Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2023 z dne 22. 9. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2023 z dne 22. 9. 2023

Kazalo

2756. Uredba o izvajanju podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij s področja intervencije dobrobit živali za leto 2023, stran 8264.

  
Na podlagi 10. in 11.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o izvajanju podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij s področja intervencije dobrobit živali za leto 2023 
1. člen 
(vsebina) 
(1) Ta uredba ureja izvajanje podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij, iz strateškega načrta, ki ureja skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023–2027 (v nadaljnjem besedilu: SN SKP), glede usposabljanja s področja intervencije dobrobit živali za leto 2023. SN SKP je dostopen na osrednjem spletnem mestu državne uprave in na spletni strani skupne kmetijske politike.
(2) Ta uredba določa namen podpore, upravičence, pogoje za dodelitev sredstev, merila za ocenjevanje vlog, pogoje za izplačilo sredstev, obveznosti, upravne sankcije, upravičene stroške in finančne določbe za izvajanje Uredbe (EU) 2021/2115 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 2. decembra 2021 o določitvi pravil o podpori za strateške načrte, ki jih pripravijo države članice v okviru skupne kmetijske politike (strateški načrti SKP) in se financirajo iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), ter o razveljavitvi uredb (EU) št. 1305/2013 in (EU) št. 1307/2013 (UL L št. 435, z dne 6. 12. 2021, str. 1), zadnjič spremenjene z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2023/370 z dne 13. decembra 2022 o dopolnitvi Uredbe (EU) 2021/2115 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi s postopki, roki za predložitev zahtevkov držav članic za spremembe strateških načrtov SKP in nadaljnjimi primeri, v katerih se največje število sprememb strateških načrtov SKP ne uporablja (UL L št. 51 z dne 20. 2. 2023, str. 25; v nadaljnjem besedilu: Uredba 2021/2115/EU).
2. člen 
(podintervencija) 
S to uredbo se ureja izvajanje podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij iz 78. člena Uredbe 2021/2115/EU glede usposabljanja s področja intervencije dobrobit živali za leto 2023 (v nadaljnjem besedilu: podintervencija izmenjava znanja in prenos informacij).
3. člen 
(namen in cilji podintervencije) 
(1) Namen podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij je izvedba dejavnosti izmenjave znanj in prenosa informacij, namenjene udeležencem, ki se v skladu z uredbo, ki ureja intervencijo dobrobit živali za leto 2023, udeležijo usposabljanja s področja intervencije dobrobit živali.
(2) Cilj podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij je povečati raven usposobljenosti udeležencev iz prejšnjega odstavka.
(3) Predmet podpore pri podintervenciji izmenjava znanja in prenos informacij se šteje za drugo dejavnost v skladu z uredbo, ki ureja skupne določbe za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (v nadaljnjem besedilu: uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencije).
4. člen 
(dejavnost izmenjave znanj in prenosa informacij) 
(1) Dejavnosti izmenjave znanj in prenosa informacij so usposabljanja s področja dobrobit živali (v nadaljnjem besedilu: usposabljanje).
(2) Usposabljanja iz prejšnjega odstavka se izvedejo glede na posamezno vrsto živali, in sicer za govedo, drobnico, prašiče in konje, obsegajo pa najmanj naslednje vsebine:
1. informiranje upravičencev o izvajanju intervencije dobrobit živali, ki vključuje najmanj namen intervencije, vstopne pogoje v intervencijo;
2. predstavitev intervencije dobrobit živali in posameznih podintervencij iz te intervencije;
3. predstavitve vseh zahtev posamezne podintervencije iz intervencije dobrobit živali, ki vključujejo najmanj predstavitev pogojev za izpolnjevanje, posamezne zahteve ter zmanjšanja plačil;
4. identifikacija in registracija živali, ki zajema najmanj označitev živali, vodenje registra na gospodarstvu;
5. seznanitev s težavami na terenu pri izvajanju pregledov na kraju samem za posamezno podintervencijo iz intervencije dobrobit živali.
(3) Usposabljanja iz prvega odstavka tega člena niso del storitev javnih služb ali financirana iz drugih javnih sredstev oziroma niso del javnoveljavnih izobraževalnih programov poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja ter javnoveljavnih študijskih programov.
(4) Udeležba na usposabljanju je za udeležence iz prvega odstavka tega člena brezplačna.
5. člen 
(upravičenec) 
Upravičenec za dodelitev podpore iz podintervencije izmenjava znanja in prenos informacij je izvajalec usposabljanja, ki je pravna oseba in izpolnjuje pogoje iz 8. člena te uredbe.
6. člen 
(vložitev in obravnava vloge) 
(1) Sredstva se razpišejo z odprtim javnim razpisom v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
(2) Oddaja vlog na javni razpis se začne prvi delovni dan po izteku deset dni od objave javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije.
(3) Vlagatelju se sredstva odobrijo glede na ocenjeno število udeležencev usposabljanja in višino poenostavljenega stroška iz 10. člena te uredbe oziroma do višine razpoložljivih razpisanih sredstev.
(4) Podrobneje se dokazila glede izpolnjevanja pogojev iz 8. in 12. člena te uredbe opredelijo v javnem razpisu.
7. člen 
(odrek pravici do sredstev) 
Če se upravičenec odreče pravici do sredstev iz odločbe o pravici do sredstev, o tem v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, pisno obvesti Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja v 30 dneh od dneva izdaje odločbe o pravici do sredstev.
8. člen 
(pogoji za dodelitev podpore) 
(1) Vlagatelj mora poleg splošnih pogojev za dodelitev podpore iz uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
1. ima najmanj dve koledarski leti pred letom objave javnega razpisa pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve registrirano vsaj eno dejavnost v skladu s predpisom, ki ureja standardno klasifikacijo dejavnosti, pod naslednjo šifro:
a) 85.310 Srednješolsko splošno izobraževanje,
b) 85.320 Srednješolsko poklicno in strokovno izobraževanje,
c) 85.421 Višješolsko izobraževanje,
č) 85.422 Visokošolsko izobraževanje,
d) 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje,
e) 72.110 Raziskovalna in razvojna dejavnost na področju biotehnologije, ali
f) 72.190 Raziskovalna in razvojna dejavnost na drugih področjih naravoslovja in tehnologije;
2. priloži program usposabljanja, ki vsebuje opis vsebine usposabljanja, način izvedbe, okvirno lokacijo in terminski načrt izvedbe usposabljanja;
3. navede število udeležencev, za katere bodo do roka za izvedbo usposabljanj iz predpisa, ki ureja intervencijo dobrobit živali, izvedena usposabljanja;
4. priloži poimenski seznam kvalificiranih predavateljev, ki bodo izvajali usposabljanja in izpolnjujejo pogoje glede usposobljenosti in referenc. Šteje se, da je pogoj iz te točke izpolnjen, če ima predavatelj:
a) najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu prve stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih prve stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 7. raven, ali najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev višje izobrazbe, sprejetih pred 1. januarjem 1994, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 6. raven veterinarske, kmetijske, agronomske ali živinorejske smeri;
b) najmanj tri leta delovnih izkušenj in
c) najmanj eno referenco z udeležbe na izobraževanjih s področja dobrobit živali.
(2) Pogoje iz 4. točke prejšnjega odstavka vlagatelj izkaže:
a) za ustrezno izobrazbo:
– če je bila pridobljena pred letom 2006 oziroma je bila pridobljena izven Republike Slovenije: s kopijo diplomske listine ali drugo verodostojno listino, ki dokazuje stopnjo in smer pridobljene izobrazbe;
– če je bila pridobljena od leta 2006 dalje: z navedbo naziva institucije, kjer je bila izobrazba pridobljena, ter številko izdanega potrdila;
b) za delovne izkušnje: s kopijo pogodbe o zaposlitvi, kopijo delovne knjižice, izjavo delodajalca ali drugimi listinami, ki dokazujejo ustrezne delovne izkušnje;
c) za reference: s kopijo potrdila o udeležbi na različnih dogodkih, povezanih z dobrobitjo živali, pri čemer je dogodek, povezan z dobrobitjo živali, lahko usposabljanje, izobraževanje, udeležba na seminarju, konferenci, delavnici, zborovanju, simpoziju, kongresu, strokovnem izpopolnjevanju ali drugih tovrstnih dogodkih.
9. člen 
(merila za izbor vlog) 
(1) Vloge, vložene na javni razpis, se točkujejo na podlagi naslednjih meril za izbor:
– vključevanje različnih deležnikov v sistem prenosa znanj in inovacij v kmetijstvu;
– sodelovanje pri projektih;
– izkušnje s področja izvedbe usposabljanj odraslih s področja kmetijstva;
– inovativne oblike izvedbe usposabljanj.
(2) Med vlogami, prispelimi na javni razpis, se izberejo vloge, ki dosežejo minimalni vstopni prag 51 točk od skupno 100 točk do porabe razpisanih sredstev oziroma do objave zaprtja javnega razpisa na osrednjem spletnem mestu državne uprave in na spletni strani skupne kmetijske politike.
(3) Podrobneje se merila iz prvega odstavka tega člena in točkovalnik za ocenjevanje vlog opredelijo v javnem razpisu.
10. člen 
(finančne določbe) 
(1) Skupni znesek za dodelitev podpore iz te uredbe je 285.000,00 EUR.
(2) Podpora se dodeli v obliki povračila poenostavljenih stroškov iz uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij kot strošek na enoto, ki znaša 8 EUR na uro na udeleženca usposabljanja.
(3) Višina poenostavljenega stroška iz prejšnjega odstavka je opredeljena z Metodologijo izračuna standardnega stroška na enoto za stroške prenosa znanj v okviru podintervencije izmenjava znanj in prenos informacij ter usposabljanja svetovalcev iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, ki je objavljena na osrednjem spletnem mestu državne uprave in na spletni strani skupne kmetijske politike.
(4) Upravičencu se sredstva izplačajo glede na število udeležencev usposabljanja in višino poenostavljenega stroška iz drugega odstavka tega člena.
11. člen 
(obveznosti upravičenca) 
Poleg splošnih obveznosti upravičenca iz uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij mora upravičenec pred oddajo zahtevka za izplačilo sredstev izpolniti tudi naslednje obveznosti:
– izvesti usposabljanja do roka, ki je v zvezi z usposabljanji določen v uredbi, ki ureja intervencijo dobrobit živali;
– izvesti usposabljanja s kvalificiranimi predavatelji. Če v času izvedbe usposabljanja upravičenec zamenja predavatelja, mora spremembo sporočiti na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter priložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev iz 4. točke prvega odstavka 8. člena te uredbe;
– vnesti udeležence usposabljanja v evidenco o izobraževanju, usposabljanju in svetovanju za potrebe kmetijstva in razvoja podeželja iz zakona, ki ureja kmetijstvo, v 30 dneh po roku za izvedbo usposabljanja iz uredbe, ki ureja intervencijo dobrobit živali;
– pripraviti gradivo za vsebino usposabljanja, ki je oblikovano v skladu s predpisom, ki ureja dostopnost spletišč in mobilnih aplikacij;
– poslati gradivo iz prejšnje točke v 30 dneh po roku za izvedbo usposabljanja iz uredbe, ki ureja intervencijo dobrobit živali, na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) za objavo na osrednjem spletnem mestu državne uprave in na spletni strani skupne kmetijske politike.
12. člen 
(zahtevek za izplačilo sredstev) 
(1) Poleg splošnih pogojev ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev iz uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij mora upravičenec ob vložitvi zahtevka za izplačilo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– priložiti mora poročilo o izvedenih usposabljanjih, iz katerega je razviden seznam udeležencev, ločeno glede na tiste udeležence, za katere uveljavlja izplačilo sredstev in za katere ne uveljavlja zahtevka za izplačilo sredstev;
– priložiti mora skenogram podpisane liste prisotnosti oziroma izpis prisotnosti, če se usposabljanje izvede v spletni obliki.
(2) Zahtevek za izplačilo sredstev se vloži po 1. 6. 2024.
13. člen 
(upravne sankcije) 
Upravičencu, ki ne izpolnjuje obveznosti iz 11. člena te uredbe, se določijo naslednje sankcije:
– če upravičenec ne izvede usposabljanj, kot jih je previdel v vlogi na javni razpis, se do konca izvajanja SN SKP izključi iz prejemanja podpore v okviru te podintervencije;
– upravičencu, ki do roka za izvedbo usposabljanja iz uredbe, ki ureja intervencijo dobrobit živali, ne izvede vseh usposabljanj, ki jih je predvidel v vlogi na javni razpis, se zahtevek za izplačilo sredstev ne izplača;
– za vsako usposabljanje, za katero upravičenec ne pripravi gradiva ali če gradivo ni pripravljeno v skladu s predpisom, ki ureja dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij ali gradiva ne pošlje ministrstvu, se zniža zahtevek za izplačilo sredstev za 10 %.
KONČNA DOLOČBA 
14. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-338/2023
Ljubljana, dne 21. septembra 2023
EVA 2023-2330-0102
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti