Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2023 z dne 8. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2023 z dne 8. 9. 2023

Kazalo

2702. Odlok o predkupni pravici Občine Kočevje, stran 7645.

  
Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 199., 200. in 201. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21 – ZUreP-3 in 20/22 – odl. US), 18. člena Statuta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 32/15) in 67. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Kočevje (Uradni list RS, št. 191/20) je Občinski svet Občine Kočevje na 8. redni seji dne 29. 8. 2023 sprejel
O D L O K 
o predkupni pravici Občine Kočevje 
I. SPLOŠNE ODLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se določa območje predkupne pravice Občine Kočevje (v nadaljevanju: občina) in način uveljavljanja predkupne pravice na nepremičninah na teh območjih.
2. člen 
(1) Območje predkupne pravice občine obsega:
– stavbna zemljišča in
– kmetijska, gozdna, vodna in druga zemljišča za namen graditve objektov gospodarske javne infrastrukture in objektov, ki se uporabljajo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
(2) Predkupna pravica za območja kmetijskih zemljišč se določa skladno z Zakonom o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D in 79/17).
3. člen 
Za območja stavbnih, kmetijskih, gozdnih, vodnih in drugih zemljišč se upoštevajo območja teh zemljišč, kot so določena v veljavnih občinskih prostorskih aktih.
4. člen 
(1) Na območjih iz prvega odstavka 2. člena tega odloka lahko občina uveljavlja predkupno pravico, če je za nakup nepremičnine izkazan občinski javni interes.
(2) Šteje se da obstaja občinski javni interes, če občina nepremičnino potrebuje za:
– izvedbo prostorskega akta;
– izgradnjo objektov gospodarske javne infrastrukture in objektov, ki služijo varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– potrebe javne uprave, zdravstva, socialnega varstva, šolstva, kulture, znanosti in športa;
– potrebe gradnje in nakupa socialnih in neprofitnih stanovanj;
– potrebe prenove območij;
– druge potrebe predvidene v načrtu razvojnih programov občine ali načrtu nabav in gradenj.
II. NAČIN UVELJAVLJANJA PREDKUPNE PRAVICE 
5. člen 
(1) Občina lahko uveljavlja zakonito predkupno pravico na nepremičninah na območju občine, določenem v 2. členu tega odloka.
(2) Lastnik nepremičnine na območju predkupne pravice mora pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe pridobiti izjavo občine, ali na nepremičnini uveljavlja predkupno pravico. Skupaj z vlogo za izdajo izjave mora prodajalec priložiti ponudbo na kateri navede katastrsko občino in parcelno številko nepremičnine, ki jo prodaja, višino kupnine za nepremičnine in morebitne druge pogoje s prodajo.
(3) Občina se mora o sprejetju ali zavrnitvi ponudbe opredeliti v 15 dneh od njenega prejetja. Občina se v izdani izjavi opredeli ali za predmetno nepremičnino ne uveljavlja predkupne pravice, ker zanjo ni zainteresirana, ali je ne uveljavlja zaradi ponujene cene. Če se občina v danem roku ne opredeli, se šteje, da ponudbe ne sprejema, zaradi ponujene cene.
(4) V primeru, da občina predkupne pravice ne uveljavlja, lahko lastnik nepremičnino proda drugi osebi, pri čemer pa cena ne sme biti nižja od tiste, ki je bila ponujena občini kot nosilcu predkupne pravice. Prodajalec se o ponudbi in pogojih prodaje, vsebovanih v ponudbi, z nosilcem predkupne pravice ni dolžan pogajati.
(5) Ne glede na drugi, tretji in četrti odstavek tega člena, se lahko občina v primeru, če ne namerava uveljaviti predkupne pravice, o tem lahko izjasni že v lokacijski informaciji, prodajalec pa v treh mesecih od njene izdaje občini ni dolžan dati ponudbe za odkup, niti ga v tem roku ne zavezujejo določbe o višini cene pri prodaji drugi osebi.
6. člen 
O uveljavljanju ali ne uveljavljanju predkupne pravice na nepremičninah in o nakupu nepremičnin odloča župan. Pogodba, sklenjena v nasprotju z določbami tega odloka, je nična.
7. člen 
(1) Ne glede na določbe tega odloka občina ne more uveljavljati predkupne pravice:
– če lastnik proda ali podari nepremičnino solastniku, svojemu zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju oziroma svojemu sorodniku v ravni vrsti;
– če je kupec država, oseba javnega prava, ki jo je ustanovila država, ali izvajalec državne javne službe ali investitor gospodarske javne infrastrukture ali
– pri prodaji etažne lastnine.
(2) Ne glede na določbe tega odloka je predkupna pravica občine izključena, če tako določajo drugi predpisi. Prav tako se določbe tega odloka ne uporabljajo, če je predkupna pravica občine v drugih predpisih drugače urejena.
III. KONČNA ODLOČBA 
8. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0007/2023-5
Kočevje, dne 31. avgusta 2023
Župan 
Občine Kočevje 
dr. Vladimir Prebilič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti