Uradni list

Številka 89
Uradni list RS, št. 89/2023 z dne 11. 8. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 89/2023 z dne 11. 8. 2023

Kazalo

2621. Pravilnik o strokovnih načelih za izvajanje ukrepov, stran 7414.

  
Na podlagi drugega odstavka 104. člena Zakona o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 84/23) minister za solidarno prihodnost izdaja
P R A V I L N I K 
o strokovnih načelih za izvajanje ukrepov 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa strokovna načela, v skladu s katerimi se izvajajo ukrepi v obliki projektov ali programov na področju dolgotrajne oskrbe, deinstitucionalizacije in dolgožive družbe ter krepitve obstoječih storitev (v nadaljnjem besedilu: ukrepi).
2. člen 
(strokovna načela, v skladu s katerimi se izvajajo ukrepi) 
Ukrepi se izvajajo v skladu z načeli enakosti in prepovedi diskriminacije, spoštovanja človekove individualnosti, potreb in dostojanstva, ohranjanja in krepitve samostojnosti posameznika ter gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti.
3. člen 
(načelo enakosti in prepovedi diskriminacije) 
Z ukrepi se zagotavljajo enaka dostopnost in razpoložljivost, uporaba in kakovost projektov oziroma programov za enake potrebe ne glede na spol, starost, raso, vero, etnično pripadnost, gmotno stanje, družbeni položaj ali druge osebne okoliščine.
4. člen 
(načelo spoštovanja človekove osebnosti, potreb in dostojanstva) 
Ukrepi varujejo dostojanstvo, zasebnost, avtonomijo in osebnost posameznika, upoštevajoč njegove potrebe, jezik, kulturo in vrednote, ter mu omogočajo uporabljati njemu razumljiv jezik in komunikacijo.
5. člen 
(načelo ohranjanja in krepitve samostojnosti posameznika) 
Z ukrepi se izvajajo aktivnosti, ki pomembno vplivajo na kakovost in varnost življenja ter dolgotrajno podpirajo in spodbujajo samostojnost posameznika za čim daljšo sposobnost biti v oskrbi v domačem okolju.
6. člen 
(načelo gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti) 
Z ukrepi se zagotovijo gospodarna in učinkovita poraba javnih sredstev ter uspešno doseganje ciljev delovanja, določenih v skladu s predpisi, ki urejajo porabo proračunskih in drugih javnih sredstev ter sredstev Evropske unije.
KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0072-2/2023/7
Ljubljana, dne 11. avgusta 2023
EVA 2023-2720-0005
Simon Maljevac 
minister 
za solidarno prihodnost 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti