družbe ter poslovni deleži ali delnice namenskih družb se po začetnem pripoznanju vrednotijo po modelu poštene vrednosti;
3. investicijska družba vrednoti lastne delnice po nabavni ceni;
4. sredstva sklada denarnega trga se vrednotijo v skladu z Uredbo o skladih denarnega trga;
5. finančna sredstva, izražena v tuji valuti, se preračunajo po tečaju Evropske centralne banke. Za tečaje valut, ki niso prikazani v vsakokratni dnevni tečajnici Evropske centralne banke, se upoštevajo zadnji tečaji, ki jih je objavila Banka Slovenije.
4. člen 
(postopki za pravilen izračun čiste vrednosti sredstev) 
(1) Upravljavec AIS vzpostavi postopke za pravilen in pravočasen izračun ČVS, postopke notranjih kontrol za zagotavljanje pravilnosti izračuna ter postopke za ravnanje v primeru ugotovitve napake pri izračunu ČVS.
(2) Upravljavec AIS izračunava ČVS za vsak dan (v nadaljnjem besedilu: obračunski dan), ko:
1. izdaja ali odkupuje enote odprtega AIS, ali
2. povečuje ali zmanjšuje kapital zaprtega AIS.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek upravljavec AIS izračuna ČVS najmanj enkrat letno, in sicer na dan, ko sestavi letne računovodske izkaze.
(4) ČVS AIS na obračunski dan se izračuna tako, da se od vrednosti sredstev AIS odšteje vrednost obveznosti AIS.
(5) Upravljavec AIS vzpostavi merila, kdaj se šteje, da je pri izračunu ČVS nastala napaka in vzpostavi postopke za ravnanje v primeru napake.
(6) Merila iz prejšnjega odstavka morajo biti določena kot odstotek velikosti napake od pravilno izračunanega ČVS.
(7) Postopki za ravnanje v primeru nastanka napake pri izračunu ČVS morajo obsegati najmanj način obveščanja vlagateljev in način odprave posledic napake.
(8) Pri postopkih odprave posledic napake pri izračunu ČVS upravljavec AIS upošteva načelo poštene obravnave vlagateljev.
(9) Razkritja v zvezi s pravicami vlagateljev iz šestega in sedmega odstavka tega člena upravljavec AIS vključi v razkritja iz 11. točke drugega odstavka 8. člena Zakona o oblikah alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 101/22; v nadaljnjem besedilu: ZOAIS).
(10) Če je bilo pri izračunu ČVS ugotovljeno odstopanje, vendar razlika med pravilno ČVS in napačno ČVS ne presega odstotkov iz šestega odstavka tega člena, upravljavec AIS sestavi zapisnik o nastalem odstopanju, ki vsebuje podatke o datumu nastanka in datumu ugotovitve odstopanja ter podatke o pravilni in napačni ČVS.
(11) Določbe prvega do desetega odstavka tega člena se uporabljajo tudi v primeru izrednih obračunskih dni, predvidenih v aktu o ustanovitvi AIS, to je ob izdaji ali odkupu enot AIS pred iztekom obračunskih obdobij, opredeljenih v ustanovnem dokumentu AIS.
5. člen 
(postopki za pravilen izračun vrednosti enote AIS) 
(1) Upravljavec AIS vzpostavi postopke za pravilen in pravočasen izračun vrednosti enote AIS, postopke notranjih kontrol za zagotavljanje pravilnosti izračuna vrednosti enote AIS, postopke notranjih kontrol za zagotavljanje pravilnosti števila enot v obtoku AIS ter postopke za ravnanje v primeru ugotovitve napake pri izračunu vrednosti enote AIS.
(2) Upravljavec AIS izračunava vrednost enote AIS po stanju na obračunski dan, in sicer v roku, ki ga določi v aktu o ustanovitvi AIS in ki je usklajen s predvideno pogostnostjo izdaje in odkupa enot, oziroma na katerikoli drugi izredni obračunski dan, če je tako predvideno v aktu o ustanovitvi AIS.
(3) Vrednost enote AIS po stanju na obračunski dan (t) se izračuna po naslednji formuli:
Vrednost enote AIS(t)=
S(t) – O(t)
E(t-1)
pri čemer navedene oznake pomenijo:
t-1: predhodni obračunski dan;
t: obračunski dan;
S: sredstva AIS;
O: obveznosti AIS;
E: število enot v obtoku AIS.
(4) Število enot AIS v obtoku na predhodni obračunski dan (E(t-1)) je enako številu enot v obtoku na ta dan po konverziji.
(5) Vrednost enote AIS se izračuna na štiri decimalna mesta natančno.
(6) Za enote AIS iz 2. točke prvega odstavka 34. člena Zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov (Uradni list RS, št. 32/15, 77/18, 161/21 in 101/22 – ZOAIS) se pri izračunu vrednosti enote AIS na obračunski dan (t) v imenovalcu enačbe iz tretjega odstavka tega člena namesto števila enot na predhodni obračunski dan (E(t-1)) uporabi število enot na obračunski dan (Et).
(7) Določbe petega do desetega odstavka prejšnjega člena se smiselno uporabljajo tudi v primeru napačno izračunane vrednosti enote AIS, ki je posledica napačnega števila enot v obtoku AIS ali napake v izračunu.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
6. člen 
(uskladitev poslovanja) 
(1) Upravljavec AIS uskladi svoje poslovanje glede politik izračuna ČVS in politik napake ČVS v roku iz prvega odstavka 235. člena ZOAIS.
(2) Upravljavec AIS uskladi akt o ustanovitvi AIS, ki ga upravlja, glede razkritij iz šestega in sedmega odstavka 4. člena tega sklepa ob prvi spremembi akta oziroma najkasneje ob vpisu v register AIS iz 6. člena ZOAIS.
7. člen 
(razveljavitev sklepa) 
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o vrednotenju sredstev alternativnega investicijskega sklada, ki nima pravne osebnosti ter izračunu čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote premoženja alternativnega investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 11/16).
8. člen 
(uveljavitev sklepa) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-7/2023-4
Ljubljana, dne 15. junija 2023
EVA 2023-1611-0045
Predsednica sveta 
Agencije za trg vrednostnih papirjev 
Anka Čadež 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti